Mijn 10 favoriete vegetarische gerechten

Thuis kook ik negen van de tien keer vegetarisch, en door de jaren heen heb ik heel wat lekkere recepten verzameld. Vandaag deel ik mijn 10 favoriete vegetarische gerechten met je, inclusief recepten. Van pompoen nacho’s tot linzensoep!

Leestijd

Pompoen nacho's

Dit is echt comfort food. Nacho’s met lekker veel toppings, zoals geroosterde pompoen, tomaat, avocado, tomatensalsa, maïs, koriander, creme fraiche en natuurlijk KAAS. Let wel even op dat je kaas met vegetarisch stremsel koopt. Dit vind ik echt een fantastische maaltijd: de combinatie van de krokante tortillachips met de zure creme fraiche, de zachtzoete pompoen en avocado, de frisse salsa en tomaten… Oh, ik wil ik het nu.

Klik hier voor het recept.

Linzensoep

Deze soep is vullend, verwarmend en echt winters wat mij betreft. Dit kan ik negen van de tien keer maken met dingen die ‘gewoon’ in de kelder staan. Het is ook nog eens lekker budget, gezond, makkelijk én helemaal veganistisch. Top.

Klik hier voor het recept.

Pasta met veel groenten

Dit is ook wel een beetje een ‘wat heb ik nog in huis’-maaltijd. Hier kan je alle groenten ingooien waar je zin in hebt, van paprika’s tot bleekselderij, van tomaten tot venkel. Ik maak het meestal met paprika, ui en bleekselderij, maar het is ook heel lekker met courgette. Als je geen kaas bij dit gerecht doet, is het veganistisch. Ik vind het zelf altijd lekker om er ‘nep gehakt’ van de Vegetarische Slager bij te doen, geeft net een beetje meer bite. Willem doet er altijd graag nog rode pesto doorheen, ik maak het meestal zonder.

Ik heb hier geen recept van, dus bij deze:

  • 250 gram pasta (ik gebruik meestal volkoren penne)
  • 500 gram tomatenpassata
  • 2 grote uien
  • 1 pak Vegetarische Slager gehackt
  • 3 paprika’s
  • wat stengels bleekselderij
  • peper & zout
  • Parmezaanse kaas
  • eventueel rucola voor erbij

Dit is genoeg voor ongeveer vier personen. Je bakt de ui en daarna de andere groenten (die heb je in stukken gesneden), zodra dit allemaal lekker zacht is doe je de tomatenpassata erbij en dat laat je even pruttelen. Op het eind even het ‘gehakt’ meeverwarmen. Pasta erbij, eventueel kaas erover, klaar!

 

Ravioli met paddenstoelen

Dit is een heel ander soort pasta dan het gerecht hierboven. Lekker romig, zacht van smaak en heel veel paddenstoelen. Zo lekker en dit staat binnen ongeveer een kwartier op tafel.

Klik hier voor het recept.

Heel veel groenten op een bakplaat

Ziet er niet uit!

Is het al duidelijk dat ik geen culinaire hoogstandjes neerzet? Ik ben van snel, makkelijk, maar wél altijd héél erg lekker. Ik vind het erg lekker om veel groenten in de oven te roosteren. Denk aan biet, pastinaak, paprika, wat zoete aardappel (of gewone aardappel) en een hele bol knoflook. Ik doe daar dan nog vegetarische worstjes bij, maar die kan je eventueel weglaten. (Ik weet dat veel mensen neerkijken op vleesvervangers, ik gebruik ze soms als ik wel graag een ‘vleeservaring’ bij mijn gerecht wil.)

Hier heb ik ook geen echt recept van, maar het is heel simpel. Je snijdt de groenten en aardappels in stukken, die doe je op een bakplaat. Olie en eventueel wat kruiden erover en dan ongeveer 45 minuten in de oven op 200 graden. Iets langer kan ook, houd het in de gaten, het moet allemaal lekker goudbruin zijn. Sommige groenten bak je idealiter wat korter (courgette bijvoorbeeld), sommigen wat langer (zoals biet, maar die kan je ook eerst even koken). De worstjes bak ik even in een pan.

Jamie Oliver Sticky Aubergine

Aubergine vind ik zo’n fantastische groente. Die zachte textuur, het vruchtvlees dat zich volzuigt met elke smaak die je erbij doet. Net zo bij dit Sticky Aubergine gerecht van Jamie Oliver, met teriyakisaus en lente-ui.

Klik hier voor het recept.

Paddenstoelenrisotto

Hmmmm

Een klassieker. Altijd goed: paddenstoelenrisotto. Moet je wel bij blijven (dus niet zoals zo’n ovenschotel die je in de oven zet), maar dat is helemaal niet erg, het resultaat mag er wezen. Romig, zacht, vol van smaak, ik houd ervan.

Klik hier voor het recept.

Salade met vega kip, mango & avocado

Deze maak ik het hele jaar door regelmatig. De combinatie van de ‘kip’, mango, avocado en geitenkaas is gewoon een geweldige. Dit at ik ‘vroeger’ altijd met gerookte kip, maar een tijd geleden besloot ik het eens te proberen met kip van de Vegetarische Slager en sindsdien is dit een blijvertje.

Klik hier voor het recept. 

Salade met tomaat & komkommer

Oké, ik weet dat je afhaakt bij deze titel want dit klinkt wel heel saai, maar wacht. Deze salade eet ik heel vaak als lunch (en ook regelmatig ’s avonds) en dit is gewoon ‘mijn’ geperfectioneerde salade. Vroeger vond ik salades echt megasaai, maar dat kwam doordat ik niet goed wist wat een salade lekker maakt. Nou, nu weet ik dat wel. Vulling, verschillende texturen, iets met een crunchy bite, genoeg smaak en een goede dressing.

Dit zijn eigenlijk twee salades omdat je ze met drie verschillende soorten kaas kan maken en dan is het meteen totaal anders. De eerste kaasoptie is geitenkaas, gewoon zachte jonge, of juist meer zo’n brie-achtige geitenkaas. Geitenkaas geeft een fris effect aan de salade. Dan mozzarella. Dat is romiger, zachter, wat minder smaak. Als laatste optie feta. Dat geeft het een meer zoutachtige ervaring.

De basis is hetzelfde, voor 1 persoon:

  • 40 gram rucola of rucolamelange (of wat voor sla jij dan ook maar lekker vindt)
  • 175 gram cherrytomaatjes
  • een halve komkommer
  • een halve avocado (maar deze kan je ook weglaten)
  • geroosterde pitjes en zaadjes (ik gebruik het liefst pistachenootjes en pijnboompitjes, even geroosterd in een droge pan)
  • 2 bosuitjes in kleine ringetjes
  • een dressing van een eetlepel goede olijfolie, een scheut goede balsamico-azijn en peper en zout

Dit gooi je gewoon door elkaar met de kaas (ik gebruik altijd ongeveer 40 gram geitenkaas, een halve bol mozzarella of 40 gram feta). Lekker joh.

Pita falafel

‘gezond’ fastfood

Ik ben verzot op falafel. Nu realiseer ik me dat het eigenlijk wel suf is dat ik het nog nooit zelf gemaakt heb – zet ik op mijn lijstje. De lekkerste haal je in Groningen bij FLFL, hier in Zwolle nog geen goede zaak gevonden (tips zijn welkom) dus ik haal ze ‘gewoon’ bij de supermarkt. Dit broodje is natuurlijk oersimpel maar zó lekker. Voor 1 persoon:

  • 1 groot pitabroodje (even in de broodrooster doen, of in de oven, er zijn tegenwoordig ook volkoren pitabroodjes)
  • 5-6 balletjes falafel (even bakken in olijfolie in een pan)
  • knoflooksaus of aioli (of ‘zelf maken’: yoghurtmayo met een teentje knoflook)
  • komkommer in plakjes
  • tomaat in plakjes
  • bosui in ringetjes
  • rucola

Alles hierboven op de pita, klaar. Hmmm.

Ik krijg nu alweer trek… Wat zijn jouw favoriete vegetarische gerechten? Wat maak jij elke week wel een keer?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

16 reacties
  1. Yara

    Ik maak je paddenstoelen risotto al zó lang.
    Sinds je hem op Miss Lipgloss hebt gedeeld haha.
    Is ook echt mijn vaste recept, Héérlijk!

  2. Glamourista

    Oooh, dat ga ik allemaal een keer proberen! Ziet er superlekker uit, Cynthia!!

  3. Renee

    Ojaaaaa die nacho’s!! Die moet ik echt een keertje proberen!
    Lekkere receptjes! Ik heb steeds vaker ‘een eetweek’ achter de rug die dan achteraf bijna helemaal vega is.. vaak puur toeval! En ik mis vlees of vis vaak niet eens😉
    Sinds kort hebben we ook een hello fresh abonnement, geeft ook veel vega inspiratie!!
    Ik ga eens koken nu… 😃

  4. dingske

    Hier een paar keer per week vega, en ik merk dat ik dan wel veel meer mijn fantasie gebruik in de keuken.

    All time favoriet vega gerecht is hier toch wel herfstige couscous: https://jongesla.com/2010/11/02/herfstige-couscous/ (is niet mijn blog).

    En onlangs voor het eerst kennis gemaakt met seitan, voor een vleeseter vind ik dit toch wel een fijn alternatief, zeker qua structuur.

    Chili con Quorn staat hier ook geregeld op het menu.

  5. Joy

    Leuke recepten! Ik laat wel overal de overdaad aan uien/bosuien uit. Ik snap oprecht niet dat mensen dat kunnen eten.

  6. Marijke

    Wij maken vooral vegetarische curry’s in de slowcooker of multicooker. Dat is snel, makkelijk en zo lekker. Salades en soepen ook en falafel haal ik of maak ik zelf. Een omelet als wrap maak ik ook graag, lekker vullen met groente en een sausje. Even courgette en aubergine grillen en dan wat olijfolie en balsamico azijn erover is ook heerlijk. Risotto maak ik in mijn multicooker, dan hoef ik er niet bij te blijven. Er zijn echt zo veel opties, ik eet alleen geen vleesvervangers omdat er vaak soja in zit en dat is met een soja allergie niet zo fijn 😊

  7. Edith

    Wat een lekkere gerechtjes! Klinkt erg goed allemaal. Ik ga dit artikel opslaan. Probeer steeds meer vegetarisch te eten, maar gerechten met vlees zit zo in mijn systeem dat ik het soms moeilijk vind om gerechten te bedenken zonder vlees.

  8. rachel

    wat een lekkere dingen en de stickey aubergine staat nog op mijn lijstje !! en hoelang is het geleden cynth dat ik zei van ik ga die risotto maken…hahaha moet hem nog maken!!!

  9. Linda

    De laatste paar maanden eten we steeds meer regelmatig vegetarisch en er is zóveel! Ik ben wél fan van vleesvervangers, ik vind tot nu toe de kaasburger van Vivera de allerlekkerste – gelijk dus niet veganistisch haha, maar dat maakt mij niet uit.
    We eten ook wel bijna iedere week een keer soep, meestal vegetarisch: linzensoep vind ik erg lekker, maar ook pompoensoep (zeker nu!) en pastinaaksoep! Of courgettesoep… <3

  10. Sarah

    Linzensoep heb ik zelf nog nooit gemaakt dus die gaat zeker op mijn receptenlijstje om nog een keer te proberen. Ik ben zelf gek op geroosterde pompoensoep, ik maak dan gelijk 3 porties en vries de rest in. En de laatste tijd heb ik ook vaak couscous met geroosterde pompoen en zelfgemaakte hummus gegeten. Dat is voor mij echt comfort food. En wat ik ook onwijs lekker vind is een Mexicaanse salade met zoete aardappel, avocado, mais en pittige sojastukjes. Misschien ook leuk voor jou om te proberen als je van vleesvervangers houdt, want sojastukjes zijn heel erg goedkoop en je kan ze precies bereiden zoals je zelf lekker vindt! Ik kocht een grote zak bij de Holland & Barrett maar ook sommige Jumbo’s hebben ze en ook elke toko verkoopt ze wel.

  11. Susan

    Lekker, ik ga die aubergine zeker eens maken – vind hoisin saus super lekker. Mijn favoriet is eigenlijk alles van Ottolenghi! En hier nog een recept semi-zelfbedacht, semi-vanallerhande:

    – Bakje vegakip van vega slager
    – Bakje champignons in plakjes
    – blik tomaten
    – groente bouillon
    – Blik perzikken, sap apart van perzikken
    – knofloof en rode peper

    – couscous
    – evt. groene boontjes of een andere groente

    Bak de champignons met rode peper (of chiliflakes) en knoflook aan. Voeg de vegakip toe, het blik tomaten, een half blik water + bouillonblokje en de sap uit het blik perzikken. Laat ongeveer 30 minuten zachtjes koken. Eerst is de smaak steeds een beetje mwah, maar op een gegeven moment echt heel lekker. Breng op smaak en eet met couscous met hierdoor de perzikken in stukjes gesneden en evt. nog met boontjes ook.

    Dit recept is zelfs vegan nu ik erover nadenk!

  12. Marianne

    Mijn absolute favoriet (voor 2 personen): anderhalf kopje (pandan)rijst koken, een zak van 600 gram roerbakgroenten (Chinees, Oosters, Thais o.i.d.) roerbakken, als ’t een beetje glazig is doe je er een bakje Quorn saté bij en een pakje kokosmelk (200ml), roer goed door elkaar, vervolgens laat je ’t een beetje sudderen totdat de groenten iets zachter maar nog wel een beetje knapperig zijn. Rijst erdoor en klaar. Supermakkelijk, erg lekker en snel klaar.

  13. LInda

    Pompoen met chilliyoghurt en koriandersaus van Ottolenghi is een hit hier! Makkelijk in de oven en makkelijk extra spice toevoegen voor de liefhebber ❤️

  14. Tineke

    Sticky aubergine ziet er heerlijk uit. Ik wil ook minderen net vlees (en zuivel), deze gerechten zien er heerlijk uit.
    Liefs