Gort op risottowijze met boerenkool

Hoofdgerecht
45
min. bereiden
45
min. totale tijd

Voor kerst kreeg ik het boek Veg! vol met erg lekkere vegetarische gerechten. De eerste die ik maakte was gort met boerenkool. Maar dan op de ‘risottomanier’. Dus: risotto, maar dan met gort. Ik deel het recept graag met je, want het is voor ons een blijvertje!


Ingrediënten
4 personen
  • 1 l groentebouillon
  • 50 g boter
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 2 preien
  • 150 gr boerenkool
  • 300 gr parelgort
  • 125 ml droge witte wijn
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 snuf zout & peper

Bereiding

Tip: Je kan op het bord eventueel nog verse, zachte geitenkaas toevoegen.

  1. Verhit de bouillon in een pan en zet deze op een heel laag vuurtje.

  2. Zet een pan op middelhoog vuur en verhit de helft van de boter en olie. Bak hierin de ui en knoflook ongeveer tien minuten totdat de ui zacht is.

  3. Snijd de preien in dunne ringen, verwijder de dikke stengels en nerven van de boerenkool en snijd de bladeren fijn.

  4. Roer de grot door de uien en bak deze twee minuten zachtjes mee. Schenk de wijn erbij en laat deze koken, tot het helemaal geabsorbeerd is. Nu voeg je steeds een kwart van de bouillon toe, net als hoe je dat bij risotto doet. Roer veel en voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige kwart is opgenomen. Na ongeveer 25 minuten heb je alle bouillon gebruikt en is de gort gaar, maar deze heeft dan nog wel een lekkere bite.

  5. Terwijl de gort kookt, fruit je de preien in de rest van de olie en boter in een kleine koekenpan. Roer en schep af en toe om tot de prei gaar is, maar nog wel een bite heeft. Stoom de kool of kook deze 3-4 minuten.

  6. Haal de gort van het vuur en roer de prei, kool en geraspte kaas erdoor. Maal er wat verse peper en zout over, schenk er nog wat lekkere olijfolie overheen en rasp er nog wat extra kaas over.

Leestijd

Eet smakelijk!

Veg! is echt een aanrader, het staat vol met megaveel ontzettend lekkere recepten met groenten in de hoofdrol. Je vindt hem hier.

Dit gerecht heeft even wat voeten in de aarde – je hebt aardig wat ingrediënten nodig en je staat ook wel eventjes in de keuken – maar dan heb je ook wel een echt lekker gerecht dat voor mij absoluut valt onder comfort food. De bite van gort vind ik erg lekker, het heeft ook net wat meer smaak van risotto.

Deze blogpost bevat een affiliate link. Als je via deze link een product koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

8 reacties
  1. Lotte

    Dit kookboek is geweldig! Mijn favoriet is linzen/waterkers/pastinaak. Zoo lekker!

  2. Anna

    Oeh dat klinkt erg lekker! Heb nog nooit met gort gekookt, lijkt me wel het proberen waard! Het boek klinkt ook heel leuk met lekkere vegetarische recepten.
    p.s.; bij stap 4 staat grot ip.v. gort.

  3. Ingrid

    Dit recept klinkt echt geweldig. Als vegetariër zou ik dit kookboek ook echt graag willen hebben, ik vind het alleen zo duur om voor mijzelf te kopen. Misschien de kleine variant een keer, die heb ik ook wel eens aan mensen cadeau gedaan.

  4. Jose

    Risotto is ook echt mijn favoriete comfortfood! Ik heb het nog nooit met gort gemaakt, maar dat zal ik zeker binnenkort een keer gaan proberen 🙂

  5. rachel

    heb nog nooit gort gegeten geloof ik maar ga het wel een keer maken!!

  6. Liset – Beautydagboek

    Gort is lekker! Ik ken het nog van vroeger toen mijn beppe (Fries voor oma) het maakte. Ze deed er dan stroop bij, ook zo genieten. Deze versie ken ik niet, maar ik ben benieuwd!

  7. Ingrid

    Het ziet er niet verkeerd uit! Ik ben alleen echt niet van de gerechten die veel tijd/werk kosten.

  8. Tineke

    Klinkt heerlijk! Ik heb deze week vakantie en dus iets meer tijd om te gaan koken. Dit gerecht zou ik deze week zeker wel eens willen uitproberen.
    Liefs