Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Thuis en toch ‘op vakantie’

Heb je deze zomer geen vakantieplannen, maar ben of neem je wel vrij? Zorg er dan voor dat je er thuis toch écht een vakantie van maakt. Maar hoe zorg je dat je niet in je dagelijkse gewoontes (ehh, sleur?) vervalt en toch niet echt uitrust? Ik geef je tips.

Leestijd

Voor je ’thuisvakantie’ begint, is het handig om goed na te denken over twee vragen, en wel de volgende:

Wat doe je normaal op vakantie niet?

Bedenk voor jezelf (en misschien je partner en/of je gezin) wat je normaal gesproken niet doet als je op vakantie bent. Welke dingen laat je lekker zitten, welke dingen hoef je van jezelf niet? Voor mij zijn dat de volgende dingen:

 • Werken
 • De wekker zetten
 • Elke avond koken
 • Het huishouden doen, de was doen, schoonmaken
 • Sporten (in ieder geval minder dan thuis)

Maar misschien zijn het voor jou wel hele andere dingen. Maak hier een lijstje van.

Wat doe je normaal op vakantie wel?

Dan de leukere vraag: welke dingen doe je normaal gesproken wel op vakantie die je thuis niet of minder vaak doet? Voor mij zijn dat de volgende dingen:

 • Vaker uit eten
 • Lekkere wijntjes en biertjes kopen en hier van genieten
 • Buiten de deur ontbijten of juist een uitgebreid ontbijt ’thuis’ maken
 • Nieuwe plekken bezoeken, dagjes weg
 • Tijd in de natuur doorbrengen
 • Een hele dag helemaal niks doen

Ook dit kan voor jou totaal anders zijn, misschien ben jij een enorme actieveling op vakantie en ga je het liefst elke dag honderd kilometer fietsen. Of misschien ben jij een die hard shopper en spaar je om lekker los te kunnen gaan in winkelcentra.

Combineer deze lijstjes

Als je eens goed kijkt naar wat je zojuist hebt opgeschreven, weet je wat je te doen staat! Met deze punten ga je aan de slag. Misschien moet je daarvoor wat dingen plannen, of juist helemaal niet. Dingen die mijn thuisvakantie écht een vakantie maken zijn bijvoorbeeld:

 • Uitslapen, geen wekker zetten en lekker blijven liggen met een boek. Ik ben vaak wel vroeg wakker, maar dan vind ik het zo heerlijk om nog een uurtje te blijven liggen en te lezen. Ontbijt op bed vind ik ook zo’n puur vakantiegevoel geven.
 • Écht niet werken. Mijn laptop opbergen, out-of-office aan, IK BEN ER NIET! Nou ja, mentaal dan.
 • Ik ben normaal met eten een echte planner, als wij thuis zijn en vrij zijn, laat ik dit juist los. Ik doe wel boodschappen natuurlijk, maar zie per dag wel wat we eten. Dat vind ik zo’n vrij gevoel geven: ’s middags eens bedenken of we ergens wat gaan eten, toch op ons dooie gemakje iets lekkers gaan maken of iets laten bezorgen... Als ik aan het werk bent vind ik het prettig om hier niet over na te hoeven denken, als ik vrij ben vind ik het juist leuk. Grappig he, hoe dat kan werken.
 • Ik leef wel graag in een opgeruimd en schoon huis, maar sta zeker in mijn vakantie niet graag te poetsen. Wat ik wel merk: als wij op Terschelling zijn en alle tijd van de wereld hebben, vind ik het totaal niet erg om een was te draaien en die op te hangen, of om even te stofzuigen en af te wassen. Juist omdat er de tijd voor is, en er verder niks hoeft, stoor ik me er niet aan. Maar ik laat onze schoonmaakster wel gewoon komen als we thuis en vrij zijn. Kostbare vakantietijd!
 • Een nieuwe plek ontdekken. Een middagje naar een stad in de buurt of juist naar een bos waar we nog niet geweest zijn.

Wat ook een goed idee is, is een huizenruil. Of op iemand z’n kat passen. Wij doen dit weleens met vrienden en ook met de ouders van Willem. Half mei waren we daar een paar dagen om op hun bejaarde hond te passen, en dan voelt het echt alsof we op vakantie zijn. Een andere omgeving, ander huis, dat doet zoveel. Ook logeren we weleens bij de zus van Willem in Amstelveen, dan zijn we gewoon een weekendje weg.

Nog iets belangrijks: als je (bijvoorbeeld bij collega’s of klanten) aangeeft dat je op vakantie bent, zeg dan gewoon niet dat je thuisblijft. Veel mensen denken al snel dat wanneer je thuis bent, je je normale gangetje gaat en geen vakantie viert. Onzin, natuurlijk! Jij hebt vakantie, punt. Ook al ben je binnen handbereik.

Wat doe jij?

Wat doe jij als je thuis vakantie hebt? Met kinderen is dit natuurlijk ook weer helemaal anders. Ik ben benieuwd hoe jouw thuisvakantie er uitziet!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.