Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Op vakantie in de Morvan

Zoals ik al vaker heb verteld woont mijn moeder in Frankrijk. Ze woont in het kleine dorpje Larochemillay, wat in de Morvan ligt, wat een regionaal park in Bourgondië is. Ik ging een weekje en wil je graag vertellen wat jij er allemaal kunt beleven.

Leestijd

Wat te doen in de Morvan

De camping van mijn moeder: Camping Mesles

Ik begin even met de plek waar mijn moeder woont. Ze heeft samen met haar vriend een hondvriendelijke camping in het zuiden van de Morvan, in Larochemillay, zo’n 850 km van Hengelo. Dat wil zeggen dat er omheinde plekken zijn voor kampeerders met hondjes, en het hele terrein is ook omheind. Het is een natuurcamping, en echt geschikt voor mensen die de rust graag opzoeken. Dit jaar is hun eerste seizoen. Als je hier meer over wilt weten kun je even op hun website kijken www.campingmesles.com.

Ze wonen er nu zo’n 1,5 jaar en in die 1,5 jaar ben ik er vijf keer geweest, geloof ik. Elke keer probeer ik iets nieuws te ontdekken, want ik zit zelf niet zo graag stil. De Morvan is een nationaal park en daarmee geschikt voor natuur en buitensport liefhebbers. Daar houd ik ook van, maar ik moet ook wel een beetje reuring in de zaak. Ik vind de afwisseling het leukst.

Buiten(sport)

Jill laat zichzelf wel even uit.

De Morvan is groot, 70 bij 50 kilometer, en omdat het een regionaal park is is er geen industrie. Hierdoor is er een hele zuivere lucht. In de Morvan wisselen weilanden zich af met heuvels, meren en bossen, waar vaak uitgebreide wandelroutes zijn uitgezet. Ook is het gebied erg populair onder mountainbikers door de vele routes die daarvoor zijn uitgezet. Op www.morvanvtt.fr vind je informatie over alle routes en ook georganiseerde fietstripjes. Ook kun je goed kanoën op de meren. Zonnen naast zo’n meer in je bikini met een grazia en een bescheiden glaasje (of cherrycan met tap)  vin blanc is ook toegestaan natuurlijk ;). Geschikte meren hiervoor zijn: Les Settons, Panneciere, Chaumeçon, Saint-Agnan, Le Crescent en Chamboux. Ook wandklimmen, windsurfen, en raften behoren tot de mogelijkheden in en rond de bossen en meren.

De Morvan kent lange zomers, en door de vele bomen is er altijd wel ergens schaduw. Dat maakt het ook zo geschikt om met je hond naar de Morvan op vakantie te gaan. De Franzen gaan wel anders met hun huisdieren om, honden zijn vaak om buiten te houden en te waken. Jill in een kinderwagentje is  dan ook een complete attractie, maar over het algemeen zijn honden vrijwel overal welkom.

Vide Grenier

Één van mijn favoriete dingen om te doen als ik in de Morvan ben is kijken in het foldertje wanneer er een vide grenier in de buurt is. De Franzen noemen het zelf ook wel brocante markten, maar dat klinkt te chique voor wat het is. Wij noemen dat gewoon een rommelmarkt. Ook al ligt er wél brocante tussen. Ik ben er gek op om daar even tussen te snuffelen. In het voorjaar en in de zomer zijn er super veel vide greniers, en op deze site zie je een overzicht wanneer wat gehouden wordt in heel Bourgondië. Waar in Nederland verzamelaars met hun bek om 06:00 klaar staan om de juweeltjes er tussen uit te vissen, behoort in Frankrijk de mogelijkheid tot het een vinden van een juweeltje nog zeker tot de mogelijkheden. Bereid je wel voor op het zoeken tussen oude meuk, want ook dát ligt er. En neem een woordenboek mee, want Engels kunnen de dorpse Franzosen niet zo.

Wat ook leuk is, in Bourgondië is men trots op de streekproducten. Hierdoor tref je op de grote rommelmarkten ook altijd wel kraampjes aan met ambachtelijk gemaakte producten zoals jam, kaas of wijn. Leuk als souvenir, maar ook leuk om gewoon eens wat anders te proberen.

Tempel van de 1000 boeddha's

Bron & Bron

Net buiten het randje van de Morvan vind je iets heel bijzonders. Gewoon maf eigenlijk naast de cultuur en het landschap wat je in Bourgondië voornamelijk treft. Namelijk, een Boeddhistische tempel. Je kunt hier terecht voor meerdaagse cursussen voor yoga, mediatie of retraites. Maar ook kun je deze tempel als nieuwsgierige toerist gewoon bezoeken. Het is een officieel religieus pand dus houd daar rekening mee bij je bezoek. Ik vond het zo speciaal om zo’n kleurrijk tafereel te treffen in deze regio. Een regio dat totaal niet bezig lijkt te zijn met het omarmen van andere culturen. Het is gewoon Frans wat de klok slaat. Tot dat je in La Boulaye komt waar de tempel staat. Een mega spektakel van kleuren komt op je af, erg leuk om eens te zien.

Bibracte op Mont Beuvray

Bron & Bron

Mont Beuvray is één van de hoogste bergen van de Morvan met 811 meter. Je kunt hier omhoog wandelen langs gigantische oude bomen via verschillende mooie routes voor een geweldig uitzicht.

Op die berg, ligt Bibracte. Een museum dat gebouwd is rondom Romeinse opgravingen waar ze nog steeds mee bezig zijn. Je kunt het museum bezoeken om de voorwerpen te zien wat ze hebben gevonden, en je kunt buiten gratis de opgravingen zien.

Steden rondom de Morvan

Als je op vakantie gaat in de Morvan, ga je voor de rust. Je wilt geen lawaai, weinig verkeer, geen fabrieken en daarbij hoort ook het feit dat je in het park zelf geen grote stad treft. Vanuit de Morvan ben je echter zo in een paar leuke mooie (kleine) authentieke steden, die echt het bezoeken waard zijn. Ik zelf bezocht er 5, en van wat ik moet geloven zijn dat ook gelijk de leukste.

Dijon

We beginnen met the motherload. De grootste stad van Bourgondië en best wel citytrip waardig. Niet omdat het nou zo super groot is, in 1 dag kun je goed door de stad heen, maar je kunt ook Dijon als uitgangspunt van je vakantie nemen en vanuit daar de rest van de trips doen natuurlijk. Vanuit Larochemillay waar mijn moeder woont, is Dijon zo’n 1,5 uur rijden. Nu klinkt dat veel, maar in de Morvan vinden ze 30 minuten rijden dichtbij. Ik als Twentenaar, ben natuurlijk ook wel gewend dat ik een stukje moet rijden naar de randstad dus ik heb daar geen problemen mee. Ik vond de stad heel bijzonder. Overal waar je kijkt zie je mooie historische gebouwen, en je waant je bijna in een open luchtmuseum. Tussen al die pracht en praal vind je ook nog gewoon leuke winkels en restaurantjes. Een klein overzicht door Dijon.

Beaune

Beaune. De hoofdstad van de wijn. Nu weet ik zeker dat ik al aardig wat aandacht van je heb haha. Beaune ligt op een prettige afstand van Nederland, op de Route de Soleil, wat het ook een mooie tussenstop maakt als je verder naar het zuiden reist. Zorg dan in ieder geval dat je niet meer hoeft te rijden die zelfde dag want wijn drinken zul je.

Bron
Bezoek de beroemde wijnkelders van Beaune, boek een wijnproeverij, huur een fiets om door de wijnvelden te fietsen (en stiekem een druifje te proeven) of rijd simpelweg met de auto over de route de Beaune langs vele mooie dorpjes, wijnvelden en wijnhuizen. Ik vind wijn persoonlijk heel interessant, en ik wil er altijd iets zinnigs over kunnen zeggen. Maar toch werd ik altijd compleet ongemakkelijk als er in een restaurant wordt gevraagd om de wijn even voor te proeven. ‘Ja uh meneer hij smaakt heel wijnig. Met alcohol. Precies goed.’
Tegenwoordig heb ik wel een wat specifiekere voorkeur, en kan ik sommige smaken goed herkennen. Ik weet inmiddels welke druiven ik vaak lekker vind, en welke ik eigenlijk nooit lekker vind.
In Beaune kun jij je wijnkennis in ieder geval opkrikken, zodat jij daarna in een restaurant ook lekker fancy kan lopen doen. In Beaune dronk ik ooit eens goddelijk lekkere wijn in de tuin van een kasteel, met uitzicht over de wijngaarden met een Frans kaasje erbij. Het kan bijna niet beter dan dat. Naja, als er sushi was geweest. Dan was het nog beter.

Ook in het centrum is zijn dingen te zien. In één dag kun je prima het centrum bezoeken, en nog een wijnuitstapje doen. Wat je ook kunt doen, is met een treintje (Visiotrain) langs alle bezienswaardigheden gaan én tegelijkertijd langs de wijngaarden zoeven. Maar, als je te voet gaat, is het leuk om in ieder geval het Hospice de Beaune te bekijken. Dit prachtige middeleeuwse gebouw biedt wijnproeverijen maar ook wordt er een beroemde wijnveiling gehouden. Altijd al eigenaar van een vat wijn willen zijn? 17, 18 & 19 November worden ze geveild. Die 288 flessen wijn die uit zo’n vat gaan krijg jij wel op. Ook kun je over de oude stadsmuren lopen om monumentale panden van bovenaf te bekijken. Geen shoppingcapital, maar wel leuk om even door heen te lopen. Én leuk om even op een terrasje neer te strijken.

Chalon-sur-Saône

Chalon-sur-Saône is een leuk stadje aan de rivier waar je een leuke dag kunt doorbrengen met winkelen, op terrasjes zitten en langs het water lopen. Ook kun je een bootje huren om over het water te gaan, of een rondvaart boeken. Je vindt hier niet alle grote ketens, maar zeker wel de nodige winkels om even je shophart op te halen na al dat natuurgeweld. Vergeet tussendoor niet om je heen te kijken want de panden zijn prachtig.

Autun

Ik ken Autun vooral omdat het voor mijn moeder de dichtstbijzijnde ‘grotere’ plaats is. In de winter is het hier compleet uitgestorven, en veel zit dicht. In de zomer leeft het stadje echter op en gaan winkeltjes en restaurantjes weer open. Verwacht geen winkel genot, maar wel een aantal bijzondere gebouwen en een historische binnenstad om doorheen te wandelen. Autun werd gesticht door de Romeinse Keizer Augustus, en gedeeltes van bouwwerken werden bewaard gebleven en zijn nog te zien. Middeleeuwse gebouwen zie je ook in Autun, waarbij voor de Kathedraal bijzonder is om te zien. Bij de kathedraal Saint-Lazare zit ook een leuke pizzeria waar je erg lekkere pizza’s kunt eten voor weinig.

Bourbon Lancy

Tot slot Bourbon Lancy. Dit plaatsje heeft wederom prachtige middeleeuwse historische panden die echt het zien waard zijn. Wat dit plaatsje tevens bekend in de regio maakt is het kuuroord. En dat is nou net wat een vakantie nog iets lekkerder kan maken. Buiten het zomerseizoen zie je vooral veel gepensioneerden die hier gebruik van maken, maar dat maakt het wel lekker rustig.

En? Ga je boeken?

Een vakantie in de Morvan biedt je dus veel rust en natuur. Liefhebbers van allerlei buitensporten kunnen hun hart ophalen, en met de hond op vakantie is ook heel goed te doen in dit gedeelte in Bourgondië. Dat betekent natuurlijk niet dat je in de Morvan moet blijven de gehele vakantie. De genoemde plaatsen en steden zijn leuke dagtripjes, afhankelijk van de tijd die je bereid bent om ook in de auto te zitten. Dichtbij noemen ze in dit gedeelte van Frankrijk 30 minuten rijden, en dat is even wennen. De routes die je rijdt zijn echter mooi, en ik stel me er altijd gewoon op in.

Of je nu verschillende hotelletjes pakt of campings, je gaat een authentiek Franse vakantie beleven met veel wijn en kaas. Zoals echte Bourgondiërs dat doen.

Dus waar gaan we naar toe deze zomer? Ik ga in ieder geval zeker ook weer naar de Morvan, en dan hoop ik nog meer leuke plekjes te ontdekken.


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi en mijn mini-me Novae. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)