Gezonde ontbijt muffins met appel en gezouten cashewnoten

Ontbijtmuffins
15
min. bereiden
40
min. totale tijd

Ik vind het echt mega fijn om ontbijt niet helemaal te hoeven bereiden en dingen in huis te hebben die ik zo kan pakken zoals een klein bakje kwark of bijvoorbeeld deze ontbijtmuffins! Heel erg smakelijk, voedzaam en lekker vullend.


Ingrediënten
12 personen
  • 180 gram havermout
  • 2 appels
  • 2 bananen
  • 3 eetlepels honing
  • 1 snuf zout
  • 1.5 theelepel bakpoeder
  • 3 handen gezouten cashewnoten
  • 2 eieren
  • 250 gram kwark
  • 50 gram kokosolie

Bereiding

Tip: Varieer zelf ook met andere ingrediënten zoals blauwe bessen, kokos, speculaaskruiden of hazelnoten.

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden, en zet je bakblik klaar met cupcake bakpapiertjes

  2. Begin met het fijn malen van de havermout tot je een grove meel structuur hebt. Ik gebruik hiervoor een keukenmachine maar je kunt ook wellicht een blender op nutribullet gebruiken.

  3. Smelt de kokosolie en voeg dat, samen met de eieren, banaan, bakpoeder, kwark, honing en het zout aan het havermoutmeel toe.

  4. Snijd de twee appels aan kleine stukjes. Breek met je handen het grootste gedeelte van de cashewnoten in grove stukjes en roer deze twee ingrediënten met de hand door het beslag.

  5. Verdeel het mengsel over de 12 muffin vormpjes, en als het goed is zitten ze dan allemaal precies tot het randje vol. Verdeel hier de overgebleven stukjes cashewnoten over.

  6. Bak ze in 30 minuten af net onder het midden van je oven. Als je ze te hoog in de oven doet kan het zijn dat je cashewnoten te snel donker worden. Dit ligt ook heel erg aan je oven en de stand van je oven, dus blijf zelf vooral goed kijken.

  7. Ja de laatste stap is toch echt; lekker opeten!

Leestijd

De basis van dit recept inspireerde ik op een recept van Chicks Love Food, waar ik mijn eigen draai aan gaf met hoeveelheden en andere ingrediënten.

Wat me vaak tegen staat bij ‘gezonde’ baksels is dat vaak wat droger is, daar wilde ik wat aan doen. De gezouten cashewnoten geven het een onwijs lekkere smaak. Hartig en zoet, perfect als ontbijt! De kwark en banaan geven de smeuïgheid die ik vaak mis bij andere gezonde ontbijt muffins, en de stukjes appel zorgen voor de zoete bite. Het is zo leuk om op deze manier te spelen met gezonde ingrediënten tot er iets uitkomt wat ook écht lekker is.
Ga jij ze ook maken?


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

7 reacties
  1. Matanja

    Ga ik zeker maken, lijkt mij wel lekker😋

    En Merel, je kan ook de helft vd ingredienten nemen en er dan 6 maken ipv 12😉

  2. Merel

    Leuk ontbijtidee. Maar hoe bewaar je dit en hoe lang blijft het dan goed? Want als ik dit zou maken en er iedere ochtend een zou nemen wil ik het voor 12 dagen vers houden, gaat dat?

  3. Lucinda

    Ik maak zelf geregeld appel muffins, super simpel en heerlijk. Benieuwd wat van dit recept de voedingswaarde van zijn eigenlijk.

  4. rachel

    het ziet er heerlijk uit maar ik mag geen kh dus dit is een no go voor mij, maar misschien kan ik de rest hier in huis er een plezier mee doen 😀

  5. Inge

    Leuk recept! Ga het zeker uitproberen. Hoe lang blijven deze goed?

  6. Brenda

    Lekker, makkelijk en voedzaam een dag kan niet beter starten. Ga dit recept toevoegen aan mijn recepten map.

  7. evi

    Ik ben echt wel heel benieuwd naar deze muffins. Ik heb al vaker ontbijtmuffins gemaakt en vele zijn wel lekker. Maar nieuwe recepten zijn altijd welkom!