Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Landgoed de Holtweijde + Restaurant ’t Spieck

Restaurantbespreking

Als je eens een weekend compleet wilt ‘uitchecken’, wakker wilt worden door fluitende vogeltjes of gewoon een avond heerlijk wilt eten, heb ik een tip voor je: Landgoed de Holtweijde en Restaurant ’t Spieck. Laatst gingen Willem en ik hier een weekend heen en dat wil ik vandaag graag met je delen.

Landgoed de Holtweijde + Restaurant ’t Spieck
Spiekweg 7
7635 LP Lattrop
Kaart
37
3 gangen Bib Gourmand

Leestijd

Landgoed de Holtweijde

Landgoed de Holtweijde ligt in Lattrop-Breklenkamp in Twente, dichtbij de grens met Duitsland. Middenin de natuur, bij bos en groen, vlakbij Ootmarsum en Denekamp. Voor mij is het vooral een plek met alle rust en ruimte, waar je niks hoeft en waar geen grote winkelstraten lonken. Het landgoed is sinds 1973 een hotel, daarvoor was het een theeschenkerij. Er zijn heerlijke comfortabele kamers, maar ook cottages, landhuis suites en ‘de bosuil’, een huisje in het bos waar je totaal tot rust kan komen.

Te relaxed om hier een nacht (of meer!) te slapen, maar je kan natuurlijk ook richting Twente voor een avond goed eten. In Restaurant ’t Spieck, bekroond door Michelin met een Bib Gourmand, kan je terecht voor een heerlijke avond tafelen. Met uitzicht op de koeien die verderop in de wei staan.

Eten bij Restaurant 't Spieck

Restaurant ’t Spieck is heel knus en gezellig ingericht, je waant je op een oude Saksische boerderij, inclusief uitzicht op het weiland met koeien. De haard knettert, de stoelen zijn zacht en comfortabel (geloof me, als je gaat zitten wil je niet meer weg) en als je omhoog kijkt zie je de oude balken die ongetwijfeld honderden jaren oud zijn.

We starten met een wijntje (van de heel uitgebreide wijnkaart) en een biertje bij de haard. Willem gaat voor een biertje uit Ootmarsum, Othmar, ik neem een Torrontes uit Argentinië. Later blijkt dit een van mijn favoriete wijnen te zijn, de Torrontes van Chakana. Deze is heel bloemig en fruitig, vol van smaak en body.

Bij ons drankje krijgen we twee amuses. De eerste is een panna cotta van basilicum met tomatenchutney en buffelmozzarella. De mozzarella komt van een boerderij uit de buurt. De smaak is romig, zacht en vol (vettig), lekkere combi met de frisse panna cotta en tomaat. Klassieker: een beetje als een caprese. De tweede amuse is eendenborst met een salade van couscous. Fris, licht en gewoon lekker.

Wij gaan voor het Bib Gourmand driegangenmenu. Je kan elke gang kiezen uit twee gerechten en ze spreken ons allemaal heel erg aan! Dit menu kost €37. Er is ook een viergangenmenu (€55), vijfgangenmenu (€67,50), zesgangenmenu (€82,00) en een zevengangenmenu (€92,50). Je kan natuurlijk ook a la carte eten, voorgerechten zijn tussen de €14,50 en €23,75, hoofdgerechten zijn tussen de €27,50 en €34, nagerechten zijn tussen de €13 en €14,50. Het is dus kostentechnisch een stuk beter om een menu te kiezen, maar als je alle keuze wilt hebben, is a la carte natuurlijk een beter idee.

We starten met een steak tartare.

Willem en ik konden beiden de steak tartare niet weerstaan. Dit is een handgesneden steak tartare van diamanthaas die nog wat bite heeft, met gefrituurde eidooier, cipollini uitjes (uitjes in zoetzure balsamico-azijn), en balsamico-azijn. Wat een waanzinnige steak tartare is dit. Zoveel smaak in elke hap! Romig, zoet, zuur, lekker veel textuur door het eigeel in het krokante jasje en de uitjes: te gek. Zo vind ik een steak tartare zó goed, als er lekker veel verschillende smaken en texturen bij zitten.

We drinken hierbij een rosé, de Petula Luberon 2017, een heel frisse rosé met smaken van aardbei, mango en bessen. Persoonlijk had ik een iets meer uitgesproken wijn gekozen bij de steak tartare omdat hier ook meer uitgesproken smaken in zitten, maar het was zeker geen slechte combinatie.

Ons hoofdgerecht is lamsgebraad met persillade (een mengsel van fijngehakte peterselie en knoflook), parelcouscous, Ras el Hanout, tomatenpolenta, courgette, aardpeer, tijm en limoen. Alles hieraan is gewoon heel erg lekker. Het lam is perfect gegaard en de garnituren zijn fris en vol van smaak. De groenten geven het gerecht wat meer bite. Het is niet heel spannend of verrassend, maar dat hoeft voor mij ook niet om gewoon héél lekker en goed te zijn.

We bestellen hierbij huisgemaakte friet met truffelmayo en hier kan ik wel emmers van mee naar huis nemen. Ik wil bijna krachttermen invoegen om te beschrijven hoe lekker dit is. Krokante, versgebakken frietjes met romige mayo met verse truffel. Echt, draag me weg.

Hierbij drinken we Altos d’Oliva Gran Reserva 2007. Dit is een rode wijn uit Catalonië, Spanje. Deze wijn is gemaakt van Cabernet Sauvignon, Tempraniloo en Garnacha en smaakt naar zwart en rood fruit, is vrij zuur (maar dat is heel lekker), vanille en eikenhout. Dit vind ik echt een topcombinatie met het gerecht.

Willem en ik besluiten de desserts te delen voor maximaal plezier: hij gaat voor het kaasplankje en ik voor de mousse van malibu met ananas. Na het hoofdgerecht wordt ons verzocht mee te gaan naar de keuken om de kaas uit te zoeken. Ontzettend leuk om op die manier een kijkje in de keuken te kijken. En: zelf je kaas kiezen. Ik kon dus voor de tweede keer weggedragen worden.

De combinatie die we hebben gekozen staat me niet meer zo heel goed bij (en deze vergat ik te noteren), maar ik weet wel dat er epoisses bij zat… Het was allemaal zó lekker en dan die druiven en noten erbij: top.

We kiezen hier allebei een port bij van Dow’s. Ik ga voor de Dow’s Old Tawny Port, deze is 20 jaar in eiken gerijpt. Willem gaat voor de Dow’s Late Bottled Vintage 2011, dit is een port die tussen de 4 en 6 jaar op eiken gerijpt wordt. Ik ben gek op port bij kaas: zo lekker zoet, stroperig, rozijnen, karamel.

Het dessert dat we delen: mousse van malibu, gemarineerde ananas, creme van melk en witte chocolade met ijs van laos.

Het drankje hierbij is de Alvear Moscatel, een witte dessertwijn van de muskaatdruif. Die muskaatdruif ruik en proef je heel goed, samen met rijp fruit en vijgen. Het is een hele zoete, frisse wijn die niet te stroperig is. Deze zou ik ook weleens bij een zachte blauwe kaas willen proeven!

Na het dessert bestellen we koffie en daar krijgen we nog meer zoetigheden bij. We mogen kiezen van een enorm dienblad met allemaal soorten friandises. Ik ga voor een macaron, fudge, pindarotsje en een truffel.

Wat een ontzettend goed diner. Alles smaakt lekker, de wijn-spijscombinaties vond ik erg goed (al had ik bij de steak tartare zelf iets anders gekozen), de bediening is vriendelijk, relaxed en kundig. We hebben enorm genoten van deze avond en gaan zeker nog eens eten bij ’t Spieck, het is fantastisch.

Slapen bij Landgoed de Holtweijde

Na het diner konden we zo naar onze kamer rollen om daar heerlijk te slapen in een énorm bed. Landgoed de Holtweijde heeft vele suites en cottages, allemaal met uitzicht op groen en met een natuurlijke wekker: vogeltjes.

Wij sliepen in deze enorme Schotse Royal Suite met gigántisch bed en fijn terras.

Naast deze Schotse suites kan je bij de Holtweijde ook logeren in de nieuwe gerenoveerde Junior Suites:

Je boekt zo’n kamer vanaf ongeveer €120 per nacht, voor het uitgebreide ontbijtbuffet komt er €19,50 pp bij.

Als je zin hebt in een weekendje rust en ruimte en héérlijk eten, kan ik Landgoed De Holtweijde van harte aanraden. Maar ook voor alleen het diner is Restaurant ’t Spieck absoluut de moeite waard. Ik zit al te kijken wanneer ik weer ga…

Ik ben uitgenodigd door Landgoed de Holtweijde voor dit weekend.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.