Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Wandelen in Zwolle

Zoals je weet, wandel ik graag. Regelmatig krijg ik vragen over waar ik in Zwolle dan altijd wandel, en welke routes ik neem. Speciaal voor deze mensen heb ik een aantal routes uitgetekend die ik zelf veel loop. Veel in de natuur, maar ook in park en centrum.

Leestijd

Kaart

In de kaart heb ik een aantal routes voor je uitgestippeld. Elke wandeling is rond de 4 – 5 kilometer, behalve de Agnietenberg wandeling, die is 9 kilometer. Over 4 tot 5 kilometer doe je zo ongeveer drie kwartier tot een uur. Het is geen toeval dat de meeste wandelingen die lengte hebben: meestal wandel ik zelf die afstand als ik op pad ga.

Wandelen in en om Zwolle

Hier vind je mijn kaart met de wandelingen die ik bespreek in de blogpost. Klik hier als je hem niet (goed) kan zien.

Wezenlanden Park

Hier loop ik zelf het meest: ik woon hier vlakbij. Park de Wezenlanden is niet zo heel groot en daarom breid ik mijn wandeling meestal uit met een extra lus, dan loop ik langs het Almelose Kanaal over de dijk. Dat is een prachtig stuk natuur langs het water, zeker ’s ochtends vroeg loop ik er vaak. Op de kaart kon ik niet mijn favoriete stukje markeren omdat dat niet op Google Maps staat als een echt pad of weg, maar als je vanaf het park komt, de Hortensiabrug onderdoor wandelt en de dijk overgaat, kan je op een moment naar rechts. Je loopt dan langs Enexis. Daar ga je naar rechts een zandpad in. Dat zandpad is prachtig en een plek waar veel mensen hun hond uitlaten.

Centrum

Deze moet erin! Ik loop hier zelf regelmatig en ik weet dat veel mensen het leuk vinden om in de stad te wandelen. Ik heb een route vanaf het station gemaakt die door de mooiste plekjes van de stad gaat en ook een deel om het centrum heen. De binnenstad van Zwolle is zo gezellig en er zijn zoveel mooie, oude straten en gezellige pleinen. Echt de moeite waard om lekker doorheen te lopen als je hier bent. Maar een route heb je eigenlijk niet echt nodig hoor, het centrum is relatief klein, dus je loopt vanzelf wel door de mooie straten heen als je een beetje rond gaat lopen.

Wijthmenerplas

In het laagseizoen kom ik graag met Kees bij de Wijthmenerplas (spreek uit: wie-te-mer-plas), hier kan ze heerlijk los rennen en spelen met andere honden. Van 1 oktober tot 1 april zijn honden welkom, dus daar maken heel veel Zwollenaren dankbaar gebruik van. De plas is een mooie omgeving met een stuk strand, maar ook veel bos en groen. Ik loop zelf meestal helemaal om de plas heen, een beetje langs het strand, maar je kan ook meer de verharde paden volgen en een grotere lus maken. Bij de Wijthmenerplas vind je Lakeside, een restaurant met een waterskibaan.

Engelse Werk

Het Engelse Werk is een mooi park vlakbij de stad. Het heet zo omdat het in de Engelse landschapsstijl is aangelegd. Er zijn veel paadjes, bruggetjes, er is veel water en je kan hier uren rondlopen omdat het ook nog overloopt in het Spoolderbos. Wat ook mooi is, is om vanaf het Engelse Werk de Schellerdijk op te lopen. Je hebt prachtig uitzicht over de IJssel richting Hattem en het is er qua wandelaars een stuk rustiger. Je kan het ook combineren met een wandeling in het Engelse Werk. Er is trouwens ook een restaurant waar je koffie kan drinken en kan lunchen.

De Horte (Dalfsen)

Op Google Maps kon ik bij de Horte geen route uittekenen, maar je vindt daar een duidelijke kaart met drie verschillende routes. Je kan dan als je eenmaal aan het wandelen bent gekleurde paaltjes volgen zodat je de juiste route loopt. De Horte is een prachtig landgoed met vooral veel bos. Ik heb hier al vaak hertjes gezien en er zijn wat weilanden waar runderen staan (die enorm veel lawaai kunnen maken). Dit is echt zo’n plek waar ik in het weekend graag naartoe ga om op zondag een lekker stuk met Kees te lopen.

Westerveld

Het Westerveldse Bos ligt meer richting Stadshagen, ten noordwesten van het centrum. Je kan hier parkeren aan het begin van de dijk en dan over de dijk richting het bos lopen. Het bos is trouwens niet groot, maar met het stuk over de dijk erbij is het een hele fijne wandeling. En als je de ‘bult’ op bent gelopen hebt je erg mooi uitzicht over het Zwartewater en de Noorderkolk.

Agnietenberg

Als laatste een wat grotere wandeling die ik een paar keer heb gemaakt met een vriendin die vlakbij de Agnietenberg woonde. De Agnietenberg ken je misschien van het restaurant en de camping (waar ik vroeger met mijn ouders naartoe ging), maar er ligt ook een stukje bos achter. Je kan mooi door dat bos lopen en vervolgens langs de Agnietenplas door de Brinkhoek, door Langenholte en dan langs de Wijde AA weer terug. Heel afwisselend qua landschap (bos, weide, meer) en een goed stuk van 9 kilometer. Je kan hem natuurlijk ook korter maken door de lus gewoon wat te verkleinen.

Waar wandel jij graag? En Zwollenaren, ik ben ook wel benieuwd naar waar jij precies heengaat!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.