In februari bezochten Willem en ik Bologna en Modena. Deze artikelen had ik al eventjes ingepland, maar toen ik ze wilde publiceren halverwege maart, brak de coronacrisis uit. Het voelde toen niet goed om ze te posten, maar omdat we voorlopig waarschijnlijk toch niet kunnen reizen en het toch heerlijk is om even weg te dromen bij zo’n heerlijke trip, publiceer ik de artikelen van die reis nu toch. Op Instagram deed ik even een poll waarin ik om jullie mening vroeg en daarbij stemde 72% op ‘ja, publiceer’.
Daar wil ik uiteraard bij vermelden dat het nu onmogelijk is om deze reis te maken, maar laten we het onthouden voor wanneer het weer kan, omdat deze plaatsen dan ook juist de toeristische impuls goed kunnen gebruiken.
Bologna


Als je aan Bologna denkt, denk je aan pasta, aan Parmezaanse kaas, aan balsamico, prosciutto di Parma, tortellini, mortadella – al deze heerlijkheden komen uit de regio of zelfs precies uit deze stad. Bologna is een vrij grote stad met zo’n miljoen inwoners, maar voelt knus en gezellig aan door de vele prachtige steegjes, fijne terrasjes en pleintjes. De stad heeft geen grote publiekstrekker maar juist veel kleine bezienswaardigheden zoals musea en architectuur, waardoor het niet snel op één plek heel druk wordt.
Vanaf Schiphol vlieg je in zo’n twee uur naar Bologna en het vliegveld ligt op een kwartiertje rijden van de stad. Je kan er uiteraard gewoon met euro’s betalen.
Willem en ik gingen aan aantal dagen naar Bologna, omdat we een etentje hadden gepland bij restaurant Osteria Francescana, in Modena, wat 30 kilometer verderop ligt. Omdat we toch in Bologna aankwamen, besloten we daar ook even de boel te verkennen. We zijn in totaal twee avonden en twee ochtenden in de stad geweest en ik laat je met liefde zien wat we gegeten hebben (dat op één) en natuurlijk ook wat we allemaal gezien hebben.
Steegjes & pleintjes
Het allerleukste aan oude Europese steden: de prachtige steegjes waar je in kan verdwalen. Telkens weer een hoekje om en weer een nieuw plekje ontdekken. Ik maakte dan ook veel foto’s van de straatjes en de overdekte bogengalerijen. Die galerijen zijn zo mooi en ik kan me voorstellen dat het zeker in de zomer, maar ook juist met slecht weer, ideaal is. Je kan op zoveel plekken ‘overdekt’ lopen hier!

We kwamen einde van de middag aan, de avond viel, en het was een gezellige drukte op straat.

De bogengalerijen.


Eind februari en overal terrasjes, ook ’s avonds zitten nog veel mensen buiten te drinken en te eten.



Overal deze prachtige rood-roze gebouwen.

Piazza Maggiore

De Sint-Petroniusbasiliek. Deze is maar half in marmer omdat de weerstand van de Paus tegen dit gebouw enorm was en ze het niet mochten afbouwen in de oorspronkelijke, weelderige stijl.


In de Sint-Petrioniusbasiliek.

In de Sint-Petrioniusbasiliek.







Bologna is zo’n stad waar je me neer kan zetten en waar ik urenlang rond kan struinen. Overal waar je kijkt is het mooi. Ik was de eerste avond zó onder de indruk! En dat bleef zo.



Eten & drinken
Eten en drinken was voor ons de hoofdreden van deze reis: we gingen naar Osteria Francescana, een van de beste restaurants ter wereld. Dus in Bologna gingen we uiteraard ook op zoek naar wat lekkers om te eten en dat is niet bepaald moeilijk hier. Het stikt er van de trattoria’s en speciaakzaakjes vol met delicatessen. De parmahammen en parmezaan vliegen je om de oren en hier kan je niet anders dan intens genieten van vet lekker eten. Het is alleen al genieten om langs alle winkeltjes te lopen met goedgevulde etalages. Wel fijn als je daarna ook kan gaan eten, wan je wordt er hongerig van.

Gekarameliseerde witlof. Etalages vol heerlijke groenten

Dit heb ik niet geproefd en ik heb er tot de dag van vandaag intense spijt van.

Dit ook niet.


Deze winkeltjes vind je om de paar meter in het centrum.


Bij deze winkel, Ceccarelli, kochten we Parmezaanse kaas en wat verse pasta voor thuis.

Prachtig winkeltje waar we heel lief werden geholpen door een meisje. Ze legde ons goed het verschil tussen de verschillende Parmezaanse kazen uit waardoor we een goede keuze konden maken.

Deze 100 maanden oude lieten we liggen, hij ging alleen per kilo en dat vonden we wel wat veel voor zo’n heftige oude kaas. Ter vergelijking: ‘gewone’ Parmezaan die wij in de supermarkt kopen hier in Nederland, is ongeveer 22 maanden oud en kost ongeveer €35 per kilo. Wij kochten een blok Parmezaan van 32 maanden (€22 per kilo), 55 maanden (€39) en 60 maanden (prijs weet ik niet meer, maar zal rond de €45 zijn geweest). Het smaakverschil tussen de verschillende leeftijden is enorm en qua prijs ook top om mee te nemen als je thuis graag Parmezaan gebruikt en eet.

Zucht… Zo lekker.
Natuurlijk zochten we een aantal leuke plekjes op om te eten. We waren maar kort in Bologna, dus duimen dat we goede plekjes hadden gekozen… Onze eerste avond aten we bij Donatello.

Donatello is echt een klassiek Italiaans restaurant, waar veel locals zaten maar ook zeker veel toeristen zoals wij.

We startten met Bresaola, gedroogd en gezouten rundvlees. Ook dit is een regionale specialiteit. We rijgen er dikke plakken geschaafde Parmezaan bij, rucola en goede olijfolie. Simpel en goddelijk.

We twijfelden of we de Lambrusco moeten bestellen. Ik las al online dat het de lokale bruisende rode wijn is, maar ik had toch nog wat negatieve associaties door de Lambrusco die ik als tiener dronk (lees: zoete bocht). Toen we locals ook flessen zagen bestellen, gingen wij ervoor. En hemel, wat is dit lékker! Koude, rode wijn met een flinke bubbel, droog van smaak en bomvol rood en zwart fruit. En goedkóóp… Dit halve flesje (drie glazen) kostte €9. Later op de markt in Modena kochten we een fles voor thuis voor €4,50.

Willem gaat voor een romige tagliatelle met lokaal spek en room.

Ik had een missie deze dag: ik wilde per se Tagliattele alla Bolognese eten. Dé wereldberoemde saus die hier vandaan komt. De Bolognesesaus die wij in Nederland kennen is anders dan de traditionele ragu alla Bolognese. Deze saus zit vol met vlees wat urenlang zacht gegaard is. Hier eten ze het niet met spaghetti, maar met tagliatelle of een andere verse eierpasta. En het is nog zoveel lekkerder dan ik had gedacht dat een pastasaus met tomaat en vlees had kunnen zijn. En die verse, perfect gegaarde pasta…

Ik ben in de pastahemel.

Na delen we een tiramisu. Lekker nat en zompig, stevig van textuur, romig, niet te zoet. De lekkerste tiramisu die ik ooit heb gegeten en ook de lekkerste tiramisu die ik zal eten tijdens deze trip. Top espresso erbij, ik kan vredig sterven.

De prijzen zijn goed. Wij hebben geen hoofdgerecht genomen (de pasta’s zijn eigenlijk een voorgerecht en de bresaola een appetizer), maar daar hadden we ook totaal geen behoefte aan. Wat een fantastisch diner, wat een schot in de roos voor de eerste avond!
Op onze tweede dag gingen we voor ontbijt naar Pappare, een hip tentje met fantastische cappuccino’s (al vind je die hier op elke straathoek) en een wat uitgebreider aanbod dan de gewone bakkerijtjes waar je vooral zoetigheden (gebakjes) kan vinden voor het ontbijt.



Na een paar dagen in Modena kwamen we terug in Bologna en hadden we trek. Voor lunch gingen we naar E Cucina Leopardi. Ik had het al opgeslagen in Google Maps en Willem kwam ermee, we hadden honger, dus we liepen erheen.

Het is een enorm restaurant met nogal hysterische inrichting. Het zat er bomvol en het was bizar hectisch.

Zonder uitleg werd er eten voor onze neus gekwakt, wat bleek: hier eet je drie gangen. Met deze ricotta als appetizer. We waren een beetje overweldigd, maar goed, prima, let’s go. Deze ricotta was zacht en romig en de olijfolie en marmelade gaven het intens veel smaak.

Pasta! Natuurlijk, alweer pasta. Deze was qua textuur en smaak wat grover dan de Bolognese die ik eerder deze week had gegeten, maar de smaak is top.

Cheers! We krijgen er een glas Sangiovese bij, wat hier in Bologna veel wordt geschonken.

Het hoofdgerecht is een gepaneerd, krokant varkensvlees met pompoen en knolselderij. Erg lekker. Het dessert vergeet ik te fotograferen, een appeltaartje met veel room.
Voor de drie gangen inclusief een glas wijn en water betaalden we €25 per persoon. Zeker niet duur en heel erg lekker! En voor ons een grote verrassing gezien we geen idee hadden dat we zo uitgebreid gingen lunchen, haha.
Onze laatste avond in Italië willen we onze nog steeds aanwezige pastahonger nog even stillen en gaan we op aanraden van vrienden naar Da Nello.



We zijn zeer avontuurlijk en gaan ook hier als appetizer voor de Bresaola. Iets minder aangekleed dan bij Donatello, alleen een beetje olijfolie erbij dit keer, maar de smaak is fantastisch.

Willem gaat hier voor de Tagliatelle alla Bolognese, die ik hier minder lekker vind dan bij Donatello. Hij smaakt goed hoor het is een toppasta, maar als ik dan ga vergelijken…

Ik ga voor Tortellini in Brodo, wat een hele bekend lokale specialiteit is. Het ziet er niet uit, en het klinkt ook niet lekker: met vlees gevulde pasta (tortellini) in vleesbouillon. Maar het smaakt waanzinnig. Ik bestelde dit voor het eerst in Modena een paar dagen hiervoor en ik werd weggeblazen door de smaak. Zó vol, zo zout, de pasta zo lekker stevig en toch ook zacht, ohhh.

Na: espresso macchiato en een tiramisu. Och man. Ik ga in pastacoma.
En verder...

Er zijn veel speciaalbierzaken in Bologna, verrassend!

Bij Zapap drinken we ons eerste biertje.

Proost!

Even wijn uitzoeken bij een random specialiteitenzaakje die een mega wijnkelder blijken te hebben. We nemen een Lambrusco mee die we later in ons appartement in Modena opdrinken.

Beetje shoppen.

Cheers! Espresso op Piazza Maggiore. Een eurootje!

Een glas wijn bij Signorvino aan hetzelfde plein, €6,50 voor een glas Amarone. Ze hebben hier een erg leuke wijnkaart bomvol Italiaanse wijnen, goed idee om hier op het terras een glas wijn te drinken.

Deze tip kreeg ik een paar keer: La Prosciutteria voor broodjes, wijn en hapjes. We zijn niet geweest (lees: we zaten vol, haha) maar dit schijnt een fantastische plek te zijn.

En zelfs op het vliegveld kunnen we nog waanzinnig goede verse pasta eten! Willem gaat voor een pasta pesto.

En ik voor tortellini met paddenstoelen en een romige saus.

En als toetje… De gelato heb ik links laten liggen in Bologna, puur omdat ik telkens al vol zat als we een ijssalon tegenkwamen, dus op het vliegveld ga ik bij Venchi nog voor een tiramisu-ijsje. En het is perfect om onze reis mee af te sluiten.
Verblijven in Bologna
Wij sliepen twee nachten in Bologna. Eén nacht net buiten het centrum in een appartementje, wat heel prima en heel goedkoop was. Het appartement heet Interno 7 en het is een appartementencomplex op ongeveer 20 – 25 minuten lopen van het centrum. Klik hier om het te bekijken en boeken.
De laatste nacht sliepen we in Hotel Internazionale, middenin het centrum, méga (en comfy) bed, fantastische plek. Het ontbijt vonden we wat tegenvallen maar voor de rest was dat echt een topverblijf. Check hier het hotel.
Houd je van pasta? Van Parmezaan? Houd je van gezellige steegjes, levendige plekken, mooie winkeltjes? Van oude straatjes en sierlijke pleintjes? Oké, ga naar Bologna. De eerste avond dat we door de mooie straatjes struinden waren we meteen gek op deze stad. Dit is wat wij leuk vinden. Echt óveral lekker eten en drinken, óveral goede koffie, óveral goede wijn voor weinig, óveral gezelligheid. Aardige mensen. Wat een fantastische stad. En ook niet eens zo ver weg! De volgende keer dat we deze kant op gaan, maken we er een roadtrip van. En laden we de auto vol met Parmezaan en Lambrusco. 🙂