Mijn favoriete barbecue bijgerechten

Bijgerecht
5
min. bereiden
20
min. totale tijd

Ik ben gek op barbecuen en dan vooral op de gezelligheid. Samen buiten genieten van lekker eten en een drankje. Een barbecue is wat mij betreft niet compleet zonder lekkere, frisse en gezonde bijgerechten. Vandaag deel ik mijn favoriete barbecue bijgerechten met je!


Ingrediënten
4 personen
  • 4 uien
  • 1 el olijfolie
  • 1 snuf peper en zout
  • 4 vel aluminiumfolie
  • 1 el kruiden naar wens

Bereiding

Tip: Je ziet hier alleen het recept van de gepofte uien, scroll naar beneden voor de rest

  1. Pel de uien en laat het ‘kontje’ eraan zitten.

  2. Snijd de uien vanaf de bovenkant twee keer in: een keer over de lengte en een keer over de breedte. Je snijdt er als het ware een kruis in. Snijd door tot de onderkant, maar zorg wel dat de ui één geheel blijft.

  3. Meng de olie met de kruiden en peper en zout. Ik maak zelf elke keer een ander mengsel, maar ik vind gerookt paprikapoeder en komijn altijd erg lekker.

    Pak een theelepel en ‘duw’ de olie met de kruiden goed in de uien.

  4. Pak de uien in in aluminiumfolie.

  5. De uien kan je ingepakt in folie tussen de kolen leggen. Afhankelijk van hoe heet je kolen zijn, zijn ze na een kwartiertje goed. Het resultaat is zachte, zoete uien met lekker veel smaak. Lekker bij vlees of visgerechten, of gewoon zo!

Leestijd

Mijn standaard barbecuesalade

Altijd maak ik een frisse salade, als tegenhanger voor de vaak zware gerechten die van de barbecue komen. Dit zit erin:

  • rucola
  • tomaten in blokjes
  • komkommer in blokjes
  • goede extra vergine olijfolie, balsamico-azijn, peper en zout

Je kan hem natuurlijk nog ‘vullen’ met meer lekkers zoals geroosterde pitjes en zaadjes en geitenkaas of feta, maar ik vind de salade dan weer wat zwaar worden. Ik houd hem zo lekker fris en licht en dat is lekker bij elk barbecuegerecht.

Gepofte zoete aardappel

Dingen die je kan poffen zijn ideaal voor op de barbecue, want je legt ze gewoon tussen de kolen en dan heb je er geen omkijken meer naar. Gepofte aardappel is een wat vullender bijgerecht. Ik gebruik altijd zoete aardappel, maar dit kan ook met gewone aardappel.

  1. Maak de aardappel goed schoon onder de kraan en dep hem droog.
  2. Pak de aardappel in in aluminiumfolie en leg hem tussen de kolen.
  3. Na een kwartier tot twintig minuten is je aardappel gaar en dan kan je hem eten. Lekker met een sausje of dipje, maar gewoon zo ook erg lekker.

Maïskolven

Photo by Kirsty TG on Unsplash

Maïskolven zijn echt té lekker op de barbecue. Vooraf even gaarkoken in een pan met water (15 minuten) en daarna grillen op het rooster van je barbecue. Lekker met boter en chillivlokken, maar ook zonder helemaal top.

Groentespiezen

Ik weet nog goed dat wij vroeger thuis altijd shaslicks op de barbecue hadden met varkensvlees, ui en paprika. En wat vond ik die ui en paprika toch lekker! Zo zoet en zacht. Ik maak nu dus altijd spiezen van plakken ui, paprika en courgette. Gewoon op het rooster van de barbecue bakken en alles wordt heerlijk zoet en zacht.

Brood met dips

Te makkelijk natuurlijk, maar toch het vermelden waard omdat ik het een onmisbaar deel van de barbecue vind: stokbrood met dips. Ik vind good old kruidenkaas het lekkerst, maar ik doe er ook vaak pesto en natúúrlijk satésaus bij. Want stokbrood met satésaus is echt de klassieke barbecuesnack wat mij betreft.

Heb jij standaard barbecue bijgerechten die je áltijd maakt? Of ben jij creatief en maak je elke keer wat anders? Misschien moet ik mijn repertoire maar eens wat uitbreiden of afwisselen – al valt dit wel gewoon altijd in de smaak… Lastig 😉


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

22 reacties
  1. Daniëlle

    Ik probeer eigenlijk altijd wel iets anders te maken, maar vind een salade met meloen en ham er ook altijd heerlijk bij!

  2. Vivian

    Ik maak vaak een Griekse salade! Ik meng tomaten in blokjes met komkommer en feta en Griekse (of Italiaanse haha) kruiden erover met wat olijfolie. En wij hebben altijd tatziki en olijven op tafel.

  3. Marjan

    Een nagerecht!! Wij snijden een banaan (met schil) in over de lengte. Hagelslag erin strooien, beetje drank erover druppen, inpakken in aluminiumfolie en tussen de laatste hete kolen leggen. Daarna lekker uitlepelen of verdelen en serveren met ijs/yoghurt. Heerlijke afsluiter van de barbecue.

  4. Renate

    Ik maak meestal tzatziki en kruidenboter, dat laatste is zelfgemaakt veel lekkerder dan kruidenboter uit de supermarkt. Verder vind ik een salade van watermeloen, feta, rode ui en munt ook wel erg lekker!

  5. veerle

    Hier favoriet,puntpaprika en aubergine,gewoon in plakken op de grill en uiteraard papatje in de pel met lookboter.
    We houden ook van coquilles met spek nadien uiteraard de marshmallows

  6. Sarah

    Leuk! Ik had het extta leuk gevonden als je er een lekker bijpassend wijntje bij beschreven had. Vind dat altijd moeilijk bij bbq vlees en frisse salades.

  7. Cynthia

    Een couscous salade, ik koop dan de standaard gekruide Marokkaanse couscous van Alfez. Roerbakgroente erdoor en dan lekker koud bij de BBQ serveren.

  8. Annet

    Ik had zaterdag een heerlijke salade; plakken verse ananas en paprika eerst bbq-en, daarna in stukjes snijden en samen met rode ui, koriander, limoen, bosui en tomaat in een schaal.
    Echt superlekker!

    • Cynthia Schultz

      Dat klinkt echt onwijs lekker! Goed idee.

  9. Kelly

    Die ui lijkt me lekker! En daar kun je natuurlijk ook nog van alles bij stoppen 🙂 Ik maak er zelf altijd een koude pastaschotel bij en zorg voor fruit, meestal aardbeien of meloen.

  10. Liset – Beautydagboek

    Toevallig hebben we afgelopen weekend gebarbecued, maar dat werd allemaal geregeld :). Geen omkijken naar dus! Ik vind zelf altijd een salade erg lekker en inderdaad veel stokbroodjes met kruidenboter of pindasaus. Heerlijk!

  11. Isis

    Heerlijk dat het BBQ seizoen weer is gestart. Ik ben dol op zelfgemaakte koude schotel. Als je deze een keer hebt gemaakt eet je nooit meer kant en klare koude schotel. Daarnaast is onze beroemde tonijnsalade en Italiaanse salade favoriet. Naar wens wil ik deze wel met je delen :-). Jouw recepten geven me ook inspiratie, thanks!

  12. rachel

    wat een heerlijke dingen 😀 en die gepofte uien kende ik nog niet dus die ga ik een keer maken. hier zijn ze gek op banaan met chocola ertussen, en dan in de alu foli op de bbq, dat is meestal het toetje en de rest beetje zelfde als wat jij beschrijft

  13. Susanne

    Lekkerrr! Die uien ga ik eens proberen! Wij snijden aardappels in (dunne) plakjes, leggen ze op een rijtje op wat aluminiumfolie, boter, zout en peper erop en dan de aluminiumfolie dichtvouwen. Op het rooster van de bbq leggen en na 20 minuutjes heb je heerlijke aardappeltjes 🙂

  14. An, TheBeauParlour

    Wij hebben altijd spareribs, spiesjes en Vietnamees vlees. Onze spareribs marineren wij met Oosterse kruiden en sausen zoals Hoisin om het wat zoeter te maken. De spiesjes maken wij met speklappen, paprika, ui en soms ananas (ik hou niet van warme ananas dus die leg ik altijd apart). Onze Vietnamees vlees is gemalen gehakt met een speciaal poeder doorheen ( in het Vietnamees heet het “Nem Noung” Grilled Pork). Dat poeder is roze van kleur en maar het vlees heerlijk zoet! Moeilijk te beschrijven maar mijn vriend is er helemaal verslaafd aan.

  15. Heleen

    Zoete aardappel kan ook goed in plakken op de barbecue. Dan zijn ze heel snel klaar en hoef je daarna niet meteen zo’n hele aardappel naar binnen te werken 🙂

    Aubergineplakken vind ik ook altijd lekker op de barbecue.

    • Ellen

      Dat wilde ik ook zeggen! Super lekker met komijn+paprikakruiden!

    • JokeV

      Wij maken altijd spiesjes van gewone aardappel en zoete aardappel op een rozemarijnstokje. Wat grof zout er over en grillen op de bbq. Het is wel aangeraden om de aardappel even voor te koken voor je ze gaat spiezen

  16. Inez

    Ik heb ook altijd een meloen erbij, liefst de watermeloen in partjes.