Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Weekend Erfgoed Bossem

van
ZWL
naar
OOT
36034
stappen gelopen
92
foto's gemaakt

Logeren tussen de koeien en vogeltjes op de boerderij in een sterrenkubus. Toen ik dat voor het eerst hoorde, dacht ik alleen maar: wil ik! Afgelopen weekend gingen Willem en ik een weekendje naar Erfgoed Bossem. Logeren bij de boer, maar dan anders.

Leestijd

Erfgoed Bossem

Erfgoed Bossem is een biologische veehouderij in het Twentse Lattrop-Breklenkamp waar je kan logeren en eten en op die manier (letterlijk) kan proeven van het leven op het platteland. Deze plek wordt al sinds 1272 bewoond en is al generaties lang in de familie van de huidige eigenaren, Dennis Rerink en Annette van Gaalen. Zij wonen met veel plezier op Erfgoed Bossem met hun kinderen Casper, Olle en Filou en twee honden Donja en Cato.

De boerderij is een veehouderij: het hele jaar door staan er zo’n 130 tot 160 Brandrode Runderen in de stal en in het weiland. Later meer over deze mooie koeien, natuurlijk heb ik met ze kennisgemaakt. De bedrijfsvoering van Erfgoed Bossem is zoveel mogelijk gericht op de natuurlijke kringloop. Het biologische rundvlees dat van de runderen komt wordt in de eigen keuken gebruikt en het wordt verkocht via eigen afzetkanalen, onder andere via het label Natuurboeren.

Bij Erfgoed Bossem kan je op verschillende manieren logeren: ze hebben mooie luxe kamers en suites, ingerichte lodgetenten, je kan er kamperen en er zijn sterrenkubussen. En in zo’n sterrenkubus sliepen wij afgelopen weekend!

Logeren in een sterrenkubus

Afgelopen vrijdag kwamen we tegen het einde van de middag aan in Lattrop-Breklenkamp. Het is bijna anderhalf uur rijden vanaf Zwolle en het ligt praktisch tegen de Duitse grens aan. De route ernaartoe is al niet erg om te rijden: het grootste gedeelte is via autowegen omdat er na Hengelo geen snelweg meer is.

Bij Erfgoed Bossem rijd je echt het terrein van een boerderij op waardoor het voelt alsof je op bezoek gaat, net als bij een bed and breakfast. Ik houd daar echt van, het voelt zo persoonlijk! We zien als we na een kop koffie het terrein oplopen met meteen de sterrenkubussen staan. Deze huisjes zijn mini, maar van alles wat je nodig hebt zit erin.

Ik vind dit er zo leuk uitzien! De huisjes staan nu er nu zo’n vijf jaar en ze zijn heel compleet. Er zit uiteraard een tweepersoonsbed in, een kleine zithoek (met slaapbank), mini keukentje, douche, toilet en buitenmeubilair. Op het dak zit een koepel waardoor je vanuit bed de sterren kan zien en er is ook een telescoop aanwezig. Wij hadden net de pech dat het niet helder was ’s nachts dus van het hele sterren-idee hebben we weinig meegekregen, maar dat maakt helemaal niet uit.

Gelukkig hebben we wél heel lekker weer en kunnen we na aankomst lekker met een wijntje buiten op het terras zitten. Wat een relaxed begin van het weekend!

Ik maak een klein rondje over het erf – morgen gaan we samen met eigenaar Dennis het terrein over. Dit zijn dus de Brandrode Runderen, een vrij zeldzaam ras in Nederland. Je herkent ze aan hun bruinrode kleur en witte poten en buik. Deze koeien staan bekend als rustig, vruchtbaar, sterk en goed bestand tegen het buitenleven.

Koeien zijn niet de enige dieren op de boerderij, er staan ook wat geiten, eendjes, kippen en hanen. De mooie schapen zijn van de buurman.

Wij hebben het ‘Proef het seizoen’-arrangement en op vrijdagavond schuiven we aan bij ‘Martins Tafel’. Chef Martin kookt met lokale ingrediënten en natuurlijk met het eigen Brandrode Rund. Op vrijdag kan je drie gangen mee-eten, op zaterdagavond zijn dit er vier. Het is volgens het table d’hote concept: er is geen menu waar je uit kan kiezen, je eet wat er die avond op tafel staat. Ik houd daarvan! Vooraf eten we pastrami van de eigen koeien met eikenblad uit Denekamp. Het hoofdgerecht is entrecote (ook van de eigen koe) met boterbonen en shii-takes uit Twente. Het dessert vergeet ik totaal te fotograferen, het is mousse van watermeloen met een bodem van bastognekoek, coulis van mango met bourbon-vanille ijs en cacao crumble. Dat klinkt erg lekker en dat is het ook. Alles smaakt goed, vers, vol van smaak en er wordt veel verse groente bij geserveerd.

De eerste nacht in de sterrenkubus bevalt goed! Geen ster gezien, maar wel erg lekker geslapen. De bedden zijn goed en er zit ook een lekkere douche in het huisje. Als we wakker worden, staat er een picknickmand met ons ontbijt klaar op ons terras. Zo relaxed de dag beginnen! Het zit vol met alles voor een lekkere start  van de dag, van yoghurt en een eitje tot broodjes, kaas, vlees, vruchtensap, croissants… Heel compleet en alles is vers!

Donja komt even kijken. Ze houdt van aandacht en gezelschap, maar komt niet al te dichtbij. Vooral even kijken of er wat te halen valt, natuurlijk.

Na een langzaam ontbijt zoeken we Dennis op, we gaan even een rondje maken in zijn Land Rover over zijn erf. Dat is groot, zo’n 30 hectare. De meeste van zijn koeien staan lekker in het weiland en hebben enorm veel ruimte. De koeien die wel in de stal staan hebben óf net gekalfd, of zijn bijna klaar om naar de slacht te gaan. Na drie jaar gaan de koeien naar de slager en het grootste deel van het vlees wordt bij Erfgoed Bossem in het restaurant gebruikt.

De koeien leiden hier voor zover ik kan beoordelen een rustig leven met heel erg veel ruimte. Ze worden niet gemolken: de melk die ze geven is voor hun kalfjes. Dennis vraag ik of hij er wel eens moeite mee heeft als een koe na drie jaar naar de slacht gaat, wat ongeveer een keer per week gebeurt. Hij geeft aan van niet. ‘Ze hebben hier een goed leven gehad en de slacht gebeurt hier in Denekamp. Het liefst zou ik ze nog rustiger in het weiland laten slachten, maar helaas mag dat volgens de Nederlandse regels niet. Op die manier hoef ik ze ook niet te vervoeren naar de slager.’ Dennis zijn kinderen rennen door de weilanden en zijn heel vertrouwd met de koeien. ‘Zo was ik vroeger ook, ik ben echt opgegroeid tussen de koeien hier.’

Dennis vertelt ons over de bodem en het gras hier, dat is van hele goede kwaliteit. Het is namelijk niet alleen gras, maar ook klaver en ander groen. Dat is beter voor de koeien en daardoor ook weer voor de smaak van het vlees.

Na de rondleiding van Dennis gaan we even de buurt verkennen. We rijden naar Ootmarsum, wat is dat een mooi en creatief dorpje! Er zijn heel veel galeries en zelfstandige winkeltjes. We lunchen op het terras bij De Pastorie en dat smaakt goed.

Na wat rondstruinen in de omgeving halen we ’s avonds een pizza op bij La Cipolla in Ootmarsum. Languit op de bank met een serie: een prima afsluiter van dit weekend. Je kan in het huisje trouwens ook koken: er is een klein elektrisch kookplaatje (met twee pitten) en aardig wat keukengerei. Wij hebben gewoon zin in pizza!

Ik vind het er ’s avonds laat ook zo gezellig uitzien! Het geeft toch een beetje dat camping-gevoel, maar dan in zo’n superleuk mini huisje.

We hebben enorm genoten van onze mini-vakantie bij Erfgoed Bossem. We hebben echt het gevoel alsof we een week weg zijn geweest terwijl het echt maar een weekendje was. De combinatie van de natuur, de luxe van het huisje en de picknickmand, het lekkere eten en het gevoel van ‘op bezoek zijn’ zorgen echt voor een fantastisch verblijf.

Wij hadden dus het ‘Proef het seizoen’-arrangement met een sterrenkubus. Dit is voor twee personen vanaf €245 voor twee overnachtingen, inclusief een avond Martin’s Tafel, twee ontbijtmanden (elke ochtend één), koffie/thee bij ontvangst, opgemaakte bedden, badlinnen, koffie en thee in de kubus en eindschoonmaak.

Als je eens een weekend in eigen land lekker de natuur in wilt met alle luxe of als je eens een kijkje in de keuken wilt bij een veeboer, dan is het echt leuk om een weekendje Erfgoed Bossem te doen. Wij vonden het waanzinnig!

Ik ben door Erfgoed Bossem uitgenodigd voor dit weekend.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.