Wandelen & wijn in de Loire

van
AMS
naar
TRS
47938
stappen gelopen
341
foto's gemaakt

Ik houd van wandelen: thuis én op vakantie doe ik het heel graag. Op 1 en 2 september was in de Loire in Frankrijk ‘Vignes, Vins, Randos’: een groot evenement waarbij meerdere wandelingen uitgestippeld waren langs en door wijnvelden, met bezoekjes aan wijnboeren. Ik ging erheen en ik laat je graag zien hoe het was en hoe mooi de Loire is (en hoe lekker de wijnen zijn).

Leestijd

De Loire

Eerst even iets over de streek. De Loire is de langste rivier van Frankrijk en om deze rivier heen liggen talloze wijngaarden. Het gebied is enorm gevarieerd, er wordt niet één stijl wijn gemaakt, maar heel veel verschillende soorten witte, rode en rosé wijnen. Dat maakt de Loire ook zo leuk! De streek staat bekend om haar frisse, fruitige, witte wijnen van Sauvignon Blanc, je kent vast de appellations Sancerre en Pouilly-Fumé wel. Maar er wordt ook Chenin Blanc (wit) gemaakt, en veel rood van Cabernet Franc, Côt (Malbec) en Gamay gemaakt.

De wijngaarden zijn verspreid over een enorm gebied en daardoor verschilt het klimaat in de streek heel erg. Het klimaat is koel, maar Centre (landinwaarts) heeft een continentaal klimaat terwijl Nantais (dichtbij de kust) een maritiem klimaat heeft. Maar Anjou is weer wat warmer en droger, en Touraine is koeler en natter. Ook hierdoor zijn de wijnen in de streek zo verschillend.

Enne, naast mooie wijnen vind je talloze prachtige kastelen, gezellige Franse dorpjes, uitgestrekte bossen en wouden en heerlijk eten in de streek. Met de auto is het goed te doen vanuit Nederland, het is 7,5 uur rijden vanuit Utrecht. Met de trein gaat het ook top, met een overstap in Parijs ben je in ongeveer 7 uur in Tours vanuit Amsterdam. Let’s go!

Dag 1: aankomst in Tours, Chateau de Fontenay & Le Chien Jaune

Vrijdagochtend vroeg stap ik in de Thalys naar Tours! Of nou ja, eerst naar Parijs, vanaf daar naar station Montparnasse en  vanaf dáár naar Tours. Voor Vignes, Vins, Randos, dus. Ik ben op pad met deze leuke mensen: Barbara Verbeek, Jody Mijt van Ongewoon Lekker, Jacques Hermus (o.a. recensent voor Dagblad van het Noorden) en Harriët van PR-bureau Pitch PR. Voor mij alleen maar nieuwe mensen, maar in de trein is het meteen gezellig. We gaan dit weekend twee VVR wandelingen doen en daarnaast zijn er nog meer dingen gepland. Kom maar op!

Onze eerste afspraak van dit weekend is bij Chateau de Fontenay in Blere, een halfuurtje rijden vanaf ons hotel in Tours. Dit chateau is een wijnhuis met haar eigen wijngaarden én een bed & breakfast. Het is er prachtig en ik zie mezelf hier wel vakantie vieren. Maar daarvoor zijn we hier niet, we komen voor een proeverij! We gaan zowel wijnen van Chateau de Fontenay proeven als wijnen van andere wijnmakers uit Touraine. Touraine is een provincie middenin de Loirevallei waar wijn wordt gemaakt van Sauvignon Blanc, Chenin (wit), Gamay, Malbec en Cabernet Franc. Wij proeven vandaag alleen rood.

De wijnmakers vertellen enthousiast over hun wijnen.

We proeven twintig wijnen (daar krijg je een prachtige blauwe tong van) en wat me opvalt is de variatie. De wijnen van Gamay zijn superfruitig, soepel en fris, de wijnen van Cabernet Franc stevig, kruidig en vol met tannines. In de Loire en ook al in Touraine kan iedereen wel iets lekkers vinden. Mijn favoriet is de biologische Gamay, La Pointe du Coteau van wijnhuis Mikael Bouges. Zó fruitig en sappig, je proeft echt de druif.

Op de middelste foto zie je een kurk met kristalletjes erop. Dat is wijnsteenzuur! Het zit van nature in wijn en soms gaat het ‘neerslaan’ of samenklonteren. Het is niet fout of verkeerd en ik vind het er prachtig uitzien.

Na 20 wijn (die we netjes allemaal uitgespuugd hebben hoor) gaan we het terras op in Tours voor een biertje. Ik heb de stad nog helemaal niet gezien, maar morgenochtend maak ik wel wat tijd voor een wandeling. Proost! Delirium Tremens is een van mijn favoriete speciaalbiertjes.

We gaan eten bij Le Chien Jaune, een echte klassiek Franse bistro. Het ziet er zó leuk en sfeervol uit binnen. De schilderingen op het plafond zijn ook echt leuk om naar te kijken.

Het eten is fantastisch hier. Vooraf ga ik voor zwezerik, daar is een salade mee gemaakt met rucola, tuinbonen en biet en dat vind ik goddelijk. Zwezerik kan je in Nederland vaak alleen als onderdeel van een hoofdgerecht bestellen, in Frankrijk zie je het vaker als compleet gerecht op de kaart. Als hoofdgerecht kies ik voor eendenborst en dat is letterlijk de lekkerste die ik ooit heb gegeten. Dit soort dingen zeg ik alleen als ik het ook écht meen, en dat is deze keer zo. Zo mals, met een knapperig korstje, knapperige nootjes, frisse tuinboontjes, een krachtige jus, asperges… Oh, wat was dit heerlijk. Ik kies een dessert met frambozen en passievrucht en ik smikkel mee van de kazen die op tafel staan. Wat. Een. Feest. We drinken hier uiteraard Loire-wijnen bij. We beginnen met bubbels natuurlijk, daarna een Sauvignon Blanc uit Touraine-Chenonceaux en bij het hoofdgerecht een Cabernet Franc uit Saumur-Champigny. Dat was me het eerste dagje wel, welterusten.

Dag 2: De kelders in en wandelen door de wijnvelden

Mogge. Mijn wekker gaat om zes uur zodat ik voor het programma nog even een wandeling door Tours kan maken! Want hoe jammer is het als je een stad waar je bent helemaal niet ziet? Juist, heel jammer. Ik wandel wat door het centrum en langs de rivier de Loire, de zon komt op en het is zo mooi. Het wordt wat eentonig, maar het is zo. Al die mooie gebouwen en knusse straatjes.

Na mijn wandeling en het ontbijt stappen we in de auto, we gaan vandaag naar Saumur!

We zijn er!

Bij wijnmaker Robert et Marcel krijgen we een rondleiding door de enorme kelder. Robert et Marcel is zelf een wijnmaker en hier ligt dus hun eigen wijn, maar ze doen dit ook voor andere wijnboeren, ze zijn een coöperatie.

In de oude houten vaten links ligt wijn te rijpen. Oud hout geeft geen smaken af aan de wijn, maar wel structuur en tannines. Daarnaast zie je grote betonnen vergistingstanks. Hierin vergist de wijn (druivensap wordt door middel van gist veranderd in wijn). Beton geeft geen smaken af en heeft als voordeel dat het door de dikke wanden een constante temperatuur geeft, wat belangrijk is tijdens de vergisting. Nadeel is dan weer wel dat beton lastig te onderhouden en schoon te houden is.

Even kijken of ’t hier wel goed gaat.

Dit is wel heel bijzonder: we komen aan bij het gedeelte waar eigen wijnen van Robert et Marcel liggen te rijpen op fles. Van elk jaar bewaren ze een batch. ‘Kies maar een fles uit om te proeven’. Say what!? Ik laat de keuze over aan de rest van de groep – zij weten beter wat goede jaren waren – en we gaan voor Cabernet Franc uit 2003 en 2005.

Cabernet Franc uit 2003

Het verschil tussen de oogstjaren is enorm. Je proeft dat 2005 een beter oogstjaar was. In 2003 was er een hittegolf in de Loire waardoor veel druiven te laat geoogst werden (ze waren heel vroeg rijp) en daar hebben de wijnboeren van geleerd. 2005 was een fantastisch jaar qua weer, het was warm en droog, en met de lessen van 2003 maakten ze uitstekende wijnen. Je proeft dat de Cabernet Franc uit 2005 veel rijpere fruitsmaken heeft, van donkere kersen en bramen. Er zitten veel tertiaire smaken aan door de flesrijping, van leer, paddenstoelen en vlees. De tannines zijn nog steeds goed aanwezig. Moet je die kleur ook zien: heel diep roodbruin.

Natuurlijk proeven we ook wat normale wijnen van de coöperatie die niet vijftien jaar in de kelder hebben gelegen.

Van rechts naar links proeven we deze wijnen. Mijn favoriet is de Saumur Champigny Domaine des Ruettes met smaken van jam, kers en vanille. Dit is allemaal Cabernet Franc.

Zie het prachtige kasteel van Saumur!

Het moment is daar. We beginnen aan onze eerste wandeling! We krijgen een heuse wijnglasketting (vind ik dus helemaal het einde) en gaan onder begeleiding van een wijnboer door en langs de wijngaarden wandelen. Onderweg stoppen we bij verschillende wijnhuizen.

Het tempo ligt een beetje laag, maar ik vind dit dus echt helemaal leuk. De wandeling duurt zo’n 3,5 uur en is ongeveer 7 kilometer lang. Na de wandeling gaan we en route naar Angers, waar we inchecken in ons hotel en meteen aan het diner gaan.

We gaan eten in Angers bij restaurant Joe Capa, wat onder ons hotel zit. En ook daar is het eten weer te gek. Ik neem vooraf loempiaatjes met eend en als hoofdgerecht pasta met truffel en een eitje. Gewoon een succesrecept natuurlijk.

Dag 3: wijnwandeling & Vouvray bubbels in de Thalys

We hebben het ontbijt achter de kiezen en we starten met onze tweede wijnwandeling! Deze is wat afwisselender en sneller dan de wandeling van gisteren, dus dat is helemaal leuk. Super dat de wandelingen zo verschillend zijn, als je in het weekend meerdere routes pakt is het ook nog leuk. Deze route gaat door verschillende dorpjes, langs en door wijngaarden en we pakken ook een stukje bos mee.

Helemaal in mijn nopjes.

We beginnen hier met wit, onze eerste witte wijn tijdens een proeverij dit weekend! Het is een Coteaux de l’Aubance van Domaine de Montgilet, een zoete wijn gemaakt van Chenin Blanc. De druiven worden heel laat geplukt waardoor ze heel zoet zijn, en soms treedt er edele rot (botrytis) op waardoor de wijnen zoete smaken van bijvoorbeeld honing en gedroogde abrikozen krijgen.

De wijnboer vertelt onderweg verhalen over het wijnmaken en laat ons deze bladeren zien. Zie je die bultjes? Kleine spinnetjes happen gaatjes in de bladeren en deze ‘heelt’ zichzelf. Daardoor ontstaan die bulten, en het is niet erg. Er zijn natuurlijk wel veel andere beestjes die wel schade aan de wijnstokken aanbrengen, maar gelukkig is dit geen probleem.

Proost!

Het is weer tijd om naar huis te gaan. In de Thalys proosten we met Vouvray bubbels (want een beetje wit hebben we toch wel gemist tijdens de trip, wat een zwaar leven hebben we). Als je van wijn en wandelen houdt, check dan zeker even de website van Vignes, Vins, Randos, want elk jaar in september wordt dit georganiseerd. Er zijn vijftien wandelingen waarvoor je je kan inschrijven in de hele Loire vallei. Sowieso is dit gebied leuk om naartoe te gaan op vakantie. Ook voor niet-wijnliefhebbers is dit de moeite waard, er zijn veel leuke steden en natuurlijk prachtige natuur in de Loire.

Ik ben door Vignes, Vins, Randos uitgenodigd voor deze trip.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

10 reacties
  1. mariemarie

    Misschien een stomme vraag, maar in welke taal leggen ze alles uit?

    • Cynthia Schultz

      Geen domme vraag hoor! In het Frans, maar ik kan ook geen goed Frans en alles werd door iemand vertaald 🙂

  2. rachel

    weer heel leuk om te lezen en te zien 😀

  3. Jolet

    Als je sommige wijnen beschrijft zeg je bv. dat je smaken proeft zoals kersen en frambozen. Maar hoe kan dit? Wijn wordt toch alleen van druiven gemaakt?

    • Cynthia Schultz

      Klopt, maar het zijn wel aroma’s en smaken die je in wijn kan ruiken en proeven 🙂

    • Lotte

      Maar de vraag was hoe dit nu kan 😉

      @ Jolet: Het heeft te maken met het rijpingsproces. Dat begint als de druif rijpt, onder invloed van met name zonlicht (fotosynthese), maar ook door mineralen in de grond, kan de smaak van de druif veranderen. Daarna gaat het rijpingsproces verder bij de gisting. Door allerlei chemische processen ontstaan hier veel aroma’s. Tot slot kunnen bij het rijpen van de wijn (bijv. op eikenhouten vaten) de aroma’s verder verfijnen. Door al deze processen en het ontstaan van de aroma’s is de smaak van wijn dus vaak totaal anders dan de smaak van de druif / het druivensap en kan het dus zijn dat je andere smaken ‘proeft’ (maar eigenlijk vooral ruikt) in de wijn.

    • Jolet

      Bedankt voor je uitleg Lotte! 🤗

  4. Lousaa

    Superleuk! Beetje jammer dat het zo ver reizen is en buiten de schoolvakanties.

    Snap wel dat je de witten hebt gemist: ik heb zelf in elk geval graag Touraine en Sancerre.