Cook Like a Chef: een menu uit een sterrenrestaurant, maar dan thuis!

Het eten uit een sterrenrestaurant thuis op kunnen dienen, klinkt interessant toch? Vond ik dus ook! Ik mocht een box van Cook Like a Chef uitproberen en diende een viergangen menu van de Librije (!) op. Zelf, en gewoon thuis. Say whut?

Leestijd

Cook Like a Chef

Cook Like a Chef is een initiatief van een groep ondernemers boordevol horecaervaring en bovenal passie voor eten op hoog niveau. Zij kwamen met het idee om dit bij de mensen thuis te brengen zodat je ook thuis deze restaurantervaring kan hebben. Er zijn vier sterrenrestaurants aangesloten; De Librije, De Leest, De Lindehof en Parkheuvel. Je kiest één restaurant waarvan je thuis het menu wilt ontvangen en kiest een plekje in de agenda. Je ziet ook welk menu elk betreffend restaurant aanbiedt waardoor je gewoon het lekkerste uit kunt kiezen, of je gaat voor het restaurant dat je nog niet kent natuurlijk. Ik kreeg een doos met vier (vegetarische) gerechten van De Librije. Deze kost €69,50 per persoon, deze prijs is gelijk voor elk restaurant.

Van 6 december tot en met 5 januari bezorgen ze alleen het Kerstmenu, deze bevat 1 gerecht van Parkheuvel, 1  van De Lindehof en twee gerechten van De Librije. Deze kost iets meer dan het normale menu, €79,50 per persoon. Je kunt hier het Kerstmenu te bekijken.

Ons menu

Wij bestelden het vegetarische menu, je kunt ook een menu kiezen waar vlees en/of vis in verwerkt zit.

Op vrijdagmiddag kwam er een koerier van Schmidt Zeevis de box bezorgen, hij belde van te voren hoe laat hij er zou zijn, heel prettig dat je daar niet de hele ochtend voor thuis hoeft te blijven. Het kwam in een grote doos, maar gezien ik hem bij Coffee-Star had laten bezorgen en het daar niet in de koeling paste moest ik snel de doos uitpakken. Op de doos staat ook wat je gelijk in de vriezer moet leggen, zodat je helemaal voorbereid bent in de avond.
Elke gang/gerecht zit in een aparte zak met alle ingrediënten en benodigdheden daarin voorbereid. Per gang is het maximaal 20 minuten werk, maar bij ons stond het eigenlijk nog wel iets sneller op tafel. Er zit een menukaart bij, en een aantal sheets met uitleg.
Alle ingrediënten zitten in bakjes. Lek-proof, en herbruikbaar. Ze gaven wel aan te streven naar een andere oplossing voor het plastic, maar bieden vooralsnog de optie om te hergebruiken.

Wij maakten en aten dit samen met vrienden. Zij hebben een kindje van één en daardoor was het mega handig om thuis te eten in plaats van naar een restaurant te gaan. Zo zijn er natuurlijk nog wel meer redenen te bedenken waarom je niet naar een restaurant kan, maar het kan ook gewoon je voorkeur hebben. Bovendien is het een voordelige manier om met zo’n sterrenrestaurant in aanraking te komen, en past dit wellicht beter in je budget dan een bezoek eraan. Ik vind beide top om te ontdekken om eerlijk te zijn. De ervaring en beleving van een restaurant is heerlijk, maar met je voeten op de stoel en luidruchtig lachen om ordinaire grappen vind ik óók heerlijk. Bovendien bepaal je nu je eigen tempo.

Toen we bij mijn moeder waren in Frankrijk hebben we wat flessen lekkere cremant meegenomen (lijkt op champagne) en daar hebben we er eentje van bij gedronken. Daarna zijn we over gegaan op wijn. We zijn allemaal geen sublieme kenners, maar wel liefhebbers haha. Je kunt op de site van Cook Like a Chef ook een bijpassende wijn bestellen, ik vind het wel heel leuk dat die optie er is want zo kun je de beleving wel echt afmaken.

Voorgerecht

Zo kun je goed zien wat er dan per gang in zo’n zak zit. In dit geval moesten we wat citroenrasp en sap door de quinoa mengen en vervolgens het bord opmaken. Zo simpel. Ook fijn dat de sausjes in handige spuitzakjes zitten om netjes te werken.

Zoals je ziet ben ik wel een beetje overboard gegaan met de sausstipjes haha maar hey, dat was mijn touch ;). Wat ik nog een beetje mis is de uitleg over het gerecht. Waarom bepaalde smaken bijzonder zijn of waarom een ingrediënt in de Nederlandse keuken niet vaak gebruikt wordt bijvoorbeeld. Ik ben wel een sucker voor dat soort info, net als dat ik in een museum ook graag een bordje met uitleg heb en daar dan vervolgens op door filosofeer en fantaseer. Het deed uiteraard niet af voor de smaak.
De smaken kwamen ook gelijk binnen bij ons. Thuis kook je (ik in ieder geval) niet vaak met ingrediënten als maggiplant en amandelsherry en daardoor beleef je gelijk wat anders in je mond dan dat je gewend bent. We probeerden alle vier heel rustig te eten maar als iets lekker is dan is het toch sneller weg dan gehoopt haha!

Tussengerecht

Er zat ook bij elke gang een kaartje, zodat je weet welk ingrediënt ze bedoelen.

Dit was ook zó lekker. Het had veel verschillende elementen en de aubergine in het taartje was ontzettend zacht. Dit taartje moest even in de oven, en verder was het ook alleen een kwestie van het bord opmaken. Wel leuk dat Anouk net als ik een liefde heeft voor mooie bordjes, hierdoor ziet het er ook gelijk leuker uit dan op een standaard wit bord.

Iets teveel saus gebruikt weer, maar stiekem hebben we dit sausje daarna nog gewoon met onze vingers van het bord gelikt haha. Tussendoor waste ik vast ook even wat af want je hebt natuurlijk niet een oneindige hoeveelheid aan borden.

Het hoofdgerecht

Ook hier hoefden we alleen de bloemkoolharten in de oven te doen en het bord daarna op te maken. Ik vond dat opmaken ook heel leuk om te doen, lekker creatief! Ook lastiger dan je denkt, maar misschien ligt dat aan mij haha. Dit gerecht had ook weer veel verschillende elementen en veel verschillende smaken die samen kwamen. Ik typ dit en denk; ‘ja hallo het is De Librije, DUH!’ Alsof zij iets op zouden sturen wat simpel was.

Het nagerecht

De gang waar ik altijd het meest naar uitkijk. Ik ben altijd het meest gek op voor en nagerechten. Als ik niet zoveel honger heb bestel ik ook wel eens alleen deze twee in een restaurant. Anyhow, ons nagerecht was een losgeslagen appeltaart. De vanille parfait hebben we in de vriezer gedaan maar ik denk iets te laat want de quenelles hadden hun vorm een beetje verloren. De kaneelstokjes en het vanille staafje waren dus niet echt kaneelstokjes en vanillestaafjes maar van een andere ingrediënten gemaakt. Visueel natuurlijk geweldig. Ik had wel graag geweten wat het dan precies was, gewoon voor de leuk. Qua opmaak hebben we ons eigen plan een beetje getrokken zie ik nu haha en ik zie ook dat de appeltjes op de foto nog missen. We waren al een aantal wijntjes verder, dat zal het zijn haha. Er zaten namelijk ook zakjes bij met appeltjes in een heerlijk sausje en dat moesten we nog even in boter bakken. Daardoor kreeg je zo’n heerlijk koud/warm effect. Super lekker dit weer, jammer dat het voorbij was!

Een heerlijke avond

Het was al met al een heerlijke avond waar we niet veel moeite hoefden te doen om wat prachtigs op tafel te zetten. Ik vond het heel fijn om zo onder het genot van een wijntje en een hoop geklets die bordjes dan leuk op te mogen maken, en dat we ons eigen tempo konden bepalen. Zo hadden we voorafgaand al wat kaasjes gegeten en een cocktailtje gedronken. Iets meer uitleg en achtergrond had ik zelf leuk gevonden, omdat het voor de ‘normale mens’ toch ook wel een happening is, eten van een sterrenrestaurant. Desondanks niet minder om genoten want het smaakte echt heerlijk. De porties waren ook precies goed, waardoor je niet met een te volle buik aan een nagerecht begint. Iets wat me nog wel eens gebeurt als ik zelf kook. Leuk dat dit nu bestaat, Cook Like a Chef, en fijn dat ik het mocht ontdekken!

Is dit ook iets voor jou?


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

11 reacties
 1. Erna

  Wat ’n super leuk idee! Ik vond het zo leuk (enthousiast verhaal en mooie foto’s) dat ik het besteld heb voor 1e Kerstdag! Ik ben heel benieuwd:-)

 2. Claudia

  Het is wel een heel leuk idee, vooral als je een beetje van kokkerellen houdt. In de keuken staan is echter op z’n zachtst gezegd niet echt een hobby van mij. Dus voor de prijs per persoon zou ik er toch voor kiezen om naar een restaurant gaan. Hoef ik na het eten ook niet af te wassen, hahaha! 😉

 3. Alida

  Ziet er erg leuk. Als vriendlief niet zo’n moeilijke eter was, had ik het zeker uitgeprobeerd!

  • Alida

   *Ziet er erg leuk uit! 😉

 4. Audrey

  Wat een supertof idee! Het ziet er echt goed uit. En hoe meer saus-stipjes, hoe beter, toch?

  Reageren
 5. rachel

  een beetje hello fresh maar dan voor een keertje, daar lijkt het op. wel heel handig en lekker lijkt mij. maar ik ga dan toch liever lekker zelf in de keuken staan met mijn eigen menu

  Reageren
 6. Nikki

  Best een grappig idee, alleen ik verwachtte wel iets meer ‘cook’.. Dit is meer samenvoegen en opwarmen. Desalniettemin leuk hoor, maar de naam schept te hoge verwachtingen haha.

  Reageren
  • Emmy Bovenhorst

   Hahaha voor mij was dit dus een voordeel ipv nadeel, maar zo kun je het ook zien 😉

 7. Sata

  Wat leuk!! Ziet er mooi en heel
  Bijzonder uit. Top idee voor een speciaal avondje, zelf bedenk je zoiets niet! En als moeder van 1,5 jaar jongetje zou ik er ook meer van genieten lekker thuis terwijl de kleine slaapt en dus geen gedoe in restaurant of dat je snel de oppas wil aflossen! Fijn dat het ook zonder vlees kan!

  Reageren
 8. Lisa

  Wat is dit tof. Leuk om zo zelf de borden op te maken en geen kookstress. Mooie foto’s ook.

  Reageren