Even geleden kwam deze blog per ongeluk online, terwijl deze nog helemaal niet af was. Bij deze: de complete blogpost!
Dag 1: Hattem & Harderwijk

Ik ga met Ellen op pad deze dagen! Zo leuk. Ellen en ik ‘kennen’ elkaar van eerdere events en we vinden het heel gezellig om deze dagen weer met elkaar op te trekken. Het enige wat Ellen en ik weten over onze trip is dat we de eerste dag om 10:30 bij een parkeerplaats in Elburg moeten zijn. Verder weten we helemaal niks! Deze foodtrip is een grote verrassing en we hebben er enorm veel zin in. Ellen en ik zijn al weleens vaker samen op trip geweest en we kennen elkaar ook van persevents – en natuurlijk van social media en onze blogs.

We starten in Hattem! Hattem is een kleine Hanzestad met 12.000 inwoners en een heel gezellig klein centrum.

We starten onze trip bij het Bakkerijmuseum! Ik ga meteen op een trip down memorylane: ik ben hier op mijn zesde, zevende eens geweest, en ineens herinner ik me álles weer. De tegeltjes, de ruimtes, de plek waar we zelf speculaas gingen bakken. Zo bijzonder hoe je iets vergeet, tot je de plek zelf weer ziet. Ik was er destijds enorm van onder de indruk en in mijn herinnering was het véél groter! Maar ja, ik was toen ook een heel klein meisje.


We drinken eerst een goede kop koffie in de Gelagkamer, natuurlijk met huisgemaakte krakelingen.

We wandelen een rondje door het museum, dat alleen al door de oude originele elementen al prachtig is.

We wandelen richting de Dijkpoort, de oude stadspoort van Hattem.

Als we binnen komen, worden we hartelijk begroet door kunstenares Edith Koridon, die hier haar atelier heeft en veel activiteiten doet met kinderen. Ze heeft voor ons een te gekke lunch gemaakt en ze leidt ons even rond in de oude Dijkpoort.

Ik houd van zulke oude gebouwen en historische plekken in een stad. Van bovenin de poort kunnen we Zwolle zien. Even zwaaien!

We gaan letterlijk één deurtje verder, naar Bonbon Atelier A3. Deze bonbonnerie is een begrip in en rondom Hattem en we mogen even kijken hoe patissier Jeroen Kikkert hier zijn bonbons maakt. Alles wat je ziet in de winkel is huisgemaakt en het ziet er allemaal goddelijk uit. En die géur…

Jeroen laat ons zien hoe hij bonbons maakt. Voor alle bonbons (behalve de truffels) is er een mal. Deze wordt gevuld met getemperde chocolade. Vervolgens gaat de mal op een trilplaat waardoor alle luchtbelletje verdwijnen. Wanneer Jeroen de mal op de kop houdt, loopt de overtollige chocolade eruit. Wat er overblijft is een goede ‘rand’ chocolade! Dit gaat de koelkast in. Zodra dit stevig is, kan het gevuld worden met een van de vele vullingen die hier gebruikt worden.

Links zie je de mallen die Jeroen en zijn collega’s gebruiken. De slagroomtruffels worden op een andere manier gemaakt. De slagroomvulling wordt in toefjes gespoten en ingevroren. Dit wordt vervolgens in chocolade gedipt.
Na deze lekkere afspraken is het tijd om naar onze volgende Hanzestad te gaan: Harderwijk!

In Harderwijk beginnen we bij Dikke Dirck. Moet je dat interieur zien! Het is een groot rariteitenkabinet, maar dan heel zorgvuldig bij elkaar uitgekozen en gestyled. Je kan hier gewoon gaan zitten en uren om je heen kijken, zoveel is er te zien. Erg leuk!

Een nog beter idee: dat rondkijken doen onder het genot van wat lekkers. Je kan bij Dikke Dirck terecht voor lunch, diner, borrel, koffie en lekkere zoetigheden. Mijn favoriet was de bokkenpootjestaart, helemaal rechts op de foto. Dikke Dirck staat bekend om hun vlees van de houtskoolgrill en de gegrilde kippetjes. Als je daar zin in hebt, weet je dus waar je heen moet.

We steken de straat over naar Patrijs! Patrijs is de patisserie/ijssalon van Hilde van Maanen. Een paar jaar geleden won zij Masterchef. Patrijs is nog maar een paar maanden open en hier kan ze haar passies combineren. Alles maakt ze zelf, van de macarons tot het ijs, en je kan er ook nog eens topkoffie drinken van Boot. Het interieur is een feestje.




We krijgen wat te proeven uit Hildes keuken: macarons en een klein frambozentaartje. Wat een fijn formaat: ik ben gek op taartjes, maar wil liever een klein stukje. Dit is perfect! Ook als je gewoon wat verschillende dingen wilt proeven. Daarnaast krijgen we de sorbet van Patrijs. Bij sorbets stel ik me altijd zo’n groot glas voor met enorme bollen ijs, een saus en veel slagroom. Dit is wel even wat anders. In een mooi bordje krijg je allemaal kleine bolletjes ijs met een lekkere koekjescrunch eronder, glitters, bloemblaadjes en frambozen. Het ijs is vol van smaak en zó lekker! Zo wil ik wel vaker een sorbet.

Onze local is er! Harderwijkse Wilma Veen laat ons wat mooie plekjes in haar stad zien. Wilma is kunstenares en ze vertelt vol passie over haar liefde voor Harderwijk.

Wilma loodst ons mee naar het Stadsmuseum van Harderwijk, waar we met onze neus in de boter vallen tijdens de opening van de tentoonstelling van Dorien Plaat, ‘Kijken mag’. Zij schildert mensen die zichtbaar anders zijn, die niet voldoen aan het standaard schoonheidsideaal. Dat is heel verfrissend én confronterend. Door sommige schilderijen voel ik me ongemakkelijk, alsof ik éigenlijk niet mag kijken. Het zet ons aan het denken: wat is het toch raar dat we gewend zijn alleen maar naar beelden van ‘mooie’ (wat is mooi? Mensen die voldoen aan het schoonheidsideaal?) mensen te kijken.

Nadat Ellen en ik zijn ingecheckt in ons hotel (Hotel Allure) lopen we naar de overkant van de boulevard om een drankje te drinken bij Walhalla, een hele leuke ‘strandtent’. We zien de zon langzaam ondergaan en proosten op deze – tot nu toe – erg leuke verrassingstrip.

Als het wat te fris wordt, gaan we binnen zitten. En dat is maar goed ook, want het ziet er binnen zo tof uit! We krijgen een enorme borrelplank, maar we houden ons een beetje in – we weten nog niet wat we straks gaan doen…
We openen de laatste envelop van vandaag, waar in staat waar we vanavond gaan eten. Ik ben laatst in Harderwijk bij ‘t Nonnetje geweest, een restaurant waar ik een fantastische avond beleefd heb. Ellen heeft dit restaurant nog op haar bucketlist staan, en de hele dag lopen we hier al grapjes over te maken. ‘Nou, als we in Harderwijk gaan eten, gaan we zeker naar ’t Nonnetje!’ Natuurlijk met een dikke knipoog, want daar gingen we helemaal niet vanuit. Openen we de envelope… En ja hoor. Gaan we wél naar ’t Nonnetje! We zijn helemaal in de zevende hemel.


Een amuse met aardappel, wijn en een voorgerecht met zalm, slakjes, komkommer en tuinbonen. Een heel fris geheel!

Proost! Het hoofdgerecht is parelhoen met allerlei bereidingen van bloemkool. Ik ben verzot op bloemkool, dit is helemaal waanzinnig. Alle smaken passen zo goed bij elkaar en de parelhoen is zó zacht!

Na krijgen we een dame blanche, een heerlijk dessert met perzik, vanille en allerlei verschillende texturen. En bij de koffie nog meer lekkers, waaronder de Portugese pastel de nata, een klein gebakje met custard. Oef, wat een avond!
Dag 2: Harderwijk & Elburg

Na een ontbijt en een wandeling langs het water staat onze eerste afspraak van vandaag op ons te wachten: met kunstenaar Marius van Dokkum in zijn eigen Marius van Dokkum Museum in Harderwijk. Ik vind het werk van Marius geweldig en stuur vaak kaartjes met zijn werken erop. Erg leuk om hem te mogen ontmoeten en in het museum zijn originele werken te mogen bekijken. Hij maakt grappige schilderijen die altijd een beetje kritiek op de maatschappij bevatten. Maar daarnaast maakt hij ook stillevens van fruit en landschapsschilderijen, ook die kan je zien in het museum. Echt een aanrader, zo leuk om hier te kijken!
Mooie Harderwijkse straatjes, hier hou ik zo van!

We stappen in de auto voor onze volgende en laatste stop van deze trip: Elburg! Elburg is een prachtig klein vestingstadje met alleen maar mooie steegjes en pleintjes. Dit weekend zijn de Botterdagen, waarop botters, monumenten, vis en ambacht centraal staan.


Maar eerst gaan we rustig lunchen bij Achter de Poorte, een sfeervol restaurant achter de oude poorttoren van de stad. We krijgen drie gangen heerlijk eten. We starten met wat amuses, die stuk voor stuk smaakvol en gewoon superlekker zijn. Het hoofdgerecht is forel met paling, kruidenrisotto en een roomsaus. Zacht, romig, met wat krokant gegrilde groenten en de superzachte risotto: hemels. Het dessert is mousse van cheesecake met allemaal vers zomerfruit en ook dat gaat héél goed.

Na onze uitgebreide en fantastische lunch maken we een wandeling door Elburg. Wat is het toch een prachtig stadje, zó gezellig, precies waar ik van houd. Het is vandaag ook open monumentendag, op afspraak kan je met een gids binnenkijken bij specifieke monumenten. En we zien de smid aan het werk.

Het zijn de botterdagen, dus we maken een kort tochtje op een oude botter, een vissersschip. We poreven een gerookte vis en kijken ook even bij de oude visafslag, die vroeger veel gebruikt werd. Nu niet meer, maar het is in ere hersteld.

De oude botters
Wat een té leuke en lekkere 30 uur waren dit! Samen met Ellen heb ik me uitermate goed vermaakt en intens genoten van al het heerlijke dat Hattem, Harderwijk en Elburg on te bieden hebben. Deze regio is natuurlijk mijn achtertuin, dus voor mij geen redenen om niet een keer terug te gaan. In Elburg kwam ik vroeger veel, mijn opa woonde er, maar recentelijk kom ik er niet meer zo vaak. Ik ga sowieso met Willem nog eens eten bij Achter de Poorte, wat is dat een fantastisch goed restaurant, en taartjes eten bij Patrijs… En de bonbons zijn op, dus een bezoekje aan het bonbonatelier is ook geen overbodige luxe 😉 Och, we moeten gewoon overal nog eens heen!
Voor meer info, zie: