Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Ik testte een drie-daagse detox kuur!

Detoxen, het woord alleen al is best eng. Ik werd benaderd om het te testen en na lang na te denken besloot ik het toch te gaan doen. Waarom, dat lees je zo. Spoiler: het valt allemaal wel mee en eng is het zeker niet.

Leestijd

Waarom? Om mijn gezondheid

Omdat heel veel mensen nu mentaal een klein sprongetje maken en zich afvragen waarom ik dit in vredesnaam heb gedaan, dat antwoord is simpel. Mijn gezondheid. Mocht je nu gelijk een mening vormen: lees eerst het hele artikel want ik weet zeker dat je dan de nuance ziet die ik je wil vertellen 🙂

Ik weet sinds kort dat ik MCAS heb, een ‘aandoening’ dat er voor zorgt dat mijn lichaam allergisch reageert op eten. Niet altijd iets specifieks, soms reageer ik overal op. Soms reageer ik heftiger op een bepaald voedingsmiddel. Bij mij resulteert dit in heel weinig energie, en diaree. Yes, sorry voor deze TMI. Van mijn maag lever darmarts heb inmiddels meerdere soorten medicijnen gekregen maar niks slaat tot nu toe echt aan. Hoewel mijn arts nog zeker niet is uitgezocht naar een oplossing, heb ik tussentijds wel een aantal supplementen erbij genomen op aanraden van een natuurarts om mijn energie wat beter op niveau te krijgen en ben ik ook begonnen met het slikken van probiotica om mijn goede bacteriën een steuntje in de rug te geven.

In de zoektocht heb ik ontdekt dat ik niet goed reageer op bepaalde groentes, maar als ze in sappen zitten dat ik er dan minder last van heb. Voedingsmiddelen kunnen ook minder goed worden opgenomen als je eten er weer zo snel uit komt. Groente en fruit in slowjuices kunnen gemakkelijker door de darmwand opgenomen worden. Groente en fruit is voor mij mega belangrijk, net als voor een ander, maar ik had nog niet geprobeerd om een tijdje alleen maar groente en fruit tot me te nemen. Iets wat mijn darmen wel tot rust zou kunnen brengen, als ik mijn eigen onderzoek dat ik online deed een beetje moest geloven. Er is nog niet zo heel veel bekend over de variant MCAS die ik heb, en daarom is het ook een beetje een zoektocht. Als jij hetzelfde hebt, kan het zijn dat jij compleet andere symptomen hebt en je ergens anders weer goed bij voelt.

Wat ik óók heb gemerkt is dat ik me het lekkerst voel op een bepaald eetpatroon/ritme. En daarmee bedoel ik niet persé alleen wat ik eet maar ook wanneer ik het eet. Ik ontbeet bijvoorbeeld áltijd. Heerlijk. Favoriete maaltijd van de dag. En mij was ook altijd geleerd dat ontbijten goed voor je was, dus dat sloeg ik niet over. Als ik ontbeet voelde ik me alleen altijd het meest futloos na het eten van ontbijt. Tot ik besloot om eens meer te gaan aanvoelen wanneer mijn lichaam nou echt om eten vraagt. Ik ben namelijk een emotie-eter, een vervelings-eter, een hobby-matiger eter, alles behalve een functionele eter. Dat laatste wilde ik iets meer gaan worden, zonder de lol in het eten te verliezen. Als ik honger kreeg dronk ik eerst wat, bleef de honger dan ging ik eten. Ging de honger weg dan at ik nog niks. Soms is honger namelijk dorst. En dan heb ik het over trek hè, ik ging niet wachten tot ik helemaal stuk van de honger ging. Daar heb ik geen zin in haha. Ik merkte dus dat ik in de ochtend helemaal geen honger had en dat dat pas kwam om 12:00. In de ochtend dat ik dus niet eet, kan ik mega geconcentreerd werken, ben ik super gefocussed, scherp, helder, creatief en kan ik de wereld aan. Ook was mijn buik op die dagen rustiger, het leek wel dat dat kwam doordat alles wat langer rust had gehad. Dit vond ik zo’n mega ontdekking! Later ontdekte ik dat meer mensen deze manier van eten toepassen en dit ‘intermittent fasting‘ noemen. Eigenlijk geef je je lichaam dan rust om te herstellen en cellen te vernieuwen. Iets wat in wetenschappelijk onderzoek de laatste jaren ook heel veel mooie resultaten heeft geboekt. In de aflevering van ‘dokters van morgen’ op NPO 1 van dinsdag 8 oktober gaat het over vasten, en over de positieve resultaten dat hiermee in wetenschappelijk onderzoek wordt gemeten. Ik vond dit heel interessant om te zien en dit bevestigd mijn gevoel hierover. Ook hebben ze het over meerdaagse vast periodes en het nut hiervan. Ook in het bestrijden van verschillende ziektes, en het versterken van de effecten van bijvoorbeeld een chemokuur en de resultaten van verschillende klinische studies hierbij. Inmiddels zijn er ook zo’n 15000 doktoren die vasten aanbevelen bij verschillende ziektebestrijding en gezonder leven. Als je denkt dat je een negatieve mening hebt over vasten en de effecten hiervan, kijk dan eerst die aflevering en plaats daarna pas je comment want het geeft mooie inzichten. Het is gewoon heel anders dan wat ons (de meesten althans) altijd is geleerd als kind, maar de waarheid is gewoon dat je moet doen waar JIJ je goed bij voelt. En dit is voor mij echt een hele belangrijke ontdekking geweest waar ik me heel goed bij voel.

Ik doe dit, en ook het ‘intermittent fasting‘, dus niet om af te vallen, iets wat ik gelijk uit de weg wil helpen. Het woord detox vind ik dan ook niet helemaal lekker, omdat we soms daar een negatieve associatie mee hebben. Het is het wel, want detox betekent natuurlijk ontgiften en je lichaam kan in de dagen dat je minder eet beter afvalstoffen afvoeren en het kan cellen beter herstellen. Ik noem het zelf ook wel de balans in je darmen/lijf terug vinden of in ieder geval; proberen te benaderen. Dat hoopte ik er in ieder geval mee te bereiken. Op social media zie je natuurlijk wel meer bedrijven die detoxkuren aanbieden met gekke poeders en veel ervan zou ik nooit proberen. Veel ervan zijn ook gericht op gewichtsverlies en dat vind ik een verkeerde methode en insteek. Gewicht verliezen is niet constructief als het in een aantal dagen moet gebeuren. Máár als je gewicht wil kwijtraken of gewoon je levensstijl aan wilt passen om gezonder te leven kan het je wel een goede kick-start geven om daarna je voeding aan te passen. Het hoeft dus niet bij die drie (eigenlijk 9 met op- en afbouw) dagen te blijven. Ik zal eerst wat meer over het bedrijf vertellen waarvan ik dit mocht testen.

Blend New Day

Blend New Day is een bedrijf dat bij mij in de buurt zit, Haaksbergen om precies te zijn. Toen ik nog actief afspraken aannam in de studio kwam eigenaresse Brenda langs voor een Lash Lift en uiteraard vraag ik altijd aan mensen wat hen beweegt en wat ze in het dagelijks leven doen. Brenda kwam met een awesome ondernemersverhaal over het bedrijf dat zij runt met haar man. Zij produceren zo ongeveer 600 gezonde sappen per dag, en verzenden deze diepgevroren in, en zo komen ze ook aan bij de klant die ze vervolgens weer in de diepvries kan bewaren. Blend New Day heeft allerlei sappen. Sappen om bij je normale voeding in te nemen als groente en fruit boost of als gezond tussendoortje. Ook hebben ze boxen, zoals de detoxbox die ik probeerde, of balansboxen om af en toe een keer een dag in te plannen waarin je meer groente en fruit tot je neemt. En dat op een mega gemakkelijke manier. Hun missie is dan ook: ‘gezond leven voor iedereen een stukje makkelijker maken’. In elk flesje zit meer dan 400 gram groente en fruit. Dat spreekt mij wel aan, want ik kom echt niet altijd aan die aanbevolen hoeveelheden, en zo zal ik niet de enige zijn.

Al hun sappen zijn biologisch, het bedrijf werkt heel milieu bewust, en ze maken gebruik van lokale- en seizoensproducten. Wat ik ook heel leuk vind; pulp na het slow-juicen gaat naar de varkens. Op hun website kun je wat meer over het bedrijf lezen, want het is teveel om hier in een artikel te duwen.

De detox box die ik probeerde

Met een detox pakket ga je drie dagen opbouwen, en dan volg je een menu wat Blend New Day voorstelt, maar hier ben ik iets vrijer in geweest. Ik heb gekeken naar het soort producten dat ze voorschreven en heb hier mijn eigen interpretatie aan gegeven ook omdat zij bijvoorbeeld vlees gebruikten in de recepten. Daarna ga je drie dagen sappen drinken en alleen maar groente en fruit eten, en daarna ga je drie dagen opbouwen. In de opbouw dagen ga je ook expres wat meer eiwitten tot je nemen zodat dat ook aangevuld wordt.

De voordelen van een bio-detox kuur voor mij:
– Inname van veel vitamines en mineralen
– Het ondersteunt mijn lever door goede voedingsstoffen aan te leveren, om de slechte af te voeren
– Vezels in slow juices worden snel opgenomen door de darmwand, iets wat voor mij heel gunstig is omdat deze opname niet altijd snel genoeg gaat bij ‘normale’ voeding.
– Ik hoopte dat ik mijn suikerbehoefte ook iets kon temperen na drie dagen alleen groente en fruit.
– Het brengt mijn maag en darmen tot rust

De doos komt bevroren aan, dat bewerkstelligen ze door zelf ook droogijs te maken en dit bij te voegen. Hierdoor blijft het gewoon -20 in zo’n doos. Super handig, dan kan het thuis zo de vriezer in en kun je het ontdooien wanneer het uitkomt.

Op de sapdagen mag je naar behoefte groente en fruit erbij eten. Daardoor is het niet een vasten periode, maar een manier van voeding tot je nemen.

Ik merkte in de opbouw- en afbouwfase niks, omdat ik dit patroon redelijk gewend ben. Ik eet echt niet altijd gezond, maar probeer dat doordeweeks zoveel mogelijk te doen. In het weekend laat ik alles wat meer gaan. Voorbeelden van gerechten die ze voorschrijven zijn bijvoorbeeld frittata’s, kip met zoete aardappel, bloemkool en broccoli curry en een zalm en avocadosalade. Alle recepten om zelf niet na te hoeven denken in die op- en afbouwfase krijg je van hun erbij, super handig. Ik laat deze recepten niet aan je zien omdat ik dit niet zo leuk vind voor het bedrijf, die krijg je immers bij afname van een pakket, maar ik laat je wel even zien hoe de indeling van de sappen eruit ziet.

Er is ook een sweet variant van het pakket, en dan ontvang je alleen zoetere sappen die iets ‘vriendelijker’ smaken maar ook daarmee iets minder groentes bevatten. Onder het mom van functioneel eten besloot ik dus voor green te gaan.

Hoe ging het?

Tijdens de eerste sapdag merkte ik gelijk vooral dat ik heel erg veel moest plassen, en ik kreeg hoofdpijn. Toen werd ik wat onzekerder werd over of ik wel genoeg vocht zou vast houden. Ik heb op gevoel wat meer water en thee gedronken en daar trok dat ook wel mee weg. De tweede dag vond ik pittiger, de ochtend heb ik nergens last van zoals gewoonlijk maar toen ik de middag in kwam had ik vooral heel veel zin in andere dingen om te eten. Kaas, brood, crackers. Geen honger, maar ZIN. Brenda had me vooraf uitgelegd dat ik me wel moest houden aan het schema van sap-inname en niets iets over moest slaan omdat ik dan mijn bloedsuikerlevel mooi stabiel zou houden maar dat ik wel daarnaast dingen mocht eten, als het maar groente of fruit was. Mijn bloedsuikerlevel bleef ook mooi stabiel, want grote honger kreeg ik niet, alleen dus zin in dingen. Ik had tussendoor ook echt wel trek en dan nam ik fruit of groente. Zo at ik wortels, paprika, boontjes, banaan (vooral voor het sporten), appels, aardbeien, watermeloen en nectarines. Hiermee bleef ik het hongergevoel ook wel voor.

Ik ga niet liegen, ik vond het wel pittig. Al die soorten van eten wat ik doe, emotie, verveling, beloning etc., dat deed ik deze dagen niet en dat confronteert je wel met die behoefte. Ik vond het dan ook wel een mooie uitdaging om weer eens wat meer functioneel te gaan eten maar een uitdaging was het wel haha. Op dag drie vond ik het een briljant vooruitzicht dat ik de dag erna weer iets anders mocht dan groente en fruit. Ik had ook erg de drang om mijn eiwitten aan te vullen, terwijl dat meer tussen mijn oren zit omdat ik na een paar jaar intensiever sporten toch ben gaan letten op een stabiele en hoge (niet te hoog) eiwit inname. Een paar dagen dit niet doen is echter helemaal niet erg. Sterker nog; Brenda vertelde me dat ze ook een aantal topsporters als klanten hebben die een detox doen en daar ook geen spiermassa mee verliezen. Het zijn tenslotte maar drie dagen.

Maar hoe voelde ik me nou? Goed. Ik voelde me goed. In drie dagen tijd ga je natuurlijk geen levensgrote veranderingen aan, maar ik voelde dat mijn buik plat was en ik had geen reactie gehad op de sappen dus mijn buik voelde ook heel rustig. Normaal krijg altijd wel EEN reactie en het feit dat dat even uitbleef was prettig. Dat houdt ook wel even aan, maar het werkt natuurlijk niet eeuwig door. Daar moet je het voor vast houden door die groente en fruit inname hoog te blijven houden. Wel verandert je kijk erop, en merk je dat je niet persé die boterham nodig hebt, maar dat het vooral is omdat je er zin in hebt. Ook vond ik het verassend dat ik gewoon prima kon sporten, ik had verwacht dat dat moeizamer zou gaan.

Wat ik vooral prettig vind is dat ik een manier heb gevonden om meer groente en fruit tot me te nemen op een manier dat mijn lichaam verdraagt, en ook nog eens super gemakkelijk is. Ik wil een gezond lijf, en ik wil mijn lijf alles geven wat het nodig heeft, ook voor de toekomst. Ik denk dat ik daarom ervoor kies om de sappen naast mijn huidige voeding te gaan gebruiken, ik moet dan nog even nadenken over een indeling. Ook hebben ze boxen met sappen voor balansdagen, waar je wel een lichte maaltijd nuttigt, dat is wellicht ook nog wel een goede optie voor mij om dit beter vast te houden.

Op Instagram werd ik door een aantal mensen benaderd die ook deze zelfde box hadden gebruikt en eigenlijk hadden ze vergelijkbare reacties. De een vond het een mooie start voor een andere levensstijl, en de ander vond het prettig om gemakkelijker meer groentes en fruit te eten. Allemaal gaven ze aan een plattere buik te hebben en het gevoel te hebben dat het rustiger was ‘van binnen’. Je gaat er natuurlijk niet met een microscoop in naderhand, dus dat is ook een beetje een gevoelsmatig dingetje. Op hun website zie je ook nog wat reacties van andere mensen trouwens.

Ik heb in ieder geval geen spijt van, ik ben blij dat ik dit bedrijf heb ontdekt en dat ik op deze manier veel groente en fruitt tot me kan nemen wat mijn lijf goed op kan nemen. Heb jij wel eens zoiets geprobeerd?


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)