Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Favoriete recepten voorjaar/zomer 2018

Ik leef echt van eetmoment naar eetmoment. Ik ben echt dol op lekker eten én op zelf koken met verse ingrediënten. De meeste avonden van de week zet ik wel wat lekkers op tafel en dat zie je ook regelmatig terugkomen op mijn blog en social media. Vandaag deel ik mijn favoriete recepten van voorjaar/zomer 2018 met je.

Leestijd

Ik deelde al eerder:

Check ook zeker deze blogposts voor meer inspiratie! Vandaag deel ik mijn favoriete (nieuwe) recepten van de afgelopen paar maanden.

Op banh mi geïnspireerd broodje

Soort van banh mi

Een banh mi is een Vietnamees broodje. Letterlijk betekent het tarwebrood, het staat dus voor een type Vietnemese baguette, die wat luchtiger is en een dunnere korst heeft dan de Franse variant. In het westen wordt ‘banh mi’ vaak gebruikt om een Vietnamese sandwich aan te duiden met vleeswaren en allemaal frisse toppings.

Toen ik in Vietnam was, heb ik helaas geen banh mi gegeten, dus ik weet niet hoe de echte variant hoort te smaken, dus daarom noem ik dit recept ook ‘op banh mi geïnspireerd’. Ik liet dit broodje al eens eerder in een weekoverzicht zien en toen gaf iemand al aan dat ik hem veel te vol beleg om hem nog een banh mi te noemen.

Mijn recept heb ik van de Allerhande, maar ik heb hem wat aangepast naar mijn smaken en voorkeuren.

Wat ik gebruik, voor twee personen:

  • vier vers afgebakken witte pisoletjes
  • een verpakking Vegetarische Kipstuckjes (je kan natuurlijk ook gewoon vlees gebruiken, maar ik vind het hiermee heel lekker)
  • twee eetlepels yoghurtmayonaise
  • sambal oelek
  • een limoen
  • hand koriander
  • radijsjes
  • komkommer
  • peen, in reepjes (julienne)
  • sojasaus (Kikkoman)
  • theelepel suiker

Hoe ik het maak:

  1. Ik bak de pistoletjes af.
  2. Ik bak de vegetarische kipstuckjes lekker bruin en krokant in de koekenpan.
  3. De peen gaat in een kom samen met een flinke scheut sojasaus, een theelepel suiker en het sap van de limoen.
  4. Bestrijk het broodje met de yoghurtmayonaise en de sambal. Doe daar de koriander op, daarna het ‘vlees’, dan dunne plakjes komkommer en radijs en daarbovenop lekker veel van de gemarineerde wortel.

Dit is zo ontzettend lekker. De combinatie van zoet, zout, zuur, het krokante broodje, de koriander: deze smaken zijn gewoon zo top bij elkaar. Dit eten wij weleens als avondeten, maar als lunch is het natuurlijk ook top. Ik reken trouwens vier pistoletjes per twee personen, maar ik maak voor mezelf ook regelmatig 1 pistoletje met alle toppings en dan eet ik de rest er als salade bij. Net wat lichter en ook top.

Aspergesalade

Sinds er weer asperges zijn, eet ik ze elke week wel een keer. Ik ben er gek op. Deze aspergesalade maak ik dan meestal. Het is makkelijk en simpel en qua smaken is het net als de klassieke asperges (dus met aardappel, ei, ham en hollandaise of botersaus), maar dan in een wat luchtigere vorm: een salade. Je vindt het hele recept hier.

Asperges met spaghetti

Asperges met spaghetti

Deze tip kreeg ik van een paar bezoekers: asperges met spaghetti en geitenkaas. Het recept is van Chickslovefood en je vindt hem hier. Het is heel makkelijk en simpel, want de saus voor de spaghetti bestaat puur uit creme fraiche en geitenkaas en de asperges kook je gewoon. Toch net even wat anders dan de standaard aspergerecepten en ook erg lekker. Deze is ook top met wat gerookte zalm erbij.

Roerbak met vanalles en nasi goreng boemboe

Tja, hoe noem je dit nou? Toen ik laatst weer eens Chinese kool in mijn groente-abonnement had, ging ik wanhopig zoeken naar een lekker recept. Ik weet gewoon nooit wat ik met kool moet doen, en ik kwam uit op een recept van (weer) de Allerhande. Sindsdien maak ik hem zelf ook regelmatig met andere groenten dan die in het oorspronkelijke recept staan, zoals met wat paksoi, verse prei, verse champignons, spitskool… Het is maar net wat ik die week in huis heb en dat gooi ik er dan allemaal in. Het is lekker vol van smaak door de boemboe en het is ook goed met noodles in plaats van rijst. De pinda’s erop vind ik verrukkelijk.

Ovenschotel met groente, aardappel en worst

Dit maken we elke week wel een keer en het is elke keer weer goed. Ik hak allemaal groenten en wat aardappel in stukken, ik doe er wat olijfolie en kruiden bij, een uur in de oven, klaar. Meestal ga ik voor pastinaak, biet en wortel, maar het is ook lekker met bijvoorbeeld pompoen, broccoli, knolselderij… Je kan er een runderworst bij in de oven doen, wij eten er meestal worstjes van de Vegetarische Slager of van de vega lijn van Jumbo bij, die bak ik dan even apart in de pan. Al zag ik laatst dat iemand op Instagram ze succesvol in de oven had klaargemaakt!
Lekker met zout, veel peper en curry 🙂

En ja, we maken ook nog regelmatig de Jamie Oliver Turkse Pizza’s en de pasta met veel groenten uit dit artikel. Wat zijn jouw favoriete recepten van de afgelopen paar maanden? Ik ben benieuwd, misschien doe ik wel wat inspiratie op.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.