Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Mijn reis- & vakantiegewoontes

Ik houd van reizen. Dichtbij, ver weg, kort, lang: je kan me er echt voor wakker maken. Elke maand ga ik wel een keer op pad en door de jaren heen heb ik zo mijn reisgewoontes ontwikkeld. Dingen die ik echt áltijd doe als ik weer eens op reis of op vakantie ga.

Leestijd

1: De voorbereiding

Ik zou Cynthia niet zijn als ik me niet zou voorbereiden. Als ik zelf iets boek, gaat er natuurlijk een heel ander proces aan een reis vooraf dan wanneer ik word uitgenodigd voor een perstrip. Wanneer ik zelf iets ga boeken, verdiep ik me eerst goed in de plek en check ik reviews op Tripadvisor. Op die manier zoek ik een (of meerdere) plek(ken) om te verblijven uit. Ik boek echt nooit zomaar iets: ik doe veel huiswerk en check of iets voldoet aan mijn eisen.

Als ik word uitgenodigd voor een reis, dan verdiep ik me van tevoren heel goed in het programma. Ik check alle plekken waar ik heen ga, de hotels of B&B’s, ik check de reistijden. Ook al staat alles in het programma, ik wil het zelf goed langslopen om zeker te weten dat ik niet voor verrassingen kom te staan. Zo kan ik ook eventueel vooraf nog overleggen of het programma aangepast kan worden of onduidelijkheden laten ophelderen.

2: De reis

Bij op reis gaan hoort natuurlijk de reis zelf! Of die nou met het vliegtuig, de trein, een auto, een bus of een boot is, ik bereid het hele proces om van A naar B te gaan ook altijd goed voor. En dat betekent vooral dat ik allemaal dingen meeneem om die reis zo aangenaam mogelijk te maken. Ik pak een tas en daar gaat allemaal vermaak in, zoals mijn laptop en iPad vol series en films. Mijn e-reader gaat mee vol met leuke boeken. En: eten. Ik neem altijd eten mee, voor het geval er niet (genoeg) eten is onderweg. Anders word ik vreselijk hangry. En water! Natuurlijk hangt dit ook een beetje af van hoe lang de reis is. Wat ik meeneem en aantrek is nogal anders als ik vijftien uur in een vliegtuig zit (lees: dan gaat er veel mee en dan trek ik het meest comfortabele mogelijk aan), dan wanneer ik twee uur in de trein zit naar een mooie plek in Nederland, België of Duitsland (lees: dan gaat wel een boek mee, maar verder doe ik niet zoveel moeite).

3: 'Thuiskomen'

Als ik ergens langer dan twee nachten blijf, pak ik altijd mijn koffer uit. Kijk, als ik ergens een weekendje ben, dan leg ik mijn koffer of tas open op de grond en dan red ik me wel. Ben ik ergens langer? Dan geef ik alles een plekje. Ik ruim de kasten in en berg alles op. Mijn koffer gaat uit het zicht. Op die manier ben ik elke dag minder aan het zoeken naar mijn spullen, en ik vind het gewoon een meer ’thuisgevoel’ geven als ik niet uit mijn koffer hoef te leven.

Wat ik ook doe om me prettiger te voelen in een hotelkamer, vakantiehuisje of B&B is dat ik iets met een geur meeneem. Afhankelijk van de plek kunnen dat kaarsjes, geurstokjes of wierook zijn. Of een homespray. Je kan natuurlijk niet overal zomaar kaarsen en wierook aansteken, dus het ligt eraan waar ik heen ga.

Enne, als ik naar een vakantiehuisje ga en we reizen met de auto, dan neem ik ook altijd een eigen dekentje mee. Ja, gewoon van die chilldekentjes waar je op de bank zo cosy onder kan kruipen. Tip: de grootste van Leen Bakker.

4: Me time

Of ik nou twee weken in Thailand ben, vijf dagen in New York of drie dagen in Parijs: ik heb tijd voor mezelf nodig. Ik kan niet eindeloos achter elkaar allemaal leuke dingen doen, plekken bezoeken en nieuwe hotspots ontdekken. Ik moet kunnen zitten (of liggen, ook goed) en een boek kunnen lezen. Of een serie kunnen kijken. Als ik niet wat tijd voor mezelf heb, kan ik helemaal niet genieten van de rest. Dus wat ik ook doe en waar ik ook ben, die tijd voor mezelf die plan ik altijd in. Ook als het werktrips zijn, dan check ik vooraf goed of er tijd is om even mentaal te landen en op te laden.

5: Routines van thuis

Op reis kom je natuurlijk snel los van je dagelijkse gewoontes en is het leven even helemaal anders dan wanneer je gewoon thuis bent. Toch zijn er wel wat dingen die ik altijd graag vasthoud, al is graag niet echt het juiste woord: het gaat gewoon bijna vanzelf.

Ten eerste is dat mijn ritme, dat zit er zó ingebakken dat ik er echt niet omheen kan. Als ik geen wekker zet, word ik gewoon tussen 6:30 en 7:00 wakker. Altijd! Het gebeurt letterlijk nooit dat ik ineens om 9:30 wakker word als ik geen wekker zet. Dus: die vroege ochtenden die gaan er niet uit bij mij. Dat betekent ook dat ik ’s avonds rond een uur of elf gewoon hartstikke moe ben en graag naar bed ga. Op reis kan dat niet altijd en dat geeft ook helemaal niet – soms moet je gewoon even je ritme wat omgooien. Maar die vroege ochtenden: ze zijn er niet uit te slaan.

Daarnaast vind ik het echt fijn om te kunnen bewegen, en dan het liefst: wandelen. Ik wandel thuis zo’n anderhalf uur per dag en ik ga het liefst niet zonder. Op héle warme plekken ga ik ook weleens zwemmen of gewoon de gekoelde sportschool in om toch lekker te kunnen bewegen, anders voel ik me gewoon raar! Natuurlijk laat ik het op vakantie weleens los en lig ik ook weleens de hele dag voor pampus op een strand, maar het liefst maak ik lekker mijn ochtendwandeling zodat ik me de hele dag energiek voel.

En: ik mis het wel als ik niet gezond kan eten. Natuurlijk is het op reis heerlijk om te eten waar je zin in hebt, maar ik vind het na een paar ongezonde maaltijden altijd wel erg lekker als ik wél wat groente, fruit of havermout kan eten. Heerlijk dus als ik gewoon eens een salade kan bestellen of iets anders gezonds.

Ben jij ook vaak op reis? En zijn er dan bepaalde gewoontes die je hebt? Of laat je alles los en ga je voor het avontuur?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.