Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

De meest gestelde cruise-vragen

Voor ik op cruise ging, zat ik vol vragen. Hoe groot is het schip? Wat is er allemaal te doen? Is er een dresscode? Is het niet stressen om op tijd weer bij het schip te zijn? Hoe gaat het met eten? Wat bleek: jullie hebben die vragen ook. Vandaag beantwoord ik de meest gestelde vragen over cruises!

Leestijd

Nu ben ik natuurlijk helemaal geen expert, ik ben pas één keer op een cruise geweest. Toe heb ik mezelf wel compleet ondergedompeld in de wereld van cruises. Ik wilde het naadje van de kous weten! Vooraf heb ik eindeloos gegoogeld, vaak tevergeefs, want veel dingen die ik wilde weten kon ik helemaal niet vinden. Van jullie kreeg ik ook enorm veel vragen over mijn cruise en daarom beantwoord ik vandaag de meest gestelde vragen!

Zijn er niet alleen oude/rijke mensen aan boord?

Nee! Helemaal niet. Nu weet ik natuurlijk niet of dit op alle cruises zo is, maar op ‘mijn’ cruise zaten juist helemaal niet zoveel oudere mensen. Het publiek was heel gemengd, van kleine kinderen tot oude mensen en alles daartussen. Ik denk dat de grootste groep tussen de 30 en 40 was.

En rijk: dat kan je natuurlijk niet zien. Maar dat idee had ik niet. Het leken me allemaal heel normale mensen met heel normale inkomens.

Is het ook leuk voor kinderen?

Dit zal per cruise verschillen (dus verdiep je goed in het schip waar je mee wilt varen), maar op ons schip waren vrij veel kinderen. Er is veel animatie voor ze en ook is er een speciaal gedeelte met zwembad en allemaal speeltoestellen buiten. Ik denk dat het voor kinderen een fantastische belevenis is.

Word je niet zeeziek? Schommelt de boot heel erg?

Ik heb niemand ziek zien worden aan boord. Maar goed, ik was dan ook niet de hele reis overal (goh), dus wellicht zal er echt wel iemand over zijn nek zijn gegaan. Tijdens onze cruise hebben we bijna niet gevoeld dat we op zee waren! Af en toe voel je een klein schokje of dan hoor je iets zacht kraken, maar de zee en het weer was zo rustig dat je bijna niks voelde.

Alleen de laatste avond en nacht was de zee iets ruiger en toen ging de boot ook meer heen en weer. Ik werd daar niet misselijk van, maar ik kan me voorstellen dat als je snel zeeziek bent, je dat dan wel hebt. Dus: reispilletjes meenemen!

Is het niet vervelend dat je overal maar zo kort bent?

In Barcelona waren we maar van 9 tot 14 en in Napels van 14 tot 18.30. Op andere plekken waren we wat langer, zo waren we op Ibiza van negen uur ’s ochtends tot twee uur ’s nachts. Ik vond het daar heel leuk dat we ’s avonds nog even op een terrasje konden zitten om te eten – de andere avonden aten we altijd op het schip. Het eten aan boord is goed, maar ik vind het op vakantie ook heel leuk om rond te struinen en te zoeken naar een leuk plekje om te eten, dus dat miste ik ’s avonds vooral.

Het antwoord op de vraag is: ja, maar dat weet je vooraf. Ik wist dat we in Barcelona alleen een beetje rond konden wandelen, in Napels hetzelfde verhaal. En: als het schip om 14 uur vertrekt, moet je om 13.30 uiterlijk aan boord zijn. Wij zorgden telkens dat we een uur vooraf weer op het schip waren om stress te voorkomen. De boot wacht namelijk niet op je!

Er zijn ook cruises die langer op een plek blijven, zodat je de plek wat beter kan ervaren.

Hoe zijn de excursies? Kan je genoeg zien van een plek?

Wij hebben geen excursies gedaan, puur omdat we het leuk vinden om zelf een plek te ‘ontdekken’ door gewoon rond te wandelen. Ook vonden we het aardig duur én we vonden het juist wel lekker om van de boot af even níet tussen grote groepen mensen te zitten. Er was wel veel aanbod, op elke plek was genoeg te doen.

Wel hebben we twee keer een shuttlebus geboekt, voor een paar euro per persoon kan je dan onbeperkt heen en weer vanaf de cruise terminal naar het centrum van de stad waar je aanlegt. Niet in elke stad ligt het schip heel dichtbij het centrum, namelijk. Ook hebben we op Sicilië een shuttle naar het strand genomen. Het nadeel daarvan is wel dat je op een specifieke tijd weggaat en weer terugmoet, het voordeel is dat je met de excursies van het schip garantie hebt dat je op tijd op het schip bent. Het schip wacht op de bussen van de eigen excursies.

Hoe groot is het schip? Hoe lang doe je er over om van de ene naar de andere kant te lopen?

De Costa Fascinosa, waar wij op zaten, is bijna 300 meter lang. Onze hut zat helemaal voorin het schip en restaurants en bars waar we vaak heen gingen zaten helemaal aan de andere kant. Dat is dus zo’n 250 meter lopen, en weer terug. Heen en weer is dat zo’n vijf minuten (afhankelijk van hoe snel je loopt). En er zijn elf dekken, maar je kan dan de lift nemen. Er zijn genoeg liften aan boord en die zijn mega snel. Ik bewoog aan boord meer dan ik dacht: het is echt groot en er zijn zoveel plekken waar je even heen kan wandelen.

Hoe werkt het in- en uitschepen?

Dit vroeg ik me vooraf heel erg af. Als er 3800 mensen een boot af of op willen, betekent dat toch lange rijen en gedoe? Nou, nee dus. Toen we aankwamen vanaf het vliegveld, nam iemand onze koffers aan en bracht die naar de kamer. Toen konden we gewoon zo het schip op lopen, waar we even door de security moesten. Geen rij. Geen gedoe. Nu scheelt het dat er niet 3800 mensen tegelijk op dezelfde plek aan boord gaan.

En als je aankomt in de havens van een nieuwe plek dan? Nou, ook toen hebben we nooit in rijen gestaan. Ook omdat we niet per se meteen van boord wilden – als je gewoon even een paar minuten wacht is het heel rustig.

Als je terug aan boord wilt, ga je meestal door een cruise terminal (waar vaak ook wat winkeltjes en zo zijn) en daar moet je door de security. Je tas moet door een scan en zelf moet je door een poortje. Hier hebben we wel een paar keer moeten wachten, maar dat duurde dan maximaal vijf minuten. En hop, dan konden we zo weer het schip op lopen.

Dit ging telkens zó gestroomlijnd en vlekkeloos! Ik was daar echt door verrast.

Hoe zit het met eten aan boord?

Op onze cruise (en de meeste cruises) heerst een all-inclusie formule. Dus bij je prijs zit het eten inbegrepen: ontbijt, lunch en diner. Je kan kiezen uit verschillende restaurants waarvan drie inclusief en twee tegen betaling. Wij hebben één avond in een restaurant gegeten waar we €30 per persoon voor bijbetaalden, maar het eten vonden wij niet veel beter dan in het restaurant dat inclusief was. Het enige voordeel was dat we lekker rustig in een kleiner restaurant zaten – de inclusieve restaurants zijn namelijk énorm en heel druk.

Het eten vonden wij aan boord echt goed. We hebben elke dag lekker gegeten. Er is veel keus, zeker bij de buffetten, en alles smaakt goed en vers. A la carte bij het diner is ook goed met elke dag andere keuzes.

De eerste avond werden we aan een grote tafel met allemaal anderen gezet, maar we hebben die dag nog gevraagd om een tafel met z’n tweetjes. Dat vonden wij prettiger. Als je dat niet doet, zit je elke avond met een groepje onbekenden aan tafel.

Waar moet je voor bijbetalen?

  • – drinken. Alle drankjes die je bestelt (ook water) kosten geld bovenop de prijs van de reis. Je kan vooraf een drankenpakket kopen zodat je onbeperkt kan drinken, maar dat hoeft niet.
  • – de restaurants die niet inclusief zijn. Je betaalt dan een paar tientjes voor een menu.
  • – roomservice en ontbijt op de kamer. Roomservice is €2 en dan kan je alles bestellen van het menu. Ontbijt op de kamer is €5 per persoon en ook dan kan je zoveel bestellen als je wilt.
  • – vermaak zoals de bioscoop, het casino, spelletjes, films op de kamer, de spa (die is duur!). De sportschool en het theater zijn wel inclusief.
  • – WiFi. Ik kocht 3GB voor €110. Erg duur, maar goedkoper dan wanneer je gaat surfen op het maritieme netwerk. Dus (roaming) data uitzetten zodra je de zee opgaat!
  • – de excursies
  • – was laten doen
  • – €10 per persoon per dag ‘service fee’. Dit is een fooi die wordt verdeeld over de personeelsleden.

Uiteindelijk kwamen wij op €400 extra na de reis, inclusief WiFi en de fooi. Het drankenpakket (a €200 per persoon) hadden we vooraf al afgerekend. Als je aan boord komt krijg je een pas, die kan je koppelen aan je creditcard óf je kan er bij de balie contant geld op storten. Die pas is je identiteitskaart aan boord én je betaalpas.

Hoe zijn de kamers?

Op een cruiseschip zijn, net als bij een hotel, meerdere soorten kamers. Zo heb je binnenhutten (zonder raam), buitenhutten (met raam) en hutten met balkon. Maar er zijn ook grote luxe suites. Wij hadden een buitenhut met balkon en die was mega comfortabel. Het is gewoon net een hotelkamer maar dan op een boot. Het is ruim, de bedden zijn goed en het balkon is ruim genoeg om lekker met z’n tweetjes op te zitten.

Ik hoop dat ik al jullie brandende vragen heb beantwoord! Ik wilde dat ik dit vooraf wist 🙂 Ben je weleens op een cruise geweest, of overweeg je het nu?


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.