Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Tips bij het boeken van een hotel

In dezelfde categorie komt er binnenkort ook een artikel online over tips als je in een hotel verblijft, maar nu eerst de tips voor het boeken van de juiste hotelkamer voor jou!

Leestijd

Locatie
Het aller-allerbelangrijkste aspect als je een hotel boekt. Wat vind JIJ fijn? Luuk en ik kiezen er bijvoorbeeld bijna altijd voor om tijdens een citytrip in het stadscentrum te verblijven en dat is ons ook wel iets extra’s waard. Zo kunnen we vanuit ons hotel de stad ter voet verkennen en besparen we aan de andere kant kosten op openbaar vervoer en/of taxi’s.
Nadelen daarvan zijn beperkte parkeerplekken als je met de auto komt en eventueel meer geluid van de straat.

Als we op een relax trip zijn, met zon, zee en strand, vind ik die locatie in een stadscentrum minder belangrijk omdat je dan minder ter voet hoeft te verkennen. Dan is een locatie dichtbij het strand bijvoorbeeld belangrijker. Als we met de auto zijn, dan kunnen we er ook juist voor kiezen wat meer afgelegen te zitten en de auto te pakken als we ergens naar toe willen.

Bekijk dus altijd goed op de kaart waar het hotel ligt dat je wilt boeken.

Seizoen
In de zomer wil je wellicht een zwembad of dicht aan het strand zitten. In het najaar of de winter wil je misschien in de wijk zitten waar alle horeca zit zodat je lekker snel een restaurantje in kan duiken. Dan hoef je ook niet persé een zwembad bij het hotel, maar misschien vind jij een binnen zwembad of een sauna dan wel belangrijk.

Wat vind jij belangrijk aan de kamer? 
Wordt jij benauwd in kleine ruimtes? Misschien kun je dan letten op de kamergrootte. Ga je graag in bad omdat je dat thuis niet hebt? Pak die Lush bruisbal en boek die kamer met dat bad! Misschien hecht je veel waarde aan Netflix op de kamer of juist aan een ruimte bij het hotel waar je nog goed kan werken.
Ben je alleen, met een vriend(in) of je partner? Misschien bepaald dat ook wel of je liever in een hostel slaapt waar meer mensen alleen zijn die contact zoeken of wil je een hele romantische sfeer. Inventariseer goed wat voor jou een hotelovernachting echt geslaagd maakt en ga daar naar op zoek.

Ramen
Ik vind zelf een raam dat naar buiten kijkt heel erg belangrijk. Ik heb ooit eens in een hotel in Stockholm geslapen zonder ramen… verschrikkelijk! Alsof je in een kelder bent opgesloten, nooit weer. Sindsdien zorg ik altijd voor de zekerheid van ramen die open kunnen. En dan wel naar buiten, niet naar de lobbyruimte. Die fout maakte ik onlangs namelijk. Dan kun je je raam wel open doen, maar dan komt er nog geen frisse buitenlucht binnen.

Balkon
Afhankelijk van de locatie en of je met kinderen reist is dit belangrijk. Als je op zonvakantie bent met een kleintje dat dutjes moet doen in de kamer dan kan ik me voorstellen dat je maar al te graag een balkon wil zodat je daar nog kan zonnen en/of chillen. Bovendien kun je de kamer dan wat stiller houden. Als wij op zonvakantie gaan vind ik een balkon wel belangrijk, maar ik laat er niet alles vanaf hangen. Vaak is het fijn dat je daar ook even je strandlakens kan laten drogen en luchten vind ik. Bij een stedentrip hoef ik geen balkon, dan betaal ik liever voor een iets ruimere kamer of betere locatie bijvoorbeeld.

Vraag om rust
Noteer bij je boeking dat je graag een rustig gelegen kamer wilt omdat je een moeilijke slaper bent. Ze zullen dan echt wel hun best doen want ze willen geen negatieve reviews. Een aantal kamers zijn altijd luidruchtiger dan de andere. Bijvoorbeeld de kamers naast familiekamers, de kamers dichtbij trappenhuizen en liften, de kamers aan de straatkant etc.

Gratis annuleren
Deze optie is sinds Covid niet meer weg te denken. Voor mij geeft het altijd wel een stukje gevoel van vrijheid. Wetende dat ik me nog kan bedenken. Het kan soms echt veel geld schelen om snel een beslissing te maken en vroeg te boeken. Het gevoel dat je nog van gedachten kan veranderen is dan erg prettig, ook al heb nog maar één keer gebruik gemaakt van deze optie.

Tel alles op
Als je met de auto gaat, tel dan ook de kosten van het parkeren op bij de totaalprijs. Of zet je de auto verder weg en reis je met het OV verder? Ontbijten kost vaak ook best wat in het hotel. Je kan er ook voor kiezen om ergens zelf een ontbijtje te scoren in een leuke koffietent. Heeft het hotel fietsen? Dat kan je ook geld aan taxi’s schelen. Bekijk in ieder geval het totaal plaatje als het aankomt op de prijs.

Doordeweeks of in het weekend
Hotels die zich vooral richten op zakenmensen zijn in het weekend vaak goedkoper, en hotels die gericht zijn op toeristen zijn doordeweeks vaak wat goedkoper.

Wat te vieren?
Vertel het hotel het áltijd als je wat te vieren hebt. Huwelijksnacht, verjaardagen, jubilea, etc. Vaak zijn ze zo gastvrij om je te voorzien van IETS. Misschien een upgrade, misschien een flesje wijn, who knows?

Oh man! Krijg er helemaal weer zin in, ik ga gelijk eens speuren voor onze volgende trip! Ik hoop dat je hier misschien wat aan hebt gehad 🙂 Binnenkort het artikel voor tips tijdens je verblijf! 


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)