Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Thuis vakantie vieren in quarantainetijd

Thuis vakantie vieren is voor mij niets nieuws en ik heb er al eens over geblogd. Maar nu we ook niet uit eten kunnen of een dagje uit, is het wel even anders. Binnenkort hebben Willem en ik een week vakantie thuis en ik deel graag met je hoe wij ervoor zorgen dat deze week ook écht vakantie wordt.

Leestijd

Vette pech, niet naar Japan, maar naar Balkonië

In de week van mijn verjaardag (18 mei) zouden wij naar Japan. Een maand zouden we door Japan reizen samen, een reis waar we al sinds het begin van onze relatie (bijna 9 jaar) van dromen. Vijf weken hadden ervoor vrij genomen, en uiteraard gaat het nu niet door. We hebben het gelukkig kosteloos kunnen verzetten naar maart/april 2021. Maar ik wil nog wel steeds vakantie! Geen vijf weken… Maar wel een week. En misschien dat ik later in de zomer nog wel een weekje vrij neem, maar dat zien we dan wel weer.
Dus we hebben ineens een vakantie samen thuis! Willem en ik zijn wel gewend om ’thuis’ vakantie te vieren omdat we regelmatig een huis huren op Terschelling voor vakantie. En dat is ook soort van ’thuis’ omdat we daar ook gewoon alles zelf moeten regelen (boodschappen, huishouden, koken). De laatste keer dat we echt thuis thuis vakantie hadden is al een hele tijd geleden. We zijn dus laatst samen gaan zitten om te bedenken hoe we deze week vakantie thuis ook écht tot een vakantie kunnen maken.

En toen dacht ik: deze tips zijn misschien ook wel handig voor jou. Want ik kan je echt aanraden om wél een vakantie te nemen in deze periode.

Voorbereiding: wat is wél en géén vakantie?

Dit is dus géén vakantie.

Behalve als ik hier de Sims aan het spelen zou zijn 😉

Ook als we in normale tijden thuis vakantie hebben, bedenken we vooraf: wat is voor ons nou echt vakantie en wat is echt níet vakantie? Als je dat op een rijtje hebt, kan je daar je thuisvakantie omheen plannen. Dan heb je ‘richtlijnen’ en dat is handig! Willem en ik zijn echt samen gaan bedenken wat voor ons een vakantie wél en níet is.

Voor ons/mij is vakantie NIET…

 • een wekker zetten
 • het huishouden doen
 • werken
 • een volle planning
 • ‘verplichtingen’ zoals sporten

Voor ons/mij is vakantie WEL…

 • lekker (uitgebreid) genieten van eten en drinken
 • samen spelletjes spelen
 • de hele dag kunnen lezen als ik dat wil (voor Willem geldt dat hetzelfde, maar je zou hier dan ook ‘gamen’ kunnen opschrijven 😉 )
 • erop uit met Kees, lekker wandelen in de natuur

Wat we wel en niet gaan doen tijdens onze quarantainevakantie

Wat we niet gaan doen

Goed, wat gaan we niet doen, en hoe zorgen we praktisch dat dat ook lukt? Ik denk dat het heel belangrijk is hier over na te denken, omdat elimineren wat je niet wilt doen ervoor zorgt dat er ruimte komt voor de dingen die je wel wilt doen. Zo zou je het in het echte leven trouwens ook kunnen doen, maar dat is weer voer voor een andere blogpost.

Alles wat met huishouden en dat soort ‘verplichtingen’ te maken heeft, vinden we allebei niet vakantie. Maar aan de andere kant: als we een huis huren op Terschelling doen we ook de afwas, verschonen we ook de bedden en hangen we ook de was op. Dat vinden we dan niet heel vervelend, of zo. Ook omdat het echt het enige is wat je ‘moet’ op een dag, snap je? Dus het komt er op neer dat we geen ‘grote huishoudelijke taken’ doen zoals de badkamer schoonmaken en zo.
Hoe we dat praktisch doen? Voor de vakantie aanbreekt verschonen we ons bed (dan hoeft dat niet IN de vakantie) en zorgen we dat het huis helemaal spic en span is. Dan hoeven we daar tijdens de vakantie niet (echt) mee bezig. Ach, een keertje stofzuigen, de was ophangen of de keuken schoonmaken vind ik niet zo’n big deal en dat doen we normaal op vakantie ook wel als we niet in een hotel zitten.
Ook zijn wij niet mensen die tijdens zo’n vakantie klusjes gaan doen. Dus ik ga al helemaal geen klusjesplanning maken. Als we ineens zin hebben om iets in de tuin te doen of zo is dat prima, maar het is vakantie, geen klusweek.

Werken. Willem doet dat sowieso niet op vakantie, maar ik doe dat soms nog weleens. En thuis is die verleiding natuurlijk nog een stuk groter. Dus ik leg al mijn werkspullen weg zodat ik niet alsnog mijn laptop open klap.
En ik communiceer gewoon met iedereen waarmee ik werk dat ik vakantie heb en ik zet een Out of Office aan op mijn mail, zoals ik altijd doe als ik vakantie heb.

Sporten. Ik sport drie keer in de week en als we op vakantie gaan, dan laat ik dat lekker varen. Dat doe ik nu dus ook. Ik doe het wel drie keer elke week, maar het is niet alsof het een hobby is of zo. Het is echt een ’taak’ op mijn lijst. Dus met vakantie doe ik dat lekker eventjes niet.

Plannen. Mijn planner gaat lekker aan de kant en de wekker blijft uit. Ik word toch wel elke dag uit mezelf om zes uur wakker en dat vind ik heerlijk (lekker lange dag voor de boeg!), maar verder is het totaal niet nodig om een planning te maken van wat we elke dag gaan doen. Plannen associeer ik ook met werk. Dus, hup, die planner gaat in de la.

Wat we zeker wel gaan doen

Eten

Onze vakanties hangen altijd samen door lekker eten. Etentjes, lunches, uitgebreid ontbijten, ons onderdompelen in de lokale cuisine. Eten is echt de rode draad van al onze vakanties. Dat is de grootste uitdaging hier, want uit eten gaan en terrasjes pakken is vooral een ultieme vakantie-activiteit voor ons. Dat kan nu dus niet.
Hoe we dat gaan oplossen?

 • Uitgebreid ontbijten is voor mij echt een vakantieding. Willem heeft dat wat minder, maar ik vind dat geweldig. Thuis ontbijt ik normaal altijd heel simpel, met een beschuitje of wat yoghurt. Maar ik word echt gelukkig van zo’n hotelontbijt met American pancakes, scones met clotted cream, croissants, cappuccino, fruit… Vaak kom ik niet verder dan de pancakes (en eet ik de rest de dag erna, haha), maar ik word er gewoon zó blij van. Dus ik ga zorgen dat ik dat sowieso een paar keer ga doen.
 • Alleen maar dingen maken die we waanzinnig lekker vinden. We gaan dus wél een soort ‘eetplanning’ maken van alle dingen die we willen koken. Niks wat ‘wel oké is maar vooral makkelijk’, nee, alleen écht lekkere dingen. Want als je op vakantie uit eten bent kies ik toch ook het lekkerste van de kaart? Juist. Dat gaan we deze week dus ook doen.
 • Wat voor ons echt een vakantieding is, is een borrelplank maken. En dan echt een grote met álles erop en eraan. Kaas, olijven, smeersels en dips, broodjes, toastjes, worst. Een goed glas bier of wijn erbij… En dan een bordspelletje spelen. Op Terschelling doen we dit altijd minimaal één keer als ‘avondeten’ en dat vinden we zo leuk. Dus dat gaan we zeker een keer doen.
 • Als het weer het toelaat: barbecuen! Instant vakantie.
 • Als we in Nederland op vakantie gaan dan nemen we altijd één geniale fles wijn mee. Iets wat al een tijdje in de kelder ligt wat we bewaard hebben voor een ‘speciaal moment’. Nou, speciale momenten moet je zelf maken en dus nemen we altijd zo’n fles mee op vakantie. Dat gaan we nu dus ook doen. Nog even denken welke het wordt…
 • Misschien gaan we wel verse pasta maken voor het eerst? Dat lijkt me nou echt leuk. Staat ook al jaren op het lijstje, haha.
 • Een aantal restaurants hier in de buurt bezorgt hun ‘gewone menu’ thuis waardoor je thuis uit eten kan. Dat gaan we ook vast wel een keer doen.
 • Sowieso, eten laten bezorgen. Goede pizza of zo. Of sushi. Oh yes.
 • We gaan geniale boodschappen doen. Maar echt. We gaan zorgen dat we fantastisch lekkere dingen in huis halen die we associeren met vakantie. En die dus aansluiten bij de punten hierboven. Ik ga ook zorgen dat die boodschappen lekker worden bezorgd op de dag dat de vakantie begint, zodat we daar niet meer over na hoeven te denken.

Volgens mij komt het qua eten wel goed, deze vakantie.

En verder...

Je merkt het wel, als dat eten maar goed zit, komt de rest ook goed 😉
Zonder grappen, er zijn natuurlijk nog wel een aantal dingen die we deze vakantie gaan doen.

 • Mijn verjaardag vieren! 18 mei word ik 30 en dit wordt natuurlijk een hele gekke verjaardag. Hoe we het gaan doen weet ik nog niet precies, daar moet ik nog even over nadenken. Bezoek ontvangen kan natuurlijk niet, maar ik zit wel te denken om met mijn allerliefsten een raambezoekje te doen. Hoe en wat ga ik nog uitdenken.
  Voor onszelf zorg ik in ieder geval voor een fantastische taart (ja, daar heb je dat eten weer), ik denk dat ik de champagnetaart van Huize van Wely ga laten bezorgen als dat kan.
 • Spelletjes spelen. Dat is voor ons echt een vakantieding. Bordspel op tafel en urenlang elkaar inmaken. Glas wijn erbij, snacks, top.
 • Urenlang lezen. Dit wordt makkelijk. Heerlijk. Nu al zin in. Ik ga dus ook zorgen voor een (deels digitaal) stapeltje boeken wat klaarligt. Dat doe ik op vakantie ook altijd. Dan weet ik al precies wat ik ga lezen.
 • De natuur in met Kees en lekker wandelen. We gaan op zoek naar rustige plekken waar weinig tot geen andere mensen komen om lekker de natuur in te gaan.

Thuis vakantie met kinderen

Met kinderen is dit natuurlijk weer totaal anders. Zoals je weet ben ik hier geen expert in, dus ik wil je graag verwijzen naar de blog van Esmee die allemaal toffe tips deelt om een thuisvakantie ook leuk te maken met je kids. Zoals kamperen in de tuin, snorkelen in bad en marshmallows roosteren op een kampvuur. Op de Instagram van Francesca zag ik ook een leuk idee: voor elke dag bedacht zij een thema met de kinderen. Elke dag stond er een ander land op het ‘menu’ en ze gingen dan ook met het hele gezin elke dag uit dat land koken en activiteiten doen. Heel erg leuk idee en dit proces van voorpret is ook al zo leuk!

Heb jij binnenkort een vakantie thuis? En wat ga je dan doen? Ik hoop dat je een beetje inspiratie op hebt kunnen doen uit deze blogpost! Ik heb echt zin in onze vakantie nu.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.