Weekendje Ahr (Duitsland)

van
ZWL
naar
AHR
47719
stappen gelopen
321
foto's gemaakt

Regio de Ahr in Duitsland is maar drie uur rijden vanaf Zwolle en het is een hele andere wereld met haar groene heuvels. Samen met twee ‘wijnvriendinnen’ ging ik op pad om de boel te verkennen en natuurlijk om wat wijnhuizen te bezoeken, want de Ahr is het noordelijkste Duitse wijngebied.

Leestijd

Dag 1: vrijdag

Op donderdagavond komen we aan in Bad-Neuenahr, een van de grootste dorpen van de Ahr-regio. Het is een lekker overzichtelijke streek, er rijdt een trein langs alle dorpjes en de omgeving is gewoonweg prachtig. Overal zijn heuvels met wijngaarden en bossen en vanuit de auto kijk je al je ogen uit. Of vanuit de trein dus, maar je kan hier ook fantastisch fietsen en wandelen. Er is een ‘Rotweinwanderweg’, de ‘rode wijn wandelroute’, die is 36 kilometer lang en voert langs en door de wijnvelden. Deze hebben wij niet gewandeld, maar schijnt echt een aanrader te zijn.

Voor vertrek heb ik wat afspraken met wijnhuizen gemaakt waar we graag een proeverij en/of rondleiding wilden doen. Dit is niet ‘verplicht’, bij de meeste wijnhuizen kan je gewoon binnenlopen voor een proeverij. Als je zes wijnen afneemt is de proeverij gratis, als je dit niet doet betaal je €2 per proefglas. Het is echt ontzettend leuk om te doen als je hier op vakantie bent! Wij planden onze reis hier omheen (we gingen echt voor de wijn naar de Ahr), maar je kan natuurlijk ook gewoon één of twee proeverijtjes doen als je hier toch bent.

Ons eerste bezoek op zaterdagochtend is bij Meyer Näkel. Dit is een van de bekendste wijnhuizen uit de regio. Meyer Näkel startte in 1950 en is nu in handen van de tweede generatie. Ze maken hoofdzakelijk rode wijn, zoals de meeste wijnmakers hier: bijna 90% is rood en dan vooral Spätburgunder (Pinot Noir). We proeven elf wijnen bij MN en daarna neemt Dennis ons nog even mee de wijngaard in.

Mijn favorieten hier zijn de 2017 Illusion en de 2016 Blauschiefer Spätburgunder. De Illusion is een witte wijn gemaakt van Spätburgunder, een frisse wijn met smaken van rijp fruit en tarte tatin. De Blauschiefer Spätburgunder groeit op een andere grond (die grond heet blauschiefer) en dat geeft andere smaken aan de wijn. Deze rode wijn smaakt naar rijp rood fruit, vanille, viooltjes en heeft mooie zachte, soepele tannines. Deze gaan mee naar huis!

Met z’n drie! Ik ben op pad met Marjan en Annemieke.

Net als in de Moezel zijn de wijngaarden geplant op hele steile hellingen, waardoor ze meer zon krijgen en dus warmer zijn. De bodems bestaan hier hoofdzakelijk uit leisteen wat de warmte goed vasthoudt, waardoor de druiven goed kunnen rijpen. Moet je dit uitzicht zien, prachtig toch?

We krijgen trek in lunch en op aanraden van Dennis gaan we naar Kloster Marienthal, een klooster op de helling met te gek uitzicht en lekkere wijn! Je kan hier veel verschillende wijnen drinken van allerlei wijnhuizen uit de regio, en er is een winkel waar je ze per fles kan kopen voor thuis. En ze hebben goddelijke Flammküchen… Een aanrader als je hier in de buurt bent!

We gaan naar ons tweede bezoekje: Kreuzberg. De wijnen worden hier op de traditionele manier gemaakt: de wijnen worden vergist in grote open oude en nieuwe houten vaten.

We mogen hier weer een rits wijnen proeven. Ik vind hun basis Spätburgunder heerlijk: heel fris en fruitig, en ik neem ook de ‘Unplugged’ mee, deze heeft wat meer donker fruit, vanille en thee-smaken.

De ‘Ahr 6’ is een initiatief van zes Ahr wijnmakers: ze maken samen een port-achtige wijn. Na het bezoek aan Kreuzberg wandelen we een stukje omhoog richting de wijnvelden.

Dat rode plastic hangertje verspreidt feromonen om ongedierte tegen te gaan.

De capsules verspreiden het vrouwelijke feromoon van motten waardoor de mannetjes in verwarring raken. Daardoor vinden ze de vrouwtjes niet meer waardoor ze niet meer gaan paren, waardoor er dus ook geen nieuwe motten komen.

Proost! We nemen een Spätburgunder van Kreuzberg mee de wijngaard in.

Pasta met ‘pfifferlinge’

’s Avonds eten we een hapje in het oude deel van Bad-Neuenahr, we strijken neer bij een wijn- en bierstübe, Bell’s. We gaan voor deze pasta met paddenstoelen, roomsaus, spekjes en bosui. Riesling erbij, helemaal goed.

Dag 2: zaterdag

Goedemorgen!

We rijden naar Rech vandaag, een heel idyllisch dorpje langs de Ahr. We gaan namelijk naar Jean Stodden, een van de meest prestigieuze wijnhuizen van de streek. We zijn wat te vroeg, dus we hebben tijd om de omgeving een beetje te verkennen.

Cheese!

Bij Jean Stodden worden we warm onthaald en proeven we weer veel Spätburgunder en wat Frühburgunder. Britta op de foto is vijfde generatie Stodden-wijnmaker in de Ahr. Van de wijnhuizen die we dit weekend bezoeken, vind ik de ‘basis’ Spättburgunder van Stodden het allerlekkerst. Daar gaat een doos van mee naar huis. Hij is heel fris, fruitig, met smaken van aardbeien, vanille en een tikje bosgrond (aardse tonen). Van de wat duurdere wijnen neem ik de 2016 Herrenberg Frühburgunder mee. Deze wijn doet me denken aan een boswandeling naa de regen. Bosvruchten, de geur van regen in het bos, vanille, dennennaalden… Deze ga ik in de kelder leggen en over een paar jaar pas drinken. Veel van de wijnen van Stodden zijn geschikt om jarenlang in de kelder verder te laten rijpen – Spätburgunder is daar uitermate geschikt voor en zeker van deze kwaliteit.

Na het proeven mogen we even de kelder bekijken!

Zo’n wijnkelder vind ik altijd zo indrukwekkend! Hier gebeurt zoveel met de wijn en het ziet er natuurlijk supergaaf uit, al die mooie vaten.

Britta is zo aardig om voor ons een afspraak bij Deutzerhof te regelen, een wijnhuis een paar kilometer verderop. Dit mooie pand ligt vlak naast de wijngaarden, prachtig om te zien! Het is hier aardig druk, maar de wijnmaker is zo aardig om ons het een en ander te laten proeven. Deutzerhof behoort bij een van de honderd beste wijnhuizen van Duitsland, net als de andere wijnhuizen die we dit weekend bezoeken. Deutzerhof werkt zo natuurlijk mogelijk en er wordt veel gesnoeid om de perfecte druiven te krijgen.

Op de foto rechts zie je druivensap dat nét aan het gisten is. De oogst van Frühburgunder is een paar weken geleden begonnen en dit sap wordt uiteindelijk wijn. Het smaakt heerlijk, fris en zoet, en er zit natuurlijk nog maar heel weinig alcohol in.

Mijn favoriet van Deutzerhof is de ‘Caspar C’ wijn uit 2016. Deze heeft veel jam-achtig fruit, zoethout, melkchocolade, vanille en zachte tannines. Ook deze neem ik mee om te laten rijpen in de kelder. Ik ben zo benieuwd hoe hij over een paar jaar smaakt!

SCHNITZEL!

We blijven in Rech voor de lunch, we gaan voor schnitzel bij Restaurant St. Nepomuk. Het restaurant ziet eruit als de kantine van een gedateerd bejaardencentrum, maar de schnitzel is héérlijk. Ik eet nooit schnitzel maar als je ergens bent waar dit de specialiteit is dan moet je natuurlijk wel. En het was nog veel lekkerder dan ik hoopte. Niet op de foto: de énorme bak frietjes…

Na de lunch rijden we terug naar het hotel en banjeren we wat rond.

Na deze volle wijndag gaan we weer naar het oude deel van het dorp om te eten. Dennis van Meyer Näkel raadde ons restaurant Prümer Gang aan.

Ik ga voor een hoofdgerecht met ree met een notenkorst met een soort spitskoolstamppot en jus. Het is perfect. Het vlees is ultiem mals, heerlijk in combinatie met zo’n krokante notenkorst. Samen met Annemieke deel ik een kaasplank en een cheesecake en ook dat gaat er goed in. Alles is goed op smaak en goed van kwaliteit.

Dag 3: zondag

Goedemorgen, de laatste dag! Elke ochtend maak ik in de buurt van het hotel een wandeling en deze keer ook weer. Zoveel groen, ik houd ervan.

Ons laatste bezoek is bij Max Schell, een wijnmaker in Rech. Ook hier liggen de wijngaarden direct achter de wijnmakerij, zo leuk om te zien, en weer zo stijl!

Wolfgang (tweede generatie wijnmaker) neemt ons mee de wijngaard in en laat ons de refractometer proberen. Met de refractometer test hij of de druiven rijp genoeg zijn en dus genoeg suiker hebben om geoogst te kunnen worden. Deze Spätburgunder moet nog een weekje of twee blijven hangen op het moment dat we het testen.

We mogen helpen in de wijnmakerij! 😉 Hier zie je Frühburgunder die aan het gisten is in grote kuipen. Je ziet sap, schillletjes en pitjes. De ‘hoed’ (schilletjes en pitjes) die bovenop het sap drijft, moet regelmatig ondergedompeld worden zodat deze genoeg smaak en tannine aan de wijn afgeeft. We helpen Max daar even bij.

We krijgen een rondleiding door de kelder en we mogen natuurlijk het een en ander proeven, eerst wat verschillende wijnen uit het vat! Onder andere deze Portugieser en twee Spätburgunders uit verschillende vaten (Frans en Amerikaans eiken). Deze wijnen zijn nog niet ‘af’, ze moeten nog enkele maanden in het vat rijpen. De smaak is nog niet in balans, de houttonen overheersen nog heel erg. Korter op hout betekent dus niet meteen minder intense houtsmaken. Dat wist ik niet!

Na de rondleiding door de kelder proeven we wat wijnen die wel écht af zijn en gebotteld zijn. Ik neem twee van de basis Spätburgunder mee voor mijn eigen proeverij op 5 september. Dit is een klassieke Spätburgunder met smaken van rood fruit, rozen, peper en vanille. Ook vind ik de Grand Max ‘S’ Spätbrugunder fantastisch, die wat soepeler en rijper is, met meer houtsmaken.

Wolfgang is onwijs enthousiast en wij vinden hem de leukste wijnmaker die we bezocht hebben dit weekend. Wat een passie en vrolijkheid, en hij vindt het zo leuk om alles met ons te delen.

Federweisser en ferroter

Dit vond ik ook leuk om te proeven: Federweisser en Federroter. Overal in de streek zagen we dit, op terrassen en bij veel wijnhuizen. Het blijkt ‘jonge wijn’ te zijn: druivensap dat net is gaan vergisten dat ongefilterd is gebotteld, met het gist er dus nog bij. Als je dit nu drinkt, is het lekker zoet en fris met een beetje alcohol (3-4%). Als je het langer laat staan, vergisten er nog meer suikers (die worden dus omgezet in alcohol) en wordt het alcoholpercentage hoger (tot 10%) en het drankje minder zoet. Ik vond het héérlijk, vooral de witte. Heel fris en zoet, met een lichte sprankeling. Jammer dat dit in Nederland nergens verkrijgbaar is, volgens mij is dit een ontzettend leuk alternatief voor wijn en bier of cocktails. Ik nam dus een paar flesjes mee!

Vóór een proeverij bij Max Schell en erna… 😉

Alle wijnen die we mochten proeven.

Ik heb de wagen volgeladen…

Zo! We zijn weer thuis. Ik heb een aardige buit, zoals je ziet. Ik vind het heel erg leuk om bij wijnboeren wijn te kopen voor thuis: er kleeft een leuke herinnering aan en natuurlijk is het lekker. Daarnaast zie je bij zo’n bezoek het enthousiasme, het harde werk, de passie: je wilt dan gewoon iets meenemen. Een deel van deze wijnen is voor proeverijen, een deel zijn cadeaus, een deel ga ik ‘nu’ drinken en een deel gaat de kelder in voor een paar jaar. Ik ben benieuwd hoe ze over een tijdje proeven.

Wat een tof weekend was dit. Ik kan je echt aanraden eens naar de Ahr te gaan, zowel voor wijnliefhebbers als niet-wijnlijfhebbers, want de streek is prachtig mooi en je kan er heerlijk eten en drinken (zeg maar mijn criteria voor een vakantie). Als je zelf ook zulke proeverijen wilt doen: je kan bij de meeste wijnhuizen gewoon langsgaan, maar je kan natuurlijk vooraf ook even bellen of mailen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

37 reacties
 1. Nele

  Hey Cynthia heb je hoteltips voor Ahr?
  alvast bedankt

 2. Milou

  Wat een leuke fotos, ziet er uit als een super gezellig reisje!

  Nu ik die laatste foto zie van al die flessen wijn, heb je een soort van ‘wijnkelder’? om alles te bewaren?

 3. Debbie

  Hoi Cynthia

  Waar is de lange blouse/jas/kimono van?
  Van de eerste foto,s met dierenprint .Love it

  • Cynthia Schultz

   Die is van Lolly’s Laundry! Maar wel van een oudere collectie.

 4. A

  Een buitengewoon storende taalfout vind ik, stijl voor een helling waar het steil moet zijn!

  • Cynthia Schultz

   Dank Anton, ik pas deze buitengewoon storende taalfout aan. Inderdaad onvergeeflijk

 5. Annet

  Leuk artikel! Duitse vrienden van mij kopen vaak bij Kreuzberg dus die wijnen ken ik goed. Heerlijk zijn ze! Ik ga je artikel bewaren want wil zeker binnenkort een weekendje plannen daar. Heb je nog hotel tips?
  Dank voor je enthousiasme! Juist doordat jij schrijft over zaken waar je passie voor hebt, zijn je artikelen super leuk om te lezen.
  Aan de zure mensen die reageren zou ik zeggen; zoek ook iets in je leven waar je blij over kan zijn, dan heb je misschien niet meer zo’n behoeft om anderen neer te halen. Ik snap echt niet waarom mensen reageren met “ik vind het niet interessant”. Ik lees elke dag de krant waar zoveel dingen in staan die me niet intresseren, dan ga ik de krant toch ook niet bellen?

 6. Marieke

  Dag Cynthia!
  Ik wilde even zeggen dat ik vind dat je goed bezig bent. Ik lees veel blogs online en ik kom toch echt dagelijks even kijken of er wat nieuws staat op je site, gelukkig is dat vaak wel zo! Dat je nu de wijnwereld induikt vind ik leuk om te volgen, ook al drink ik zelf nauwelijks meer. Het blog is immers een afspiegeling van jouw leven, dus dat is prima! Leuk dat Emmy ook nog volop meeschrijft. Zij is de laatste jaren echt gegroeid in haar artikelen. Ik heb de laatste reisblog met veel plezier gelezen, meteen gekeken of Valencia ook een tripje waard was voor mij 🙂 Wat ik wil zeggen: blijf doen wat je doet, probeer het inderdaad soms wat breed te houden, niet iedereen heeft dezelfde hobby’s. Zo houd je een breed lezerspubliek. En als je een periode ergens diep op in wil gaan, doe dat, wie weet verbreden je lezers hun horizon ook op die manier! Complimenten over hoe je het al die jaren al draaiend houdt! Ik blijf nog wel even hangen!

 7. Eline

  Leuk artikel Cynthia! Ik vind het leuk om te lezen dat je zoveel plezier hebt in wijn.

 8. Catharina

  Hoi Cynthia,wat een hartstikke leuk post,ik ben zelf helemaal gek van wijn,verslaafd zelfs😜.
  Groetjes Catharina.

 9. Anniek

  Leuke blogpost en prachtige omgeving! Als wijnliefhebber vind ik dit juist erg leuke posts om te lezen.

  Oh ja, het is trouwens steile helling 😉

 10. Suus

  Leuke blog mooie foto’s!
  Die federweiser heb ik onlangs in het Moezelgebied mogen proeven. Heerlijk!
  En het is daar prachtig. Ook een aanrader.

 11. Ingrid

  Hoi Cynthia,

  Wat ik heel leuk vind om te lezen is het intense genieten. Zelf ben ik in een Bourgondische omgeving opgegroeid en ik heb gezien dat er enorm kan worden genoten van lekker eten en een glas goede wijn of andere alcoholische dranken. Jammer genoeg kon ik dat zelf niet omdat ik zeer slecht reageer op alcohol, een half flesje bier lukt nog maar meer moet ik echt niet drinken. En zeker ook niet iedere dag. Het drinken van alcohol wordt als zo normaal en vanzelfsprekend gezien dat de risico’s van het drinken van alcohol meestal wordt gezien als overdreven, of liever niet wordt belicht. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe jij hier zelf over denkt.

 12. Hannah

  Hi Cynthia, voor de jonge wijn, die verkopen ze hier in Oostenrijk ook (sturm) maar owv het gistingproces zijn die flessen niet helemaal toe! Daarom worden die alleen lokaal verkocht.

  • Cynthia Schultz

   Ja klopt die flessen sluiten niet! Daarom is het..

 13. Regina

  Hoi Cynthia!

  Volgens mij is dit de eerste keer dat ik op jouw blog reageer. Allereerst: wat een leuk artikel!
  Ten tweede: de reden dat Federweisser niet in Nederland beschikbaar is, heeft te maken met de korte periode dat wijnhuizen het hebben. Vaak maar een periode van zo’n 2 weken per wijnhuis. Ook is het nauwelijks geschikt om te bottelen. Het gist, het bubbelt en dat kan met flinke krachten gepaard gaan. Geloof mij: je wilt echt niet dat zo’n fles ontploft in je kofferbak naar Nederland. Ik kom heel vaak aan de Moezel (mijn ouders hebben een vakantiehuis in typisch wijndorpje in de buurt van Traben-Trarbach) en de wijnboeren hier sluiten de Federweisser vrijwel altijd af met een laagje aluminiumfolie, zodat het gas kan ontsnappen, in plaats van met een schroefdop of een kurk. Ik was stiekem best verbaasd om de flessen Federweisser op jouw foto te zien met een schroefdopje dus. En de laatste reden, maar die heb jij zelf wellicht ook al ontdekt: de Duitsers houden het liefste het lekkerste voor zichzelf! 😉

  Mocht je behoefte hebben aan tips voor wijnhuizen in het Mittelmosel gebied, mail me gerust op mijn e-mailadres (dat kun je zien als het goed is). Klein tipje van de sluier: Weingut Dusemund in Brauneberg. Hun Rode sekt is niet te versmaden. Hmmmm!

  • Cynthia Schultz

   Dank je voor je verhaal! De dopjes op de flessen sloten trouwens niet helemaal, er zaten gaatjes in!

 14. rachel

  Wat leuk man en dat is idd niet ver rijden!! mooi verslag weer 😀

 15. Aukje

  Wat een leuk artikel, met veel plezier gelezen. Ik werk zelf met Jean Stodden in het restaurant. I LOVE zijn wijnen. Ik ken ook Max Schell (zalige wijnen) en ben nu erg benieuwd naar de Federweisser en Federroter.

  Oh…. en dat eten…. Watertanden hier.

  Mooi verslag, mooie foto’s. echt een plezier om te lezen op de zaterdagochtend.
  Cheers!

 16. Kirsty

  Zo te zien was dit een geslaagd weekend! Ik ben zelf nog nooit bij een wijnhuis langs geweest voor een proeverij.

 17. Marit

  Ik persoonlijk vind het jammer dat dit artikel weer over wijn gaat. Ik heb je blog altijd gevolgd en de stap van beauty naar lifestyle vond ik ook een goede. Veel interieur, eten, af en toe wat beauty. Super leuk!
  Maar inmiddels heb je eigenlijk de stap van lifestyle naar wijnblog gemaakt. Ik snap dat het een hobby van je is die daarom ook terug komt in je leven, maar mij interesseert wijn echt geen bal haha (even gezegd hoe het is) en daarom vind ik steeds minder aansluiting op je blog.

  Het is jouw blog, dus jouw keuze, maar ik persoonlijk ben aan het afhaken! Sorry!

  • Cynthia Schultz

   Ha Marit! Dankjewel voor je feedback. Ik snap het. Ik post max 1 keer per week een blog over wijn, omdat ik niet wil dat Cynthia.nl een wijnblog wordt. Ik ben het dan ook niet eens met dat deel van opmerking.
   Deze blogpost gaat over meer dan alleen wijn trouwens, ook over de streek en de reis zelf 🙂 Omdat ik weet dat niet iedereen wijn interessant vindt probeer ik ook over de andere aspecten te vertellen in dit artikel, en update ik niet vaker dan een keer per week over wijn, al zal ik het na de zomer hier nog wat minder gaan doen ivm andere plannen.
   Ideetje: je kan deze artikelen overslaan en de rest wel lezen? 5 – 6 artikelen (dus de rest van de week) gaan over andere onderwerpen als je wijn niet boeiend vindt, wat ik trouwens helemaal snap.
   Maar als je afhaakt: ook goed. Doei! 🙂

  • Joke

   Ben het deels met je eens Marit, niet dat er tè veel over wijn op dit blog online komt. Het is verspreid over verschillende posts. Maar overall is het nogal een overkill als je hier voor lifestyle en alles komt lezen. Mijn mening…

   Gelukkig komt http://www.cynthiaenwijn.nl eraan en zal daar de focus op wijn liggen en hier weer als vanouds. Hoop ik. 🙂

  • Cynthia Schultz

   Ik blog over dingen die ik wil delen, dat is de insteek van mijn blog :). Dus dat is ook deels wijn. Dat zal ook zo blijven, zeker in mijn persoonlijke weekoverzichten en bijvoorbeeld boekrecensies waar regelmatig wijnboeken in voorkomen. Dus ‘als vanouds’ zal het niet worden, want wijn is nu een belangrijk deel van mijn leven 🙂

  • Ashley

   Ik heb precies hetzelfde als Marit

  • Marit

   Artikelen overslaan doe ik af en toe, en dat is natuurlijk ook prima. Maar het is meer dat het onderwerp ‘wijn’ in zo veel andere blog posts ook aan bod komt, zoals bijvoorbeeld m’n lievelingsposts over je gelezen boeken of reisverslagen zoals deze. Snap je? Ik merk dat ik dan denk ‘oh weer wijn’ en dus dan algeheel afhaak.

   Maar nogmaals, het is JOUW blog en je moet doen wat goed voelt voor jou! Maar ik wilde je laten weten dat dat voor mij (en misschien andere lezers) en reden is om je blog uiteindelijk minder te bezoeken.

  • Lily

   Ben wel eens met Marit. Ze i niet die enige die zo denkt…

  • Elise

   Hoi! Ik sluit me hier deels bij aan. Ik ben zelf gek op wijn (mag ook wel, als je werkt als sommelier haha) maar omdat er vaak technische fouten in staan haak ik wat sneller af! Misschien dat je dat na je WSET3 wat minder hebt en dat ik dan weer gezellig aanhaak! Begrijp me niet verkeerd hoor: wijn moet vooral ook heel erg leuk en fun zijn, en voor de meeste mensen ook begrijpbaar. Maar ik stoor me er een beetje aan.

   Lekker kort verhaal, hoef je niks mee te doen haha. Doe vooral wat je leuk vind en waar je hart bij ligt! Wijn / spijs is ook gewoon fantastisch 🙂

   Wel een vraagje, mocht je hier niet antwoord op willen geven snap ik dat ook: je bent geloof ik een leuke collectie wijn aan het opbouwen! Maar hoe bewaar jij je flessen? Heb je een klimaatkast of ergens een kelder/schuur waar je ze lekker uit de zon legt? Dat zou ik dan wel weer een leuk artikel vinden om te lezen

   Have a nice day!

  • Cynthia Schultz

   Hey Elise, ik wil van jou heel graag weten welke technische fouten ik maak. Bij technische onderdelen pak ik vaak mijn boek(en) erbij zodat het foutloos is. Je mag me ook mailen (anders mail ik jou wel even), want ik wil graag leren.

  • Kla

   Eens met Marit, en sluit aan bij anderen aan.

   Doei! 🙂

  • M

   Ik ben het ook eens met Marit. Het is dan wel 1 artikel per week dat specifiek over wijn gaat maar in je andere blogposts kom het ook nog vaak wat uitgebreider naar voren. Het is natuurlijk ondertussen ook een onderdeel van jouw leven geworden dus ik snap het deels wel, maar het is best wel een grote overgang sinds jij met de wijncursus bent begonnen, waardoor er dus meer lezeressen zijn (zo blijkt) die minder aansluiting vinden in je blog.

  • Andrea

   Ook eens.. idd jouw blog en je moet doen waar je je prettig bij voelt. Maar heb ook niks met wijn. Ook wel belangrijk om feedback te horen van je volgers. Favoriet bij mij zijn nu vooral de weekoverzichten, en ook daarin veel wijn. Doe ermee wat je wilt 😊

  • Cynthia Schultz

   Ik snap het Andrea. Het is nu eenmaal een groot deel van mijn leven nu, zeker nu mijn opleiding zondag weer is begonnen, en dan komt het ook naar voren in mijn weekoverzichten. Het is niet anders, jammer dat je het niet leuk vindt maar ik kan helaas niet iedereen tevreden maken.

 18. Nikki

  Leuk! Lijkt mij interessant om ook een keertje te doen.
  Wat betaal je nu gemiddeld voor zo’n fles wijn als ik vragen mag?

  • Cynthia Schultz

   Dat hangt af van de fles natuurlijk maar de meesten die ik kocht waren tussen de €10 en €25!