Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Weekendje Ahr (Duitsland)

van
ZWL
naar
AHR
47719
stappen gelopen
321
foto's gemaakt

Regio de Ahr in Duitsland is maar drie uur rijden vanaf Zwolle en het is een hele andere wereld met haar groene heuvels. Samen met twee ‘wijnvriendinnen’ ging ik op pad om de boel te verkennen en natuurlijk om wat wijnhuizen te bezoeken, want de Ahr is het noordelijkste Duitse wijngebied.

Leestijd

Dag 1: vrijdag

Op donderdagavond komen we aan in Bad-Neuenahr, een van de grootste dorpen van de Ahr-regio. Het is een lekker overzichtelijke streek, er rijdt een trein langs alle dorpjes en de omgeving is gewoonweg prachtig. Overal zijn heuvels met wijngaarden en bossen en vanuit de auto kijk je al je ogen uit. Of vanuit de trein dus, maar je kan hier ook fantastisch fietsen en wandelen. Er is een ‘Rotweinwanderweg’, de ‘rode wijn wandelroute’, die is 36 kilometer lang en voert langs en door de wijnvelden. Deze hebben wij niet gewandeld, maar schijnt echt een aanrader te zijn.

Voor vertrek heb ik wat afspraken met wijnhuizen gemaakt waar we graag een proeverij en/of rondleiding wilden doen. Dit is niet ‘verplicht’, bij de meeste wijnhuizen kan je gewoon binnenlopen voor een proeverij. Als je zes wijnen afneemt is de proeverij gratis, als je dit niet doet betaal je €2 per proefglas. Het is echt ontzettend leuk om te doen als je hier op vakantie bent! Wij planden onze reis hier omheen (we gingen echt voor de wijn naar de Ahr), maar je kan natuurlijk ook gewoon één of twee proeverijtjes doen als je hier toch bent.

Ons eerste bezoek op zaterdagochtend is bij Meyer Näkel. Dit is een van de bekendste wijnhuizen uit de regio. Meyer Näkel startte in 1950 en is nu in handen van de tweede generatie. Ze maken hoofdzakelijk rode wijn, zoals de meeste wijnmakers hier: bijna 90% is rood en dan vooral Spätburgunder (Pinot Noir). We proeven elf wijnen bij MN en daarna neemt Dennis ons nog even mee de wijngaard in.

Mijn favorieten hier zijn de 2017 Illusion en de 2016 Blauschiefer Spätburgunder. De Illusion is een witte wijn gemaakt van Spätburgunder, een frisse wijn met smaken van rijp fruit en tarte tatin. De Blauschiefer Spätburgunder groeit op een andere grond (die grond heet blauschiefer) en dat geeft andere smaken aan de wijn. Deze rode wijn smaakt naar rijp rood fruit, vanille, viooltjes en heeft mooie zachte, soepele tannines. Deze gaan mee naar huis!

Met z’n drie! Ik ben op pad met Marjan en Annemieke.

Net als in de Moezel zijn de wijngaarden geplant op hele steile hellingen, waardoor ze meer zon krijgen en dus warmer zijn. De bodems bestaan hier hoofdzakelijk uit leisteen wat de warmte goed vasthoudt, waardoor de druiven goed kunnen rijpen. Moet je dit uitzicht zien, prachtig toch?

We krijgen trek in lunch en op aanraden van Dennis gaan we naar Kloster Marienthal, een klooster op de helling met te gek uitzicht en lekkere wijn! Je kan hier veel verschillende wijnen drinken van allerlei wijnhuizen uit de regio, en er is een winkel waar je ze per fles kan kopen voor thuis. En ze hebben goddelijke Flammküchen… Een aanrader als je hier in de buurt bent!

We gaan naar ons tweede bezoekje: Kreuzberg. De wijnen worden hier op de traditionele manier gemaakt: de wijnen worden vergist in grote open oude en nieuwe houten vaten.

We mogen hier weer een rits wijnen proeven. Ik vind hun basis Spätburgunder heerlijk: heel fris en fruitig, en ik neem ook de ‘Unplugged’ mee, deze heeft wat meer donker fruit, vanille en thee-smaken.

De ‘Ahr 6’ is een initiatief van zes Ahr wijnmakers: ze maken samen een port-achtige wijn. Na het bezoek aan Kreuzberg wandelen we een stukje omhoog richting de wijnvelden.

Dat rode plastic hangertje verspreidt feromonen om ongedierte tegen te gaan.

De capsules verspreiden het vrouwelijke feromoon van motten waardoor de mannetjes in verwarring raken. Daardoor vinden ze de vrouwtjes niet meer waardoor ze niet meer gaan paren, waardoor er dus ook geen nieuwe motten komen.

Proost! We nemen een Spätburgunder van Kreuzberg mee de wijngaard in.

Pasta met ‘pfifferlinge’

’s Avonds eten we een hapje in het oude deel van Bad-Neuenahr, we strijken neer bij een wijn- en bierstübe, Bell’s. We gaan voor deze pasta met paddenstoelen, roomsaus, spekjes en bosui. Riesling erbij, helemaal goed.

Dag 2: zaterdag

Goedemorgen!

We rijden naar Rech vandaag, een heel idyllisch dorpje langs de Ahr. We gaan namelijk naar Jean Stodden, een van de meest prestigieuze wijnhuizen van de streek. We zijn wat te vroeg, dus we hebben tijd om de omgeving een beetje te verkennen.

Cheese!

Bij Jean Stodden worden we warm onthaald en proeven we weer veel Spätburgunder en wat Frühburgunder. Britta op de foto is vijfde generatie Stodden-wijnmaker in de Ahr. Van de wijnhuizen die we dit weekend bezoeken, vind ik de ‘basis’ Spättburgunder van Stodden het allerlekkerst. Daar gaat een doos van mee naar huis. Hij is heel fris, fruitig, met smaken van aardbeien, vanille en een tikje bosgrond (aardse tonen). Van de wat duurdere wijnen neem ik de 2016 Herrenberg Frühburgunder mee. Deze wijn doet me denken aan een boswandeling naa de regen. Bosvruchten, de geur van regen in het bos, vanille, dennennaalden… Deze ga ik in de kelder leggen en over een paar jaar pas drinken. Veel van de wijnen van Stodden zijn geschikt om jarenlang in de kelder verder te laten rijpen – Spätburgunder is daar uitermate geschikt voor en zeker van deze kwaliteit.

Na het proeven mogen we even de kelder bekijken!

Zo’n wijnkelder vind ik altijd zo indrukwekkend! Hier gebeurt zoveel met de wijn en het ziet er natuurlijk supergaaf uit, al die mooie vaten.

Britta is zo aardig om voor ons een afspraak bij Deutzerhof te regelen, een wijnhuis een paar kilometer verderop. Dit mooie pand ligt vlak naast de wijngaarden, prachtig om te zien! Het is hier aardig druk, maar de wijnmaker is zo aardig om ons het een en ander te laten proeven. Deutzerhof behoort bij een van de honderd beste wijnhuizen van Duitsland, net als de andere wijnhuizen die we dit weekend bezoeken. Deutzerhof werkt zo natuurlijk mogelijk en er wordt veel gesnoeid om de perfecte druiven te krijgen.

Op de foto rechts zie je druivensap dat nét aan het gisten is. De oogst van Frühburgunder is een paar weken geleden begonnen en dit sap wordt uiteindelijk wijn. Het smaakt heerlijk, fris en zoet, en er zit natuurlijk nog maar heel weinig alcohol in.

Mijn favoriet van Deutzerhof is de ‘Caspar C’ wijn uit 2016. Deze heeft veel jam-achtig fruit, zoethout, melkchocolade, vanille en zachte tannines. Ook deze neem ik mee om te laten rijpen in de kelder. Ik ben zo benieuwd hoe hij over een paar jaar smaakt!

SCHNITZEL!

We blijven in Rech voor de lunch, we gaan voor schnitzel bij Restaurant St. Nepomuk. Het restaurant ziet eruit als de kantine van een gedateerd bejaardencentrum, maar de schnitzel is héérlijk. Ik eet nooit schnitzel maar als je ergens bent waar dit de specialiteit is dan moet je natuurlijk wel. En het was nog veel lekkerder dan ik hoopte. Niet op de foto: de énorme bak frietjes…

Na de lunch rijden we terug naar het hotel en banjeren we wat rond.

Na deze volle wijndag gaan we weer naar het oude deel van het dorp om te eten. Dennis van Meyer Näkel raadde ons restaurant Prümer Gang aan.

Ik ga voor een hoofdgerecht met ree met een notenkorst met een soort spitskoolstamppot en jus. Het is perfect. Het vlees is ultiem mals, heerlijk in combinatie met zo’n krokante notenkorst. Samen met Annemieke deel ik een kaasplank en een cheesecake en ook dat gaat er goed in. Alles is goed op smaak en goed van kwaliteit.

Dag 3: zondag

Goedemorgen, de laatste dag! Elke ochtend maak ik in de buurt van het hotel een wandeling en deze keer ook weer. Zoveel groen, ik houd ervan.

Ons laatste bezoek is bij Max Schell, een wijnmaker in Rech. Ook hier liggen de wijngaarden direct achter de wijnmakerij, zo leuk om te zien, en weer zo stijl!

Wolfgang (tweede generatie wijnmaker) neemt ons mee de wijngaard in en laat ons de refractometer proberen. Met de refractometer test hij of de druiven rijp genoeg zijn en dus genoeg suiker hebben om geoogst te kunnen worden. Deze Spätburgunder moet nog een weekje of twee blijven hangen op het moment dat we het testen.

We mogen helpen in de wijnmakerij! 😉 Hier zie je Frühburgunder die aan het gisten is in grote kuipen. Je ziet sap, schillletjes en pitjes. De ‘hoed’ (schilletjes en pitjes) die bovenop het sap drijft, moet regelmatig ondergedompeld worden zodat deze genoeg smaak en tannine aan de wijn afgeeft. We helpen Max daar even bij.

We krijgen een rondleiding door de kelder en we mogen natuurlijk het een en ander proeven, eerst wat verschillende wijnen uit het vat! Onder andere deze Portugieser en twee Spätburgunders uit verschillende vaten (Frans en Amerikaans eiken). Deze wijnen zijn nog niet ‘af’, ze moeten nog enkele maanden in het vat rijpen. De smaak is nog niet in balans, de houttonen overheersen nog heel erg. Korter op hout betekent dus niet meteen minder intense houtsmaken. Dat wist ik niet!

Na de rondleiding door de kelder proeven we wat wijnen die wel écht af zijn en gebotteld zijn. Ik neem twee van de basis Spätburgunder mee voor mijn eigen proeverij op 5 september. Dit is een klassieke Spätburgunder met smaken van rood fruit, rozen, peper en vanille. Ook vind ik de Grand Max ‘S’ Spätbrugunder fantastisch, die wat soepeler en rijper is, met meer houtsmaken.

Wolfgang is onwijs enthousiast en wij vinden hem de leukste wijnmaker die we bezocht hebben dit weekend. Wat een passie en vrolijkheid, en hij vindt het zo leuk om alles met ons te delen.

Federweisser en ferroter

Dit vond ik ook leuk om te proeven: Federweisser en Federroter. Overal in de streek zagen we dit, op terrassen en bij veel wijnhuizen. Het blijkt ‘jonge wijn’ te zijn: druivensap dat net is gaan vergisten dat ongefilterd is gebotteld, met het gist er dus nog bij. Als je dit nu drinkt, is het lekker zoet en fris met een beetje alcohol (3-4%). Als je het langer laat staan, vergisten er nog meer suikers (die worden dus omgezet in alcohol) en wordt het alcoholpercentage hoger (tot 10%) en het drankje minder zoet. Ik vond het héérlijk, vooral de witte. Heel fris en zoet, met een lichte sprankeling. Jammer dat dit in Nederland nergens verkrijgbaar is, volgens mij is dit een ontzettend leuk alternatief voor wijn en bier of cocktails. Ik nam dus een paar flesjes mee!

Vóór een proeverij bij Max Schell en erna… 😉

Alle wijnen die we mochten proeven.

Ik heb de wagen volgeladen…

Zo! We zijn weer thuis. Ik heb een aardige buit, zoals je ziet. Ik vind het heel erg leuk om bij wijnboeren wijn te kopen voor thuis: er kleeft een leuke herinnering aan en natuurlijk is het lekker. Daarnaast zie je bij zo’n bezoek het enthousiasme, het harde werk, de passie: je wilt dan gewoon iets meenemen. Een deel van deze wijnen is voor proeverijen, een deel zijn cadeaus, een deel ga ik ‘nu’ drinken en een deel gaat de kelder in voor een paar jaar. Ik ben benieuwd hoe ze over een tijdje proeven.

Wat een tof weekend was dit. Ik kan je echt aanraden eens naar de Ahr te gaan, zowel voor wijnliefhebbers als niet-wijnlijfhebbers, want de streek is prachtig mooi en je kan er heerlijk eten en drinken (zeg maar mijn criteria voor een vakantie). Als je zelf ook zulke proeverijen wilt doen: je kan bij de meeste wijnhuizen gewoon langsgaan, maar je kan natuurlijk vooraf ook even bellen of mailen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.