Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Tips voor een succesvolle workation

Ik ga met enige regelmaat op ‘werkvakantie’, wat nu heel hip ‘workation’ wordt genoemd. Dan pak ik m’n spullen en ga ik (meestal) in mijn eentje in de natuur zitten om te knallen aan mijn bedrijf. Én natuurlijk om te genieten van de plek waar ik ben. Waarom zou je nou zo’n workation plannen en hoe zorg je ervoor dat deze succesvol is? Ik geef je tips.

Leestijd

Waarom een workation?

Je kan toch ook gewoon thuis werken, hoezo zou je op workation gaan? Nou, daar zijn een paar hele goede redenen voor. Tenminste, ik kan mijn redenen met je delen.

 • Als ik ‘op afstand’ ben, dus van huis ben, word ik minder afgeleid door allerlei afspraken die ik thuis wel zou doen. Als ik weg ben, kan ik al die afspraken niet doen, want ik ben er niet. Dat scheelt veel tijd en zorgt voor veel meer focus.
 • Het werkt voor mij ook psychisch: ‘ik ben hier met een doel gekomen, dus dan ga ik niet lopen lummelen.’ Dat is hetzelfde als ik een middag in een koffietentje ga zitten werken. Ik ben speciaal daarheen gegaan om mezelf aan het werk te zetten, dus dat doe ik dan ook.
 • Verandering van spijs doet eten. Nieuwe, andere omgeving, dat kan zomaar eens voor nieuwe creativiteit en productiviteit zorgen.
 • Een week full focus aan mijn bedrijf of aan een specifiek project werken zorgt voor mij voor bérgen aan verzet werk. Alle ruis valt weg die ik normaal thuis wat meer heb.
 • Het is gewoon leuk, natuurlijk! Zeker als je op een nieuwe plek bent is het leuk om ’s middags of ’s avonds de omgeving te verkennen. Het geeft extra motivatie om door te werken, want dan ben je eerder klaar om leuke dingen te doen. Maar: werk is prioriteit, natuurlijk.
 • Als je het samen doet: met een andere ondernemer brainstormen en sparren over je bedrijf kan super waardevol zijn, zeker als je normaal gesproken alleen werkt.

Dus. Ga je ook?

De plek: waar ga je heen?

Net als bij een gewone vakantie is natuurlijk de grote vraag: waar ga je heen? Tot nog toe heb ik mijn workations alleen in Nederland gedaan, en dan vooral op Terschelling en in Groningen. Persoonlijk hoef ik niet per se ver weg voor dat gevoel om ‘helemaal weg van huis’ te zijn. Maar je kan natuurlijk naar elke plek ter wereld waar je maar goed internet hebt. En waar jij je lekker voelt.

Twee belangrijke algemene vereisten voor een workation:

 • een mogelijkheid om een prettige werkplek te creëren, bijvoorbeeld aan een eetkamertafel.
 • goede WiFi.

Mijn persoonlijke vereisten:

 • in de natuur, maar wel dichtbij een centrum.
 • niet helemaal in the middle of nowhere, maar wel in of vlakbij groen.
 • niet in een centrum of druk gebied.
 • een comfortabel, gezellig huis. Als ik in een leeg galmend hok zit, word alle creativiteit uit me gezogen.
 • een (grote) tuin.
 • een volledig uitgeruste keuken.
 • hond welkom! Kees gaat natuurlijk mee.

Ik heb de voorkeur voor een huis(je) in de natuur. Ik krijg daar de meeste energie van en ik heb geen zin in de drukte van een stadscentrum.

Als je een fijne plek zoekt voor zo’n werkvakantie, is het zeker in de zomer een goed idee om aan vrienden en familie te vragen of je op hun huis mag passen als zij op vakantie zijn. Zo heb ik laatst een week in het huis van mijn schoonouders gezeten die zelf weg waren. Dat is een goedkope en hele fijne optie, want zo weet je waar je terecht komt en je zit in het huis van bekenden. Je kan natuurlijk ook een huizenruil doen!

Ik zou zelf niet voor een hotel gaan omdat ik er van houd om mijn eigen gang te gaan qua koken en eten en in een hotel is dat toch anders dan in een gewoon huis. Dus AirBnB is altijd een goede optie (wel heel kritisch zijn), of Natuurhuisje.nl en als ik iets zoek op Terschelling dan kijk ik meestal op Op-Terschelling.nl.

Kies een project of doel

Laatst ging ik een week naar Groningen. Deze zomer werk ik aan mijn Structuurjunkie Onlineprogramma: een online training van negen weken waarin ik ondernemende mensen help weer de regie terug te pakken over hun leven. Daarvoor moest natuurlijk enorm veel content gemaakt worden: heel veel video’s, audio-opnames, werkboeken. Ik besloot me een week af te zonderen.

Mijn doel was: de helft van het programma neerzetten. Ik had al wat gedaan voordat ik wegging, maar ik had ongeveer een dag uitgetrokken per les. Uiteindelijk heb ik in die week alle lessen kunnen maken én ook nog eens zes succesvolle salesgesprekken gevoerd. Ik heb 30 minuten besteed aan mijn blog (dus niet aan mijn doel), maar dat wist ik vooraf en dat was ook prima.

Die hele week had ik laserfocus omdat ik met een heel helder doel naar Groningen was gekomen. En ik merkte: zo’n doel voor je workation werkt megagoed. Hiervoor ging ik ook weleens ‘gewoon’ op werkvakantie om ‘gewoon’ te werken, maar dit werkte zoveel beter. Dus voortaan blijf ik dat doen. Thuis werk ik meestal ‘gewoon’, ‘in’ mijn bedrijf, op een workation werk ik aan een specifiek project of doel. Dus meer ‘aan’ mijn bedrijf. De deadline voor mijn nieuwe boek ligt in februari en ik zit nu al te kijken voor een weekje afzondertijd in december of januari…

Zo’n doel kan ik je dus heel erg aanraden. Schrijf hem vooraf op. Als je iets hebt om naartoe te werken, ga je ook veel (duh) doelgerichter aan het werk. En laat je je minder afleiden door andere dingen.

Tips voor een succesvolle workation

De vraag die ik het meest kreeg: ‘maar hoe zorg je dan dat je niet gaat lopen lummelen, of allemaal leuke dingen gaat doen in plaats van je werk?’

Heb ik tips voor!

 1. Zorg dus voor een helder doel. Zonder doel is het onduidelijk waarom je die workation doet. Je bent niet op vakantie, je bent hier om te werken.
 2. Maak een plan. Schrijf op wat je precies allemaal wilt doen en plan het allemaal per dag in in je planner. Zo kan je van dag tot dag precies dat plan volgen en hoef je nooit te denken ‘hmmm, wat zal ik nu eens gaan doen’.
 3. Maak gebruik van je ritme. Ochtendmens? Begin lekker vroeg zodat je ’s middags vrij hebt om te genieten van de omgeving, of gewoon om te chillen (en te lummelen). Avond- of nachtmens? Dan ga je toch lekker dan werken en ’s ochtends lekker uitslapen en dingen doen waar je zin in hebt?
 4. Beloon jezelf. Maak een lijstje met dingen die je in je workation wilt doen. Lunchen bij dat restaurantje, een wandeling maken in dat bos, een dutje doen, dat ene boek eindelijk lezen, koffie drinken bij dat ene koffietentje, een taart bakken…
  Al je taken van de dag af? Dan mag je een van die dingen kiezen om te gaan doen. Je kan het ook zien als je successen vieren. De hele dag top gewerkt, dus je hebt wat te vieren! En je bent natuurlijk niet voor niks op zo’n leuke plek. Daar mag je ook van genieten!
 5. Elimineer ruis. Voor mij zijn dingen als boodschappen doen en huishoudelijke taken ruis. Dat is thuis zo, maar op een werkvakantie ook. Ik hik er tegenaan, het kost veel tijd, gewoon meh. Als ik einde middag klaar ben met werken heb ik zó geen zin ook om naar de supermarkt te gaan.
  Ik zorg dus dat ik boodschappen laat bezorgen (als dat kan) of dat ik in één of twee keer goed doordachte boodschappen doe voor de hele week. Een volle koelkast geeft rust en ik word blij van een heerlijke lunch of een simpele zelfgemaakte pasta.
  Kan ik tegen betaling het huis laten schoonmaken? Dan doe ik dat.
  Alles om te zorgen dat ik die focus behoud.
  Maar het kan zijn dat jij dit soort dingen juist leuk vind. Dan kan je ze natuurlijk gewoon lekker wel doen. Maar realiseer wel wat bij jou voor ruis zorgt en hoe je dat kan elimineren.
 6. Communiceer hierover. Als je normaal heel veel aan project of bedrijf A werkt en deze week werk je helemaal aan project of bedrijf B, dan is het handig om de mensen die met project A te maken hebben hier even over in te lichten. Je kan ook een out of office aanzetten.
 7. Persoonlijk bespaar ik niet op de huur van een accommodatie. Alle energie en creativiteit word uit me gezogen als ik op een stomme plek zit, als het huis vies is, als de inrichting karig is. Ik erger me er ook aan. Het is zo doodzonde van mijn tijd als ik ergens zit waar ik me niet prettig voel en waar ik dus ook niet veel werk gedaan krijg. Die week schiet dan totaal z’n doel voorbij.
  En ook dit werkt psychisch: stel, ik geef voor een week op Terschelling duizend euro uit aan een mooi huis, dan ga ik verdorie wel zorgen dat ik die week helemaal optimaal ga gebruiken om aan mijn doel te werken. Je zou natuurlijk zoiets ook kunnen delen met een vriend(in) die ook op workation wil.

Ga je alleen of samen?

Een workation doe ik meestal alleen. Ik kan me dan het beste focussen. Nul afleiding. Maar ik ben ook weleens samen met een vriendin gegaan die ook een eigen bedrijf heeft, dat was een succes. Je moet daar wel allebei met dezelfde insteek zitten, anders werkt het niet. Als jij het liefst elke dag van 9 tot 5 supergefocust aan het werk bent en je vriend(in) gaat liever vanaf een uur of een samen leuke dingen doen, is dat best lastig – of je moet afspreken dat je dan allebei lekker je eigen gang gaat.

Er worden ook steeds meer workations georganiseerd waarbij je met een groep ondernemers een week (of iets korter) op reis gaat om allemaal aan je bedrijf te werken. Vaak zijn er dan ook workshops en leuke dingen georganiseerd. Misschien moet ik ook ooit zoiets organiseren, lijkt me superleuk.

Vooralsnog ben ik meestal alleen gegaan, maar misschien werkt het voor jou supergoed om met een gelijkgestemde (of meerdere gelijkgestemden) op reis te gaan! Het kan een enorme boost geven om samen te werken. Kan je ondertussen ook nog overleggen, brainstormen en toffe plannen maken.

Ben jij weleens op workation geweest? Hoe vond je dat? Of ga je er nu een plannen?

Laat het me weten als je vragen hebt.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.