Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Koffie op vakantie deel 2: Chemex & koffiepotje

Ik geef het toe: ik ben een koffiesnob. Op vakantie vind ik weinig vervelender dan vieze koffie drinken, maar gelukkig zijn daar oplossingen voor! Je kan natuurlijk op vakantie prima je eigen koffie maken. Deze drie weken vertel ik je alles over manieren om zelf lekkere koffie op vakantie te zetten.

Leestijd

Vorige week besprak ik in deze serie twee manieren om filterkoffie te zetten. Deze week zijn weer twee andere methodes aan de beurt, namelijk de Chemex en het koffiepotje of moka express. Beiden niet ideaal voor op hotelkamers: een glazen fles stop je niet in even in je koffer en voor de moka express heb je een hittebron nodig. Wat mij betreft zijn deze methodes ideaal voor in een vakantiehuis, in een appartement of op de camping. Ik vind de moka express écht typische campingkoffie, op een goede manier.

Chemex

Chemex 6 cup classic, €39,95

Al een tijdje ben ik in de ban van de Chemex: een filterkoffie-apparaat dat al sinds 1941 bestaat. Het is uitgevonden door chemicus Dr. Peter Schlumbohm. Hij focuste zich op het ontwerpen van dagelijkse objecten, hij wilde die graag handiger, mooier en leuker om te gebruiken maken. Als chemicus wist hij precies hoe je goede koffie kon zetten en hij besloot dat te verwerken in de Chemex. Daarbij ontwikkelde hij ook de Chemex koffiefilters. Deze zijn dikker en zwaarder (20 – 30%) waardoor de koffie niet bitter wordt. De Chemex geeft een fijne zwoele smaakvolle koffie.

Al met al is de Chemex een manier om filterkoffie te zetten, maar dan in a) een heel erg mooi vormgegeven apparaat en b) die tóch weer wat anders smaakt door de vorm van de karaf en het filter. Ik heb de ‘6 cup classic’ Chemex.

 

Hoe je koffie zet met de Chemex:

  • Breng water aan de kook. Laat dit afkoelen. 93 graden celsius is de ideale temperatuur om de koffie te zetten.
  • Doe het filter in de Chemex en laat deze even met water doorlopen om papiersmaak aan de koffie te voorkomen.
  • Ik gebruik voor 700ml koffie zo’n 50 gram medium tot grofgemalen koffie. Dat schep ik in het filter.
  • Giet wat water bij de koffie zodat alles nat is en laat het even ‘bloomen’, voor ongeveer 30 seconden.
  • Schenk nu meer water in het filter, net zolang tot je genoeg koffie hebt.

Naast dat ik de Chemex gewoon een prachtig accessoire in huis vind, kan je er ook erg lekkere koffie mee zetten. Het smaakt nog wat bloemiger en frisser, een bittere kop koffie kan je praktisch niet zetten met de Chemex (behalve als je kokend heet water gebruikt). Het is ook handig dat je de koffie meteen in een mooie kan hebt om op tafel te zetten.

Koffiepotje - Bialetti Moka Express

Bialetti Moka Express 6 kops €29,95

Mijn eerste kennismaking met ‘slow coffee’ was de Moka Express, alweer een paar jaar geleden. Dit is mijn standaard ‘vakantiekoffie’. De Bialetti Moka Express kwam in 1950 op de markt en is in heel veel Italiaanse huishoudens terug te vinden. Voor veel mensen is het de ‘camping manier’ van koffiezetten, ik ken ook veel mensen die het potje gebruiken om dagelijks koffie mee te zetten. Inmiddels zijn er veel merken die ze ook maken, maar Bialetti is de ‘echte’. Wat ik lekker vind aan koffie uit een moka express is dat het lekker sterk is, vol van smaak (afhankelijk van het soort bonen dat je gebruikt en ook afhankelijk van de maling en het moment van maling) en goed pittig. Daarnaast vind ik het proces leuk. Lekker langzaam en met aandacht een kop koffie maken.

  • Onderin het reservoir doe je water. Er zijn verschillende manieren om dit te doen: je kan er al gekookt of heet water in doen, dit zou zorgen voor een betere smaak. Ik vind het zelf echt teveel werk om ook nog eerst water te koken en daarnaast wordt je koffiepot dan gloeiend heet waardoor je hem met pannenlappen vast moet pakken en dichtdraaien. Ik doe er gewoon lauw kraanwater in, tot het ventieltje.
  • In het ‘filter’ doe ik de koffie. Niet té fijngemalen, de maling moet tussen espressomaling en filtermaling in zitten. En versgemalen is natuurlijk het allerlekkerst! Dit bakje doe ik tot de rand vol.
  • Dan draai je de bovenkant erop. Zorg dat er geen koffie op het schroefdraad zit. Draai hem stevig vast, maar niet té stevig.
  • Het koffiepotje zet je op een heel laag vuurtje. En dan moet je opletten! Er zijn allerlei redenen voor bittere, vieze koffie uit een koffiepotje en daar heb ik veel vragen over gekregen. Ten eerste moet het water niet koken! Door de warmte zet de lucht boven het water uit en daardoor wordt het warme water door de koffie heen omhoog geduwd. Niet doordat het water kookt. Daarnaast is het het beste om je potje van het vuur te halen zodra het eenmaal doorloopt. Je merkt dit snel genoeg door een zacht sissend of pruttelend geluidje. Het is dan nog wel het allerbeste als je de onderkant onder de koude kraan houdt, maar dat doe ik niet
  • En dan: meteen opdrinken. Hoe langer je de koffie in het potje laat staan, hoe minder lekker het wordt.

 

De koffie uit het koffiepotje is vrij pittig en kan ook wat bitter worden door de hoge temperatuur.

Dit zijn twee heel verschillende manieren van koffiezetten! De smaak is dan ook echt anders. Beide apparaten kan je bij Curly Coffee krijgen, Curly heeft me ook geholpen met alle info voor deze blogpost. Met de kortingscode cynthiacoffee krijg je 10% korting. Thanks, Curly! Volgende week de laatste twee methodes voor lekkere koffie op vakantie.

Dit artikel bevat gekregen producten

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.