Kwark als alternatief – recepten van mijn favo’s!

Kwark is een heel goed alternatief voor mayonaise en ik gebruik het heel vaak als basis voor een sausje, dip of een ‘salade’. Dit is een stuk magerder dan een saus die in de super koopt, en het is helemaal niet veel werk om zelf te maken. Ik geef je een paar van mijn recepten.

Leestijd

Mayonaise is heel lekker, maar teveel ervan is niet zo goed voor je. Ik ben daarentegen wel echt een sausjes-vrouw. Ik heb die smeuïgheid nodig! Ik ben een tijd geleden aan het experimenteren gegaan met kwark als alternatief, en dus als basis voor verschillende sausjes en salades. Dat is een stuk magerder, bevat een hoop eiwitten en is daarom een stuk gezonder. Het is een beetje zurig, net als mayonaise en is mooi neutraal om andere smaken doorheen te mengen. Ik zal vandaag wat recepten met je delen die ik graag maak, en natuurlijk vertel ik ook waar ik het dan bij eet. Ik gebruik overigens altijd magere kwark, maar hoe voller de kwark hoe romiger de saus. Ik laat aan jou de afweging qua voedingswaarden.

Ik categoriseer in 3 categorieën: dips en traditionele sausjes, saus voor bij Aziatische gerechten en vissalades.

Dips en traditionele sauzen

Knoflooksaus

De saus der sausjes, maar ook voor mij heel irriterend op mijn buik. Ik eet het daarom niet zo heel erg vaak jammer genoeg. Kwark past misschien nog wel beter bij knoflook dan mayo, want het is zo lekker fris tegen die scherpte van de knoflook. Gelang naar hoeveel je maakt en hoe oud de knoflook is, moet je goed proeven tot je de juiste smaak hebt. Begin met 1 teentje en bouw eventueel op. Je perst simpelweg wat knoflook door de kwark, voegt nog wat bieslook toe, peper en zout, wat citroensap en een klein beetje honing of zoetstof.

Truffeldip

Een lekkere truffelmayo naast mijn zoete aardappel friet, of een laagje op mijn vega burger? Heer-lijk. Je kunt het op twee manieren aanpakken als je het zelf wilt maken op basis van kwark. Je kunt of verse truffels raspen en deze door de kwark roeren, of je gebruikt truffelolie, of je gebruikt truffelextract. Hiervan is truffelolie natuurlijk het minst mager, en je hebt ook het meest ervan nodig om de smaak sterk genoeg te maken. Daarentegen is het wel het voordeligst. Welke variant je ook kiest, je moet goed blijven proeven tot je de juiste smaak intensiteit hebt bereikt. Naast het truffelcomponent voeg je wat peper en zout toe, that’s it! Als ik het maak voor op een hamburger dan meng ik er ook vaak een klein schepje mosterd door.

Kerrie-dip

Lekker een chipje of stukje groente dippen, dat kan ook in een kerrie-kwarkdip. Kwark met wat peterselie, eventueel een klein beetje knoflook (pasta of vers geperst), een heel fijn gesneden rood uitje, peper en zout en natuurlijk flink wat kerriepoeder.

Sausjes bij gerechten

Mango chutney (curry's)

Deze is het aller-gemakkelijkst uit het rijtje: meng simpelweg een paar scheppen kant en klare mangochutney door de kwark. Bij elke schep even proeven, je hebt niet veel nodig voor een heel romige mango saus. Heerlijk bij een pittige curry die die zoetige frisheid nodig heeft. Ook lekker als dip voor je papadums of als dressing over een Aziatische salade met cashewnoten.

Raita (curry's)

Ook deze is heel fijn bij curry’s, deze eet ik graag bij milde varianten met een beetje naambrood. Ik gebruik kwark als basis, snijdt tomaat en komkommer heel fijntjes (raspen kan ook) en dit meng ik door de kwark heen. Daar meng ik dan nog zwarte gemalen peper en een heel klein beetje zout. Ik spritz er een beetje citroensap in en als ik munt in huis heb meng ik dat er ook door.

Kruidensaus (couscous)

Bij een couscous vind ik het lekker om een beetje saus aan de zijkant te hebben om er zo af en toe bij een hapje bij te scheppen. Ik maak een killer couscous met feta, granaatappel en munt (zal ik ook een recept van maken) en deze serveer ik met Turks brood. Heerlijk om dat brood dan in die kruidensaus te dippen.
Je mengt allerlei kruiden door de kwark en dit varieer ik gewoon met wat ik in huis heb, vaak gedroogd gemixt met vers. Munt, een mini beetje knoflook, peterselie, bieslook en koriander.

Vissalades

Tonijnsalade

Zo lekker op een bruin broodje met wat rucola of veldsla erop. Iets vetter maar ook mega lekker; cheddar kaas er op laten smelten onder de grill! Ik maak het met tonijn uit blik, uiteraard de kwark, fijngesneden zongedroogde tomaat, een knijpje ketchup, een fijn gesneden appeltje, peper, zout en een spritz limoensap. Als ik geen appeltje in huis heb dan snijd ik wat stukjes augurk fijn en die meng ik erdoor.

Gooi de variant met appel door een berg veldsla, kook er eventueel een beetje pasta bij en je hebt een tonijnsalade als maaltijd.

Zalmsalade

Ik gebruik gerookte zalm die ik in fijne stukjes snijd, meng daar wat kwark door, peper, zout, citroensap, flink wat dille en een beetje bieslook. Heel lekker op een knapperig half warm wit broodje met eventueel wat ijsbergsla.

Een andere variant is stukjes gerookte zalm met klein gesneden stukjes avocado, een mini beetje wasabi, uiteraard de kwark, citroensap, peper en zout en wat sesamzaadjes. Eventueel met een kleine drizzle van sojasaus en lekker wat taugé als je het in een wrap eet bijvoorbeeld.

Surimi-eisalade

Snijd een hardgekookt eitje fijn en meng dit met klein gesneden stukjes surimi en wat fijn gesneden ui. Hier meng je de kwark door, en dit maak je op smaak met wat peper, zout, citroensap en koriander. Ik heb dit afgelopen kerst als ‘amuse’ geserveerd op een stukje cassavekroepoek, maar dit smaakt ook heerlijk op een cracker of een lekker broodje natuurlijk!

Dat waren de receptjes, zo kun je natuurlijk eindeloos blijven variëren, maar deze gebruik ik het meest. Alle koude dingen die je romiger wilt maken, daar kun je kwark of yoghurt voor gebruiken. Bijvoorbeeld door een geprakte avocado met wat tomaat, ijsjes in de zomer door bevroren fruit te pureren en mengen met yoghurt, en wist je dat je zelfs cakes kunt bakken met kwark in plaats van boter?!
Mensen kopen vaak andere uit gemak, maar vaak heb je van alles in huis en heb je zo een sausje (of een ijsje haha) in elkaar. Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om het ook wat vaker zelf, en wat gezonder te maken!


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint