Relaxt je werk achterlaten als je op vakantie gaat

Bijna iedereen houdt van vakantie, maar er zijn veel mensen die stress ervaren bij het achterlaten van hun werk. Hoe doe je dat iets relaxter zodat je je vakantie helemaal goed begint? Ik geef 5 tips.

Leestijd

Het verschilt natuurlijk per functie en per branche. Als jij werk hebt wat letterlijk door een ander overgenomen kan worden kun je het waarschijnlijk ook iets beter loslaten omdat er ook geen extra werk is wat op je wacht als je terug komt.
In mijn geval is het zo dat er heel veel dingen zijn die niemand anders oppakt. Ik heb daarom wat regels voor mezelf om vakantie wel echt vakantie te maken en toch een beetje grip te houden op het thuisfront. Deze grip vind ik niet vervelend, want ik doe het op mijn manier waardoor ik ultiem van een vakantie kan genieten.

Dit jaar ziet vakantie er voor velen er toch anders uit, maar deze tips zijn ook handig als je in Nederland of thuis blijft. Als je thuis bent is het namelijk nóg iets verleidelijker om minder afstand te nemen van je werk, terwijl dat mentaal echt even heel gezond voor je is! Behandel een vakantie thuis dus ook echt alsof je OP vakantie bent.

Draag dingen over waar kan

Ik laat altijd mijn mailbox door een ander beheren als ik er niet ben. Hierdoor kan ik echt gerust zijn op het idee dat er niks blijft steken wat echt belangrijk is, en hoef ik eigenlijk niet door mijn mail heen tenzij mijn assistent aangeeft dat ik iets echt even moet oppakken. Daardoor hoef ik bijna altijd alleen maar door mijn apps heen. Bovendien worden er ook tijdens mijn afwezigheid dingen opgepakt die ik dus zelf niet meer hoef te doen als ik terug kom.

Kies hoe bereikbaar je bent

Ik ben in mijn functie eigenlijk altijd bereikbaar. Dat betekent niet dat ik altijd gelijk te spreken ben, maar wel dat de informatie mij bereikt en ik zelf filter wat prioriteit of haast heeft en wat niet. Het is belangrijk dat iedereen hier van op de hoogte is. Stel dus een duidelijke out-of-office reply in en stel collega’s of directe contacten op de hoogte. Hierdoor houden ze al rekening met je huidige status en zijn er vaak ‘toevallig’ ook minder ‘ernstig belangrijke’ dingen ;).

Kies momenten van AAN en momenten van UIT

Op vakantie wil ik niet AAN staan. Ik zet mijn telefoon op slaapstand en kijk wanneer ik daar zelf voor kies. Ik wil niet afgeleid worden door piepjes en getril want dan denk je er toch aan. Vaak pak ik aan het einde van de dag even een momentje, als ik lekker fijn even op de hotelkamer zit, net voor het diner. Ik scroll even door mijn telefoon en dringende dingen pak ik snel even op, vaak korte antwoorden op de app. Zaken die kunnen wachten laat ik ongelezen, of ik vraag of ze het even willen mailen zodat ik het zie als ik terug kom. Die mail laat ik vervolgens ongelezen tot ik dit oppak. Ook liefdevolle appjes van een geïnteresseerde moeder horen hier bij, ook die beantwoord ik niet de hele dag door op vakantie maar gewoon eens per dag. Ik overleg ook altijd even met Luuk (of de ander met wie ik ben) of het goed is dat ik even wat ga lezen, hierdoor krijg je geen irritatie en voelt het niet alsof je het even tussendoor moet doen. Dan mag je er even een momentje van maken.

Neem als het kan om je vakantie heen al vrij

Als ik op vakantie ga probeer ik meestal op vrijdag terug te komen, zodat ik nog een weekend heb om in het normale leven te komen als ik terug kom. Rustig even de was weg werken, even langs wat familie en even nog een avondje eten laten thuisbezorgen en dat vakantiegevoel vast houden. Als het kan, neem ik ook voor de vakantie een dag vrij. Dan kan ik rustig inpakken en hoeft dit niet in de avonden. Hierdoor ga ik meer uitgerust weg. Dit lukt niet altijd hoor, daarom ga ik eigenlijk ook nooit meer in het holst van de nacht weg en plan ik vluchten of routes zo dat ik rustig na het ontbijt (op een normaal tijdstip) pas weg hoef. Niks zo zonde als een eerste vakantiedag die je je niet meer kan herinneren omdat je eigenlijk zo moe was.

Plan tijd in om terug in the game te komen

Niks is vervelender dan zo’n gevoel op de terugweg dat aan je knaagt… ‘morgen ligt er zó-véél op me te wachten’. Voorkom dat, plan tijd in om na je vakantie in rust je mails bij te werken, zodat je niet in complete chaos je vakantiespirit gelijk weer kwijt bent. Zonde! Pak juist even een extra kopje koffie die eerste week dat je terug bent, maak duidelijke to-do lijstjes en plan dingen in voor wanneer het nodig is.

Extra tip – stel je out of office iets eerder en langer in dan echt nodig, dat voorkom dat je gelijk overspoelt wordt met de ongeduldige buitenwereld.

 


Emmy Bovenhorst

Een beetje prettig gestoord, een gigantische dierenliefhebster, en geobsedeerd door sushi. Dat omschrijft mij goed! Verder ben ik GEK op lekker eten en iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint

Gerelateerde artikelen

6 reacties
 1. Marjan

  Ik heb over 2 weken vakantie, en heb een grote projectenlijst en een kleine actielijst. Ik ga alles van de kleine actielijst afwerken voor die tijd (daar ben ik al 2 weken mee bezig) en de grote projectlijst spreek ik door met een collega die voor mij waarneemt. Ook ruim ik mijn inbox volledig op zodat er geen vergeten acties achterblijven.

  Ook bespreek ik daarna met mijn leidinggevende alles wat ik heb afgerond en overgedragen voor de vakantie, zodat ik echt 3 weken uit kan staan en iedereen weet waar je eventuele informatie kan vinden in mijn afwezigheid.

  Verder, bureau opruimen, fysieke rommel opruimen… Altijd goed!

 2. Lucinda

  Wij hebben op het werk hele duidelijke afspraken wie elkaars werk over neemt tijdens vrije dagen en vakantie. Ook de manier waarop dat gebeurt en hoe je mailbox bijgehouden wordt hebben wij afspraken over. Zelf ben ik in mijn out-of-office heel duidelijk, of mijn mailbox wel of niet gelezen wordt, bij wie ze moeten zijn met noodgevallen en wanneer ik weer terug ben (benoem nooit de startdatum, niet relevant).

  Door de duidelijke afspraken die wij hebben is het heel makkelijk om lopende zaken over te dragen en is er nooit onduidelijkheid of stress. Heerlijk.

 3. Saskia

  Als ik vrij ben en op vakantie ben, kan ik m’n werk redelijk goed loslaten.

  Maar als ik een weekje vrij ben en thuis, vind ik het echt een stuk moeilijker.

 4. Anna

  Wat een fijn artikel! Ik vind het soms ook wel lastig om mijn werk los te laten als ik op vakantie ben. Al moet ik zeggen dat het de afgelopen keer, tijdens mijn vakantie op Kos, wel goed ging. Daar ben ik heel blij om! Je ontkomt er ook niet aan om af en toe even te kijken, maar dit hoeft gelukkig helemaal niet lang te duren.

 5. rachel

  handige en fijne tips. wij hebben 2 bedrijven en die kunnen niet onbemand blijven om het zo maar te zeggen. Nou gaan wij ook niet op vakantie maar hebben wel 2 weken vrij maar dan nog gaan de telefoontjes, tekeningen, fotos ect. door. alleen het zware lichamelijke werk voor hubby ligt even stil

 6. Fre

  Fijne tips! Het ligt ook echt eraan hoe je werkgever of leidinggevende hierin zit. Bij mijn vorige werkgever was het een standaard dat je toch bereikbaar was, dat bracht de functie ook met zich mee.
  Het is niet voor niets mijn vorige werkgever :-).