Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Reisverslag & tips Modena

van
AMS
naar
MOD
47888
stappen gelopen
321
foto's gemaakt

Meteen verliefd was ik, toen ik de eerste stappen zette in de straatjes van het stadje Modena. Na een dag in Bologna stapten we in de trein naar Modena, omdat daar een onvergetelijk etentje bij Osteria Francescana op ons stond te wachten. Maar uiteraard gingen we niet alléén daarvoor hiernaartoe. Ik neem je mee naar dit charmante stadje waar Willem en ik ons een weg doorheen hebben gegeten.

Leestijd

In februari bezochten Willem en ik Bologna en Modena. Deze artikelen had ik al eventjes ingepland, maar toen ik ze wilde publiceren halverwege maart, brak de coronacrisis uit. Het voelde toen niet goed om ze te posten, maar omdat we voorlopig waarschijnlijk toch niet kunnen reizen en het toch heerlijk is om even weg te dromen bij zo’n heerlijke trip, publiceer ik de artikelen van die reis nu toch. Op Instagram deed ik even een poll waarin ik om jullie mening vroeg en daarbij stemde 72% op ‘ja, publiceer’.
Daar wil ik uiteraard bij vermelden dat het nu onmogelijk is om deze reis te maken, maar laten we het onthouden voor wanneer het weer kan, omdat deze plaatsen dan ook juist de toeristische impuls goed kunnen gebruiken.

Modena

Modena. Ohhh, Modena. Ik zou zo een liefdesbrief aan dit stadje kunnen schrijven. Voor het eerst hoorde ik iets over Modena op Netflix. Chef’s Table. De aflevering over Osteria Francescana met Massimo Bottura. Het greep me meteen. ‘Daar wil ik heen’, zei ik tegen Willem. Een tijdje later, weer op Netflix, ging Dev in de serie Master of None in Modena wonen. Een aflevering werd volledig gewijd aan deze romantische stad vol pasta. ‘Daar wil ik heen’, zei ik tegen Willem. Concrete plannen maakten we nooit, tot Willem me in november 2019 vertelde dat ik een specifieke week in februari vrij moest houden. Verrassing. Twee weken voor vertrek vertelde hij wat we gingen doen: eten bij Osteria Francescana. Ik moest bijna janken van geluk.

Willem organiseerde een trip die precies paste bij hoe ik graag vakantie vier. Ten eerste draaide alles om eten. Ten tweede hadden we veel tijd. We waren ongeveer vier dagen in Modena, en we hadden geen plannen, op ons Bijzondere Etentje na. Modena is klein, het is niet zo bruisend en groot als Bologna, dus we hadden een fijne AirBnB zodat we ook gewoon lekker konden chillen en niet de hele tijd ‘op pad hoefden’. Alles draaide om Dat Etentje. Dus alles wat er omheen gebeurde, was leuk en extra. Maar niks hoefde. En oh, wat was dat fijn!

Nou goed, Modena is dus klein, het voelde voor mij net zo groot als het centrum van Zwolle. In een kwartiertje loop je van de ene naar de andere kant. Het stikt er van de kleine restaurantjes, er is een grote overdekte markt (Mercato Albinelli) waar iedereen boodschappen doet en ook hier zijn heel veel delicatessenzaakjes en terrasjes.

Parmezaan, tortellini & balsamico

Modena staat bekend om haar Balsamico. Je ziet het ook altijd op de flesjes staan ‘Balsamico di Modena’. Het komt hier vandaan en het wordt hier gemaakt. We wisten vooraf: dat moeten we hier kopen. Verder vind je hier veel streekproducten zoals tortellini en tortelloni (tortellini zijn kleine pasta’s gevuld met vlees, hier meestal geserveerd in bouillon, tortelloni zijn grote, gevuld met bijvoorbeeld ricotta en spinazie), Lambrusco (bruisende rode wijn), Parmaham, Parmezaanse kaas en allerlei andere lokale kazen. Het is de eethemel voor wie van Italiaans eten houdt.

Bij Enoteca Ducale gingen we Balsamico kopen, waar we ook alles konden proeven. Dikke tip als je eerst wil proeven voor je koopt. Vriendelijke man die alles duidelijk uitlegde. We gaan voor drie verschillende flesjes balsamico waar we thuis van gaan genieten.

Trattoria Aldina

Bij een lederwarenwinkel kocht ik een tortellini-sleutelhanger van leer (jep, echt) en stonden we even te kletsen met de eigenaar. We hadden nog niet ’tortellini in brodo’ geproefd, een lokaal gerecht van met vlees gevulde pasta, geserveerd in vleesbouillon. Ik vroeg hem waar we dit nu echt het allerbeste konden proeven. Zonder al te lang na te denken zei hij: “Trattoria Aldina. Dat is tegenover Mercato Albinelli. Het is alleen wel altijd vol, het is echt een familierestaurant en alle locals hier gaan er weleens lunchen. Dus ik denk niet dat er nu plek is. Maar je kan het altijd proberen!”

Check check, we gaan erheen. We waren er zelf nooit naar binnen gelopen waarschijnlijk, het zit op de eerste etage van een gebouw met appartementen. Van buiten valt het niet eens op dat er een restaurant zit. Zodra we naar binnen wandelen, voelt het alsof we in de huiskamer van een Italiaanse familie zitten. Het zit ramvol met Italianen die allemaal aan het genieten zijn van het eten.

De serveerster doet haar best om in het Engels het menu aan ons uit te leggen en ik ga zonder twijfel voor de tortellini in brodo. Willem gaat voor tortelloni gevuld met pompoen en ricotta, hij kan kiezen of hij er boter met salie of balsamico als ‘saus’ overheen wil. Hij gaat voor de balsamico.

Het is eenvoudig en eerlijk, ik vind mijn pastasoep er niet uitzien. Maar als ik de eerste hap neem en de warme, zoute bouillon proef met een stevige met vlees gevulde tortellini, ben ik om. Wat is dit lékker. Willem en ik hadden afgesproken onze gerechten te delen, maar ik kan niet kiezen wat ik lekkerder vind. Zijn tortelloni is ongelooflijk. Zoet, zacht, het deeg is nog stevig, de balsamico is fruitig – ohhh! We delen wel. Maar ik kan niet kiezen wat nou het lekkerste is. Het is allebei totaal verschillend en ik word hier gelukkig van.
En. Het kost nog geen tientje per gerecht.

Caprese

Pasta is hier een voorgerecht, net als pizza, en we weten vooraf al dat we niet allebei nog een hoofdgerecht hoeven dus we besluiten een caprese te delen. Toch wel grappig, in Nederland zouden we dit als voorgerecht eten en de pasta als hoofdgerecht, hier doen ze dat dus andersom. Natuurlijk nogal weinig voor een hoofdgerecht, maar we zitten vet vol van die pasta. Dit is een eenvoudig, maar door de goede olijfolie en goede ingrediënten smaakt het heel erg goed.

Wat een lunch. Als je in Modena bent, ga naar Trattoria Aldina. Zorg dat je er eet en zorg dat je de tortellini in brodo proeft. En ook die tortelloni.

Osteria Francescana

We kwamen speciaal naar Modena voor ons diner bij Osteria Francescana. Daarover vertel ik in een aparte blogpost meer, omdat ik hier wel een boek over kan schrijven. Het was waanzinnig.

Rondstruinen, espresso's drinken & shoppen

Modena is klein, maar het heeft talloze leuke straatjes vol met restaurantjes en winkeltjes. En: overal goede espresso’s en cappuccino’s. Heerlijk om zonder doel lekker rond te wandelen.

Ultiem vakantie: in de zon op het terras een croissant en een cappuccino. En windowshopping.

Ons appartement in Modena

Via AirBnB boekten wij een fijn appartement in de stad. Het zat in een zijstraatje waar het lekker rustig was. We hebben hier echt van genoten, een compleet huis voor onszelf. Zo hebben we ook lekker op de bank gehangen met Netflix of een boek, en lekker uitgeslapen en ontbeten in het appartement. Je vind het appartement hier op AirBnB, het was €100 per nacht.

We hebben ons al etend een weg door Modena gebaand en dit zal zeker niet de laatste keer zijn. Wat een heerlijke plek, de gezelligheid van een stad met de rust van een dorp. Zóveel lekker eten en drinken. Zo knus. We hebben er vet van genoten.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.