Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Lidl wijntest: witte wijnen

Wat is het toch leuk om nieuwe wijnen te ontdekken. En al helemaal als ze lekker betaalbaar zijn! Laatst haalde ik een voorraadje witte en rode wijn bij Lidl om ze aan een kritische test te onderwerpen. Vandaag begin ik met vijf witte wijnen, variërend in prijs van €2,79 tot €4,99.

Leestijd

De wijnen

Lidl heeft een enorm schap met héél veel wijn en ik heb daar deze selectie uit gemaakt. Dat was nog best lastig! Met Vivino in de aanslag trok ik vele flessen uit het schap. Vivino is trouwens een app waarop je wijn kan reviewen. Zo kan je zien welke rating een wijn heeft en hoeveel mensen hem lekker vinden. Dat zegt natuurlijk niet alles, want smaken verschillen, maar het is wel handig als je snel een keuze wilt maken. Ik koos wijnen die drie sterren (van de vijf) of hoger hadden op Vivino. En natuurlijk ging ik ook op mijn eigen smaak af, zo houd ik erg van Nieuw-Zeelandse wijnen, dus daar ging er zeker een van in de test.

Palomar Creek Sauvignon Blanc

Prijs: €4,99
Land: Nieuw-Zeeland
Streek: Marlborough
Druif: Sauvignon Blanc
Jaar: 2017
Smaak: Deze wijn heeft echt dat typische smaakje van een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland: tropisch fruit, vers gemaaid gras, citrus. Het verschil met duurdere (of betere) SB’s uit N-Z is dat deze niet het glas uit stuift, niet super aromatisch en een beetje aan de zure kant is. De smaak is wél lekker! Alleen wat mij betreft wat te zuur. Toch wel verrast.
Mijn beoordeling: 3 van de 5
Zou ik hem nog een keer kopen? Ja

Rosecreek Chardonnay

Prijs: €2,99
Land: Australië
Streek: Zuid-Oost Australië
Druif: Chardonnay
Jaar: 2017
Smaak: Dit is voor mij een typische chardonnay. Vol van smaak, met smaken van mango, vanille, boter en banaan. Hij is niet echt zuur en heeft een lekkere lange afdronk. Deze vind ik echt heel lekker, al moet je wel echt houden van zo’n vettige chardonnay die op hout heeft gerijpt.
Mijn beoordeling: 4 van de 5
Zou ik hem nog een keer kopen? Ja

Cimarosa Reserva Privada Chardonnay Viognier

Prijs: €3,99
Land: Chili
Streek: Valle Central
Druif: Viognier & Chardonnay
Jaar: 2016
Smaak: Fris! Citrus, lychee, frisse bloemengeur. In de afdronk heeft ‘ie wat venkel-achtigs. Niet heel uitgesproken of speciaal qua smaak, wel een lekker fris wijntje dat ik mezelf wel op het terras zie drinken. Niet vies, maar ook niks bijzonders. Dit is zo’n witte wijn die je iedereen in de zomer kan voorzetten, juist omdat hij niet zo uitgesproken is.
Mijn beoordeling: 3 van de 5
Zou ik hem nog een keer kopen? Ja, echt als borrelwijntje op warme dagen

Grüner Veltliner Niederosterreich 2017

Prijs: €3,99
Land: Oostenrijk
Streek: Neder-Oostenrijk
Druif: Grüner Veltliner
Jaar: 2017
Smaak: Smaken en geuren van citrus, venkel, perzik en paprika. De geur is vrij uitgesproken, de smaak wat minder en ik vind hem wat te zuur. Zo zuur dat een minuut na de laatste slok ik het nog achterop mijn tong voel prikkelen.
Mijn beoordeling: 2,8 van de 5
Zou ik hem nog een keer kopen? Nee, ik vind hem te zuur.

VREDEBOSCH Chenin-Blanc 2016

Prijs: €2,79
Land: Zuid-Afrika
Streek: West-Kaap
Druif: Chenin Blanc
Jaar: 2017
Smaak: Citroen, bergamot, in de verte een beetje versgemaaid gras en perzik. Ik moet wel echt mijn best doen om dit eruit te krijgen, de smaak en geur is niet uitgesproken, zelfs een beetje waterig en aan de zure kant. Het is gewoon een witte wijn, niks bijzonders of écht lekkers.
Mijn beoordeling: 2,9 van de 5
Zou ik hem nog een keer kopen? Ja, zelfde verhaal als bij de Chardonnay Viognier, gewoon een prima wijntje in de zon op het terras

Lidl witte wijn: conclusie

We (ik en Willem) zijn enorm verrast door deze wijnen. Natuurlijk hebben we wel vaker een wijntje van Lidl gedronken, maar nu we er eens goed voor gingen zitten en er meer aandacht voor hadden, viel ons op dat de smaken gewoon prima zijn. Oké, het zijn geen wijnen waar je stijl van achterover slaat, waarvan je jankend door het huis gaat dansen van het genot op je smaakpapillen, maar ik heb geen vieze wijn geproefd. De ene is meer uitgesproken dan de ander, sommigen zijn niet helemaal in balans (vooral wat te zuur), maar vies? Nee! Mijn laagste beoordeling is de 2,8 voor de Gruner Veltliner, wat niet eens echt slecht is. Mijn favoriet is met vlag en wimpel de Rosecreek Chardonnay. Lekker vol van smaak, dat botertje dat je vaak in een chardonnay die op eikenhout heeft gelegen terugproeft, tropisch fruit – gewoon écht lekker. Daar gaan wij zeker wat dozen van inslaan.

Bedenk natuurlijk wel dat dit mijn persoonlijke smaak en beoordeling is. Het kan maar zo zijn dat jij die Rosecreek Chardonnay maar niks vindt en de Gruner Veltliner fantastisch. Blijf het gewoon lekker proberen, voor de prijs hoef je het niet te laten.

Binnenkort: vijf rode wijnen van Lidl!

Heb jij weleens een wijn van Lidl geproefd? Wat is je ervaring? Welke is jouw favoriet?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.