Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

De Zee

Restaurantbespreking

Het restaurant waar ik het meest ben geweest, is op Brasserie Jansen na, Restaurant De Zee op Terschelling. Elke keer als we op het eiland zijn, gaan we bij dit ontzettend knusse restaurantje op West eten. Het is tijd geworden dat ik dit pareltje met je deel!

De Zee
Boomstraat 33
8881 BS West-Terschelling
Kaart
35
voor, hoofd, na

Leestijd

De Zee

De Zee is het knusse restaurant van Anne-Marie en Lammert op West-Terschelling. Er heerst een gezellige huiskamersfeer en het is helemaal ingericht met natuurlijk de zee als thema. Aan de muren hangen veel platen, tekeningen en foto’s van de zee en van boten, overal zie je schelpen, strandvondsten en eilander accessoires. Er is plek voor 25 gasten en het zit zomer en winter meestal vol, dus reserveren is echt een aanrader. Dat ze zo vaak vol zitten is totaal terecht: de combinatie van de sfeer, de gastvrijheid van Anne-Marie en de kookkunsten van Lammert is gewoon perfect.

Het eten

Het restaurant is naar eigen zeggen gebaseerd op de mediterrane keuken met eilander flair. De menukaart is overzichtelijk (zes voorgerechten, zeven hoofdgerechten, vijf pizza’s en acht desserts) en de gerechten zijn eenvoudig. Er wordt veel gewerkt met dat wat Terschelling te bieden heeft: Terschellinger lam, versgevangen vis, kazen van Terschellinger boerderijen, eilander vruchten en Eiland Bonbons.

Lammert kookt met een houtoven, die stookt tussen de 300 en 500 graden. Dit is veel warmer dan een normale oven en die hoge temperatuur versterkt de smaak van de gerechten – en je proeft aan het eten dat het in een houtoven gemaakt is.

Je kan op de website van De Zee hun menukaart bekijken.

Zoals je aan de hoeveelheid foto’s kan zien, ben ik hier eindeloos vaak geweest. De Zee is een standaard stop als we op het eiland zijn – en meestal vaker dan één keer. Waarom? De gezellige sfeer, de hartelijke Anne-Marie, het áltijd ontzettend lekkere eten, de goede koffie… Als we naar De Zee gaan, weten we zeker dat we lekker eten en een heerlijke avond hebben. Zonder al teveel poespas.

Willem en ik hebben inmiddels onze favoriete gerechten bij De Zee, voor delen we meestal voor antipasto affetato, een schaal met allerlei verschillende vleeswaren. Daarna wordt het meestal pizza of Terschellinger lam. Heel avontuurlijk – al hebben we door de jaren heen best wel eens afgewisseld, hoor. 😉

Hier de risotto van de dag, met chorizo en tomaat, en de antipasto affetato. De risotto is altijd weer anders, laatst hadden we hem met eekhoorntjesbrood en die was ook fantastisch. Zo lekker romig! De pizza is echt onze favoriet, we gaan altijd voor de Skylge met Terschellinger lamsham. Een favoriet van mij is ook de Spinaci met spinazie en geitenkaas. De pizza is lekker krokant, dun en je próeft gewoon de houtoven. De toppings zijn vers, vol van smaak, de tomatensaus smaakt lekker zoetig – het is gewoon een van de lekkerste pizza’s die er is. Zonder overdrijven.

Ook een favoriet is het Terschellinger lam. Je krijgt een lamsworstje, kotelet en biefstuk. Daarbij zit pompoen met ras-el-hanout en honinggremolata. Super smaakvol, mals, licht zoet, zacht. Hier krijg je gebakken aardappeltjes uit de oven met aioli.

Na ga ik meestal voor een cappuccino met Eiland Bonbons, die zijn gewoon zo lekker. Maar de doe-het-zelf tiramisu is ook top (die staat nu niet op de kaart), net als de scroppino en de panna cotta. Allemaal simpel – maar gewoon zó goed bereid.

De Zee heeft een overzichtelijke wijnkaart met wijnen van Grape District. Je kiest ze op basis van de smaken, die er duidelijk bij staan uitgelegd. Erg handig en we hebben al veel lekkers geproefd!

De Zee - Conclusie

Als ik aan De Zee denk, word ik gewoon blij. Ik heb daar alleen maar fijne avonden gehad. Vaak binnen, maar ook op het terras. Meestal met Willem, maar ook weleens met vrienden, familie, of alleen. Iedereen die ik meeneem vindt De Zee leuk en lekker en daar word ik dan ook weer gelukkig van. De prijzen vind ik ook prima in balans. Met Willem ben ik meestal zo’n €60 – €70 kwijt voor drie gangen inclusief wat drankjes. Totaal niet duur, zeker niet voor de kwaliteit!

Een aanrader als je op Terschelling bent. Of gewoon even speciaal voor De Zee naar het eiland gaan… Ga ik wel met je mee 😉


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.