Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Naar Doesburg!

van
ZWL
naar
DSB
16319
stappen gelopen
155
foto's gemaakt

Twee weken geleden ging ik eindelijk weer eens op Hanzetrip en deze keer deed ik de steden Doesburg en Zutphen aan. Twee stadjes op ongeveer een uur rijden van Zwolle vol met alles waar ik van houd: gezellige steegjes en pleintjes, mooie oude gebouwen en veel leuke restaurantjes, terrasjes en winkeltjes. Vandaag start ik met Doesburg, een klein stadje met zo’n 11.000 inwoners. En héél veel fotogenieke straatjes!

Leestijd

Ik ben er!

Op een beetje druilerige woensdagochtend kom ik aan in Doesburg! Een Hanzestad in de Achterhoek in Gelderland, waar ik nog nooit ben geweest. In wilde dit jaar wat vaker Nederlandse steden bezoeken, want Nederland is zó mooi en leuk! Nou, Doesburg was wel een mooie om van het lijstje af te vinken. Ik heb eerst een afspraak bij Stadsbierhuys de Waag met de ‘stadspromotor’ van Doesburg, Niels. We gaan even koffie drinken bij de oudste horecagelegenheid van Nederland. Als sinds 1478 is op deze plek horeca.

Je ruikt bijna de historie als je hier binnenstaat, vroeger was hier ook de waag. Goederen werden hier gewogen. Het is er nu vooral gezellig en de koffie is goed!

B&B Hartesteijn

Hierna is het tijd om twee minuten te lopen naar mijn Bed & Breakfast waar ik vannacht mag slapen. Het heet B&B Hartesteijn en wordt gerund door de gastvrije Saskia, die drie jaar geleden haar leven omgooide en uit het zakenleven stapte om Hartesteijn hier in het centrum van Doesburg te gaan runnen.

De kamer is uitnodigend, maar het duurt nog even voor ik er van kan genieten. Ik stap namelijk eerst weer in de auto, een paar minuten rijden naar Drempt.

Wijnboerderij 't Heekenbroek

In Drempt is Wijnboerderij ’t Heekenbroek. In de Achterhoek word prima wijn gemaakt, ik heb al wel eens het een en ander geproefd, nu is het tijd om ook eens echt bij een wijnboer te gaan kijken. In dit geval: Job en Neeltje.

Job en Neeltje werken met de druivenrassen Cabertin, Pinotin, Cabernet Noir, Cabernet Cortis, Johanniter, Solaris en Souvigner gris. Dit zijn allemaal hybriden (kruisingen tussen verschillende druivensoorten, zoals de Europese met de Amerikaanse), dat houdt in dat het druivenrassen zijn die zo gekweekt zijn dat ze tegen ons wat koude klimaat kunnen, en ook dat ze beter bestand zijn tegen schimmels en ziekten en dat ze het niet zo’n probleem vinden als ze wat minder zon krijgen.

Ik ben onder de indruk van de wijnen van Job en Neeltje. Vol van smaak, uiteenlopend van fris en licht tot zwaarder en romiger. Ik ben zelf gek op de Wit Barrique, die is gemaakt van Solaris en Johanniter. Ook vind ik de zoete Solaris heel goed. Zo leuk om dit te proeven en eens bij een Achterhoekse wijnboerderij te kijken!

Mijn maag rammelt, dus ik rijd terug naar Doesburg om te gaan lunchen.

Lunch bij Grand Café Duo

Doesburg stadswandeling

Na de lunch ga ik met een gids door Doesburg. Zo mis ik geen enkel mooi plekje! Ze laat me de mooiste panden, straatjes en pleintjes van de stad zien. Morgen in Zutphen ga ik ook op zoek naar leuke winkels, vandaag laat ik me meevoeren door de schoonheid van dit stadje. Al kan je in Doesburg natuurlijk ook shoppen: er is een winkelstraat (Kerkstraat) met boetiekjes en ook in de zijstraat hiervan (Meipoortstraat) vind je leuke winkeltjes.

Doesburgse Mosterd

In Doesburg kan je natuurlijk niet om de mosterd heen. Hier wordt al tijden mosterd gemaakt en de mosterdfabriek is nog steeds in werking. Even binnenkijken!

De zon schijnt, de vogeltjes fluiten, lekker cliché, maar het maakt zo’n stadje nog mooier. Wat een geluk met het weer! Inmiddels is het alweer vijf  uur, dus ik ga naar Hartesteijn om me even op te frissen voor mijn diner.

Eten bij Het Arsenaal

Dineren doe ik bij Het Arsenaal, een restaurant in een waanzinnig pand. Vroeger was dit een nonnenklooster en daarna een wapenopslag. Nu zit er een mooi restaurant in waar ze koken volgens het Dutch Cuisine principe: ze promoten de Nederlandse keuken en eetcultuur. Er wordt veel gewerkt met lokale seizoensgroenten en veel ‘van kop tot staart’.

Inmiddels is het begonnen met regenen en de stad gaat er helemaal lekker door ruiken. Regen na een warme dag vind ik altijd zo heerlijk. Ik geniet van mijn fijne kamer bij Hartesteijn, ik luister naar de regen die buiten neerklettert en ik Netflix wat voor ik een goede nacht maak.

Slapen & ontbijten bij Hartesteijn

Het ontbijt is top. Perfecte croissants, goede koffie, vers fruit. En dat aan zo’n mooie tafel! Voor ik vertrek naar Zutphen maak ik nog een wandelingetje door de stad. Deze slaapt nog, er is bijna niemand op straat en dat voelt wel relaxed, eigenlijk.

Over mijn dag in Zutphen vertel ik je binnenkort. Doesburg was een leuke verrassing. Wat een mooi stadje met prachtige steegjes en pleintjes, écht gezellig, met mooie terrassen en niet te druk. Op deze website vind je meer informatie over de stad. Bedankt Doesburg voor deze introductie!

Ben jij weleens in Doesburg geweest?

Ik ben door Doesburg en Hanzesteden uitgenodigd voor deze trip.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.