Hoe maak je de perfecte kaasplank

De perfecte kaasplank maken is helemaal niet moeilijk, maar het gaat wel een stapje verder dan wat kaas op een plank gooien. Vandaag leg ik je uit hoe je nou zelf de perfecte kaasplank voor bij de borrel maakt!

Leestijd

Kaas kan je natuurlijk de hele dag door eten (guilty) en een kaasplankje maak je over het algemeen óf voor bij de borrel óf voor na het eten als dessert. Of net voor je een dessert gaat eten. Volgende week vertel ik je hoe je nou een goede kaasplank voor na het eten kan maken, vandaag gaat het over de kaasplank voor bij de borrel. Zo’n borrel die langzaam overloopt in het avondeten, waarna je eigenlijk gewoon geen warme maaltijd meer gaat staan maken. Een heel complete kaasplank dus waar je uren van kan snacken met vriend(inn)en of familie.

Natuurlijk kon ik even wat Googelen, maar voor mijn informatie én om mooie foto’s te maken ben ik even op bezoek gegaan bij de Kaashelden in Dalfsen. Dit is echt een waanzinnige winkel met enorm veel soorten kaas (en de nodige expertise), maar ook wijn, noten, oliën, olijven – allemaal lekkers voor bij je kaasplank.

De 'regels' voor een goede kaasplank

Goed, échte ‘regels’ zijn er natuurlijk niet, maar er zijn wel wat richtlijnen die je kan volgen bij het maken van een goede kaasplank.

 • Maak een opbouw in kazen: werk van licht naar zwaar. Dit doe je zowel qua smaak als qua textuur. Je begint licht (smaak) en romig (textuur) en je kan pittig (smaak) en brokkelig (textuur) eindigen.
  Je kan als opbouw wit/roodbacterie/geit/blauw aanhouden, maar natuurlijk kan je daarmee afwisselen als je bijvoorbeeld niet van blauwschimmelkazen houdt. Je kan hem ook opdelen in1. geiten- en schapenkaas/witte korstkaas/harde kaas/rode korstkaas/blauwaderkaas.
  Als je bijvoorbeeld een heel fris en jong geitenkaasje hebt, kan je die beter als eerste kaasje op de plank leggen. Als je echter een wat oudere, rijpere of pittigere geitenkaas hebt, kan je die beter wat verder op de plank leggen. Het hangt echt af van de smaak en textuur, dus proef vooral zelf voor je je kaasplankje serveert! Oftewel: die opbouwsuggestie is geen échte regel, kijk gewoon goed naar de verschillende smaken en texturen. Zo heb ik op de borrelplank een harde kaas liggen, maar dat is een Oostenrijkse bergkaas die méga pittig en sterk van smaak is. Die ligt dus op mijn plank als laatste.
 • Het is leuk om qua vorm af te wisselen, maar als je zes tot acht verschillende kazen kiest heb je ook al snel verschillende vormen.
 • Voor een borrelplank kan je zo’n 175 – 200 gram kaas per persoon aanhouden.
 • Haal de kazen zo’n 30 tot 60 minuten van tevoren uit de koelkast. Op die manier kan de kaas goed op kamertemperatuur komen waardoor de smaken veel beter tot hun recht komen.
 • Leg bij elke kaas een eigen mesje.
 • Doe je er een hardere kaas bij? Snijd daar vooraf al een stuk van in blokjes. Ziet er ook leuk uit!
 • Naast de kazen kan je allemaal lekkere dingen op de plank leggen zoals druiven, een of meerdere stroopjes, lichte crackertjes, noten, dadels, olijven, stokbrood, worst. Zo wordt het een hele complete plank met verschillende dingen waar je uren van kan snoepen.

 

De borrelplank

Hierboven de kaasplank voor een uitgebreide borrel die ik samen met Ronald van de Kaashelden heb samengesteld. Zoals je ziet ligt er naast kaas nog allemaal ander lekkers op, zoals olijven, crackers, een lekker stroopje, druiven, vijgen-notenbrood en nootjes. Ook top is een (droge) worst en stokbrood. Of misschien wat rauwe groenten in repen gesneden zoals paprika en komkommer met een dipje.

Op deze plank liggen negen kazen en we hebben hierin een mooie opbouw gemaakt.

We beginnen links! Daar liggen twee witte kazen: eerst een roombrie. Dit is een heel lichte romige soort Franse schimmelkaas. Brie ken je vast, roombrie is nog wat romiger en zachter. Daaronder zie je Le Gaslonde, dit is een rauwmelkse camembert (witte schimmelkaas) uit Normandië. Er is melk van koeien gebruikt die dichtbij de kust grazen, hierdoor krijgt de kaas een volle smaak. Deze camembert is heel romig, maar heeft wat meer smaak dan de roombrie.

 

In het midden van de plank gaan we over naar de roodbacterie kazen, die ook wel gewassen korstkazen genoemd worden. De korst wordt tijdens het rijpingsproces afgeborsteld en gewassen met zout water, bier of wijn, gemengd met een bacteriemengsel. Dit zorgt voor een rode gloed en die speciale smaak.

Epoisses komt uit het dorp Epoisses in Frankrijk. Deze kaas wordt gewassen met Marc de Bourgogne (een sterke drank) en die geeft epoisses de pittige smaak.

Taleggio is een Italiaanse kaas die voor 30% in grotten wordt gerijpt. In die grotten leven bepaalde schimmels en gisten die de kaas een unieke geur en smaak geven. Taleggio heeft een licht zoete, zachte smaak. Hoe ouder de kaas is, hoe sterker de smaak wordt.

Daarna twee geitenkazen, of eigenlijk een geitenkaas en een geit/koe/schapenkaas.

La Fourriere is een zachte, jonge geitenkaas die met orleaan is ingewreven. Orleaan is een struik uit Zuid-Amerika. Deze kaas is ondanks dat ‘ie zacht en jong is toch vrij krachtig van smaak.

La Tour is een héle zachte, romige, lopende kaas gemaakt van geitenmelk, schapenmelk en koeienmelk gemengd.

Op de plank liggen ook twee blauwe kazen, waarvan een iets milder en de andere vrij stevig. Eerst de gorgonzola dolce, een wat mildere blauwaderkaas, en een roquefort, een echt pittige blauwader.

Oostenrijkse Bergkaas

Als laatste en meest heftige kaas op de borrelplank: de Oostenrijkse bergkaas. De geur komt je al tegemoet, een typische tenenkaas als je het mij vraagt. Maar: ik vind het héérlijk. Deze smaakt heel sterk, je voelt hem zowat in je neus! Deze kaas smaakt heel pittig en kruidig – echt voor de liefhebbers en perfect om mee af te sluiten.

Enne, wat drink je hier nou bij? Bij kaas drink ik zelf graag port of rode wijn, maar je kan er ook prima een wat stevigere witte wijn bij drinken als je dat lekker vindt, of juist een donker biertje die veel smaak heeft.

Wil je je plank wat meer budget maken? Dan zijn er ook genoeg kaasjes om uit te kiezen, denk bijvoorbeeld aan een roombrie, een gewone zachte jonge geitenkaas en een bleu d’Auvergne. Allemaal kazen die wat betaalbaarder zijn en waar je nog steeds een goed kaasplankje mee kan samenstellen!

Hoe stel jij graag je kaasplankje samen? Heb je nog tips uit eigen ervaring? In de volgende blogpost vertel ik je meer over een dessert kaasplank.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

25 reacties
 1. Lysanne

  Benieuwd naar de plank voor na het eten!

 2. Sannne

  Vanavond komt er kaas op tafel! 😉
  Leuke post!

 3. Kirsten

  Wat een leuke en nuttige blog post!

 4. Manu

  Ohhh wat heerlijk krijg er honger van! Goede tips :).

 5. Anton

  Oh en ik vind de volgorde bij een kaasplank na een diner wel van belang, maar als je zit te borrelen zou ik gewoon lekker door elkaar eten hoor! Daar wordt het zeker niet minder van omdat er vaak meer tijd tussen zit dan bij een plankje na het diner.

 6. Anton

  Over het algemeen smaakt, in tegenstelling tot wat velen denken, witte wijn veel beter bij een kaasplank dan rode wijn.

 7. Claudia

  Wat ik me afvraag: eet je die kazen dan ook in die volgorde? Er wordt niet gemengd dus? Grappig – i’ve been doing it wrong all this time!

 8. Yvon

  Wat heerlijk! Ik ben dol op kaas!
  Vorig jaar hadden mijn man en ik op onze bruiloft een kaasplank voor alle gasten, was zo lekker.

 9. Kelly

  Ik heb zelf ook héél veel verschillende plankjes in huis, ben dol op dit soort kaasplankjes!

 10. Judith

  Er zijn waanzinnig veel kazen die je als zwangere kunt eten.
  De zachte rauwmelkse zijn inderdaad niet aan te raden en het glas port erbij ook niet, en of je Epoisses (zeer klein aandeel alcohol door de behandeling met verdunde drank) wilt eten is natuurlijk aan jezelf.
  Harde rauwmelkse kaas zoals boerenkaas of parmezaanse kaas is geen enkel probleem.
  En daarnaast mag je alle gepasteuriseerde zachte (stink)kazen gewoon eten.
  Als je eens rond kijkt bij de kaasafdeling van de supermarkt of vraagt bij de kaasboer blijk je toch nog wel een hele ruime keuze te hebben dus die kerst komt vast goed 🙂
  Droge worst hangt af van het vochtpercentage (hoe lager hoe minder kans dat listeria kan overleven) en zoutgehalte (hoe hoger hoe minder kans op listeria), en kan dus ook gewoon vaak wel.

  • linda

   Ik heb tijdens mijn zwangerschap ook gewoon alle kazen gegeten behalve zachte rauwmelkse kazen. Ook droge worst kon gewoon volgens mijn verloskundige. ( Wat bij mij het leed van geen rauw vlees wat verzachtte 🙂
   Ook die met port zoals sommige blauwe kazen at ik met mate.. eet maar eens een banaan en ga dan blazen op alcoholpromile, je zult zien dat je positief scoort 🙂

 11. Loes | Gewoon iets met Loes

  Oh, dit ziet er echt zo heerlijk uit! Met een glaasje port erbij, heerlijk! Ik weet niet of ik alle kazen lust, maar het lijkt me wel het proberen waard!

 12. Charlotte

  Ik ben gek op uitgebreide kaasplanken en nu ik zwanger ben is dat ook echt het enige wat ik mis. Deze post is heel pijnlijk. 😉 Ik ben februari uitgerekend en loop daardoor de fameuze kaasplank van mijn zwager met kerst mis. Hij vond het zo zielig voor me dat we na de bevalling het gewoon overdoen. Hij had al helemaal plannen gemaakt om allerlei kazen uit te kiezen die wel mogen maar dat is het toch niet helemaal. Ik word het meest gelukkig van een lekker glaasje port met een mooi samengestelde kaasplank die is aangevuld met lekker droge worsten etc.

 13. Lisa

  Hoe bedoel je de opbouw precies? Degene die tegenover je zit ziet de kazen toch in een andere volgorde liggen?

  • Cynthia Schultz

   Ja, maar die eet het wel in dezelfde volgorde als jij 🙂 Het gaat om de volgorde waarin je de kazen eet.

 14. Kim

  Heerlijk! Ik ben gek op allerlei soorten kazen. Glaasje wijn erbij, mooie muziek erbij… dan is mijn avond compleet.

 15. Anolief

  Ik ben hier gek op maar drink geen alcohol. Heb je tips wat je er lekker bij kan drinken behalve wijn?

  • Anolief

   Oh sorry al gevraagd en beantwoord zie ik nu!

 16. Syl

  Mijn favouriete ‘supermarkt’ kaasje is trouwens die rechthoekige zachte kaas van Chaumes.

 17. Majorie

  Ik heb zelf jarenlang kaas verkocht op de markt, dus superleuk om eens iets te lezen over kaas. Persoonlijk zou ik voor andere blauwaderkazen kiezen, maar ik krijg wel spontaan trek in een stukje kaas 🙂

 18. Syl

  Nog tips voor niet alcoholische dranken bij een kaasplankje?
  Want ik hou ontzettend van kaas en kies in restaurants ook vaak voor het kaasplankje als dessert.
  Maar ik drink dus geen alcohol (vind ik vies branderig smaken)

  • Heleen

   Thee vind ik er zelf altijd wel lekker bij. Normaal gesproken drink ik vaak muntthee, maar bij kaas is zwarte thee lekkerder.

  • Minka

   Druivensapje? Misschien te zoet? Of een mooie Biologische limonade?

 19. Anne-Marie

  Het water loopt me in de mond, wat heerlijk allemaal. Er is volgens mij geen kaas die ik niet lust. Met die Oostenrijkse bergkaas maak ik graag kasnocken, een streekgerecht uit Pinzgau. Het stinkt idd vreselijk maar is zo lekker!