Mijn reis- & vakantiegewoontes

Ik houd van reizen. Dichtbij, ver weg, kort, lang: je kan me er echt voor wakker maken. Elke maand ga ik wel een keer op pad en door de jaren heen heb ik zo mijn reisgewoontes ontwikkeld. Dingen die ik echt áltijd doe als ik weer eens op reis of op vakantie ga.

Leestijd

1: De voorbereiding

Ik zou Cynthia niet zijn als ik me niet zou voorbereiden. Als ik zelf iets boek, gaat er natuurlijk een heel ander proces aan een reis vooraf dan wanneer ik word uitgenodigd voor een perstrip. Wanneer ik zelf iets ga boeken, verdiep ik me eerst goed in de plek en check ik reviews op Tripadvisor. Op die manier zoek ik een (of meerdere) plek(ken) om te verblijven uit. Ik boek echt nooit zomaar iets: ik doe veel huiswerk en check of iets voldoet aan mijn eisen.

Als ik word uitgenodigd voor een reis, dan verdiep ik me van tevoren heel goed in het programma. Ik check alle plekken waar ik heen ga, de hotels of B&B’s, ik check de reistijden. Ook al staat alles in het programma, ik wil het zelf goed langslopen om zeker te weten dat ik niet voor verrassingen kom te staan. Zo kan ik ook eventueel vooraf nog overleggen of het programma aangepast kan worden of onduidelijkheden laten ophelderen.

2: De reis

Bij op reis gaan hoort natuurlijk de reis zelf! Of die nou met het vliegtuig, de trein, een auto, een bus of een boot is, ik bereid het hele proces om van A naar B te gaan ook altijd goed voor. En dat betekent vooral dat ik allemaal dingen meeneem om die reis zo aangenaam mogelijk te maken. Ik pak een tas en daar gaat allemaal vermaak in, zoals mijn laptop en iPad vol series en films. Mijn e-reader gaat mee vol met leuke boeken. En: eten. Ik neem altijd eten mee, voor het geval er niet (genoeg) eten is onderweg. Anders word ik vreselijk hangry. En water! Natuurlijk hangt dit ook een beetje af van hoe lang de reis is. Wat ik meeneem en aantrek is nogal anders als ik vijftien uur in een vliegtuig zit (lees: dan gaat er veel mee en dan trek ik het meest comfortabele mogelijk aan), dan wanneer ik twee uur in de trein zit naar een mooie plek in Nederland, België of Duitsland (lees: dan gaat wel een boek mee, maar verder doe ik niet zoveel moeite).

3: 'Thuiskomen'

Als ik ergens langer dan twee nachten blijf, pak ik altijd mijn koffer uit. Kijk, als ik ergens een weekendje ben, dan leg ik mijn koffer of tas open op de grond en dan red ik me wel. Ben ik ergens langer? Dan geef ik alles een plekje. Ik ruim de kasten in en berg alles op. Mijn koffer gaat uit het zicht. Op die manier ben ik elke dag minder aan het zoeken naar mijn spullen, en ik vind het gewoon een meer ‘thuisgevoel’ geven als ik niet uit mijn koffer hoef te leven.

Wat ik ook doe om me prettiger te voelen in een hotelkamer, vakantiehuisje of B&B is dat ik iets met een geur meeneem. Afhankelijk van de plek kunnen dat kaarsjes, geurstokjes of wierook zijn. Of een homespray. Je kan natuurlijk niet overal zomaar kaarsen en wierook aansteken, dus het ligt eraan waar ik heen ga.

Enne, als ik naar een vakantiehuisje ga en we reizen met de auto, dan neem ik ook altijd een eigen dekentje mee. Ja, gewoon van die chilldekentjes waar je op de bank zo cosy onder kan kruipen. Tip: de grootste van Leen Bakker.

4: Me time

Of ik nou twee weken in Thailand ben, vijf dagen in New York of drie dagen in Parijs: ik heb tijd voor mezelf nodig. Ik kan niet eindeloos achter elkaar allemaal leuke dingen doen, plekken bezoeken en nieuwe hotspots ontdekken. Ik moet kunnen zitten (of liggen, ook goed) en een boek kunnen lezen. Of een serie kunnen kijken. Als ik niet wat tijd voor mezelf heb, kan ik helemaal niet genieten van de rest. Dus wat ik ook doe en waar ik ook ben, die tijd voor mezelf die plan ik altijd in. Ook als het werktrips zijn, dan check ik vooraf goed of er tijd is om even mentaal te landen en op te laden.

5: Routines van thuis

Op reis kom je natuurlijk snel los van je dagelijkse gewoontes en is het leven even helemaal anders dan wanneer je gewoon thuis bent. Toch zijn er wel wat dingen die ik altijd graag vasthoud, al is graag niet echt het juiste woord: het gaat gewoon bijna vanzelf.

Ten eerste is dat mijn ritme, dat zit er zó ingebakken dat ik er echt niet omheen kan. Als ik geen wekker zet, word ik gewoon tussen 6:30 en 7:00 wakker. Altijd! Het gebeurt letterlijk nooit dat ik ineens om 9:30 wakker word als ik geen wekker zet. Dus: die vroege ochtenden die gaan er niet uit bij mij. Dat betekent ook dat ik ’s avonds rond een uur of elf gewoon hartstikke moe ben en graag naar bed ga. Op reis kan dat niet altijd en dat geeft ook helemaal niet – soms moet je gewoon even je ritme wat omgooien. Maar die vroege ochtenden: ze zijn er niet uit te slaan.

Daarnaast vind ik het echt fijn om te kunnen bewegen, en dan het liefst: wandelen. Ik wandel thuis zo’n anderhalf uur per dag en ik ga het liefst niet zonder. Op héle warme plekken ga ik ook weleens zwemmen of gewoon de gekoelde sportschool in om toch lekker te kunnen bewegen, anders voel ik me gewoon raar! Natuurlijk laat ik het op vakantie weleens los en lig ik ook weleens de hele dag voor pampus op een strand, maar het liefst maak ik lekker mijn ochtendwandeling zodat ik me de hele dag energiek voel.

En: ik mis het wel als ik niet gezond kan eten. Natuurlijk is het op reis heerlijk om te eten waar je zin in hebt, maar ik vind het na een paar ongezonde maaltijden altijd wel erg lekker als ik wél wat groente, fruit of havermout kan eten. Heerlijk dus als ik gewoon eens een salade kan bestellen of iets anders gezonds.

Ben jij ook vaak op reis? En zijn er dan bepaalde gewoontes die je hebt? Of laat je alles los en ga je voor het avontuur?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

22 reacties
 1. Jeanelle

  Sinds 2 jaar gaan we op vakantie naar Turkije. Een heerlijk resort waar ik helemaal tot mezelf kom. Merk dat ik, door een druk leventje, dat nodig heb. Me-time!

 2. Ilona Wielinga

  De laatste tijd reis ik steeds meer en ik merk dat ik ook meer gewoontes krijg tijdens het reizen. Zoals het me-time nemen, om echt van alles te genieten.
  Ik zoek echter niet alles meer volledig uit voor ik weg ga; ik vind het ook lekker om gewoon spontaan door een stad te lopen en me te laten verrassen 🙂

 3. veerle

  Wat ik vooral Niet doe is veel rescencies gaan lezen,want als je alles moet gaan geloven wat ze schrijven moet je nergens meer heen.

 4. Linda

  Eerder zocht ik eigenlijk niet zoveel uit toen ik nog met mijn ouders op vakantie ging, want we gingen altijd kamperen en besloten eigenlijk alleen naar welk land/welke landen we toe gingen en verder niets.
  Sinds ik samen ben met mijn man kijken we wel naar wat meer; ik ben niet heel moeilijk met hotels, als het maar schoon is, goede bedden heeft en een goed ontbijt (als dat erbij in zit, doen we ook niet altijd), maar ik kijk wel naar recensies en waar het hotel gelegen is bijvoorbeeld.
  In de buurt kijken we altijd wat er te doen is voordat we iets boeken, wij zijn bijvoorbeeld gek op dierenparken en (botanische) tuinen dus ik kijk altijd of die er in de buurt zijn 🙂 En bezienswaardigheden uiteraard ook!

 5. Ilse

  Ik krijg echt zo’n zin om op vakantie te vertrekken door dit artikel! Leuke gewoontes heb je.

 6. Lara

  Haha leuk om te lezen! Ik kan het nooit begrijpen als mensen niet precies weten waar ze heen gaan en wat er allemaal te doen/te zien is. Ik wil precies weten waar ik me bevind op de aardbol en hoe het eruit ziet haha! Dat zorgt ook voor zoveel voorpret! 🙂

 7. Feya

  Wat klinkt dat goed! Ik ben thuis niet erg routineus maar op vakantie dus juist wel. Ik zoek van te voren nooit wat uit, maar loop altijd zoveel dat ik alles wel zie. Een typisch dagje begint met ergens ontbijt op scharrelen, soms een paar bananen of in zuid Europese landen een taartje, lopen lopen lopen. Dan een middagslaapje in het hostel, park of op het strand. Dan rond een uurtje of zes bij een van de overdag gespotte restaurantjes eten, avondwandeling en naar bed. Ik kijk ter plekke altijd of er leuke parken of een botanische tuin is, of leuke omringende dorpjes voor een dagtripje als alles gezien is. Aanraders: Pisa en dichtbijzijnde stadje Lucca (en Cinque de Terre!!!!), Lissabon en (koninklijke) badplaats Cascais (?) etc.

 8. Aboutsbstyle

  Heerlijk artikel, en heel erg herkenbaar sommige stukjes. Ik houd er ook van om alles uit te pluizen, de omgeving activiteiten en hotels. Liefs soraya

 9. AK

  Dit artikel komt voor mij op precies het juiste moment! Ik mag binnenkort 2x kort achter elkaar op reis voor een conferentie vanuit werk. Een unieke kans, maar ik verwacht ook dat het mentaal erg uitputtend zal zijn om continu ‘aan’ te staan. Jouw blog is een goede reminder dat ik ook op die reizen straks mijn me-time mag claimen en ervoor mag kiezen me aan mijn goede gewoontes van thuis te houden.

  • Cynthia Schultz

   Wat goed om te horen dit, en dat mag jij inderdaad absoluut! Veel succes en plezier!

 10. Aude

  Ik vind het heel fijn dat je zo open toegeeft dat het heel normaal is om ook op reis nood te hebben aan wat me-time en rust om op te laden. Voordien voelde ik me altijd “schuldig” als ik me even wou terugtrekken in de hotelkamer en had ik het gevoel dat ik mijn tijd niet ten volle benutte of vanalles aan het missen was. Ik voelde me ook abnormaal als ik eens wat last had van heimwee. Jouw artikelen hierover hebben me echt de ogen geopend, dankjewel 🙂

  • Cynthia Schultz

   Wat goed om te horen, graag gedaan Aude.

 11. rachel

  word gewoon stront jaloers van dit artikel! Als het aan mij ligt had ik 2 a 3 keer per jaar in het buitenland gezeten maar ja mag niet vliegen en lange ritten zitten er ook niet in dus ik geniet hier dan wel van en van je vakantie artikelen 😀

 12. marije

  Grappig om te lezen zeg. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de laatste jaren niet zo heel veel reis en vaak zijn het dan naar ” veilige” bestemmingen die ik al ken en dus eigenlijk wel weet wat ik moet doen en wat ik daar kan doen. Dus daardoor kan ik veel losser erin staan.

 13. Rowan Chanel

  Het is dat het niet heeeel extreem is bij mij, anders kon ik mee doen met het programma “Levenslang met dwang”.
  Ik inspecteer altijd de hele hotelkamer en duurt het standaard 3 dagen voordat ik er op blote voeten durf te lopen. Nu is het wel ook zo dat toen ik in Bali was, ik enorm veel kakkerlakken heb kunnen spotten.
  Verder vind ik het ook heel belangrijk om gezond te kunnen eten. Je zult in het buitenland namelijk ook amper een lekkere pasta kunnen eten mét groenten. Vandaar dat mijn voorkeur misschien altijd naar Asian Food gaat, lekker veel groenten. Of het heeft met m’n roots te maken :p

  • Alida

   Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben. Bij mij duurt het ook inderdaad even voordat ik met blote voeten in mijn kamer rond loop. En check het bed altijd of het schoon is. Ik hou ervan als het schoon is 🙂

 14. Hilde

  Ik ga nooit op reis omdat wij daar niet zo van houden, maar als we gaan kamperen van ’t zomer dan heb ik wel altijd mijn vaste voorbereidingen, zoals de juiste boeken en kleding mee. Ook maak ik een lijstje met plekken waar we sowieso heen willen.

 15. anna

  Leuk om te lezen! Ik mis gezond eten vaak ook wel op vakantie. Gewoon een lekkere vullende salade of zo!

 16. Anouk

  In principe zoek ik van te voren ook al van alles uit: het hotel, plekken die ik wil bezoeken of zien en dingen die ik wil doen. Maar ook heel gaaf vond ik de verrassingstrips met Srprs.me. Heel gaaf om er op het vliegveld pas achter te komen waar je city trip (3/4 dagen) heen gaat en zo kom je nog eens in steden die je zelf niet zo snel zou kiezen.

 17. femketje

  ik vind het echt super fijn om boeken te lezen op vakantie. in het dagelijks leven komt het er nooit zo van om boeken aan 1 stuk door uit te lezen, maar op vakantie doe ik liever niets anders 😀

 18. Eline

  Ik vind het ook fijn om op reis even mijn eigen ding te kunnen doen. Gewoon iets wat ik zelf wil doen, zoals inderdaad wandelen. Zo kom je tot rust en ontdek je de omgeving op een hele andere manier!