Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Reisgids Sheffield

van
AMS
naar
MAN
38000
stappen gelopen
276
foto's gemaakt

Heb jij al eens van Sheffield gehoord? Ik kende het nog niet en juist daarom was ik zo benieuwd naar deze stad. De op drie na grootste stad van Engeland, de stad met de meeste bomen per inwoner en ooit beroemd vanwege de staalproductie. Maar is het ook een leuke stad voor een citrytipje? Absoluut. De combinatie van stad en natuur vind ik top en je kan er als foodie echt je hart ophalen. Ik en mijn vriendin Annemieke nemen je mee!

Leestijd

Over Sheffield

Sheffield is de op drie na grootste stad van Engeland, op ongeveer een uurtje ten oosten van Manchester. In de 19e eeuw stond de stad bekend om haar staalproductie en bestek. Er wonen bijna 160.000 mensen en het is er heel groen: Sheffield is de stad met de meeste bomen per inwoner. Het staat ook wel bekend als ’the outdoor city’ omdat het zo groen is én omdat het nationaal park Peak District op maar een paar kilometer van het centrum ligt.

Sheffield: even praktisch

Je bent vanuit Nederland vrij snel in Sheffield: in nog geen uurtje vliegen ben je in Manchester en vanaf daar neem je heel gemakkelijk de trein die je in iets meer dan zestig minuten naar het centrum van de stad brengt. Je kan natuurlijk ook met de trein of boot naar Manchester, maar dan doe je er wat langer over. De treinverbinding tussen Manchester en Sheffield is goed en comfortabel. Je betaalt in Engeland uiteraard met ponden. In Sheffield zelf kan je de tram of bus pakken en Uber is er ook actief. Je kan veel plekken in het centrum lopend bereiken, maar als je meer wilt zien is het openbaar vervoer een prima optie. Wij mixten dit met af en toe een Uber – die ook niet duur is in de stad.

Sheffield Reisgids

Je vindt hier de plekken die ik bespreek in deze reisgids. Klik hier als je hem niet goed kan zien.

We zijn er

Na een uurtje vliegen vanaf Schiphol landen we op Manchester Airport. We willen de trein pakken naar Sheffield, maar er blijkt een probleempje. Er rijden geen treinen van en naar het vliegveld… Oei, ik zie al ons al stranden en onze portemonnees trekken voor een taxi. Maar niks blijkt minder waar, er worden bussen ingezet, alles verloopt gestroomlijnd en met een korte detour langs Manchester Picadilly station komen we gewoon veilige en wel aan in Sheffield.

We logeren in het Jury’s Inn, een net hotel met bedden die er heerlijk uitzien op een goede plek in de stad. Het is op tien minuten loopafstand van het station en we zitten ook zo in het oude centrum. Dit is een prima uitvalsbasis!

Dim Sum Afternoon Tea bij Oisoi

Het is een uur of twee en we hebben trek. We pakken Tripadvisor erbij om te kijken wat er in de buurt te doen is, en zowel Annemieke als mij valt Oisoi op. Een Aziatisch restaurant die een ‘dim sum afternoon tea’ hebben. Een high tea met Aziatische hapjes dus. Dat spreekt ons wel aan!

Dit is een goede start van ons tripje! Een aanrader, deze plek, al is het personeel een tikje ongeïnteresseerd. Gelukkig ontdekken we nog dat dat een uitzondering blijkt te zijn, op alle andere plekken zijn de mensen juist heel vriendelijk, geduldig en servicegericht.

Rondbanjeren & shoppen

Na onze lunch, ehh, afternoon tea, banjeren we gewoon even wat rond.

We belanden in de notitieboekjeshemel bij WH Smith.

Wat een prachtig straatje! Dit is een zijstraat van de grote winkelstraat.

De Gin School

’s Avonds zijn we uitgenodigd bij The Devonshire Gin School, waar we een Gin & Food Pairing avond bijwonen. Ik weet helemaal niks van gin, behalve dat het iets met jeneverbessen te maken heeft, dat er veel alcohol in zit en dat ik het lekker vind. Vanavond leren we wat over het maakproces (gin wordt gedestilleerd en er moet altijd jeneverbes in zitten) en we proeven verschillende gins.

Ik vind de avond erg leuk en gezellig. Het eten is ook lekker! Persoonlijk snapte ik de gin-spijscombinaties niet helemaal en die werden ook niet toegelicht of uitgelegd. Wel smaakte alles erg goed en was het leuk zo wat meer te leren over gin. En wanneer proef je nou verschillende gins naast elkaar?

Speciaalbier & pizza bij Brewdog

Na onze ginproeverij hebben we nog wat trek, en ik spotte aan de overkant al een Brewdog. Ik ben gek op Brewdog, het is een goed speciaalbiermerk en ze hebben op verschillende plekken toffe brewpubs zoals hier.

Wandelen bij Peak District

Vrijdagochtend staan we op tijd op zodat we genoeg tijd hebben voor een wandeling in Peak District. Dit nationale parlk ligt op ongeveer 20 minuten rijden en 30 minuten met de bus vanaf het centrum van Sheffield. Er zijn hier talloze wandelroutes en plekjes om koffie te drinken, dus laten we gaan.

Koffie & opdrogen bij The Fox House

Na ruim een uurtje wandelen zijn we nat en koud en hebben we zin in koffie. Komt dat even goed uit: onze bus stopt voor The Fox House. Dit is een prachtig restaurant en bed & breakfast waar we graag even opwarmen.

Terug in de stad: nog een keer koffie bij Tamper

Maar dat doen we niet: we pakken de bus terug naar de stad en we duiken al snel weer een koffietentje in. Deze keer wordt het Tamper en daar drinken we de lekkerste koffie sinds tijden. Het is fantastisch én heel gezellig knus. Het slechte weer helpt mee, dan is het binnen al snel knus en warm natuurlijk.

Kelham Island Food Tour

We gaan naar Kelham Island voor een food tour met Sophie van Kelham Island Food Tours. Kelham Island was vroeger dé plek waar de grote staalfabrieken stonden, nu is het een steeds hipper wordend gebied met heel veel op het gebied van eten en drinken. We spreken af bij Cutlery Works, dit is een grote foodhal met allemaal verschillende tentjes waar je kan eten. Ook hier is het weer dog friendly: ik zie zoveel hondjes!

Cutlery Works

Sophie neemt ons mee over Kelham Island en we beginnen bij Bullion, een chocolademerk waarbij ze van ‘Bean to bar’ werken. Veel chocolademerken kopen chocola in die ze vervolgens verwerken. Bullion koopt echt cacaobonen in die ze helemaal zelf verwerken. Best speciaal, zulke bedrijven zijn er namelijk niet zoveel.

We lopen Cutlery Works uit en gaan de brug over richting Church Temple of Fun. Dit zit ook in een oude staalfabriek en je kan er gamen en vegan eten.

We lopen weer een stukje door, naar kaasmaker Sophie. Zij stopte een paar jaar geleden met haar baan in de IT en ze besloot kaas te gaan maken. Hier in Sheffield zat nog geen kaasmakerij, dus ging zij dat doen. Ze maakt één soort kaas: de Little Mester. Dit is een camembert-achtige kaas van koemelk.

Borrel in The Fat Cat

Een van onze laatste stops is The Fat Cat, een van de oudste pubs in Sheffield. Sophie vertelt ons dat ze hier vroeger met haar vader heen ging en dat ze hier haar eerste biertje dronk. Haar vader is overleden en nu heeft ze bij toeval een kantoor boven The Fat Cat met haar bedrijf. Bijzonder is dat het interieur in al die jaren nooit veranderd is.

Peddler Market

Onze food tour zit erop en Sophie zet ons af bij Peddler Market. Dit is een hal met allemaal streetfood kraampjes. Elke maand zijn ze twee dagen open, check vooraf even de website welke data het zijn. Er staat van alles, van pizza tot ribs en hamburgers en er zijn ook genoeg vega(n) opties. De sfeer is leuk, er staat een dj te spelen en er staan kunstenaars met kraampjes om hun prints en sieraden te verkopen.

Ontbijten bij Tamper Sellers Wheel

Zaterdagochtend is ons laatste moment om nog te genieten van al het lekkers in deze stad en we gaan ontbijten bij Tamper. Gisteren dronken we koffie bij een klein filiaal van Tamper en Sophie vertelde ons gisteren dat er ook een groter restaurant is waar ze een goed ontbijt hebben. Oké, die keus is snel gemaakt.

Het laatste blokje om

We doen ons laatste blokje om voor we naar het vliegveld moeten vertrekken.

En dan is het na heel veel (lekker) plezier tijd om weer richting Amsterdam te gaan… Stiekem net wat te kort, we hadden nog wel wat langer door Sheffield willen wandelen, maar ons vliegtuig gaat toch echt! We hebben genoten van deze trip, ik vond Sheffield verrassend leuk. Bruisend, niet zo moeilijk hip als sommige plekken in grotere steden en daardoor ook niet zo duur en niet zo druk. Niet elk straatje is mooi, de stad is een mix van mooie oude straatjes en wat minder mooie ‘moderne’ bouw, maar juist die combinatie spreekt mij wel aan. En het eten! Het is echt een stad voor foodies, met zoveel leuke restaurantjes en barretjes, koffietentjes en foodhallen. Erg leuk als jouw vakanties ook bestaan uit eten, eten, drinken, nog wat eten en nog wat drinken. 🙂

Check de website van Sheffield voor meer informatie.

Ik ben door Sheffield uitgenodigd voor deze trip.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.