Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Jamie Oliver Sticky Aubergine

Hoofdgerecht
20
min. bereiden
20
min. totale tijd

Sticky aubergine is precies wat je denkt dat het is: kleverig, plakkerig, een beetje zoet en enorm vol van smaak. En hij staat ook nog eens binnen 20 minuten op tafel! Dit recept uit het ‘5 Ingrediënten’ kookboek is hier een blijvertje.


Ingrediënten
2 personen
  • 2 aubergines
  • 4 lente-uitjes
  • 1 verse rode peper
  • 20 gram ongezouten pinda's
  • 2 el teriyakisaus
  • 2 el olijfolie
  • 1 snuf zout en peper

Bereiding

Tip: Lekker met basmatirijst of noodles!

  1. Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur met 250ml water. Snijd de aubergine door de helft en snijd de schil een paar keer in. Leg ze met de schil naar boven in de pan en strooi er zout en peper op. Doe een deksel op de pan en laat dit ongeveer 10 minuten koken.

  2. Maak de lente-uitjes schoon en snijd het witte gedeelte in stukjes van 3 centimeter. Snij het groene gedeelte in dunne sliertjes.

  3. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd de peper ook in dunne sliertjes. Doe deze samen met de sliertjes bosui in een kommetje ijswater zodat ze lekker knapperig worden.

  4. Als de aubergines droogkoken en beginnen te sissen, doe je er een eetlepel olie bij. Doe ook de witte stukjes lente-ui en de pinda’s erbij. Bak dit een paar minuten terwijl je alles door de pan heen en weer beweegt.

  5. Giet er na een paar minuten een scheutje water bij en sprenkel de teriyakisaus over het geheel. Zet het vuur hoog, keer de aubergines om en schud de pan een paar keer goed. Laat het nog een paar minuten op het vuur staan totdat alles lekker plakkerig wordt.

  6. Schep de auberginehelften op de borden en strooi de uitgelekte bosui- en pepersliertjes erover.

Leestijd

Doordat je de aubergine eerst kookt en daarna bakt met de teriyakisaus wordt de textuur heerlijk: zacht, sappig en plakkerig. Zo heb ik nog nooit aubergine gemaakt, maar ik ga het zeker vaker doen. De combinatie met de zoete teriyakisaus, de knapperige lente-ui, peper en pinda’s is top. In het oorspronkelijke recept moet je een aubergine gebruiken voor twee personen, maar dat vond ik wel erg weinig, dus ik gebruik er twee. Het is lekker om er nog iets bij te eten zoals wat basmati-rijst of noodles – maar het kan natuurlijk ook zonder.

Jamie Oliver – 5 ingrediënten

Dit recept komt uit ‘5 Ingrediënten’ van Jamie Oliver. Ik ben groot fan van zijn recepten en dit boek draait helemaal om eenvoud. Jamie gebruikt vaak enorm veel ingrediënten in zijn recepten, maar met dit boek laat hij zien dat dat helemaal niet hoeft om een lekker gerecht te maken. Alles is eenvoudig, de meeste dingen staan snel op tafel én het ziet er allemaal zo lekker uit. Een aanrader als je eens wat anders wilt koken, maar geen zin hebt in ingewikkeld gedoe.

Deze blogpost bevat een affiliate link. Als je via deze link het boek koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.