Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Reisverslag & tips Bologna

van
AMS
naar
BLQ
41984
stappen gelopen
271
foto's gemaakt

Bologna, de stad van de pasta Bolognese – of beter gezegd: ragú alla Bolognese en mortadella. Maar ook de zevende stad van Italië in het noorden van het land, in de provincie Emilia-Romagna. Ook ‘la grassa’ vanwege de op zijn zachtst gezegd rijke eetcultuur van deze plaats. Ik was er een paar dagen en neem je graag even mee naar deze charmante en gezellige stad.

Leestijd

In februari bezochten Willem en ik Bologna en Modena. Deze artikelen had ik al eventjes ingepland, maar toen ik ze wilde publiceren halverwege maart, brak de coronacrisis uit. Het voelde toen niet goed om ze te posten, maar omdat we voorlopig waarschijnlijk toch niet kunnen reizen en het toch heerlijk is om even weg te dromen bij zo’n heerlijke trip, publiceer ik de artikelen van die reis nu toch. Op Instagram deed ik even een poll waarin ik om jullie mening vroeg en daarbij stemde 72% op ‘ja, publiceer’.
Daar wil ik uiteraard bij vermelden dat het nu onmogelijk is om deze reis te maken, maar laten we het onthouden voor wanneer het weer kan, omdat deze plaatsen dan ook juist de toeristische impuls goed kunnen gebruiken.

Bologna

Als je aan Bologna denkt, denk je aan pasta, aan Parmezaanse kaas, aan balsamico, prosciutto di Parma, tortellini, mortadella – al deze heerlijkheden komen uit de regio of zelfs precies uit deze stad. Bologna is een vrij grote stad met zo’n miljoen inwoners, maar voelt knus en gezellig aan door de vele prachtige steegjes, fijne terrasjes en pleintjes. De stad heeft geen grote publiekstrekker maar juist veel kleine bezienswaardigheden zoals musea en architectuur, waardoor het niet snel op één plek heel druk wordt.

Vanaf Schiphol vlieg je in zo’n twee uur naar Bologna en het vliegveld ligt op een kwartiertje rijden van de stad. Je kan er uiteraard gewoon met euro’s betalen.

Willem en ik gingen aan aantal dagen naar Bologna, omdat we een etentje hadden gepland bij restaurant Osteria Francescana, in Modena, wat 30 kilometer verderop ligt. Omdat we toch in Bologna aankwamen, besloten we daar ook even de boel te verkennen. We zijn in totaal twee avonden en twee ochtenden in de stad geweest en ik laat je met liefde zien wat we gegeten hebben (dat op één) en natuurlijk ook wat we allemaal gezien hebben.

Steegjes & pleintjes

Het allerleukste aan oude Europese steden: de prachtige steegjes waar je in kan verdwalen. Telkens weer een hoekje om en weer een nieuw plekje ontdekken. Ik maakte dan ook veel foto’s van de straatjes en de overdekte bogengalerijen. Die galerijen zijn zo mooi en ik kan me voorstellen dat het zeker in de zomer, maar ook juist met slecht weer, ideaal is. Je kan op zoveel plekken ‘overdekt’ lopen hier!

Eten & drinken

Eten en drinken was voor ons de hoofdreden van deze reis: we gingen naar Osteria Francescana, een van de beste restaurants ter wereld. Dus in Bologna gingen we uiteraard ook op zoek naar wat lekkers om te eten en dat is niet bepaald moeilijk hier. Het stikt er van de trattoria’s en speciaakzaakjes vol met delicatessen. De parmahammen en parmezaan vliegen je om de oren en hier kan je niet anders dan intens genieten van vet lekker eten. Het is alleen al genieten om langs alle winkeltjes te lopen met goedgevulde etalages. Wel fijn als je daarna ook kan gaan eten, wan je wordt er hongerig van.

Natuurlijk zochten we een aantal leuke plekjes op om te eten. We waren maar kort in Bologna, dus duimen dat we goede plekjes hadden gekozen… Onze eerste avond aten we bij Donatello.

Op onze tweede dag gingen we voor ontbijt naar Pappare, een hip tentje met fantastische cappuccino’s (al vind je die hier op elke straathoek) en een wat uitgebreider aanbod dan de gewone bakkerijtjes waar je vooral zoetigheden (gebakjes) kan vinden voor het ontbijt.

Na een paar dagen in Modena kwamen we terug in Bologna en hadden we trek. Voor lunch gingen we naar E Cucina Leopardi. Ik had het al opgeslagen in Google Maps en Willem kwam ermee, we hadden honger, dus we liepen erheen.

Onze laatste avond in Italië willen we onze nog steeds aanwezige pastahonger nog even stillen en gaan we op aanraden van vrienden naar Da Nello.

En verder...

Verblijven in Bologna

Wij sliepen twee nachten in Bologna. Eén nacht net buiten het centrum in een appartementje, wat heel prima en heel goedkoop was. Het appartement heet Interno 7 en het is een appartementencomplex op ongeveer 20 – 25 minuten lopen van het centrum. Klik hier om het te bekijken en boeken.

De laatste nacht sliepen we in Hotel Internazionale, middenin het centrum, méga (en comfy) bed, fantastische plek. Het ontbijt vonden we wat tegenvallen maar voor de rest was dat echt een topverblijf. Check hier het hotel.

 

 

Houd je van pasta? Van Parmezaan? Houd je van gezellige steegjes, levendige plekken, mooie winkeltjes? Van oude straatjes en sierlijke pleintjes? Oké, ga naar Bologna. De eerste avond dat we door de mooie straatjes struinden waren we meteen gek op deze stad. Dit is wat wij leuk vinden. Echt óveral lekker eten en drinken, óveral goede koffie, óveral goede wijn voor weinig, óveral gezelligheid. Aardige mensen. Wat een fantastische stad. En ook niet eens zo ver weg! De volgende keer dat we deze kant op gaan, maken we er een roadtrip van. En laden we de auto vol met Parmezaan en Lambrusco. 🙂

De linkjes naar de hotels zijn affiliatelinks. Als je het hotel boekt via die link, krijg ik een kleine vergoeding. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.