Week 43 deel 1: Bourgogne & Rhône

van
ZWL
naar
ORA
31771
stappen gelopen
212
foto's gemaakt

Vorige week was ik op pad! Ik ging met de Wijnstudio mee op wijnreis naar de Rhône en Languedoc. Op maandag reisde ik naar Bourgogne voor een tussenstop. Ik laat je zien wat we deze eerste vier dagen allemaal beleefden.

Leestijd

Maandag

Maandagochtend zit ik rond kwart over zes in de auto om naar Valkenswaard te rijden. Daar woont Cathy en ik rijd met haar mee naar Frankrijk! We hebben elkaar nog nooit ontmoet, dus best een beetje ‘spannend’ of het klikt, we zitten wel ongeveer tien uur met elkaar in de auto vandaag en morgen.

We komen tegen het einde van de middag aan in Azé, in de Bourgogne, waar we slapen bij B&B Les Porteils Bleus. Cathy kent Lotte & Wouter en is hier al eerder geweest, dus ik haak gezellig aan. En gezellig is het zeker! Wat een knus plekje met grote comfortabele kamers.

Ik ga even op verkenningstocht en ik wandel wat rond in het dorpje. Het is hier prachtig, wijn overal waar je kijkt, en alles is nu zo mooi aan het verkleuren.

We eten bij Wouter & Lotte en dat is fantastisch lekker. Ik eet voor het eerst écht slakken (ik heb weleens een slakje in een gerecht gehad, maar nooit zo puur, hop, rechtstreeks uit het huisje) en ik geniet er zó van! Qua textuur doen ze me denken aan mosselen en verder drijven ze in de knoflook. Hmm. Wouter zoekt er lekkere wijnen bij uit hun eigen kelder en dat is allemaal heerlijk. Knus bij de kachel, goed eten, fijne wijn, een topbegin van deze week. Als je lekker wilt eten in een prachtige omgeving wilt slapen is deze B&B een absolute aanrader, net alsof je bij vrienden op bezoek bent die lekker voor je koken.

Dinsdag

Goedemorgen! Ik ga met Wouter mee Noor uitlaten en stokbrood halen bij de bakker #thefrenchlife

Voor we doorrijden naar de Rhône, kijken we nog even bij de Cave Cooperative in Azé. Dit is een wijnbouwcoöperatie waar boeren uit de omgeving hun druiven heenbrengen. Hier wordt de wijn gemaakt en verkocht. Erg leuk om even te kijken en wat wijnen te proeven. En te kopen natuurlijk! Leuk ook is de wijntap, waar je voor een paar euro een litertje (of tien) wijn kan tappen voor thuis. Ik koop het een en ander voor thuis en ook voor mijn bubbelproeverij die ik in december organiseer. Ik denk ook vast vooruit aan het kerstdiner, en oud & nieuw, cadaeautjes… Genoeg redenen om wijn te kopen, vind ik.

Na een uur of drie rijden komen we aan in Orange, onze eerste honk voor de wijnreis. Ik wandel wat door het knusse stadje en maak wat werk af. In de auto heb ik ook lekker wat tijd om te werken en te studeren. Enne, met Cathy klikt het hartstikke goed en we hebben het hartstikke gezellig samen. Gelukkig maar 😉

De groep van de wijnreis (15 man) is nog niet compleet, ik ga met drie dames eten bij Le Forum in Orange. Het eten is hier top, vooraf neem ik ravioli met langoustine, als hoofdgerecht biefstuk in  filodeeg en na drie verschillende kleine creme brulees. Ik ben gek op creme brulee en ik ben nog gekker op DRIE creme brulees. De pistache is mijn favoriet. Ze doorstaan allemaal de krak-test. Hmmm.

Woensdag

Goedemorgen! Voor het programma dan echt begint, maak ik nog even een wandeling door Orange. Het waait keihard en het is frisjes, maar dat vind ik eigenlijk wel lekker.

Het begint! Ons eerste bezoek is aan wijnhuis Beaucastel in Chateauneuf-du-Pape, een van de meest prestigieuze huizen hier in de regio. Het wijngebied Chateauneuf-du-Pape staat bekend om zijn complexe rode wijnen en is maar 32 vierkante kilometer groot.

Beaucastel is het grootste wijnhuis in Chateauneuf en heeft maar liefst 100 hectare grond. Je ziet in de wijngaard grote stenen liggen, deze bedekken de grond tot een paar meter diep en nemen overdag warmte. ’s Nachts laten ze dit los en warmen ze de wijngaard op. Prachtig om te zien!

In die grote houten foeders op de foto links worden de wijnen vergist. Rechtsboven zie je vaten waarin de wijn wordt gerijpt, om de tannine zachter te maken, meer body en soms smaken van nieuw eiken toe te voegen aan de wijn. Dit ziet er echt waanzinnig uit, zo prestigieus!

In de kelder ligt de privécollectie van Beaucastel. Van elk jaar bewaren ze een deel van de productie, om later te verkopen of om gewoon jarenlang te bewaren. Op de foto links zie je 32.000 flessen liggen, we hadden even snel uitgerekend dat alleen in dit stukje kelder al meer dan 2 miljoen euro wijn ligt. Dat is wel even wat anders dan mijn wijncollectie (en het schuldgevoel dat ik drie dozen wijn in Azé kocht is meteen verdwenen ;-)).

Proeven!

We proeven een aantal wijnen, waaronder een zelfde wijn uit 2016, 2008 en 2001. Te gek om het verschil te kunnen ervaren! De oudere wijnen hebben meer smaken van paddenstoelen, bosgrond, leer en truffel, en ze zijn zachter qua tannine en zuren. We kunnen hier helaas niets kopen, maar gezien de goedkoopste wijn €78 is, had ik er sowieso nog even over nagedacht 😉 We zijn het er wel over eens dat dit allemaal waanzinnig goede wijnen zijn – en ook dat het uitspugen van de witte wijn a €160 per fles best zonde is.

We rijden naar Gigondas, een dorp in de buurt – waar trouwens ook veel wijn wordt gemaakt. We wandelen hier wat rond, het is echt zo’n schattig Frans dorpje, en ik zie een heeel lief hondje. Ik mis Kees natuurlijk heel erg dus als ik een hondje zie wil ik het liefst meteen even knuffelen.

We lunchen bij restaurant l’Oustalet en dit zet meteen de toon voor de rest van de week: drie gangen, ‘even’ tussen de middag, goede wijn kan natuurlijk niet ontbreken met 15 wijnliefhebbers. Vooraf krijgen we gezouten kabeljauw met een bouillon van knoflook en limoen. Zacht, zoutig, vol van smaak. Het tussengerecht is ravioli met eend en pesto van courgette en rucola met olijfolie. Na de foto kwam er nog een schuim van gerookte tijm bij. Alle texturen zijn erg zacht, ik mis net een beetje ‘crunch’, maar de smaken zijn perfect. Het hoofdgerecht is biologisch rund met koolraap gemarineerd in vijgenblad en lokale vijgen met bacon. De koolraap geeft het geheel wat bite, heerlijk. Bij de koffie krijgen we huisgemaakte nougat. Veeg mij maar op. Ik ga even een dutje doen. Oh nee, we gaan naar nog een wijnhuis! Extra koffie en gaan.

De tweede stop vandaag is bij Les Escaravailles in Rasteau. Het uitzicht is prachtig hier! Escaravailles is een familiebedrijf (zoals veel wijnbedrijven) en ze hebben 65 hectare grond in verschillende gemeenten en maken een beetje wit en vooral heel veel rood. We krijgen hier een korte proeverij en ik neem wat lekkere dingen mee voor thuis. Wat me opvalt is dat veel van deze wijnen lekker fruitig zijn en gemaakt om meteen te drinken – veel wijnhuizen hier in de omgeving maken veel bewaarwijnen, wijn die nu eigenlijk nog te jong is om te drinken. Dat zijn kwalitatief prachtige wijnen, maar ik vind het ook wel leuk als je een wijn gewoon meteen kan drinken en dan al lekker is.

Donderdag

Donderdagochtend maak ik weer een wandelingetje door Orange en ik val met mijn neus in de boter: er is markt! Altijd leuk om overheen te lopen. Ik zie zoveel lekkere dingen: olijfolie, truffels, groenten en fruit, kaas, er worden zelfs al enorme pannen met paella gemaakt! Na het ontbijt rijden we naar Domaine de Trévallon, in de Provence. Zie al die mooie olijfbomen! Veel huizen in de omgeving hier verkopen ook olijfolie en azijn.

Bij Domaine de Trévallon verbouwen ze Syrah, Cabernet Sauvignon (15 hectare), Marsanne en Roussanne (2 hectare). Ostiane leidt ons rond en vertelt ons over de wijnen en de wijnmaaktechnieken. De foto linksonder is alle witte wijn van 2018, de oogst is kleiner dit jaar door ziektes in de wijngaard. Ze gebruiken per wijn maximaal 20% nieuw eiken zodat de houtsmaken beperkt blijven, maar vooral textuur en body geven aan de wijn. De rode wijnen zie je in de grote roestvrijstalen tanks. Ze maken hier de wijn zo natuurlijk mogelijk: ze grijpen eigenlijk alleen in als de temperatuur in de vergistingstanks te hoog wordt, want boven de 35 graden gaat de gist dood.

We proeven de wijnen uit de vaten en we zijn onder de indruk. Wit van marsanne en roussanne is bloemig, met perzik, citroen, vanille, boter en brioche. De rode van syrah en cabernet sauvignon is wat te jong om te drinken (de tannines zijn nog heel hard en te aanwezig), maar heeft veel fruit als rode kersen en jam met kaneel en cassis. Trévallon maakt echt bewaarwijnen: deze kan je gerust tientallen jaren laten liggen. We proeven er ook een uit 2009, die is al veel zachter en ronder en makkelijker drinkbaar, en deze kan zelfs nog prima een jaar of tien in de kelder blijven liggen.

 

In de kelder rijpt de wijn op grote oude houten vaten.

We gaan door naar Chateau d’Aqueria in Tavel. Wat een sprookjes zijn dit toch allemaal, het is elke keer weer prachtig als we aan komen rijden.

Weer een hondje! Yes, knuffelen. We krijgen een rondleiding door de wijnmakerij. Ze werken hier zo duurzaam mogelijk en hebben verschillende stukken land met elk een eigen soort grond, wat zorgt voor verschillen in de uiteindelijke wijn. Ze maken rood van vooral grenache, wit en rosé, waar Tavel om bekend staat. Van deze rosé neem ik wat flessen mee naar huis: normaal ben ik niet zo’n rosé fan maar die van d’Aqueria heeft zoveel smaak, van aardbeien, frambozen en yoghurt, dat ik meteen om ben.

Het ‘apparaat’ dat je op de middelste foto van de bovenste rij ziet is een hydrometer, hiermee controleert de wijnboer hoeveel suiker er nog in de wijn zit. Zo kan hij zien of de vergisting al klaar is (en alle suiker is omgezet in alcohol) of dat de wijn nog moet doorvergisten.

Dit waren de eerste vier dagen! In de tweede update laat ik je de rest van de week zien – het is teveel voor één blogpost. Gefeliciteerd als je er nog bent, het is zoveel! Moet je nagaan hoe mijn hoofd nog steeds overuren maakt… Laat het me weten als je vragen hebt, ik vind het leuk ze te beantwoorden.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

15 reacties
  1. Lin

    Lievelings artikelen <3

  2. Lin

    Kom je ook een keertje naar het wijnhuis van Sauter Wijnen in Cadier en Keer, vlakbij Maastricht? Een aanrader!!

  3. Janne

    Ik word heel enthousiast van al je wijnverhalen. Wat een droomtrip (ook wel echt intensief). Ben benieuwd naar deel 2!

  4. Zoe

    Wauw, wat een prachtige streek en wat heb je een mooie reis gemaakt. Heel leuk om te zien hoe enthousiast je bent.

  5. Yolanda

    Wat een heerlijke plaatjes ! Genieten!

  6. Renee

    Wat een gezellig en mooi artikel!
    Ik heb me vorige week ingeschreven voor WSET1, en vind het nu nog leuker om over wijn te lezen! Dus dankjewel voor jouw passie, kom maar door!
    Mocht je nog tips hebben wat betref boeken over wijn, graag! Dat ik niet helemaal als wijngroentje begin met de cursus!
    Om nog even in de franse sferen te blijven, kun je “dorpskapper van amour” lezen. Geen wijnboek, wel een heerlijk knus boek wat zich afspeelt in zo’n gezellig frans dorpje!

    Groetjes Rene

  7. Ingrid

    Leuk hoor! Ik vind de wijngerelateerde stukken heerlijk om te lezen. Ik zag dat je binnenkort ook de basis wijncursussen gaat geven! Leuk zeg 🙂 Ik ben afgelopen week begonnen met de wset level 1 basiscursus. Heel interessant maar mij lukt het niet om geuren & Smaken te herkennen / te filteren uit een glas wijn. Jammer, maar ik denk dat ik daarom ook stop na deze basiscursus.

    • Cynthia Schultz

      Dankjewel Ingrid, leuk om te horen! Ik ben dat inderdaad van plan in 2019. Wat jammer dat dat je nog niet lukt. Ik denk dat je het een beetje tijd en oefening moet geven. Heb je wel momenten bij het proeven met anderen denkt ‘oh ja!’ als iemand een aroma opnoemt? Dat je het wel herkent? Hoeveel lessen heb je nu gehad, één? Ik zou het nog wat meer tijd geven en wat meer proeven met mensen die wat meer ervaring hebben misschien. Succes!! En laat me weten als ik je kan helpen.

    • Ingrid

      Spannend hoor! Ik zag het op de site staan 🙂
      Ik heb nu één les gehad. Ik rook alleen de houtgelagerde wijn. Nee zelfs wanneer iemand zegt dat hij/zij appel/peer of wat dan ook ruikt, dan herken ik het helaas nog niet. Ik zal dit weekend eens een paar flessen open trekken om te ruiken / oefenen !
      Dankjewel!

    • Femke

      Hi Ingrid, zelf ben ik geen wijn expert, maar wel eentje op het gebied leren & ontwikkeling. Je geeft aan dat je 1 les rondom wijn proeven hebt gedaan. Dat betekent dat je nog helemaal aan de basis staat: de wijn-wereld ligt dus helemaal voor je open. Hoe tof is dat.

      Ga niet direct bij de pakken neerzitten als anderen iets kunnen wat jij nog niet kan, maar stel heel veel vragen over hoe andere mensen het aanpakken, ruik, kijk, proef. Sta open om te leren, opgeven kan altijd nog. Hou desnoods een boekje bij met je eigen groei 🙂

  8. rachel

    och cynth wat een vreten weer hahaha en super mooie fotos!! maar uhm slakken …brrrrr

  9. Nina

    Leuk ik ga binnenkort naar Orange dus dit artikel komt als geroepen! Waar sliep je in Orange?

  10. Myrthe

    Wat een ontzettend leuke reis!

  11. Tineke

    Ik ben nog nooit in die streek van Frankrijk geweest, maar het ziet er altijd zo mooi uit. Het heeft altijd iets romantisch, veel groen en natuur en dje typische Franse huizen en gebouwen!