Mijn tips tegen voedselverspilling

Ik probeer zo #verspillingsvrij mogelijk te leven en deel vandaag mijn tips tegen voedselverspilling met je! Want het is zowel voor je portemonnee als voor het milieu heel fijn om alles wat je in huis haalt gewoon op te eten. Bewaar jij je voedsel bijvoorbeeld op de juiste plek en de juiste temperatuur? En houd jij je strict aan de THT-datum (niet altijd nodig)? Lees verder voor mijn #verspillingsvrij tips.

Leestijd

1: Maaltijden inplannen

Voordat de week begint, check ik de agenda’s van Willem en mijzelf en maak ik een eetplanning. Dit doe ik meestal de vrijdag of donderdag voor de nieuwe week, zo kan ik ook nog alles online bestellen en op maandagochtend laten bezorgen.

Het is dan wel een goed idee om de THT en TGT-data te checken als de boodschappen binnenkomen. Zo weet ik welke gerechten ik aan het begin van de week moet maken en welke ingrediënten nog even kunnen blijven liggen.

2: Niet teveel kopen

Als ik dus die weekboodschappen bestel, bedenk ik hoeveel avonden we thuis eten en daarbij probeer ik zo realistisch mogelijk te zijn. Ik ga liever nog een keer naar de supermarkt dan dat ik eten overheb. Met zeven avonden in een week plan ik meestal vier maaltijden, de rest eten we buiten de deur of laten we iets bezorgen. Ik probeer dus niet teveel te kopen.

Vroeger, toen we nog in de stad woonden, liep ik elke dag even naar de supermarkt. Zo kocht ik elke dag precies wat ik voor die dag nodig had. Nu we verder weg van een supermarkt wonen (en ik liever met Kees wandel dan dat ik naar de supermarkt wandel), doe ik liever wat meer boodschappen in een keer. Een planning helpt dan om te zorgen dat het ook op gaat.

3: Invriezen

Je staat er verstelt van hoeveel dingen je kan invriezen – en ook hoe handig dat is. Zo heb je altijd iets achter de hand voor als je niet zoveel in huis hebt! Veel groenten kan je natuurlijk invriezen, dan is het handig als je ze vooraf even kookt zodat je ze meteen kan verwerken vanuit de vriezer. Kliekjes kunnen de vriezer in, brood natuurlijk, overrijp fruit (in stukjes!) voor in smoothies of in taart en cake kan je makkelijk invriezen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

4: Blijf je voorraad checken

Ik check regelmatig even de koelkast en de fruitschaal. Zijn er dingen die al overrijp zijn of tegen de datum aan zitten? Dan gebruik of eet ik die meteen die dag.

5: Niet klakkeloos weggooien

Op alle producten staat een THT- of TGT-datum. Het is goed om hiernaar te kijken, maar het is nog belangrijker je zintuigen te gebruiken bij de THT-datum. Kijk hoe het product eruit ziet, ruikt het nog goed? Veel producten kan je veel langer gebruiken dan de THT-datum, dus gooi dingen niet klakkeloos weg. Na een TGT-datum (op vlees en vis) is het niet meer veilig, dus zorg dat je die zeker voor de datum eet!

6: Bewaar je producten op de juiste plek

Zet je koelkast ten eerste op 4 graden,  dat is namelijk de ideale temperatuur om bederf tegen te gaan. Bewaar zuivel en vlees in de koelkast en veel groente en fruit blijven beter als je ze buiten de koelkast bewaart. Dat geldt natuurlijk niet voor alle groenten en fruit. Bijvoorbeeld, wel in de koelkast: eieren, appels, aardbeien, blauwe bessen, frambozen, bloemkool en druiven. Buiten de koelkast: tomaten, komkommer, citrusvruchten, avocado en aubergine.

En wat dacht je van het goed bewaren van bijvoorbeeld koekjes, chips, muesli, beschuit en crackers? Zorg dat je de verpakking goed sluit na gebruik, of dat je het bewaart in goed afsluitbare bakjes. Zo blijft alles lekker vers en knapperig.

7: Eet kliekjes

Las een kliekjesdag in of lunch met overgebleven eten van de vorige dag. Ik lunch heel vaak met kliekjes en ik vries ook vaak kliekjes in voor een later moment.

8: Kook met wat je hebt

Elke week maak ik wel twee of meer maaltijden met ‘wat ik nog heb’. Ik kijk in de koelkast en ga aan de slag met wat ik nog heb. Een simpele pasta is zo gemaakt, en ik heb altijd wel pasta en tomatensaus liggen, dus daar kan zo van alles bij qua overgebleven groenten. Een halve avocado kan met een eitje lekker op brood voor de lunch en die twee wortels die er nog liggen kan ik gewoon zo snacken. En wat dacht je van soep of een salade? Of een sapje?

9: Weggeven

Als je tóch teveel eten in huis hebt, kan je het natuurlijk ook nog weggeven aan iemand die er blij van wordt! Denk aan je buren, familie, vrienden…

Als je deze tips in acht neemt, zal je merken dat je veel meer #verspillingsvrij zal leven. Het zijn wat kleine dingen waar je rekening mee kan houden. En het voelt ook veel prettiger om alles wat je in huis haalt gewoon lekker te gebruiken en op te eten.

Wat doe jij om zo #verspillingsvrij mogelijk te leven? Check ook de website van het Voedingscentrum voor meer informatie en tips.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

23 reacties
 1. Marita

  Ik las laatst dat je van al je restjes groenten die je normaal weg zou gooien (kontjes van ui, maar ook bijvoorbeeld het korstje van de Parmezaanse kaas) heel gemakkelijk zelf groentebouillon kan maken. Alles verzamelen in een zak in de vriezer en als ie vol is bouillon van trekken. Kun je dan ook weer in handige porties invriezen. Moet het zelf dus nog proberen 😉 maar klonk top!

 2. Marie-Anne

  Ik vind het moeilijk om geen eten weg te gooien, plannen is ook niet mijn sterkste punt. Maar we hebben drie kippen die de restjes eten, dus echt weggooien is het niet meer, en in ruil geven ze ons eitjes , veel eitjes.

 3. Thari

  Fijne tips! Ik denk dat ik alles eigenlijk al doe. Ik vind het zo zonde om eten weg te gooien! Wat voor mij ook helpt is om rijst/pasta/aardappelen te wegen. Als ik niet weeg maak ik eigenlijk altijd te veel! Door te wegen houd ik bijna nooit over.

  Leuk artikel!

 4. Jaco

  Wat een leuke post! Ik word hier ook steeds beter in. Restjes wijn gaan in een druk&sluit zak in de vriezer, voor in risotto of pastasaus. Kaas vries ik in voor in quiche en lasagne, of vleeswaren voor door macaroni. Dat kan ook met boemboe of zelfgemaakte houmous. Restjes bijzonder brood, bijv de kontjes van de paasstol, doe ik in de vriezer om er later croutons van te maken. Lekker over salade met geitenkaas. En dan kun je meteen met het lekkere stuk van de stok beginnen;) Ik wil wel vaker dit soort artikelen en tips lezen!

 5. Debby

  Voedselverspilling is hot topic, en het is gijn om te zien dat influencers hier aandacht aan besteden en nuttige tips meegeven 🙂

 6. Frederieke

  Ik wil daar de Too Good To Go app graag aan toevoegen! Superleuk initiatief!

 7. Audrey

  Ik negeer een TGT-datum ook wel als het product er nog prima uitziet. Gerookte zalm kan als de verpakking nog niet open is geweest vaak best nog even mee na de datum, bijvoorbeeld. Verder weeg ik rijst en pasta altijd even af en eten we regelmatig kliekjes. Een leftover is bij de lunch ook vaak heerlijk.

 8. Lauren

  Echt fijn dat je hier een artikel over schrijft! Ik vind dit echt een belangrijk onderwerp om over na te denken en ik let hier zelf ook echt op. Wij gaan 1x per week naar de supermarkt en plannen onze maaltijden. Stel dat ik plots toch ergens geen trek in heb, bereid ik de maaltijd wel indien nodig en vries deze in. Ik heb ik ook altijd wat voorraad in de diepvries, zo kan ik toch snel iets anders klaarmaken. Vroeger toch ik nog alles woonde en in de stad kocht ik ook dagelijks gewoon waar ik trek in had. Ik merk nu wel dat ik geld bespaar en gezonder eet. 🙂

  • Lauren

   Oeps.. wat fouten geschreven, mijn excuses hiervoor 😉

 9. Irene

  Goede tips!
  Wat ook goed helpt wanneer je pasta of rijst eet: het afwegen van porties. Ik kookte altijd veel te veel pasta en rijst. Door het af te wegen heb je (als je weet hoeveel heb nodig hebt) precies genoeg en hoef je niets weg te gooien.

  • Irene

   Ik bedoelde natuurlijk: als je weet hoeveel gram je nodig hebt 😉

 10. Jessica J.

  Ik vind het dus echt absurd dat zo veel mensen dingen niet meer eten na de THT-datum. Ik vertrouw op m’n zintuigen en die hebben me – op dat vlak, tenminste – nog nooit bedrogen. 😉 En overschotjes in de vuilbak mikken, snap ik ook niet. Ik vries ze in of neem ze de volgende dag mee naar kantoor en eet ze als lunch … of prop ze diezelfde avond toch nog naar binnen, haha.

 11. rachel

  ik koop teveel en kook teveel en nee ik leer dat niet af hahah, maar ik doe het in bakjes en zet het in de ijskast of vries het in 😉 weg gooien doen wij hier niet aan mits het echt niet te kachelen is

 12. Liset – Beautydagboek

  Ik kan zelf ook echt niet tegen voedselverspilling en kijk altijd goed wat we nog over hebben en maak daar een maaltijd van. En ik vries ook wel eens in! Ik doe de laatste tijd ook boodschappen online en dan maak ik alvast recepten klaar voor de komende week. Zo weet je precies wat je in huis haalt en kun je daar mee koken.

 13. Anne

  Ik gebruik de Too Good Too Go app, ook tegen voedselverspilling, maar – heel eerlijk – eigenlijk meer voor mijn eigen plezier. Wat betreft data vind ik het altijd spannend, als iets over de THT-datum is probeer ik eerst goed te ruiken en te kijken, maar ik ben toch altijd wat wantrouwig en denk altijd dat het tóch ineens een beetje vreemd ruikt 😉

 14. Ingrid

  Mijn man en ik hebben 3 pubers. Ik doe 1 x per week boodschappen en koop soms nog verse producten bij. Wij gooien geen/nauwelijks eten weg en houden eens in de zoveel tijd kliekjesdag. Ik heb een frote voorraadkast én een diepvries. Ik kan daarom aanbiedingen ruim inslaan en op kosten flink besparen. Ik let niet zozeer op de TGT of THT datum, als wel op mijn zintuigen. Kijken, ruiken, proeven.

  Door regelmatig uit eten te gaan of te bestellen draag je natuurlijk ook bij aan voedselverspilling. Daarom ben ik ook blij met de TooGoodToGo app! Ken je die al?

  • Eva

   Gewoon uit nieuwsgierigheid: mag ik even vragen waarom je bijdraagt aan voedselverspilling als je uit eten gaat of bestelt? Als je gewoon je bord leeg eet of een doggybag vraagt, waar wordt dat eten dan verspild?

 15. Marloes

  Zo doen wij het inderdaad ook. Leftovers opmaken die in de koelkast liggen en daar een maaltijd van maken. Helaas hebben wij geen vriezer. Gelukkig gaan we over drie maanden verhuizen en hebben we die in het nieuwe huis wel. Mis je namelijk echt!

 16. Mara

  Kliekjesdag! Of mee naar het werk nemen. Oud brood roosteren of wentelteefjes van maken. En ik hou lijsten bij van mijn voorraadkast.