Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Zuid-Limburg: wijn proeven, lekker eten & slapen

Vorig weekend ging ik samen met Willem naar het zuiden des lands: Zuid-Limburg! Tijd voor natuur en lekker eten en drinken. Op onze eerste dag gingen we lunchen bij de Eyserhalte, wandelen, wijnproeven bij Wijngoed Fromberg en héérlijk eten en slapen bij Landgoed Winselerhof.

Leestijd

Wij zijn gek op (korte) vakanties in eigen land en we vinden het dan ook enorm leuk dat we door Visit Zuid-Limburg zijn uitgenodigd voor dit weekendje!

Goedemorgen! Om negen uur zitten we samen in de auto richting Zuid-Limburg. We beginnen met een lunch in Eys, en dat is ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Zwolle.

Onze eerste stop is de Eyserhalte, een delicatessenzaak in Eys. Je kan hier terecht voor veel soorten groenten en fruit, maar ook voor kaas, wijn (uit Limburg en uit Italië), truffels, allerlei soorten jam en confituur, chocolade, snacks – je kan hier gewoon állemaal lekkers kopen. Nog leuker: je kan hier ook lunchen! In de winkel zijn een paar tafels gedekt waar je een lekker wijntje kan drinken en kan eten. Zo leuk!

 

Tijd voor ons eerste wijntje van het weekend, en wel een van wijndomein St. Martinus in Limburg. We drinken Bergdorpje wit uit 2016. De Nederlandse bodem en het Nederlandse klimaat is niet per se de beste om wijn te verbouwen, maar als je het dan ergens in ons land doet, is Limburg wel een betere plek in verband met de samenstelling van de bodem én de heuvels. Bergdorpje wit is echt een lekkere witte wijn met een tikje zoet, met hoge zuren en tonen van meloen, appel en citroen.

Ik ga voor portobello (die compleet verstopt is!) met heel veel truffel, parmaham en tomaatjes. Dit smaakt echt fantastisch, zóveel truffel! Ik ben daar echt gek op. Willem gaat voor een broodje met truffelham en truffelmayo en ook die smaakt top. Het broodje is ook zó lekker knapperig, hmm!

Tijd voor een wandeling! We wandelen de korte route van de Achteromkijkroute, en die is echt práchtig! Het is aardig heuvelachtig en dat maakt het wandelen een stuk leuker, en de uitzichten zijn telkens fenomenaal. Het is net of we in Frankrijk zijn! Helaas zit het weer niet zo mee en komt het met bakken uit de lucht, dus we wandelen de korte route van 5km, je kan ook de lange route wandelen, die is 7,5. Bij beter weer hadden we dat zeker gedaan!

Langs de weg zie je in Zuid-Limburg veel ‘wegkruisen’ en kapelletjes staan. Deze kleine monumenten zijn allemaal elementen van het katholieke geloof en elke wegkruis heeft zijn eigen unieke verhaal. Er zijn ook speciale wandelingen die je kan doen die compleet om de wegkruisen draaien, ook erg interessant!

Tijd voor meer wijn – helemaal leuk in het kader van mijn wijnopleiding. We gaan naar Wijngoed Fromberg in Ubachsberg in oostelijk Zuid-Limburg. In 1991 plantte akkerbouwer Paul Wiertz de eerste wijnstokken met zijn familie, natuurlijk met wat advies van professionals. Eerst plantte hij de druivenrassen Muller Thurgau en Auxerrois, inmiddels staan er ook wijnstokken met Bacchus, Reichensteiner, Riesling, Pinot Noir, Dornfelder en Monarch in de wijngaard van drie hectare. De volledige hellingwijngaard is op het zuiden gericht, waardoor het een stuk warmer is in de wijngaard én de druiven krijgen lekker veel zon. De bodem bestaat uit een mineraalrijk löss (een soort krijt) gemengd met holoceen grind op een ondergrond van mineraalrijk kalksteen (mergel). De wijngaard is echt een familiebedrijf.

We proeven een paar verschillende witte wijnen (die allemaal goed smaken, ze zijn zacht en fris van karakter) en krijgen een rondleiding door het bedrijf en uitleg over hoe de wijnen gemaakt worden.

OP G

Rode wijn in de maak! Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven (terwijl witte wijn van zowel blauwe als witte druiven gemaakt kan worden) en krijgt zijn kleur door de schil van de druif. Bij witte wijn wordt alleen het druivensap gegist, bij rode wijn wordt het druivensap gegist terwijl de schilletjes, pitjes en velletjes nog bij de druivensap zitten. Hierdoor krijgt een rode wijn ook zijn tannines (looizuur).

PWe nemen ook een kijkje in de kelder waar héél veel wijn ligt opgeslagen die nog verkocht gaat worden. Alle wijnen van wijngoed Fromberg zijn vooral geschikt om jong te drinken en daarom hebben ze ook geen voorraden van voorgaande jaargangen.

Drie kilometer verderop ligt de wijngaard, waar we ook nog even heenrijden voor een kijkje. De druiven zijn al geoogst, dus de stokken zijn kaal, maar het blijft toch altijd een mooi gezicht. En dan zo in dat Limburgse landschap: ik vind het prachtig.

Inmiddels is het half zes: het is tijd om naar ons verblijf voor de nacht te gaan: Landgoed Hotel Winselerhof in Landgraaf.

Voordat we rond half acht gaan eten genieten we even van de luxe van onze kamer en het héérlijke bed.

We gaan eten bij Pirandello, het Italiaanse restaurant dat bij het landgoed hoort. Dit is ook al zo sfeervol en chic ingericht!

Laat het tafelen maar beginnen!

Geef me lekker eten en goede wijn en ik ben meteen blij.

Na al deze heerlijke gerechtjes en wijnen is het tijd voor maar één ding en dat is: slapen! Tot morgen.

Wij zijn door Visit Zuid-Limburg uitgenodigd voor dit weekend.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.