Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Waarom New York me blijft trekken

New York was de eerste ‘lange’ vlucht die ik maakte toen ik negentien was, de eerste wereldstad die ik bezocht, de eerste stad waar ik totaal gek op werd. De plek op de wereld – op Terschelling na – waar ik het meest op vakantie ben geweest en waar ik altijd kriebels bij krijg als ik het ergens zie. De drang om er weer naartoe te gaan is er altijd al snel als ik weer terugben. Vandaag vertel ik je mijn tien redenen.

Leestijd

Met steden in het algemeen heb ik een haat/liefdeverhouding. Ik houd van de energie, het ontdekken van talloze leuke restaurantjes, koffietentjes en winkeltjes, van het rondstruinen, van overal mooie en leuke dingen zien. Maar ik vind de hoeveelheid prikkels ook intens, ik word er soms doodmoe van en daarom ga ik ook meestal níet op vakantie naar een stad. Ik kom vaak vermoeider thuis dan ik wegging, maar soms is dat het gewoon waard. Zoals bij New York. New York vind ik gewoon fantastisch. Vond ik tien jaar geleden, toen ik voor het eerst kwam, vind ik nu nog steeds, nu ik er vijf keer ben geweest. Ik leg je, terwijl het in mijn buik kriebels om weer te gaan, graag uit waarom.

1: de energie

Het is een beetje een dooddoener, een cliché, en lastig uit te leggen, maar: de energie van New York is zo leuk. Je kan het bijna vastpakken. De loeiende sirenes, de metro die je onder je door voelt denderen, de gele taxi’s die af en aan rijden, de hoeveelheid mensen op straat, de eindeloze rits koffiezaken, restaurants en eettentjes, de levendige hotellobby’s, overal is altijd wat te doen en elke straat is weer anders. Het is ook wat ik soms juist haat als ik er ben, omdat het altijd zovéél is, het stopt niet, maar ik voel me altijd erg levend als ik er ben. Meer dan in elke andere stad.

2: de horeca

Als je in één stad veel verschillende én goede dingen kan eten en drinken, is het wel in NYC. Je vindt er praktisch alle keukens, op alle niveaus, je vindt er fantastische streetfood en wat dacht je van een good old hotdog of pretzel op straat? Je kan elke dag naar tien verschillende leuke koffietentjes met te gekke koffie, je kan er de beste ramen ter wereld eten, je kan er naar talloze restaurants met Michelin-sterren (al heb ik dat daar nooit gedaan), je kan er álles eten waar je zin in hebt. Het is nogal overweldigend als ik er eenmaal ben, want als je alles kan eten waar je zin in hebt en nog goed ook, dan is het soms lastig een keuze te maken. Wat mij het meeste bijstaat qua eten van mijn trips naar New York? De waanzinnige ramen bij Ivan Ramen, top Aziatische fusion en te gekke cocktails bij Buddhakan en natuurlijk de allerlekkerste fastfood die er is bij Shake Shack. Oh ja, en de perfecte Eggs Benedict met een bietengembersapje en topkoffie bij The Standard.

3: The Village/SoHo

Mijn favoriete wijken op Manhattan zijn Greenwich Village en SoHo. Op veel plekken zo knus, vol met mooie winkels, knusse restaurants en barretjes, veel leuke koffiezaken en gewoon gezéllig. Dat is New York lang niet overal, maar hier op heel veel plekken wel. Het liefst wandel ik hier urenlang rond met hier en daar een stop om lekker te eten of te drinken.

4: De parken

De verschillende parken in New York zijn een verademing en ook echt ‘nodig’ gezien er niet bepaald veel groen in de stad is en weinig New Yorkers een tuin hebben. In Central Park heb ik urenlang geslenterd (en ook heel wat uurtjes biertjes gedronken en hotdogs gegeten bij The Ballfield Café), maar ook Washington Square Park en Madison Square Park vind ik fijn. Ik heb twee keer in een hotel vlakbij Madison Square Park gezeten, waarvandaan je een top zich hebt op The Flatiron Building, en waar je in de zomer ‘Madion Square Eats’ vind met heel veel leuke streetfood tentjes.

5: Winkelen

Naar New York ga ik persoonlijk niet om te shoppen, maar het kán hier natuurlijk fantastisch. Ik vind het heerlijk om uren door Barnes & Noble te struinen, om op zoek te gaan naar leuke boetiekjes en om natuurlijk de immense warenhuizen te bezoeken. Ook blijven de drogisterijen gewoon heerlijk, zo groot, zoveel keus, zoveel dingen die ‘we’ hier niet hebben. En een wandeling over Fifth Avenue hoort er gewoon bij.

6: De musea

The Guggenheim & uitzicht vanaf The Whitney

Ik denk niet dat er een stad is waarin ik naar meer musea ben geweest dan in New York. Niet dat ik er nou zóveel heb bezocht, maar elke keer dat ik er ben, ga ik toch wel weer naar een andere. Het Guggenheim staat me het meeste bij, omdat het gebouw zo waanzinnig bijzonder is, zowel van buiten als van binnen: er zijn geen trappen, maar de vloer loopt langzaam omhoog. De laatste keer dat ik er was in 2017 ging ik naar the Whitney Museum en dat vond ik gaaf, óók vanwege het te gekke uitzicht dat je buiten op het dak hebt. Ik ben ook naar het MoMa geweest, het Museum of Natural History en het 11 September museum. De volgende keer wil ik denk ik naar The Met, en nog een keer naar MoMa omdat het al zo lang geleden is dat ik er voor het laatst was.

7: De gebouwen

Ik weet nog zo goed dat ik de eerste keer dat ik in New York was zo overweldigd was door de wolkenkrabbers. Wat een bizar hoge gebouwen, en dan is het al helemaal gaaf om bovenop zo’n gebouw te staan (zoals op het Empire State building of Top of the Rock). Het is gewoon zó indrukwekkend, zó hoog. Maar naast de wolkenkrabbers is er ook zoveel ‘mooie’ architectuur in New York, ik vind sommige straten in SoHo en The Village echt sprookjesachtig en mijn favoriete gebouw The Flatiron building blijft gewoon fantastisch. Een paar jaar geleden stond ik bovenop het nieuwe World Trade Center, nu het hoogste gebouw (meer dan 500 meter) van Amerika, en dat is zo onwerkelijk. Bizar hoog is het, je kan zó ver zien, weer een hele andere ervaring dan de andere gebouwen.

8: Net als in de film

Het is gewoon echt net als in de film. Het kan bijna niet anders dan dat je series en films hebt gezien die zich in The Big Apple afspelen. Het is dan zo onwerkelijk om dat allemaal in het echt te zien! Elke keer loop ik langs het huis van Carry uit Sex and the City, dat is gewoon zó leuk als je dat honderden keren op je televisiescherm voorbij hebt zien komen. Toen ik er met Willem was, zijn we gaan eten bij Buddakan. Een goed restaurant, dat ten eerste, maar ook de plek waar Carrie & Big hun ‘rehearsal dinner’ hadden. Dat vond ik zo magisch, om daar te zijn. En het eten was echt heel goed.

9: De hotels

Als je ergens veel keuze hebt als het aankomt op hotels, is het wel daar. Er is zo. Ongelooflijk. Veel. En in zoveel verschillende stijlen, prijsklasses, soorten, maten, plekken… Het is niet snel heel goedkoop, maar alleen het rondkijken op boekingssites vind ik al heerlijk om te doen. In zo’n drukke stad vind ik een fijne ’thuishaven’ extra prettig, dus ik kan er uren naar zoeken. Ik vond zelf mijn verblijf in The NoMad echt ultiem, zo luxe en knus, maar daar moet ik wel bij zeggen dat dat toen voor me betaald is omdat ik er op persreis was – het is als je bijvoorbeeld voor april boekt zo’n €355 per nacht en dat is me persoonlijk een beetje te gek. Maar ultiem was het wel. Nu nog even verder zoeken voor de volgende keer… Maar dat is geen straf.
Ook vind de ‘hotelscene’ in de stad erg leuk: er zijn talloze hotellobbies of hotelrestaurants waar je kan eten en drinken. De sfeer in een hotellobby vind ik erg leuk.

10. Alles kan.

De mogelijkheden zijn gewoon eindeloos. Op elk vlak kan alles in New York. Dat gevoel is heerlijk. Dat je ’s ochtends wakker wordt en denkt: ‘Wat zullen we vandaag doen?’ Er is altijd wel iets te doen ergens, zoveel plekken waar je heen kan gaan. Ik vind het het leukste om tijdens een New York trip niet teveel te plannen en een aantal dagen totaal open te laten. Op Google Maps sla ik dan wel altijd wat dingen op waar ik heen wil, dingen die ik wil zien, maar het is soms het lekkerst om dat aan de waan van de dag over te laten.

En om soms gewoon schijt te hebben aan al die 1001 dingen die je kan doen, en gewoon te Netflixen in je knusse hotelkamer of in bad te gaan liggen met een boek…

Zoals ik al zei, ik heb een haat/liefdeverhouding met de stad, en al helemaal met New York. Al deze dingen die ik noem zijn ook de dingen die ik er soms aan haat, de drukte, de overdaad aan keuze, de oneindige mogelijkheden – het is gewoon allemaal zóveel. Maar ook zó leuk en te gek. Wanneer gaan we?

Klik hier voor al mijn New York verhalen.

Shop hier toffe New York items

Van dingen die je in New York goed kan gebruiken tot kleding en accessoires voor in huis.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.