Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Sneek

van
ZWOLLE
naar
SNEEK
11.710
stappen gelopen
95
foto's gemaakt

Toen ik laatst voor een lezing in Sneek was, besloot ik eens de stad in te gaan. Nog nooit geweest, tijd voor wat nieuws! Naar aanleiding van jullie tips op Instagram werd ik enorm verrast door dit Friese stadje. Ik deel mijn leuke plekjes met je!

Leestijd

Normaal rijd ik na een afspraak meteen terug naar huis om weer achter mijn computer te kruipen, maar ik heb toen ik Cynthia.nl lanceerde besloten wat vaker te tijd te nemen om een leuke plek te ontdekken. Omdat dat leuk is, maar ook omdat ik op deze manier leuke blogs kan schrijven en omdat het nieuwe inspiratie geeft. Op Instagram vroeg ik die dag om leuke tips en die kreeg ik meteen! Ik ging op onderzoek uit en checkte de plekjes die jullie me aanraadden.

 

 

Op de kaart hierboven zie je de plekken die ik bespreek in deze blogpost. Bij een enkele ben ik niet zelf geweest (zoals De Walrus), maar raadden jullie zo massaal aan, dat ik ze wel besloot op te nemen in het kaartje.

Sterk & Sveer

Sterk & Sveer werd door jullie denk ik wel het meest aangeraden. En terecht: wat een leuke interieurzaak is dit!

Sterk & Sveer is een hele grote winkel vól met heerlijke dingen voor in huis. Van vintage kastjes tot plantjes, notitieboeken, posters, krukjes, potten: you name it en Sterk & sVeer heeft het. De naam is bijzonder, maar er is over nagedacht. Sterk staat gewoon voor stoer en stevig. sVeer staat voor sfeer, maar ook voor de achternaam van de eigenares Piety Veer.

In de winkel vind je veel ‘hoekjes’ met verschillende stijlen en je kan hier écht lang lekker rondsnuffelen.

Katrein

Katrein zit in het enorm leuke steegje de Scharnestraat.

De zus van Sterk & sVeer is Katrein! Katrein bestaat al wat langer dan de andere winkel en is precies het tegenovergestelde. Waar Sterk & sVeer heel licht is, wat industrieel en trendy, is Katrein juist mega kleurrijk en bijna kinderlijk – op een goede manier. Je vindt er woonaccessoires, kindercadeaus, kaarten, schrijfwaren en meer. ‘Je hebt niks nodig, maar je wordt er wel ontzettend blij van.’

 

Pop-Up Store StudioHûs

Sneek is best wat leuke intereurzaken rijk, zo ook StudioHûs. Dit kleine winkeltje staat vol met echt leuke dingen voor in huis, maar je vindt er bijvoorbeeld ook schrijfwaren. Naast de spullen die ze verkopen worden er ook regelmatig workshops gegeven, zoals een workshop handlettering of moodboards maken. De eigenares vertelde me dat er plannen zijn voor een winkel in Zwolle – welkom!

Nio & Elva

Mijn favoriet van de plekken waar ik geweest ben in Sneek: Nio & Elva.

Alle spots die ik deel in deze blogpost vind ik tof, maar op Nio & Elva was ik meteen wel echt een beetje verliefd. De enthousiaste Maaike & Elles runnen deze ruime interieurzaak vanuit hun hart en met heel veel stijl – met een Scandinavisch tintje. Je vindt er mooie merken als HAY, Marimekko en Iittala, maar ook veel kleinere minder bekende merken. ‘Onze collectie wisselt regelmatig en we kiezen álles met ons hart,’ vertellen ze. ‘Als we ergens blij van worden, kopen we het in.’ En volgens mij is dat precies de manier.

De Bestemming

De Bestemming was helaas niet open toen ik in Sneek was, maar als hij open was geweest, was ik zeker even binnengelopen. Dit is een yogawinkel aan de mooie gracht Grootzand. Ze verkopen naast yogakleding en -accessoires ook loodvrij glaswerk, edelstenen, fairtrade accessoires en cadeaus en thee.

 

Ideetje Wonen

Nog een woonwinkel: Ideetje! Wat een geinige naam. Ideetje is wat minder mijn stijl, maar heeft wel héél veel en kan voor velen een leuke inspiratie zijn. Je vindt in deze woonwinkel meubels en accessoires in een landelijke, natuurlijke stijl.

Royaal Belegd

Toen het tijd was voor lunch ging ik linea recta naar Royaal Belegd. Hier kreeg ik zoveel tips over, ook bij de winkels waar ik al eerder was geweest en in gesprek raakte. Royaal Belegd is een eetwinkel waar je heerlijke koffie kan drinken en vooral lekkere broodjes kan eten. In de eetwinkel werken ze het liefst met biologische ingrediënten zonder kunstmatige toevoegingen, die zijn gemaakt met aandacht voor het welzijn van mens, dier en milieu.

Ik dronk een fantastisch goede cappuccino en at een zuurdesemboterham met mozzarella, pesto, tomaat, pijnboompitten en sla en die was echt heerlijk! Ook fijn: de broodjes die ze serveren zijn eetbaar. En daarmee bedoel ik dat je ze gewoon met je handen kan eten zonder dat ze compleet uit elkaar vallen. Lekker makkelijk eten en ook echt goed!

Royaal Belegd is qua interieur een beetje een chaos, maar wel een hele gezellige waar je je snel thuisvoelt. Een aanrader!

 

De Walrus

Bij De Walrus ben ik niet geweest, maar ik had al snel door dat dit echt een Sneeks begrip is! Als je in Sneek bent, ga je naar de Walrus. Punt uit. Nou ja, dat deed ik dus niet, maar het is wel de bedoeling. Je kan hier terecht voor koffie, lunch, diner of gewoon een lekkere borrel.

Weduwe Joustra

 

Dit pand aan het Kleinzand is er een met een geschiedenis. Hier begon in 1864 Anjenette Joustra met het maken van onder andere Beerenburg met het receptuur en de kruiden van haar overleden man, Hendrik Beerenburg. Ze liet de kruiden trekken in jenever of brandewijn en de drank werd al snel ‘Beerenburg’ genoemd. Destijds werd het gebruikt als medicijn. Nu, meer dan 150 jaar later, maakt haar achter-, achter-, achterkleindochter nog steeds haar Beerenburg met de kruiden van Hendrik Beerenburg.

Ik heb ook even een flesje meegenomen – zulke Sneekse historie moet je serieus nemen, natuurlijk.

Het Dropwinkeltje & De Korenbloem

Het Dropwinkeltje is ook al zo’n begrip in Sneek: het is een echt oud snoepwinkeltje met veel soorten drop en oud-Hollands snoep. Je kan er natuurlijk ook terecht voor de typische Sneekergeitekeutels, drabbelkoeken en fryske Dumkes. Ik had pech: het Dropwinkeltje was dicht, maar misschien is dat ook maar beter…

Ertegenover zit de Korenbloem en ik begreep dat je hier moet zijn voor lekkere gebakjes en Friese lekkernijen als suikerbrood, Dumkes, Oranjekoek en Sneekerwaterpoortkoekjes.

Bezienswaardigheden

Ik heb in de stad mijn ogen uitgekeken: ik houd zo van oude steden met grachtjes, oude panden en smalle steegjes. Je proeft de historie en dat vind ik heerlijk. In Sneek vond ik genoeg mooie plekjes waar je zeker even langs moet wandelen.

Ik ben verrast door Sneek! Wat een ontzettend leuk stadje om een (mid)dag doorheen te struinen. Natuurlijk ook erg leuk voor een weekendje, er zijn een aantal toffe AirBnB’s en in de stad zijn ook wat knusse hotelletjes.

Opvallend vind ik dat er zoveel woonwinkels zijn! Daarentegen heb ik niet heel veel opvallende koffiezaakjes of kledingwinkels gezien.

Maar ik kan natuurlijk ook genoeg gemist hebben, dus deel jouw Sneektips alsjeblieft in de reacties! Ik ben benieuwd of ik volgens Snekenaren of vaste Sneekbezoekers wel de juiste plekjes heb getipt.

In ieder geval is Sneek echt een aanrader voor een dagje of weekendje weg: wat een fijne plek!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.