Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Mijn favoriete barbecue bijgerechten

Bijgerecht
5
min. bereiden
20
min. totale tijd

Ik ben gek op barbecuen en dan vooral op de gezelligheid. Samen buiten genieten van lekker eten en een drankje. Een barbecue is wat mij betreft niet compleet zonder lekkere, frisse en gezonde bijgerechten. Vandaag deel ik mijn favoriete barbecue bijgerechten met je!


Ingrediënten
personen
 • 4 uien
 • 1 el olijfolie
 • 1 snuf peper en zout
 • 4 vel aluminiumfolie
 • 1 el kruiden naar wens

Bereiding

Tip: Je ziet hier alleen het recept van de gepofte uien, scroll naar beneden voor de rest

 1. Pel de uien en laat het ‘kontje’ eraan zitten.

 2. Snijd de uien vanaf de bovenkant twee keer in: een keer over de lengte en een keer over de breedte. Je snijdt er als het ware een kruis in. Snijd door tot de onderkant, maar zorg wel dat de ui één geheel blijft.

 3. Meng de olie met de kruiden en peper en zout. Ik maak zelf elke keer een ander mengsel, maar ik vind gerookt paprikapoeder en komijn altijd erg lekker.

  Pak een theelepel en ‘duw’ de olie met de kruiden goed in de uien.

 4. Pak de uien in in aluminiumfolie.

 5. De uien kan je ingepakt in folie tussen de kolen leggen. Afhankelijk van hoe heet je kolen zijn, zijn ze na een kwartiertje goed. Het resultaat is zachte, zoete uien met lekker veel smaak. Lekker bij vlees of visgerechten, of gewoon zo!

Leestijd

Mijn standaard barbecuesalade

Altijd maak ik een frisse salade, als tegenhanger voor de vaak zware gerechten die van de barbecue komen. Dit zit erin:

 • rucola
 • tomaten in blokjes
 • komkommer in blokjes
 • goede extra vergine olijfolie, balsamico-azijn, peper en zout

Je kan hem natuurlijk nog ‘vullen’ met meer lekkers zoals geroosterde pitjes en zaadjes en geitenkaas of feta, maar ik vind de salade dan weer wat zwaar worden. Ik houd hem zo lekker fris en licht en dat is lekker bij elk barbecuegerecht.

Gepofte zoete aardappel

Dingen die je kan poffen zijn ideaal voor op de barbecue, want je legt ze gewoon tussen de kolen en dan heb je er geen omkijken meer naar. Gepofte aardappel is een wat vullender bijgerecht. Ik gebruik altijd zoete aardappel, maar dit kan ook met gewone aardappel.

 1. Maak de aardappel goed schoon onder de kraan en dep hem droog.
 2. Pak de aardappel in in aluminiumfolie en leg hem tussen de kolen.
 3. Na een kwartier tot twintig minuten is je aardappel gaar en dan kan je hem eten. Lekker met een sausje of dipje, maar gewoon zo ook erg lekker.

Maïskolven

Photo by Kirsty TG on Unsplash

Maïskolven zijn echt té lekker op de barbecue. Vooraf even gaarkoken in een pan met water (15 minuten) en daarna grillen op het rooster van je barbecue. Lekker met boter en chillivlokken, maar ook zonder helemaal top.

Groentespiezen

Ik weet nog goed dat wij vroeger thuis altijd shaslicks op de barbecue hadden met varkensvlees, ui en paprika. En wat vond ik die ui en paprika toch lekker! Zo zoet en zacht. Ik maak nu dus altijd spiezen van plakken ui, paprika en courgette. Gewoon op het rooster van de barbecue bakken en alles wordt heerlijk zoet en zacht.

Brood met dips

Te makkelijk natuurlijk, maar toch het vermelden waard omdat ik het een onmisbaar deel van de barbecue vind: stokbrood met dips. Ik vind good old kruidenkaas het lekkerst, maar ik doe er ook vaak pesto en natúúrlijk satésaus bij. Want stokbrood met satésaus is echt de klassieke barbecuesnack wat mij betreft.

Heb jij standaard barbecue bijgerechten die je áltijd maakt? Of ben jij creatief en maak je elke keer wat anders? Misschien moet ik mijn repertoire maar eens wat uitbreiden of afwisselen – al valt dit wel gewoon altijd in de smaak… Lastig 😉


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.