Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Sporten op vakantie: zo is het leuk

Of je wil sporten op vakantie is uiteraard helemaal aan jou. Als je denkt: ik neem even een break van trainen, ook hélemaal top. Maar als je wél graag wilt sporten als je weg bent, dan kan dat best een uitdaging zijn. Op vakantie heb je een ander ritme, maar ook heb je natuurlijk niet toegang tot je vertrouwde sportschool en tools die je normaal tijdens je trainingen gebruikt. Op vakantie sport ik altijd door en ik geef je vandaag tips om dat leuk te houden én om het efficiënt te doen.

Leestijd

Waarom wil je sporten op vakantie?

Het belangrijkste om jezelf af te vragen is waarom jij wilt sporten op vakantie. Is het iets wat je gewoon écht lekker vindt om te doen, iets waar je blij van wordt, iets waar je energie van krijgt? Helemaal top, dan moet je er ook echt helemaal voor gaan. Maar als je gaat sporten vanuit een soort schuldgevoel, of een plichtsgevoel dat je het ‘moet’ doen omdat je anders niet fit blijft, moet je even stilstaan bij je beweegredenen. Jouw fitheid, kracht of conditie is echt niet zomaar verdwenen als je een week of meerderen weken even niet traint.

Zorg dus vooral dat je motivatie vooral positief moet zijn, en als dat zo is, gebruik dan vooral de tips uit dit artikel.

Tip 1: Een hotel met gym

Het allermakkelijkste is natuurlijk om een hotel uit te zoeken waar een sportschool bij zit. Meestal zoek ik dit vooraf uit en zorg ik dat ik een fijne gym in mijn hotel of resort heb. Dat maakt het zoveel makkelijker om te trainen op reis en dan hoef ik zelf verder niks te regelen. Vooraf check ik even…

  • hoe de gym eruit ziet, dus hebben ze (bijna) alles wat ik nodig heb voor mijn trainingen?
  • de openingstijden.
  • reviews (bijvoorbeeld op tripadvisor of Google).

Een zwembad kan ook heel fijn zijn!

Zo was ik afgelopen november op Curacao en daar koos ik voor het Avila Beach Hotel omdat ze zowel een goede gym hebben (die elke werkdag om 6u open is) én een fijn zwembad. Daar had ik echt alles wat ik nodig had om te kunnen trainen.

Tip 2: Check lessen bij je hotel

Veel hotels bieden yogalessen aan, of andere sportlessen. Zelfs als ze geen gym hebben, omdat je voor een yogales natuurlijk niet per se een sportschool nodig hebt. Check dit bij het hotel als je in een hotel verblijft en kijk wat er mogelijk is. Soms bieden hotels ook wandelingen aan of andere actieve dingen, ook enorm leuk om op vakantie te doen, zo zie je ook nog wat van de omgeving!

Tip 3: Een gym in de buurt zoeken

Als je geen gym in je hotel hebt, kan je natuurlijk ook altijd een sportschool in de buurt zoeken. Voorgaande jaren sliep ik niet bij Avila, maar kocht ik een gympas. Dat kan bij veel sportscholen. Zoek dit vooraf gewoon even uit en benader ze of je voor de duur van jouw vakantie een pas kan kopen.

Tip 4: Home workouts

Je hebt eigenlijk helemaal niet veel nodig om een lekkere workout te doen. Het internet staat vol met toffe home workouts, van HIIT-trainingen tot danssessies. Zelf ben ik lid van Dear Good Morning waarin ik keuze heb uit zowel live lessen als opgenomen lessen waardoor ik altijd iets kan doen waarbij ik helemaal niks nodig heb qua gewichten of zo. Zelfs op een kleine hotelkamer kan ik dan sporten.

Tip 5: Maak het leuk

Op vakantie moet je natuurlijk lekker genieten en niet te streng zijn voor jezelf. Zo vind ik het op vakantie altijd heel chill om workouts af te wisselen. De ene dag zwemmen, de andere dag yoga, dan de sportschool in voor een krachttrainingsessie, dan een rondje hardlopen… Thuis train ik iets ‘efficiënter’ (lees: vooral krachttraining), op vakantie doe ik vooral waar ik zin in heb. Maak het dus leuk voor jezelf en wees niet te streng. En als het een keertje niet lukt omdat je meer zin hebt om wat anders te doen, ook helemaal prima toch?

Tip 6: Check wat je aan sportieve activiteiten in de omgeving kan doen

Kan je surfen? Een berg beklimmen? Kanoën, kajakken, mountainbiken, dansen… Elke plek op de wereld biedt natuurlijk weer andere activiteiten, dus hartstikke leuk om dat vooraf uit te zoeken. Gebruik vooral de plek waar je bent en verken de boel, hartstikke leuk (en gezond) om dat op een actieve manier te doen!

Tip 7: kijk wat voor jou werkt

Voor mij werkt het heel goed om voor een vakantie grofweg te bedenken wat ik wil doen qua sporten. Elke vakantie is anders. Als ik een citytrip naar Bologna doe bijvoorbeeld, dan ga ik niet naar een gym, maar weet ik dat ik zóveel wandel op een dag – dan vind ik dat meer dan genoeg. Maar als ik twee weken ga chillen op Curacao, dan vind ik het lekkerder om ook de gym in te gaan omdat ik daar wat minder actief ben. Ben ik een week op Terschelling, dan doe ik een aantal home workouts en ga ik een paar keer hardlopen. Ik bedenk dus wat ik wil doen, wat ik haalbaar vind en waar ik blij van word. Ik ga me niet in bochten wringen om tóch naar een sportschool te gaan terwijl ik veel liever door een onbekende stad wandel. En als het even niet lukt of niet uitkomt, ook prima. Relax.

Misschien werkt het voor jou ook goed om dit te doen en om vooraf wat ‘afspraken’ met jezelf te maken over wat je wel en niet wilt doen.

Maar misschien werkt het voor jou wel veel beter om het gewoon wel eventjes te zien. Het is vakantie, dus relax en kijk waar je zin in hebt.

Voor iedereen is het anders en doe vooral wat bij jou past en waar jij blij van wordt!

Samenwerking met Avila Beach Hotel

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.