Ik testte een drie-daagse detox kuur!

Detoxen, het woord alleen al is best eng. Ik werd benaderd om het te testen en na lang na te denken besloot ik het toch te gaan doen. Waarom, dat lees je zo. Spoiler: het valt allemaal wel mee en eng is het zeker niet.

Leestijd

Waarom? Om mijn gezondheid

Omdat heel veel mensen nu mentaal een klein sprongetje maken en zich afvragen waarom ik dit in vredesnaam heb gedaan, dat antwoord is simpel. Mijn gezondheid. Mocht je nu gelijk een mening vormen: lees eerst het hele artikel want ik weet zeker dat je dan de nuance ziet die ik je wil vertellen 🙂

Ik weet sinds kort dat ik MCAS heb, een ‘aandoening’ dat er voor zorgt dat mijn lichaam allergisch reageert op eten. Niet altijd iets specifieks, soms reageer ik overal op. Soms reageer ik heftiger op een bepaald voedingsmiddel. Bij mij resulteert dit in heel weinig energie, en diaree. Yes, sorry voor deze TMI. Van mijn maag lever darmarts heb inmiddels meerdere soorten medicijnen gekregen maar niks slaat tot nu toe echt aan. Hoewel mijn arts nog zeker niet is uitgezocht naar een oplossing, heb ik tussentijds wel een aantal supplementen erbij genomen op aanraden van een natuurarts om mijn energie wat beter op niveau te krijgen en ben ik ook begonnen met het slikken van probiotica om mijn goede bacteriën een steuntje in de rug te geven.

In de zoektocht heb ik ontdekt dat ik niet goed reageer op bepaalde groentes, maar als ze in sappen zitten dat ik er dan minder last van heb. Voedingsmiddelen kunnen ook minder goed worden opgenomen als je eten er weer zo snel uit komt. Groente en fruit in slowjuices kunnen gemakkelijker door de darmwand opgenomen worden. Groente en fruit is voor mij mega belangrijk, net als voor een ander, maar ik had nog niet geprobeerd om een tijdje alleen maar groente en fruit tot me te nemen. Iets wat mijn darmen wel tot rust zou kunnen brengen, als ik mijn eigen onderzoek dat ik online deed een beetje moest geloven. Er is nog niet zo heel veel bekend over de variant MCAS die ik heb, en daarom is het ook een beetje een zoektocht. Als jij hetzelfde hebt, kan het zijn dat jij compleet andere symptomen hebt en je ergens anders weer goed bij voelt.

Wat ik óók heb gemerkt is dat ik me het lekkerst voel op een bepaald eetpatroon/ritme. En daarmee bedoel ik niet persé alleen wat ik eet maar ook wanneer ik het eet. Ik ontbeet bijvoorbeeld áltijd. Heerlijk. Favoriete maaltijd van de dag. En mij was ook altijd geleerd dat ontbijten goed voor je was, dus dat sloeg ik niet over. Als ik ontbeet voelde ik me alleen altijd het meest futloos na het eten van ontbijt. Tot ik besloot om eens meer te gaan aanvoelen wanneer mijn lichaam nou echt om eten vraagt. Ik ben namelijk een emotie-eter, een vervelings-eter, een hobby-matiger eter, alles behalve een functionele eter. Dat laatste wilde ik iets meer gaan worden, zonder de lol in het eten te verliezen. Als ik honger kreeg dronk ik eerst wat, bleef de honger dan ging ik eten. Ging de honger weg dan at ik nog niks. Soms is honger namelijk dorst. En dan heb ik het over trek hè, ik ging niet wachten tot ik helemaal stuk van de honger ging. Daar heb ik geen zin in haha. Ik merkte dus dat ik in de ochtend helemaal geen honger had en dat dat pas kwam om 12:00. In de ochtend dat ik dus niet eet, kan ik mega geconcentreerd werken, ben ik super gefocussed, scherp, helder, creatief en kan ik de wereld aan. Ook was mijn buik op die dagen rustiger, het leek wel dat dat kwam doordat alles wat langer rust had gehad. Dit vond ik zo’n mega ontdekking! Later ontdekte ik dat meer mensen deze manier van eten toepassen en dit ‘intermittent fasting‘ noemen. Eigenlijk geef je je lichaam dan rust om te herstellen en cellen te vernieuwen. Iets wat in wetenschappelijk onderzoek de laatste jaren ook heel veel mooie resultaten heeft geboekt. In de aflevering van ‘dokters van morgen’ op NPO 1 van dinsdag 8 oktober gaat het over vasten, en over de positieve resultaten dat hiermee in wetenschappelijk onderzoek wordt gemeten. Ik vond dit heel interessant om te zien en dit bevestigd mijn gevoel hierover. Ook hebben ze het over meerdaagse vast periodes en het nut hiervan. Ook in het bestrijden van verschillende ziektes, en het versterken van de effecten van bijvoorbeeld een chemokuur en de resultaten van verschillende klinische studies hierbij. Inmiddels zijn er ook zo’n 15000 doktoren die vasten aanbevelen bij verschillende ziektebestrijding en gezonder leven. Als je denkt dat je een negatieve mening hebt over vasten en de effecten hiervan, kijk dan eerst die aflevering en plaats daarna pas je comment want het geeft mooie inzichten. Het is gewoon heel anders dan wat ons (de meesten althans) altijd is geleerd als kind, maar de waarheid is gewoon dat je moet doen waar JIJ je goed bij voelt. En dit is voor mij echt een hele belangrijke ontdekking geweest waar ik me heel goed bij voel.

Ik doe dit, en ook het ‘intermittent fasting‘, dus niet om af te vallen, iets wat ik gelijk uit de weg wil helpen. Het woord detox vind ik dan ook niet helemaal lekker, omdat we soms daar een negatieve associatie mee hebben. Het is het wel, want detox betekent natuurlijk ontgiften en je lichaam kan in de dagen dat je minder eet beter afvalstoffen afvoeren en het kan cellen beter herstellen. Ik noem het zelf ook wel de balans in je darmen/lijf terug vinden of in ieder geval; proberen te benaderen. Dat hoopte ik er in ieder geval mee te bereiken. Op social media zie je natuurlijk wel meer bedrijven die detoxkuren aanbieden met gekke poeders en veel ervan zou ik nooit proberen. Veel ervan zijn ook gericht op gewichtsverlies en dat vind ik een verkeerde methode en insteek. Gewicht verliezen is niet constructief als het in een aantal dagen moet gebeuren. Máár als je gewicht wil kwijtraken of gewoon je levensstijl aan wilt passen om gezonder te leven kan het je wel een goede kick-start geven om daarna je voeding aan te passen. Het hoeft dus niet bij die drie (eigenlijk 9 met op- en afbouw) dagen te blijven. Ik zal eerst wat meer over het bedrijf vertellen waarvan ik dit mocht testen.

Blend New Day

Blend New Day is een bedrijf dat bij mij in de buurt zit, Haaksbergen om precies te zijn. Toen ik nog actief afspraken aannam in de studio kwam eigenaresse Brenda langs voor een Lash Lift en uiteraard vraag ik altijd aan mensen wat hen beweegt en wat ze in het dagelijks leven doen. Brenda kwam met een awesome ondernemersverhaal over het bedrijf dat zij runt met haar man. Zij produceren zo ongeveer 600 gezonde sappen per dag, en verzenden deze diepgevroren in, en zo komen ze ook aan bij de klant die ze vervolgens weer in de diepvries kan bewaren. Blend New Day heeft allerlei sappen. Sappen om bij je normale voeding in te nemen als groente en fruit boost of als gezond tussendoortje. Ook hebben ze boxen, zoals de detoxbox die ik probeerde, of balansboxen om af en toe een keer een dag in te plannen waarin je meer groente en fruit tot je neemt. En dat op een mega gemakkelijke manier. Hun missie is dan ook: ‘gezond leven voor iedereen een stukje makkelijker maken’. In elk flesje zit meer dan 400 gram groente en fruit. Dat spreekt mij wel aan, want ik kom echt niet altijd aan die aanbevolen hoeveelheden, en zo zal ik niet de enige zijn.

Al hun sappen zijn biologisch, het bedrijf werkt heel milieu bewust, en ze maken gebruik van lokale- en seizoensproducten. Wat ik ook heel leuk vind; pulp na het slow-juicen gaat naar de varkens. Op hun website kun je wat meer over het bedrijf lezen, want het is teveel om hier in een artikel te duwen.

De detox box die ik probeerde

Met een detox pakket ga je drie dagen opbouwen, en dan volg je een menu wat Blend New Day voorstelt, maar hier ben ik iets vrijer in geweest. Ik heb gekeken naar het soort producten dat ze voorschreven en heb hier mijn eigen interpretatie aan gegeven ook omdat zij bijvoorbeeld vlees gebruikten in de recepten. Daarna ga je drie dagen sappen drinken en alleen maar groente en fruit eten, en daarna ga je drie dagen opbouwen. In de opbouw dagen ga je ook expres wat meer eiwitten tot je nemen zodat dat ook aangevuld wordt.

De voordelen van een bio-detox kuur voor mij:
– Inname van veel vitamines en mineralen
– Het ondersteunt mijn lever door goede voedingsstoffen aan te leveren, om de slechte af te voeren
– Vezels in slow juices worden snel opgenomen door de darmwand, iets wat voor mij heel gunstig is omdat deze opname niet altijd snel genoeg gaat bij ‘normale’ voeding.
– Ik hoopte dat ik mijn suikerbehoefte ook iets kon temperen na drie dagen alleen groente en fruit.
– Het brengt mijn maag en darmen tot rust

De doos komt bevroren aan, dat bewerkstelligen ze door zelf ook droogijs te maken en dit bij te voegen. Hierdoor blijft het gewoon -20 in zo’n doos. Super handig, dan kan het thuis zo de vriezer in en kun je het ontdooien wanneer het uitkomt.

Op de sapdagen mag je naar behoefte groente en fruit erbij eten. Daardoor is het niet een vasten periode, maar een manier van voeding tot je nemen.

Ik merkte in de opbouw- en afbouwfase niks, omdat ik dit patroon redelijk gewend ben. Ik eet echt niet altijd gezond, maar probeer dat doordeweeks zoveel mogelijk te doen. In het weekend laat ik alles wat meer gaan. Voorbeelden van gerechten die ze voorschrijven zijn bijvoorbeeld frittata’s, kip met zoete aardappel, bloemkool en broccoli curry en een zalm en avocadosalade. Alle recepten om zelf niet na te hoeven denken in die op- en afbouwfase krijg je van hun erbij, super handig. Ik laat deze recepten niet aan je zien omdat ik dit niet zo leuk vind voor het bedrijf, die krijg je immers bij afname van een pakket, maar ik laat je wel even zien hoe de indeling van de sappen eruit ziet.

Er is ook een sweet variant van het pakket, en dan ontvang je alleen zoetere sappen die iets ‘vriendelijker’ smaken maar ook daarmee iets minder groentes bevatten. Onder het mom van functioneel eten besloot ik dus voor green te gaan.

Hoe ging het?

Tijdens de eerste sapdag merkte ik gelijk vooral dat ik heel erg veel moest plassen, en ik kreeg hoofdpijn. Toen werd ik wat onzekerder werd over of ik wel genoeg vocht zou vast houden. Ik heb op gevoel wat meer water en thee gedronken en daar trok dat ook wel mee weg. De tweede dag vond ik pittiger, de ochtend heb ik nergens last van zoals gewoonlijk maar toen ik de middag in kwam had ik vooral heel veel zin in andere dingen om te eten. Kaas, brood, crackers. Geen honger, maar ZIN. Brenda had me vooraf uitgelegd dat ik me wel moest houden aan het schema van sap-inname en niets iets over moest slaan omdat ik dan mijn bloedsuikerlevel mooi stabiel zou houden maar dat ik wel daarnaast dingen mocht eten, als het maar groente of fruit was. Mijn bloedsuikerlevel bleef ook mooi stabiel, want grote honger kreeg ik niet, alleen dus zin in dingen. Ik had tussendoor ook echt wel trek en dan nam ik fruit of groente. Zo at ik wortels, paprika, boontjes, banaan (vooral voor het sporten), appels, aardbeien, watermeloen en nectarines. Hiermee bleef ik het hongergevoel ook wel voor.

Ik ga niet liegen, ik vond het wel pittig. Al die soorten van eten wat ik doe, emotie, verveling, beloning etc., dat deed ik deze dagen niet en dat confronteert je wel met die behoefte. Ik vond het dan ook wel een mooie uitdaging om weer eens wat meer functioneel te gaan eten maar een uitdaging was het wel haha. Op dag drie vond ik het een briljant vooruitzicht dat ik de dag erna weer iets anders mocht dan groente en fruit. Ik had ook erg de drang om mijn eiwitten aan te vullen, terwijl dat meer tussen mijn oren zit omdat ik na een paar jaar intensiever sporten toch ben gaan letten op een stabiele en hoge (niet te hoog) eiwit inname. Een paar dagen dit niet doen is echter helemaal niet erg. Sterker nog; Brenda vertelde me dat ze ook een aantal topsporters als klanten hebben die een detox doen en daar ook geen spiermassa mee verliezen. Het zijn tenslotte maar drie dagen.

Maar hoe voelde ik me nou? Goed. Ik voelde me goed. In drie dagen tijd ga je natuurlijk geen levensgrote veranderingen aan, maar ik voelde dat mijn buik plat was en ik had geen reactie gehad op de sappen dus mijn buik voelde ook heel rustig. Normaal krijg altijd wel EEN reactie en het feit dat dat even uitbleef was prettig. Dat houdt ook wel even aan, maar het werkt natuurlijk niet eeuwig door. Daar moet je het voor vast houden door die groente en fruit inname hoog te blijven houden. Wel verandert je kijk erop, en merk je dat je niet persé die boterham nodig hebt, maar dat het vooral is omdat je er zin in hebt. Ook vond ik het verassend dat ik gewoon prima kon sporten, ik had verwacht dat dat moeizamer zou gaan.

Wat ik vooral prettig vind is dat ik een manier heb gevonden om meer groente en fruit tot me te nemen op een manier dat mijn lichaam verdraagt, en ook nog eens super gemakkelijk is. Ik wil een gezond lijf, en ik wil mijn lijf alles geven wat het nodig heeft, ook voor de toekomst. Ik denk dat ik daarom ervoor kies om de sappen naast mijn huidige voeding te gaan gebruiken, ik moet dan nog even nadenken over een indeling. Ook hebben ze boxen met sappen voor balansdagen, waar je wel een lichte maaltijd nuttigt, dat is wellicht ook nog wel een goede optie voor mij om dit beter vast te houden.

Op Instagram werd ik door een aantal mensen benaderd die ook deze zelfde box hadden gebruikt en eigenlijk hadden ze vergelijkbare reacties. De een vond het een mooie start voor een andere levensstijl, en de ander vond het prettig om gemakkelijker meer groentes en fruit te eten. Allemaal gaven ze aan een plattere buik te hebben en het gevoel te hebben dat het rustiger was ‘van binnen’. Je gaat er natuurlijk niet met een microscoop in naderhand, dus dat is ook een beetje een gevoelsmatig dingetje. Op hun website zie je ook nog wat reacties van andere mensen trouwens.

Ik heb in ieder geval geen spijt van, ik ben blij dat ik dit bedrijf heb ontdekt en dat ik op deze manier veel groente en fruitt tot me kan nemen wat mijn lijf goed op kan nemen. Heb jij wel eens zoiets geprobeerd?


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

21 reacties
 1. Astrid

  Wow, interessant artikel en wat fijn dat het je iets gebracht heeft. Ik neem aan dat jij ook een lange zoektocht achter de rug hebt waar je klachten vandaan komen. Fijn dus dat je nu weet waar het door veroorzaakt wordt, maar tegelijk begeleiding hebt om de klachten te verminderen. Verbazend ook dat je tijdens de sapkuur geen klachten had. Bizar als je zo vaak klachten hebt toch! Ik heb zelf al jaren PDS, of tenminste: dat is de diagnose na allerlei onderzoeken die andere zaken hebben uitgesloten. Heb ook het Fodmap dieet gevolgd, zonder resultaat. Het gekke is, ik herken precies de klachten die jij omschrijft én ik voel soms een (pijnlijke)verdikking linksboven in mijn buik. Ontbijten doe ik allang niet meer, ik heb gemerkt dat ik me daarna futloos voel en ik heb kort na het ontbijt diaree. Ik reageer, net als jij op bepaalde groenten en fruit, maar ook weer niet altijd. Nu ben ik nieuwsgierig geworden hoe jij de diagnose MCAS gekregen hebt. Heb nog nooit van die aandoening gehoord en ook de MDL arts heeft het hier niet over gehad. Kun je iets meer vertellen over die diagnose? Die sapkuur spreekt me wel aan, maar liever nog wil ik eerst de oorzaak weten van de klachten……ben niet overtuigd dat het PDS is namelijk.

 2. AK

  Emmy, interessant om je ervaring te lezen! Wat ik me oprecht afvroeg: ik zie in dat schema dat er maximaal 2 uur tussen ieder product zit, plus nog wat je er zelf aan groenten en fruit bij eet. Dit lijkt me een groot contrast met intermittent fasting. Welke maaltijdfrequentie vond je qua bloedsuiker/darmen fijner? Denk je dat je weer terug gaat naar een IF patroon, of vind je dat spreiden over de dag toch beter werken? Ik snap dat het voor iedereen anders kan zijn, maar ik was benieuwd hoe je die twee uitersten vergelijkt.

 3. Roos

  Ja, het is bewezen dat in sommige gevallen één dagje vasten goed voor je is, als je spijsvertering ontregelt is. Maar het detoxen door drie dagen op sapjes te leven is echt achterhaald. Je lichaam heeft dit niet nodig. Je lever en nieren kunnen prima zelf je lichaam ontgiften, daar zijn ze voor gemaakt. Wat een ander persoon hieronder ook heeft benoemd; het detoxen is vooral een slimme marketingstrategie.

 4. theNextG1rl

  Mooi uitgebreid verhaal heb je geschreven! Het lijkt me wel grappig om eens te doen een paar dagen (na de feestdagen dan maar… 😉 ), drie dagen lijken me ook niet veel kwaad te kunnen doen. Ben benieuwd of ik het zou kunnen volhouden, want ik herken me wel in het emotie- en vervelingseten wat je beschrijft!

 5. Lies

  Nope, sorry. Je zegt dat er veel wetenschappelijke onderbouwing is voor de positieve gezondheidseffecten hiervan, maar je benoemt er geen. Het is er dan ook nauwelijks, óf het is erg ambigu (wat Mars hieronder ook al zegt).

  Verder zeg je dat inmiddels 15000 doktoren vasten aanbevelen. Wat bedoel je met dit aantal? 15000 doktoren wereldwijd? Want dat is bijzonder weinig…

  Nog een laatste punt dat me opviel: je hoopte dat je je suikerbehoefte kon temperen na drie dagen alleen groente en fruit eten. Maar realiseer je je wel dat fruit zo ongeveer het meest suikerrijke voedsel is dat er bestaat?

  Er zijn nog een hoop andere argumenten te bedenken maar de strekking is dat dit gewoon erg slecht onderbouwd is. Het is fijn dat dit jouw buik tijdelijk rustiger maakt en het kan vast ook niet heel veel kwaad om een paar dagen te doen, maar ik denk dat de mensen achter dit merk je vooral een mooi verhaal willen vertellen vanuit marketing-oogpunt, helaas.

 6. Saskia

  1 zo’n sapje per dag als aanvulling op een gezond eetpatroon lijkt mij ook wel wat. Maar echt min of meer leven op de sapjes zou ik niet gelukkiger van worden denk ik.

  Reageren
 7. Aimee

  Persoonlijk en door goede uitleg van instagram accounts als bodyposipanda en amalielee ben ik tegen detoxen , het is iets van de dieetwereld en zelf benoemde gezondheid goeroes. En ik denk niet dat detoxen horen in een gezond voedingspatroon in het algemeen. Toch is een paar keer zo een sapje nemen niet erg. Ik neem die zelf ook wel als ik griep heb leef ik er voornamelijk op zelfs die ik eigenlijk niet lekker vind met zo een extreem sterke gember smaak maar het werkt wel . Dus er zitten ook zeker wel voordelen aan.

  Reageren
 8. Suzanne

  Mooi uitgebreide beschrijving van je ervaring. Ik heb wel een kanttekening, je darmen nemen geen vezels op. Vezels kunnen we niet zelf verteren. Kan wel dat je darmen beter of slechter reageren op bepaalde vezels.

  Reageren
 9. Mars

  Ik vind het wel grappig dat alles nu een fancy naam krijgt- je ontbijt/avondeten overslaan is nu ineens intermittent fasting XD. De enige publicaties die ik heb gezien trouwens, waren vooral voor ongezonde proefpersonen, vooral voor diabetici kon het toegevoegde waarde hebben. Verder is er bijna geen onderzoek in gezonde proefpersonen en heel veel data is gebaseerd op onderzoeken met knaagdieren. Bij onze gym hebben we een soort seminar hierover gehad- buiten het feit dat de dame in kwestie eigenlijk haar receptenboek wilde pluggen, was de aangehaalde wetenschappelijke ondersteuning erg gammel, wat overeenkomt met mijn eigen zoektocht naar solide onderbouwing.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Mij gaat het er vooral om waar ik me goed op voel, en mijn gevoel volgen wat mijn lichaam betreft heeft me nog het meest gebracht. Dus ook al zou er geen enkel onderzoek zijn dan is niet ontbijten voor mij toch nog het gene waar ik me prettig bij voel dus dat weegt dan het zwaarst denk ik! 🙂 maar kritisch zijn is altijd goed als het om je lichaam gaat, dus dat begrijp ik!

 10. Marie

  Klinkt wel interessant ik heb er wel eens over gehoord, maar om eens zo’n sapje als aanvulling te gebruiken dat lijkt mij wel wat.
  Maar als ik jou was zou ik eens met een diëtiste gaan praten om informatie in te winnen want die hebben vaak echt wel goeie ideeën.
  Ik volg zelf ook een website van een diëtiste optimavita.nl maar ik wil hier niet reclame gaan lopen maken maar zij heeft vaak echt goede en leerzame tips, maar goed succes ermee.

 11. Suuz

  Wat een vervelende aandoening! Ik herken er veel in dus ik snap dat je dit wilde proberen na alle onderbouwing. Goed verhaal en ik ben benieuwd of je dit nog verder in je dieet blijft verwerken.

  Ik heb me inmiddels neergelegd bij darmen die een eigen leven leiden. Maar de energieloosheid, die kan ik missen als kiespijn. Alsof je soms totaal leeggezogen bent. Merkte je daar veel verschil op?

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Mij gaat het er vooral om waar ik me goed op voel, en mijn gevoel volgen wat mijn lichaam betreft heeft me nog het meest gebracht. Dus ook al zou er geen enkel onderzoek zijn dan is niet ontbijten voor mij toch nog het gene waar ik me prettig bij voel dus dat weegt dan het zwaarst denk ik! 🙂 maar kritisch zijn is altijd goed als het om je lichaam gaat, dus dat begrijp ik!

  • Emmy Bovenhorst

   Nou hier is iets mis gegaan want ik zie de verkeerde reactie hierop haha, maaar nee de energieloosheid die bij MCAS hoort heb ik nog niet weten te tackelen alleen met heel erg veel rust maar dan ook is het tijdelijk en ik dat is voor mij geen werkbare situatie zeg maar. Dus ik blijf hopen dat dat nog wat beter wordt en soms heb ik ook wel hele goede weken en ik wen er ook soort van wel aan.

 12. Jessica J.

  Genuanceerd artikel! Mij lijkt zo’n drie- of vijfdaagse kuur ook wel wat. Ik eet vrees ik niet gevarieerd genoeg (en in de weekends al helemaal niet), dus het lijkt me wel goed m’n lichaam eens op te laden met een heuse boatload aan groente.

  Reageren
 13. rachel

  dit is een gevalletje onderdeel crash dieet. ik heb 4 dieetisten en die raden dit altijd af aan de mensen. je lichaam raakt uit balans en krijgt een opdonder maar daarin tegen zijn de sapjes misschien wel lekker haha maar niet voor deze doel einden 😉

  Reageren
  • Suuz

   Gezien hoeveel groente en fruit Emmy naast de sappen at zat ze alsnog op een redelijke hoeveelheid calorieën. De klachten die Emmy heeft herken ik heel erg, reageren op alles wat je eet, regelmatig ‘toiletaanvallen’ en energie- en futloos tot op het bot. Om dan proberen je lichaam te ontgiften om daarna met een ´schone lei´ te beginnen klinkt heel logisch en het doel van crashdieet is hier helemaal niet aan de orde.

 14. Ingrid

  Ik heb dat een aantal jaar geleden ook ooit gedaan. Toen maakte een ander bedrijf dat soort sapjes, volgens mij zijn ze er mee gestopt. Ik weet zo ook even niet meer hoe het heette 🙂
  Ik zou het nu nooit meer doen. Zeker niet alleen op sapjes leven, wel als aanvulling bij mijn normale eetpatroon. Ik heb vroeg te vaak een dieet gevolgd en daardoor mijn hele lichaam onstabiel gemaakt, waar ik nog elke dag hinder van ondervindt.
  Ik denk wel dat mensen hun buik platter en rustiger vinden omdat je darmen in principe niet hoeven te werken, alles wat je inneemt is vloeibaar.
  Maar nogmaals, als aanvulling bij reguliere voeding lijkt het me wel wat!

  Reageren
 15. Elsemiek Gerritzen

  Ha Emmy,

  Leuk artikel! Ik heb toevallig vorige week een winactie van Jennie from the blog gewonnen, een Frecious Milde Detox kuur van een week. Hierbij neem je allerlei diverse sappen in, maar eet je daarnaast ook nog gewoon (weliswaar met een aanleverd eetschema). Ik ben heel benieuwd wat het voor me gaat doen.

  Reageren
 16. Fre

  Goed artikel en ben er ook van overtuigd dat dit je lichaam een boost geeft en je aan het denken kan zetten wat voor eter je bent :-). Ik heb zelf weleens een detox gedaan en drink dagelijks een juice in de ochtend van een ander bedrijf maar deze ga ik ook eens uitproberen!

  Reageren