De meest gestelde cruise-vragen

Voor ik op cruise ging, zat ik vol vragen. Hoe groot is het schip? Wat is er allemaal te doen? Is er een dresscode? Is het niet stressen om op tijd weer bij het schip te zijn? Hoe gaat het met eten? Wat bleek: jullie hebben die vragen ook. Vandaag beantwoord ik de meest gestelde vragen over cruises!

Leestijd

Nu ben ik natuurlijk helemaal geen expert, ik ben pas één keer op een cruise geweest. Toe heb ik mezelf wel compleet ondergedompeld in de wereld van cruises. Ik wilde het naadje van de kous weten! Vooraf heb ik eindeloos gegoogeld, vaak tevergeefs, want veel dingen die ik wilde weten kon ik helemaal niet vinden. Van jullie kreeg ik ook enorm veel vragen over mijn cruise en daarom beantwoord ik vandaag de meest gestelde vragen!

Zijn er niet alleen oude/rijke mensen aan boord?

Nee! Helemaal niet. Nu weet ik natuurlijk niet of dit op alle cruises zo is, maar op ‘mijn’ cruise zaten juist helemaal niet zoveel oudere mensen. Het publiek was heel gemengd, van kleine kinderen tot oude mensen en alles daartussen. Ik denk dat de grootste groep tussen de 30 en 40 was.

En rijk: dat kan je natuurlijk niet zien. Maar dat idee had ik niet. Het leken me allemaal heel normale mensen met heel normale inkomens.

Is het ook leuk voor kinderen?

Dit zal per cruise verschillen (dus verdiep je goed in het schip waar je mee wilt varen), maar op ons schip waren vrij veel kinderen. Er is veel animatie voor ze en ook is er een speciaal gedeelte met zwembad en allemaal speeltoestellen buiten. Ik denk dat het voor kinderen een fantastische belevenis is.

Word je niet zeeziek? Schommelt de boot heel erg?

Ik heb niemand ziek zien worden aan boord. Maar goed, ik was dan ook niet de hele reis overal (goh), dus wellicht zal er echt wel iemand over zijn nek zijn gegaan. Tijdens onze cruise hebben we bijna niet gevoeld dat we op zee waren! Af en toe voel je een klein schokje of dan hoor je iets zacht kraken, maar de zee en het weer was zo rustig dat je bijna niks voelde.

Alleen de laatste avond en nacht was de zee iets ruiger en toen ging de boot ook meer heen en weer. Ik werd daar niet misselijk van, maar ik kan me voorstellen dat als je snel zeeziek bent, je dat dan wel hebt. Dus: reispilletjes meenemen!

Is het niet vervelend dat je overal maar zo kort bent?

In Barcelona waren we maar van 9 tot 14 en in Napels van 14 tot 18.30. Op andere plekken waren we wat langer, zo waren we op Ibiza van negen uur ’s ochtends tot twee uur ’s nachts. Ik vond het daar heel leuk dat we ’s avonds nog even op een terrasje konden zitten om te eten – de andere avonden aten we altijd op het schip. Het eten aan boord is goed, maar ik vind het op vakantie ook heel leuk om rond te struinen en te zoeken naar een leuk plekje om te eten, dus dat miste ik ’s avonds vooral.

Het antwoord op de vraag is: ja, maar dat weet je vooraf. Ik wist dat we in Barcelona alleen een beetje rond konden wandelen, in Napels hetzelfde verhaal. En: als het schip om 14 uur vertrekt, moet je om 13.30 uiterlijk aan boord zijn. Wij zorgden telkens dat we een uur vooraf weer op het schip waren om stress te voorkomen. De boot wacht namelijk niet op je!

Er zijn ook cruises die langer op een plek blijven, zodat je de plek wat beter kan ervaren.

Hoe zijn de excursies? Kan je genoeg zien van een plek?

Wij hebben geen excursies gedaan, puur omdat we het leuk vinden om zelf een plek te ‘ontdekken’ door gewoon rond te wandelen. Ook vonden we het aardig duur én we vonden het juist wel lekker om van de boot af even níet tussen grote groepen mensen te zitten. Er was wel veel aanbod, op elke plek was genoeg te doen.

Wel hebben we twee keer een shuttlebus geboekt, voor een paar euro per persoon kan je dan onbeperkt heen en weer vanaf de cruise terminal naar het centrum van de stad waar je aanlegt. Niet in elke stad ligt het schip heel dichtbij het centrum, namelijk. Ook hebben we op Sicilië een shuttle naar het strand genomen. Het nadeel daarvan is wel dat je op een specifieke tijd weggaat en weer terugmoet, het voordeel is dat je met de excursies van het schip garantie hebt dat je op tijd op het schip bent. Het schip wacht op de bussen van de eigen excursies.

Hoe groot is het schip? Hoe lang doe je er over om van de ene naar de andere kant te lopen?

De Costa Fascinosa, waar wij op zaten, is bijna 300 meter lang. Onze hut zat helemaal voorin het schip en restaurants en bars waar we vaak heen gingen zaten helemaal aan de andere kant. Dat is dus zo’n 250 meter lopen, en weer terug. Heen en weer is dat zo’n vijf minuten (afhankelijk van hoe snel je loopt). En er zijn elf dekken, maar je kan dan de lift nemen. Er zijn genoeg liften aan boord en die zijn mega snel. Ik bewoog aan boord meer dan ik dacht: het is echt groot en er zijn zoveel plekken waar je even heen kan wandelen.

Hoe werkt het in- en uitschepen?

Dit vroeg ik me vooraf heel erg af. Als er 3800 mensen een boot af of op willen, betekent dat toch lange rijen en gedoe? Nou, nee dus. Toen we aankwamen vanaf het vliegveld, nam iemand onze koffers aan en bracht die naar de kamer. Toen konden we gewoon zo het schip op lopen, waar we even door de security moesten. Geen rij. Geen gedoe. Nu scheelt het dat er niet 3800 mensen tegelijk op dezelfde plek aan boord gaan.

En als je aankomt in de havens van een nieuwe plek dan? Nou, ook toen hebben we nooit in rijen gestaan. Ook omdat we niet per se meteen van boord wilden – als je gewoon even een paar minuten wacht is het heel rustig.

Als je terug aan boord wilt, ga je meestal door een cruise terminal (waar vaak ook wat winkeltjes en zo zijn) en daar moet je door de security. Je tas moet door een scan en zelf moet je door een poortje. Hier hebben we wel een paar keer moeten wachten, maar dat duurde dan maximaal vijf minuten. En hop, dan konden we zo weer het schip op lopen.

Dit ging telkens zó gestroomlijnd en vlekkeloos! Ik was daar echt door verrast.

Hoe zit het met eten aan boord?

Op onze cruise (en de meeste cruises) heerst een all-inclusie formule. Dus bij je prijs zit het eten inbegrepen: ontbijt, lunch en diner. Je kan kiezen uit verschillende restaurants waarvan drie inclusief en twee tegen betaling. Wij hebben één avond in een restaurant gegeten waar we €30 per persoon voor bijbetaalden, maar het eten vonden wij niet veel beter dan in het restaurant dat inclusief was. Het enige voordeel was dat we lekker rustig in een kleiner restaurant zaten – de inclusieve restaurants zijn namelijk énorm en heel druk.

Het eten vonden wij aan boord echt goed. We hebben elke dag lekker gegeten. Er is veel keus, zeker bij de buffetten, en alles smaakt goed en vers. A la carte bij het diner is ook goed met elke dag andere keuzes.

De eerste avond werden we aan een grote tafel met allemaal anderen gezet, maar we hebben die dag nog gevraagd om een tafel met z’n tweetjes. Dat vonden wij prettiger. Als je dat niet doet, zit je elke avond met een groepje onbekenden aan tafel.

Waar moet je voor bijbetalen?

 • – drinken. Alle drankjes die je bestelt (ook water) kosten geld bovenop de prijs van de reis. Je kan vooraf een drankenpakket kopen zodat je onbeperkt kan drinken, maar dat hoeft niet.
 • – de restaurants die niet inclusief zijn. Je betaalt dan een paar tientjes voor een menu.
 • – roomservice en ontbijt op de kamer. Roomservice is €2 en dan kan je alles bestellen van het menu. Ontbijt op de kamer is €5 per persoon en ook dan kan je zoveel bestellen als je wilt.
 • – vermaak zoals de bioscoop, het casino, spelletjes, films op de kamer, de spa (die is duur!). De sportschool en het theater zijn wel inclusief.
 • – WiFi. Ik kocht 3GB voor €110. Erg duur, maar goedkoper dan wanneer je gaat surfen op het maritieme netwerk. Dus (roaming) data uitzetten zodra je de zee opgaat!
 • – de excursies
 • – was laten doen
 • – €10 per persoon per dag ‘service fee’. Dit is een fooi die wordt verdeeld over de personeelsleden.

Uiteindelijk kwamen wij op €400 extra na de reis, inclusief WiFi en de fooi. Het drankenpakket (a €200 per persoon) hadden we vooraf al afgerekend. Als je aan boord komt krijg je een pas, die kan je koppelen aan je creditcard óf je kan er bij de balie contant geld op storten. Die pas is je identiteitskaart aan boord én je betaalpas.

Hoe zijn de kamers?

Op een cruiseschip zijn, net als bij een hotel, meerdere soorten kamers. Zo heb je binnenhutten (zonder raam), buitenhutten (met raam) en hutten met balkon. Maar er zijn ook grote luxe suites. Wij hadden een buitenhut met balkon en die was mega comfortabel. Het is gewoon net een hotelkamer maar dan op een boot. Het is ruim, de bedden zijn goed en het balkon is ruim genoeg om lekker met z’n tweetjes op te zitten.

Ik hoop dat ik al jullie brandende vragen heb beantwoord! Ik wilde dat ik dit vooraf wist 🙂 Ben je weleens op een cruise geweest, of overweeg je het nu?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

24 reacties
 1. Ivon

  Een cruise staat ook nog wel op mijn travel-lijstje ja, maar mij lijkt dan zuid amerika heel tof om te doen.
  Ik ben dit jaar op zeilvakantie geweest in Kroatië, dat was ook heel tof!
  Daar voel je denk ik wel beter dat je op zee zit dan met een cruise-schip, wanneer we “aan land” waren zat je voor je gevoel nog helemaal na te schommelen haha..

 2. Lou

  Het lijkt me wel tof om overal te komen. Maar ik vind het erg misleidend om te doen alsof het all-in is en dan toch nog geen drinken, diensten en internet te verschaffen. En de prijzen vind ik idioot. Een balkonhut is trouwens ook echt behoorlijk veel duurder dan vanafprijzen. En dan zit je ook nog met al die mensen en al dat ‘vermaak’.

  • Cynthia Schultz

   Haha jep, het is ook zeker niet voor iedereen weggelegd.

 3. Natasja

  Poeh. Hoewel het me heel gaaf lijkt om een cruise te doen, moet je er ook nog een hoop extra voor bijleggen. Tuurlijk: als je en cruise boekt, houd je hier al rekening mee… Ik zou best wel eens een keer een cruise willen doen. Puur voor de ervaring. Maar of ik dat dan vaker zou willen…

 4. MHO

  Leuk artikel, ik geniet hier altijd van 🙂

  Misschien een stomme vraag, maar wordt er overal (buiten) op het schip gerookt? Lijkt me niet zo chill, aangezien je met heel veel mensen dicht op elkaar zit.

  • Cynthia Schultz

   Nee, het mag niet op alle plekken. Er zijn speciaal aangewezen spots voor.

 5. Carina

  Wauw ik ga echt nooit een cruise doen, als je zelfs voor het drinken van water moet betalen. En van al die extra kosten kun je zelf zowat weer een trip doen. Nee, dat is het mij niet waard.

  • Ingrid

   Als je op een terrasje waar dan ook zit en je bestelt een Spa blauw dan betaal je toch ook….?

 6. Donna

  Super leuk om te lezen! Ik wil nog dolgraag een keer een Disney cruise doen.

 7. Marijke

  Vorige maand ook met Costa op cruise geweest, naar de Noorse Fjorden 🙂 Inderdaad ook bucketlistdingetje. Het was erg fijn, maar er komt geen 2de keer voor ons.
  Voordelen:
  – Inderdaad ruime kamer waar je overdag kan ‘chillen’ als je geen zin het in de drukte aan het zwembad en degelijke. Ook waren de kamers redelijk geluidsdicht vond ik. Geen last gehad van de buren naast, boven of onder ons
  – Veel keuze in eten (iets te veel, haha) en veel vers (in de mate van het mogelijke)
  – Heel vriendelijke personeel, van de balie tot de obers bij het avondeten
  – Veel animatie, doorheen de dag
  – 90% van de vloerbekleding was tapijt, maar alles was heel schoon. Ook werd elke dag onze kamer gepoetst en dan tijdens het avondeten nog een controle of er handdoeken vervangen moesten worden en eventueel het bed nog eens opdekken

  Nadelen
  – Onze bagage was kwijt gespeeld bij het inschepen (last minute kamer upgrade gehad dus bagage labels klopte niet meer). Uiteindelijk zelf gaan zoeken in de gangen om ze te vinden…
  – Uitstapjes zijn zó duur. Gemiddeld €100 per persoon voor een gewoon boot- of bustochtje. We meerden aan in veel kleine havenstadjes in Noorwegen (Flam, Geiranger) waar geen schuttlebussen of openbaar vervoer waren om op eigen houtje iets te kunnen doen
  – 1 van de 2 volledige dagen op zee ben ik wel zeeziek geworden. En natuurlijk geen pilletjes bij want “op zo’n grote boot voel je niet joh!!1!”.
  – Wij hadden ook een all-in pakket geboekt. Maar eens op de boot bleken er 3 verschillende te zijn? Sterke alcoholische dranken en frisdranken zaten er in, maar voor een flesje water moesten we bijbetalen. Waar dan ook nog eens 10% service kosten bijkomen (om het flesje uit de koeling te nemen en aan te geven…)
  – Animatie tijdens het avondeten. In het restaurant. En niet gewoon een zacht orkest op de achtergrond, maar een ludieke zanger, inclusief dans. Ik kan begrijpen dat sommige mensen dit leuk vinden, maar ik persoonlijk niet. Maar doordat je bij het avondeten verbonden was aan een uur en restaurant, was er geen ontkomen aan…

  Geen spijt dat we gegaan zijn, Noorwegen is prachtig. Maar een cruise kost ongeveer dubbel zoveel als een all-in hotelreis. Voor dat geld verwacht je ook wel wat…

 8. Jolien

  Fijn om te lezen! Ik overweeg al een tijdje om samen met vriendlief een cruise te doen en nu ben ik helemaal overtuigd! 🙂

 9. Jessica J.

  Wat ontzeeettend hoog, die kosten bovenop een sowieso al dure cruise. Die WiFi, holy moly! Lijkt me wel bijzonder om mee te maken. Tof dat je zo eerlijk veelgestelde vragen beantwoordt, ook over de prijs. 🙂

 10. Willemse

  Mij lijkt een cruise alleen leuk als famillie reunie/ zoveel jarige bruiloft of zoiets.
  Je bent veel samen maar je kan je ook terug trekken of er eventjes alleen op uit.
  Dat kan natuurlijk ook op het vaste land, maar in mijn fantasie is een cruise hier uitermate geschrikt voor.
  Maar zomaar gewoon ipv een vakantie aan land zou ik dit nooit doen denk ik.

 11. Pascalle

  Bij Holland america line heb je op de boot een keer per cruise de librije als speciaal restaurant. Heb er nu vijf gedaan door heel Europa en ben er zeer tevreden over

 12. Lindsey Beljaars

  Erg leuk om te lezen. Als ik zou kiezen voor een cruise dan zou mijn voorkeur zijn een cruise door de Noorse Fjorden!

 13. Margot

  Ik heb wel eens een cruise gemaakt, een aantal jaar geleden. Wij stopten wel wat langer bij de verschillende plekken en volgens mij zaten bij ons alle drankjes (afgezien van alcohol) al bij de prijs inbegrepen. Het zal wel verschillen per schip en maatschappij denk ik. Ook hadden wij een goedkopere binnenhut (dus zonder raam/balkon) en dat was echt helemaal prima. We waren toch steeds op pad. Ik vond het in elk geval erg leuk!

 14. Simone

  Fijn dat je dit bespreekt! Een cruise trekt me totaal niet, maar had wel wat vragen haha! Ik dacht dat je enorm lang zou moeten wachten om het schip af en op te gaan, gelukkig is dat niet zo!

 15. Alyssa

  Ik ben nog nooit op een cruise geweest, maar het lijkt me wel echt een ervaring. Misschien dat we dit in de toekomst wel een keertje gaan doen. Goede uitleg en mooie foto’s! Heel duidelijk.

 16. Ingrid

  Op zich lijkt het me wel leuk om een keer een cruise te maken. Maar de bijkomende kosten vind ik dan toch best aan de forse kant.
  Ik hou ook niet zo van heel veel mensen op één plek èn ik vind het fijn om zelf uit te vogelen welke plaatsjes ik zou willen bezichtigen en hoe lang ik er wil verblijven. Ik zou echt bang zijn de boot te missen! haha. Maar goed, wie weet over een paar jaar… 😉

 17. Minka

  Nee ik ben nog nooit op een cruise geweest en ik overweeg het ook zeker niet. Ik vond het wel erg leuk om met jou mee te kijken. Mijn voorkeur gaat echt uit naar rustige exclusieve en vooral niet massale plekken. Jullie uitzicht vanaf de hut lijkt me trouwens wel heerlijk en rustig!

 18. Liset

  Ik ben nog nooit op een cruise geweest, maar de ervaring lijkt me zeker eens leuk om mee te maken. Hoeveel dagen heb je nu totaal op de boot gezeten? Het lijkt me prachtig om een langere cruise te maken, zodat je echt bijvoorbeeld een wereldcruise maakt. Wel even schrikken hoeveel service fee (is dat verplicht?) je moet betalen en de wifi is inderdaad belachelijk duur. Heel fijn dat je dit allemaal hebt kunnen testen!

  • AK

   Ha Liset, qua service fee bedacht ik me dat ik laatst op mijn gewone vakantie ook stiekem best veel uitgaf aan allerlei vormen van fooi. Bedragen naar boven afronden als ik ergens wat dronk of at, bijdragen voor toiletgebruik (ook een soort service fee), fooi voor gidsen… Het liep stiekem aardig op! Die tien euro per dag vind ik daarom zo gek nog niet.

   Ben net als jij echter wel geschrokken van de wifikosten, die vind ik wel buiten proportie. Goed om dat op voorhand te weten.

 19. Laura | I scream beauty

  Ik heb 8 jaar geleden een cruise gemaakt in het Caribisch gebied. Wij bleven overal ruim een dag en het schip was ook wel wat groter! Ik vond het een super leuke ervaring en zou zo nog een keer gaan!