Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Zweden, Värmland dag 1 & 2

van
AMS
naar
VML
23283
stappen gelopen
270
foto's gemaakt

Ik ben gek op groen, natuur, water. Ik moest dus een keer naar Zweden, want je hebt dat alles daar in overvloed. Willem en ik deden een korte vierdaagse roadtrip door het zuiden van het land, in de provincie Värmland. Vandaag laat ik je onze eerste en tweede dag zien.

Leestijd

Dag 1: Krokstad Herrgård

We vliegen vandaag naar Oslo en pakken vanaf daar de huurauto richting Värmland. Vanaf Oslo is dat sneller dan vanaf Stockholm! We zijn ongeveer drie uur onderweg vanaf het vliegveld naar Säffle, waar we onze eerste nacht doorbrengen. Het rijden is super, want je ziet alleen maar mooie dingen en het is heel rustig op de weg.

Ons verblijf is heel vlakbij het grootste meer van Zweden, het Vänermeer. Het land heeft bijna 100.000 meren! We rijden dus eerst een stukje door naar dit stukje natuur en het is adembenemend mooi.

Yes we zijn er!

Daar zijn we dan, we zijn aangekomen bij Krokstad Herrgård. Het hotel is een 14e-eeuws herenhuis met een prachtig park eromheen, vlakbij het dorp Säffle. Er is enorm veel groen en binnen is het mooi strak en simpel gehouden.

Het is al rond zevenen als we aankomen, dus we gaan lekker op de veranda zitten om te eten.

Het eten is simpelweg verrukkelijk. Het is allemaal zo goed gemaakt, met mooie ingrediënten. Niet te ingewikkeld, maar goede, herkenbare smaken die gewoon héél goed zijn. Echt genieten!

Terwijl we aan het eten zijn, wandelt er ineens een hert over het grasveld! Wauw.

Na het eten maken we nog een wandelingetje door het omliggende park en langs de rivier. Het wordt wat eentonig, maar we blijven de hele tijd tegen elkaar zeggen hoe mooi het allemaal is… Elk stukje is prachtig en elk hoekje dat je omslaat is weer adembenemend.

We hebben een dag gereisd, dus wij gaan vroeg naar bed. Zzzz.

Dag 2: Borgvik, Moosepark & Torsby

Na een nacht heerlijk slapen gaan we ontbijten en daarna even een wandeling maken door de omgeving. Ondanks de warmte slapen we gelukkig heel goed!

Voor we weggaan zit ik nog even op ‘ons’ trappetje voor me uit te staren. Het is zo rustgevend en groen hier.

Tijd om te gaan!

We rijden naar Borgvik voor onze eerste ‘date’ van vandaag. We zijn wat te vroeg en rijden door naar een camping iets verderop, waar weer een mooi meer is. Dit blijkt trouwens ook gewoon nog het Vänermeer te zijn, haha, zo groot is het dus. Even pootjebaden, lekker!

Daarna gaan we naar Sliperiet, een museum en restaurant aan de rand van het bos. In dit oude gebouw werd vroeger papierpulp gemaakt, daarna heeft het jarenlang leeggestaan. De eigenaar van wat nu Sliperiet is kocht het jaren geleden en heeft het helemaal opgeknapt tot een prachtig gebouw. Sliperiet schijnt echt grote namen te hebben qua kunst en mensen komen van heinde en verre om hier de galerij te bezoeken en om lekker te eten.

We zijn weer on the road!

Na twee uur rijden komen we aan bij Moosepark, een park met, je raadt het al, elanden. Elanden zijn er veel in Zweden, je kan ze met wat geluk spotten in de natuur. Hier in het park leven een aantal elanden in gevangenschap en je kan hier naartoe om ze te bekijken. Ik moet zeggen dat ik er met gemengde gevoelens wegging. Laat ik voorop stellen dat ik helemaal geloof dat de mensen hier de dieren ontzettend goed verzorgen en er alles aan doen dat ze een goed leven hebben. De eigenaar van het park vertelde er ook met zoveel passie over, hij weet zoveel over de dieren en je ziet ook dat hij een enorm goede band met de elanden heeft. Maar toch leven deze prachtige dieren, die normaal eindeloos veel bos en natuur tot hun beschikking hebben, in gevangenschap. Ik had het vooraf toen we deze reis aan het plannen waren wat kritischer moeten bekijken – ik dacht namelijk dat we met een gids een wandeling zouden maken en dat we dan met een beetje geluk elanden zouden zien.

Het was enorm indrukwekkend om deze prachtige dieren van dichtbij te zien, dat wel. Maar achter een hek is toch niet oké…

Rond etenstijd komen we aan in Torsby, bij Sahlstromsgarden, waar we onze tweede nacht doorbrengen. We hebben waanzinnig uitzicht vanaf de hotelkamer.

Tijd om te gaan slapen na weer een dag veel in de auto te hebben gezeten en veel te hebben gezien. We zijn nu al helemaal onder de indruk van Zweden, wat is het mooi, wat zijn de mensen aardig en behulpzaam, en die natuur… Ik krijg er geen genoeg van.

Binnenkort deel twee waarin ik je laat zien wat we op dag 3 en 4 deden, onder andere in de stad Karlstad!

Ik ben door Visit Varmland uitgenodigd voor deze perstrip.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.