Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Plekken om te logeren op Terschelling

Zoals je weet ben ik al heel wat jaren een tevreden bezoeker van Terschelling. Ik krijg heel vaak vragen over waar je nou het beste heen kan gaan op het eiland, en ik schreef al eens over mijn favoriete plekjes. Nog steeds krijg ik veel vragen over waar je nu het beste kan verblijven. Dat zijn nogal wat plekken, dus ik geef je graag wat meer info en mijn persoonlijke tips.

Leestijd

Hotel, huisje, AirBnB, bed & breakfast of camping?

Persoonlijk maak ik altijd eerst de keuze wat voor type accommodatie ik wil. Dat maakt het zoeken ook makkelijker. Wil je kamperen? Dan check je gewoon waar de leuke campings zitten. Bed & breakfasts zitten meer in het centrum van dorpjes en vrijstaande huisjes vaker in een vakantiepark of in de duinen. Beslis dus eerst wat je wilt.

Daarna bedenk je wat je wilt qua voorzieningen. Wil je binnen vijf minuten bij restaurantjes en winkeltjes zijn? Of wil je juist zo op het strand of in het bos staan? Ik zal je helpen.

Mijn belangrijkste tips:

  • Zoek huisjes, appartementen en stacaravans via op-terschelling.nl.
  • Zoek hotels via Booking.
  • Zoek particuliere appartementen via AirBnB – al wordt dit niet megaveel gebruikt op het eiland.

In de duinen: West aan Zee, Midsland Aan Zee, Oosterend

Ik begin met mijn favoriete plek: in de duinen. In vijf minuten sta je op het strand, je hoort de hele dag vogels kwetteren en om je heen zie je alleen maar groen. Waanzinnig vind ik dat! In de duinen zijn een paar prima hotels zoals Paal 8 (West aan Zee) en het Strandhotel (Formerum aan Zee). Bij Paal 8 heb ik eens een nacht gelogeerd en dat was erg fijn: mooie, nette kamers en een goed ontbijt. En uitzicht op zee! Het Strandhotel ken ik zelf niet, maar lees en hoor ik alleen maar goede dingen over.

Mijn voorkeur gaat uit naar een eigen huisje. Alle privacy, je eigen plekje, lekker zelf koken (als ik daar zin in heb ;-)) en ontbijtjes maken. Een huisje in de duinen is mijn favoriete Terschelling vakantie! De familie van mijn vriend heeft een huisje in Midsland aan Zee waar we af en toe dankbaar gebruik van maken.
Je bent in vijf minuten op het strand en alle rust. Zowel in West aan Zee, Formerum aan Zee en Midsland aan Zee is een strandpaviljoen. Alleen in Midsland aan Zee blijft deze ook in de winter staan, de andere strandtenten worden buiten het hoogseizoen afgebroken.

In Oosterend kan je appartementen en tenten of stacaravans huren tegen de duinen aan. Oosterend zit helemaal aan de andere kant van het eiland. Het is daar rustig en heel mooi, maar er is ook niet zoveel te doen. Maar dat kan natuurlijk ook juist heerlijk zijn! Wij hebben daar een keer een AirBnB gehuurd in een oude boerderij.

Het nadeel van in de duinen zitten is wel dat je wat verder verwijderd bent van dorpscentra, maar daar ben je zo als je een fiets of auto hebt.

Een aantal tips voor huisjes in de duinen waar ik zelf met plezier ben verbleven:

  • Dageraad (Midsland aan Zee)
  • Pal West (West aan Zee)
  • Fuut (Midsland aan Zee)
  • Grutto/Rosse Grutto (Midsland aan Zee)
  • De Lutine (Midsland aan Zee)

Als je Googelt, kan je deze huisjes makkelijk vinden en boeken.

In een dorp: West-Terschelling, Midsland, Formerum, Hoorn

Als je het leuk vindt om echt in een centrum van een dorpje met winkels en restaurantjes te zitten, zou ik persoonlijk kiezen voor West-Terschelling of Midsland. West-Terschelling is het grootste dorp van het eiland en zit meteen bij de haven waar je aankomt en vertrekt. Dit is een gezellige plek met twee winkelstraatjes, heel veel restaurants en terrassen en je kan er naar het Groene Strand. Het Groene Strand is een wadstrand en daar kan je niet écht zwemmen. Vanaf hier kan je ook makkelijk met de bus (of de fiets, natuurlijk) het eiland over. Er is een Spar in de winkelstraat.

In West-Terschelling heb ik zelf een keer bij Hotel Caracol geslapen. Hästens bedden, een sauna, uitgebreid ontbijt: het is superfijn daar. Er zijn best veel leuke hotels en B&B’s op West.

Midsland ligt midden op het eiland en is een stuk kleiner, maar heeft wel een klein winkelstraatje en een paar leuke restaurantjes. Er is een supermarkt (Coop). Het is wel wat verder van strand en bos (rijden 6 minuten, fietsen 10 minuten en lopen 30 minuten). In deze dorpen is het leuk om een hotel te boeken of naar een bed & breakfast te gaan.

Er zijn nog meer dorpjes zoals Formerum en Hoorn, maar die hebben niet echt een dorpskern als Midsland en West-Terschelling. In Hoorn vind ik huisje ’t Anker heel leuk.

Op een vakantiepark: Landal Schutterbos, Landerumerheide, Haantjes

Huisje ‘Hashtag Terschelling’

Wil je graag in een eigen huisje, maar wel omringd door andere huisjes? Dan kan je op een paar plekken terecht op het eiland. Persoonlijk vind ik park Landerumerheide in Midsland-Noord erg prettig. Dit is een gebied met allemaal particuliere vakantiehuisjes, deze boek ik zelf via op-terschelling.nl. Het is een ruim opgezet park en elk huisje heeft veel ruimte (en privacy), maar je zit niet in je ‘eentje’ in de duinen. Mijn favoriete huisje daar is Wexalia en Hashtag Terschelling.

In Midsland-Noord is ook een fijn Landalpark waar ik eens gezeten heb, Landal Schutterbos. Deze heeft kleine cottages. Midsland-Noord is een fijne plek, je zit dichtbij Midsland en ook dichtbij het strand (20 minuten lopen) en bos (10 minuten lopen). In Midsland-Noord zit ook een appartementencomplex van Landal met een binnenzwembad. Formerum is er ook vlakbij, daar doe ik altijd boodschappen bij Jumbo, en er is een erg mooi bos.

In Formerum is ook een gebied met veel vakantiehuisjes, onder andere vakantiepark Haantjes. Wij hebben een keer in een van de Zeebungalows geslapen en dat was ook heerlijk! Zorg wel dat je in het najaar het huisje met houtkachel hebt, dat is zo lekker als het buiten koud is.

Er zijn natuurlijk nog meer opties op Terschelling, maar dit zijn de manieren die ik zelf heb uitgeprobeerd. Je kan op veel verschillende manieren vakantie vieren op het eiland, van kamperen in de natuur tot een luxe hotel in een dorp met allemaal restaurantjes en winkels om je heen. Ik kan me voorstellen dat het lastig kiezen is, dus ik hoop dat ik je zo een beetje heb geholpen!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.