Jamie Oliver Sticky Aubergine

Hoofdgerecht
20
min. bereiden
20
min. totale tijd

Sticky aubergine is precies wat je denkt dat het is: kleverig, plakkerig, een beetje zoet en enorm vol van smaak. En hij staat ook nog eens binnen 20 minuten op tafel! Dit recept uit het ‘5 Ingrediënten’ kookboek is hier een blijvertje.


Ingrediënten
2 personen
  • 2 aubergines
  • 4 lente-uitjes
  • 1 verse rode peper
  • 20 gram ongezouten pinda's
  • 2 el teriyakisaus
  • 2 el olijfolie
  • 1 snuf zout en peper

Bereiding

Tip: Lekker met basmatirijst of noodles!

  1. Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur met 250ml water. Snijd de aubergine door de helft en snijd de schil een paar keer in. Leg ze met de schil naar boven in de pan en strooi er zout en peper op. Doe een deksel op de pan en laat dit ongeveer 10 minuten koken.

  2. Maak de lente-uitjes schoon en snijd het witte gedeelte in stukjes van 3 centimeter. Snij het groene gedeelte in dunne sliertjes.

  3. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd de peper ook in dunne sliertjes. Doe deze samen met de sliertjes bosui in een kommetje ijswater zodat ze lekker knapperig worden.

  4. Als de aubergines droogkoken en beginnen te sissen, doe je er een eetlepel olie bij. Doe ook de witte stukjes lente-ui en de pinda’s erbij. Bak dit een paar minuten terwijl je alles door de pan heen en weer beweegt.

  5. Giet er na een paar minuten een scheutje water bij en sprenkel de teriyakisaus over het geheel. Zet het vuur hoog, keer de aubergines om en schud de pan een paar keer goed. Laat het nog een paar minuten op het vuur staan totdat alles lekker plakkerig wordt.

  6. Schep de auberginehelften op de borden en strooi de uitgelekte bosui- en pepersliertjes erover.

Leestijd

Doordat je de aubergine eerst kookt en daarna bakt met de teriyakisaus wordt de textuur heerlijk: zacht, sappig en plakkerig. Zo heb ik nog nooit aubergine gemaakt, maar ik ga het zeker vaker doen. De combinatie met de zoete teriyakisaus, de knapperige lente-ui, peper en pinda’s is top. In het oorspronkelijke recept moet je een aubergine gebruiken voor twee personen, maar dat vond ik wel erg weinig, dus ik gebruik er twee. Het is lekker om er nog iets bij te eten zoals wat basmati-rijst of noodles – maar het kan natuurlijk ook zonder.

Jamie Oliver – 5 ingrediënten

Dit recept komt uit ‘5 Ingrediënten’ van Jamie Oliver. Ik ben groot fan van zijn recepten en dit boek draait helemaal om eenvoud. Jamie gebruikt vaak enorm veel ingrediënten in zijn recepten, maar met dit boek laat hij zien dat dat helemaal niet hoeft om een lekker gerecht te maken. Alles is eenvoudig, de meeste dingen staan snel op tafel én het ziet er allemaal zo lekker uit. Een aanrader als je eens wat anders wilt koken, maar geen zin hebt in ingewikkeld gedoe.

Deze blogpost bevat een affiliate link. Als je via deze link het boek koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

21 reacties
  1. Shelley

    Afgelopen week zag ik de maak van dit recept op tv en heb flink moeten zoeken voor ik dit vond 🙂 super!! maar, toch een kleine opmerking…. Jamie bakt eerst de aubergine tot ze bruin zijn, en doet er dan pas het water in. Als je ze direct in water legt, kook je ze feitelijk. Hij gebruikte ook gele pepers, mogelijk zijn deze minder scherp? Ondanks dat ik niet van aubergine hou, ga ik dit wel proberen!!
    Ik wil het boek zeker in bezit krijgen, een mooi verjaardagscado denk ik 🙂

  2. Roos

    Dit receptje is heerlijk!! Heb je nog iets met de rijst of noodles gedaan? Ik ben een beetje inspiratieloos.

  3. Annelies

    Hoi Cynthia, gisteren dit recept gemaakt, heel lekker! Ik was net wat op zoek naar inspiratie en vind dit vaak wel op je site. De weinige recepten die je deelt zijn altijd echt lekker, bedankt!

  4. Petra

    Mijn vriend houdt niet zo van aubergine terwijl ik het heerlijk vind! Hij is vanavond niet thuis dus ik heb gelijk mijn kans gepakt en het staat nu lekker te koken. Ben erg benieuwd maar verwacht dat ik dit zeker lekker ga vinden! De oosters gemarineerde aubergine van ohmyfoodness is ook een van mijn go-to recepten en ik verwacht dat dat hier een beetje op lijkt!

  5. Linde

    Dit recept ken ik, heb dat boek ook. Ik vond het echt heel lekker maar de tweede keer dat ik het maakte liep het helemaal in de soep door de slechte pan die ik ervoor gebruikte (oeps).

    Tip: gebruik een goede pan. (Of in elk geval niet een die al jarenlang in een studentenhuis ligt, haha).

  6. Linda

    Het ziet er heerlijk uit! Maar ik houd dus echt helemaal niet van aubergine…

  7. Kidsdinge

    Ziet er heerlijk uit! Ik zou het inderdaad ook combineren met Basmati rijst! 😉

  8. Sophie

    Oh ik hou zo van sticky aubergine! Lievelingsgroente <3

  9. Ir

    Oprechte vraag: mag je zomaar recepten online zetten uit zo’n boek? Geldt daar geen copyright, ofzo? Of hef je dat op met je affiliate links?

  10. Femke

    Wanneer haal je dan het deksel van de pan? De aubergines gaan toch niet droogkoken mét deksel op de pan?

  11. Aude

    Wauw, ik had niet gedacht dat dit recept zo eenvoudig zo zijn! Een goeie manier om meer groenten binnen te krijgen ook. Vraagje, zou je misschien eens een review van (dit of een ander) kookboek willen schrijven? Dat lijkt me ook heel interessant!

  12. Jantine

    Ahhh het 5 ingredienten kookboek van Jamie is hier ook groot favoriet! De sticky aubergine staat al een poosje op mijn lijstje, maar nog niet aan toegekomen.
    Onze favorieten zijn de rijst met paksoi en hoisinsaus, trofiepasta met paddestoelen en gekruide linzen met rijst en boerenkool. Yummy!
    Oh en de koekjes…. sinaasappel chocola kruimelkoek en de polentakoekjes… mmmmmmm 🙂

  13. Jessica J.

    Oké, dit kookboek móét ik hebben. Je maakt me zo enthousiast!

  14. rachel

    ooooooh dit gaan we maken cynth 😀 top thnx voor het delen

  15. Martine

    Ik ben ook gek op Jamie!
    Alleen die ingrediëntenlijst is soms erg lang 😉
    Daarom zou ik ook graag zijn nieuwe kookboek willen hebben.
    Voor wanneer ik zin heb in Jamie op een doordeweekse, drukke dag 🙂
    Ik ga in ieder geval zeker eens dit recept proberen.

  16. femketje

    ik had niet verwacht dat dit zo makkelijk te maken was! deze ga ik zeker eens proberen, lekker snel te maken ook 🙂

  17. Elsemiek

    Oh klinkt heerlijk Cynthia, ik hou van de eenvoud van de recepten die je deelt. Vanavond de mango-kip salade (die is zo favoriet!) en dit weekend de Jamie Oliver Turkse Pizza uitproberen. Dit recept gaat volgende week mee op de maaltijdplanning. Leuk deze blog! 🙂