Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

De Bokkepruik

Restaurantbespreking

In het Vechtdal en ver daarbuiten is de Bokkepruik in Hardenberg een bekende naam. 28 jaar lang had het restaurant een Michelinster. Sinds begin 2018 moeten Jaap en Heleen Istha het zonder doen, maar wat mij betreft is het nog steeds een restaurant met gerechten die absoluut sterwaardig zijn. Willem en ik gingen er een avond heen voor asperges en natuurlijk meer.

De Bokkepruik
Hessenweg 7
7771 CH Hardenberg
Kaart
69,50
vijf gangen

Leestijd

De Bokkepruik

Lang geleden was het pand van De Bokkepruik een boerderij met stalhouderij en herberg. De postkoets wisselde hier van paarden en reizigers konden hier de nacht doorbrengen en eten, onderweg naar het Noorden. De herberg wordt al eeuwen gerund door de familie Koeslag. Sinds 1992 zijn Jaap Istha en Heleen Istha-Koeslag eigenaren van het restaurant. Hier wordt nog steeds gegeten, gedronken en geslapen, maar dan wel iets anders dan hoe het honderd jaar geleden ging.

Heleen is gastvrouw in het restaurant, Jaap staat in de keuken. Als klein jongetje stond hij al achter het fornuis bij zijn oma, en van zijn oom leerde hij het banketbakkersvak. In de keuken van De Bokkepruik werkt hij samen met zijn team vooral met producten uit de omgeving en Jaap gaat in de herfst graag zelf op zoek naar paddenstoelen.

In De Bokkepruik kan je op veel manieren eten. Natuurlijk kan je zelf kiezen van de kaart (voor & hoofd €50, voor-hoofd-na €54, voor-tussen-hoofd-na €75), maar je kan je ook laten verrassen met verschillende menu’s. Wij gingen voor een vijfgangenmenu (€69,50), maar vier (€59,50) tot zeven (€89,50) kan ook. Ik ga zelf in een restaurant meestal voor een wijnarrangement, dan krijg je bij elke gang een bijpassende wijn. Dit kost €8 per glas. Tip als je graag bijpassende wijnen wilt, maar niet rollend naar huis wilt: ga voor een half wijnarrangement. Ik doe dat altijd! Zo kan je wel alle wijnen proeven, maar hoef je niet teveel te drinken. 

Het eten bij De Bokkepruik

Onder het genot van een glas champagne (Forget-Brimont) krijgen we twee amuses in de lounge. Het zijn twee ‘bonbons’. Een met zalm, komkommer, appel en wasabi. Licht, fris en luchtig. De ander is met carpaccio, mascarpone, truffel en knolselderij. Ook deze is licht en luchtig, maar wat hartiger en iets zouter van smaak. Echt hapjes die de eetlust opwekken! Laten we aan tafel gaan.

Asperges met zalm

Yes, we beginnen met asperges! We zitten natuurlijk middenin het aspergeseizoen, dus dat wilden we ook graag. We krijgen een terrine van zalm met asperges, ei, dille en een mosterdsaus. Eigenlijk een vorm van klassieke asperges, maar dan net wat mooier en lekkerder. Het is een heel fris en licht gerecht, met pure smaken en geen verrassingen.

We drinken hierbij Leon Beyer uit de Elzas, van pinot blanc, pinot gris,  sylvaner en chasselas. De wijn smaakt naar citroen en versgemaaid gras, het is een hele frisse, lichte, prikkelende wijn die top samengaat met de asperges.

Tarbot met oester

De tweede gang is licht gebakken tarbot met gepocheerde oester, spinazie, saus van champagne en koningsharingkaviaar. Fris, zuur, knapperig. Ik eet voor het eerst gepocheerde oester, wat de smaak iets milder (minder zee-ig) maakt en de textuur wat steviger. Lekker! Dit is een gang vol met umami, ik houd ervan.

We drinken hierbij de Vecchia Torre Salento Vermentino. Een wijn uit de hak van Italië, laat ik nou bijna alles wat daar vandaan komt lekker vinden! Deze ook. Ik proef banaan, tropisch fruit, vanille en bloemen. Hij heeft een lange afdronk. De wat intensere smaken gaan goed samen met de zoute zeesmaken in het gerecht.

Kreeft met doperwt en kervel

Wat een mooie kleuren! We krijgen kreeft met dopwert en kervel, Hollandse garnaal en asperges. Lauw, vertelt Jaap, want dan komen de smaken veel beter uit. Ik vind de combinatie schaaldieren en doperwt altijd fantastisch en dat blijkt hier wel weer. Lekkere knapperige kreeft, zacht-zoute doperwt, top.

De wijn hierbij is, heel speciaal, een Aaldering Pinotage Blanc. Pinotage is dé rode druif van Zuid-Afrika die een heel stevige rode wijn geeft. In dit geval is er dus een witte wijn van gemaakt, wat je niet zoveel ziet. Qua smaak en geur is hij ook best speciaal, ik ruik en proef wat verrot fruit (dus dat hele zoetige, iets weeige), chocoladekoekjes, boter, cognac, toast en hij is ook nog heel lekker fris.

Sallandse reegeit

Het hoofdgerecht is Sallandse reegeit met asperges en een romige truffelsaus. Hemels. Het vlees is zo mals als vlees maar mals kan zijn en de saus maakt alles beter. Ik zou zelf niet zo snel zo’n stevige jus combineren met asperges maar het is juist ontzettend lekker, misschien ook wel door de combinatie met de room-truffelsaus.

We drinken hierbij Chateau Val d’Arenc Bandol, een rode wijn met smaken van rood fruit, verbrand rubber, truffel en vanille. Het is een vrij soepele wijn met gemiddelde tannines.

Mijn favoriete deel van een diner: het dessert. Je ziet rabarber, pandan sponge, marshmallows, witte chocoladesorbet en rabarbersorbet. Rabarber zorgt sowieso al voor pluspunten, wat een fantastische smaak heeft dat toch, zo lekker zuur-zoet. De combinatie met witte chocola is te gek en dan al die texturen erbij: marshmallow, de sponscake, sorbetijsjes. En het ziet er ook nog eens uit als een kunstwerkje!

Bij de laatste gang komt ook de laatste wijn, en dat is een Jurancon van Domaine Bellegarde. Deze wijn is gemaakt van gros manseng en petit manseng, waar ik nog nooit van gehoord had. De petit manseng wordt gerijpt op eikenhout en geeft het zoete aan de wijn, de gros manseng krijgt geen houtrijping en geeft frisheid. Dit zorgt voor een niet al te zoete dessertwijn, met smaken van tropisch fruit en perzik, vanille en yoghurt. Mmm! Goede rabarber-combi.

De Bokkepruik - conclusie

Dit eten was waanzinnig. Maar echt. Gewoon alles was ontzettend lekker, goed bereid, vol van smaak, topcombinaties. Niet alles verrast, maar dat hoeft van mij ook niet. Als het maar lekker is – en er lekker uitziet. Het is natuurlijk wel leuk als niet alles te voor de hand liggend is, maar dat was ook absoluut niet het geval. De wijnen vond ik te gek bij de gerechten en het leuke vind ik dat het niet bizar dure wijnen zijn: wijnen die je nog makkelijk zelf bij de wijnwinkel bestelt. De meeste wijnen kosten per fles tussen de €8 en €15 en dat vond ik leuk.

Doordat de gastvrouw op het moment van het diner in het ziekenhuis lag (gelukkig niet met iets ernstigs), werden we niet door haarzelf ontvangen maar door haar collega. Zij was heel gastvrij, relaxed, beantwoordde al onze vragen over het eten en de wijn en wist ook genoeg over beide. Ze voelde de sfeer goed aan en we hadden bij elke gang wel even een gezellig gesprekje.

Het interieur van De Bokkepruik is knus en gezellig, maar hier en daar een tikje gedateerd. Niks om je aan te storen, trouwens, want de algehele sfeer is prima en daar gaat het om.

Wat mij betreft een restaurant dat nog steeds op Michelin-niveau kookt en waar je zeker een heerlijke avond kan beleven.

Wij zijn uitgenodigd door De Bokkepruik om hier te komen eten.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.