Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Lissabon citytrip Tips

van
Eindhoven
naar
Lissabon
55055
stappen gelopen
126
foto's gemaakt

Ik maakte een toffe citytrip naar Lissabon! Wat een mega leuke stad, hip maar toch heel authentiek. Ik deel vandaag mijn Lissabon citytrip tips zodat jij lekker goed voorbereid op pad kunt.

Leestijd

Lissabon

Lissabon. Lisboa. Lisbon.
Hoofdstad van Portugal
1866 kilometer van Amsterdam
550.000 inwoners
Gebouwd op 7 heuvels

Ik boekte een citytrip met een vriendin met als doel echt even uit de dagelijkse gang van zaken te stappen. Even gedachten op nul en genieten van zon, shoppen, lekker eten en sangria.
Na mijn bezoek aan Valencia vorig jaar realiseerde ik me dat mijn favoriete vakantie misschien toch wel de citytrip is. Ik ben een mens dat heel lekker gaat op veel prikkels en nieuwe indrukken. Dat gezegd hebbende ben ik ook wel iemand die van rust houdt, alleen gewoon niet elke dag de hele dag. Valencia was zo perfect voor mij omdat het én stad was én strand én hip én authentiek. Eigenlijk hoopte ik dat zelfde gevoel een beetje in Lissabon te treffen. Je zou denken, ga dan lekker terug naar Valencia, doe ik ook zeker nog wel een keer, maar iets nieuws ontdekken heeft toch echt mijn voorkeur.
Maakte Lissabon het waar? JA!

Overal waar je loopt in Lissabon is het mooi. Natuurlijk zie je af en toe een bouwval of een gat in de weg, maar echt in elke straat waar ik ben geweest (centrum en rondom) zag ik mooie panden. Ik ben gek op printjes zoals jullie ondertussen misschien wel weten en in Lissabon waren zoveel panden helemaal betegeld met de mooiste tegeltjes. Echt prachtig. De hamvraag: waarom doen we dat niet in Nederland?

Ook is het mooi doordat de stad op heuvels gebouwd is. Daardoor tref je meerdere keren op een dag een ongekend uitzicht zonder dat je daar een hoge toren voor moet beklimmen. Elke keer weer kijk je over al die gepleisterde, verspringende, kleurrijke stad. Chaotisch omdat geen steen recht ligt, maar in oktober verassend overzichtelijk qua drukte en toerisme.

De beruchte ‘ik-pluk-een-sinaasappel-pose’. Nailed it.
Ik maak altijd graag een praatje met taxi chauffeurs omdat je zo nog eens wat insider details te weten komt. Ik verbaasde me dat het in oktober nog zo ongelofelijk groen was in de stad, en zo leerde ik dat alles in de stad bewaterd wordt. Echter rondom Lissabon is alles bruin want het heeft al tien maanden niet geregend. OMG! Het lijkt natuurlijk een zegen maar voor de boeren en het milieu is het alles behalve relaxed. Wel bijzonder dat ze het dus wel topprioriteit houden om de stad groen te houden, zoals je hier aan deze sinaasappelboompjes ziet. Voor ons wel prettig, want alle vier dagen hadden wij 26 graden met een strakblauwe lucht.

Slapen

We sliepen in Hotel Silk. Ik boekte via Booking.com en deed dat heel erg voordelig. Ik rekende €231 euro af voor 3 nachten, 2 personen incl. ontbijt. Het hotel had een hele goede rating op booking.com en eigenlijk trok de fluwelen mintgroene sprei me toen over de streep. Hotel Silk is een kleine B&B op ongeveer 30 minuten lopen van het centrum. Ik kom zo even terug op dat vervoer. Het klinkt namelijk als een nadeel om buiten het centrum te zitten, maar als je zo licht slaapt als dat ik doe is het echt een voordeel om minder geluid om je heen te hebben. Het hotel/B&B was heel erg schoon, fris, onlangs gerenoveerd en had hele vriendelijke medewerkers. Ook was het ontbijt compleet en mooi verzorgd. Ik zou er zo weer verblijven!

Openbaar vervoer

Zoals in elke grote stad heb je keuze uit allerlei vervoersmiddelen. Vanaf het vliegveld ben je snel in de binnenstad met de metro, en het metrosysteem is gemakkelijk uit te vogelen. Het hele openbaar vervoer werkt op een eveneens gemakkelijk incheck systeem wat lijkt op onze ov-chipkaart. Je kunt per rit betalen, of een 24-uurs kaart kopen. Dat laatste raad ik wel aan want de stad is vrij verspreid en ligt bovendien op zeven heuvels. Alles lopen is dus intens, zelfs voor de Cynthia’s onder ons!

We kwamen er nog al snel achter de de taxi nemen ook erg voordelig is en dus maakten wij het ons de helft van de tijd heel erg gemakkelijk. Voor een ritje van ongeveer een kwartier betaal je ongeveer €6,00. Je kunt met Google Maps je geschatte taxiprijs zien, waardoor je snel kunt inschatten of het rendabel is of niet.

Heel typisch voor de stad zijn de trammetjes en liftjes. Liften in een stad, buiten de gebouwen om, dat klinkt natuurlijk gek. Het hoogteverschil is echter soms zo drastisch op een korte afstand dat een lift heel erg prettig is. Met bijvoorbeeld een soort lift-tram word je dan de heuvel opgebracht zoals je hierboven ziet. Dit zijn hele kleine trammetjes, waar weinig mensen in passen, dus vaak moet je wel even wachten. De eerste keer denk je, ach, dat heuveltje tem ik wel efkes. Nouuu de tweede keer leg je snel €3,00 voor twee keer neer hoor!

Er is één lift die er ook echt uitziet als een lift en dat is de Sant Justa-lift. Hier staat echter altijd wel een hele lange rij, dus wij hebben dit overgeslagen. Je komt hiermee wel op het hoogste punt waar het uitzicht fantastisch moet zijn. Dus wellicht om de beurt in de rij gaan staan als de ander eventjes wat winkeltjes induikt, want hij staat midden in het winkelgebied.

Ook zijn er trams die wat verder gaan dan alleen de heuvel op. Het zijn allemaal hele oude trams, vaak 70 jaar oud! De bekendste hiervan is tram 28. Dit is eigenlijk een normaal openbaar vervoersmiddel, maar hij leidt je toevallig langs vele highlights van de stad. Je ziet mooie pleinen, schattige steegjes en indrukwekkende vergezichten, en dat allemaal voor €2,80. De tram doet er ongeveer een 45 tot 60 minuten over om je helemaal tot de eindhalte te brengen; een indrukwekkende begraafplaats vol tombes.

Tijdens de rit wurmt de tram zich door de stad, die door de 70 jaar heen natuurlijk voller en voller is geworden met bussen en auto’s. We zagen dan ook heel wat bijzondere manoeuvres waarbij auto’s de bocht om achteruit de berg weer af moesten om de tram ruimte te geven. Mijn hemel, ik heb al moeite met normaal achteruit rijden, haha! Ook stonden we soms gewoon even te wachten op een vuilniswagen of geparkeerde auto.
Je hebt natuurlijk ook geen voice guide die je kekke triviale weetjes voert over de highlights waar je voorbij rijdt. ‘Oons bint zuunig’ geldt niet alleen voor Nederlanders want er stond best een rij. Wij hebben ongeveer 20 minuten moeten wachten, maar in het hoogseizoen is dit vele malen langer. Je stapt op aan het begin van de lijn voor een zitplek, op Praça Martim Moniz. Verderop in de lijn kun je soms niet meer bij in de tram, en moet je zeker staan. Het schijnt vroeg in de ochtend het rustigst te zijn.

Wil je niet wachten en/of wél een voiceguide? Ga dan met een hop on hop off bus, of neem een van de vele tours in soort van golfkarretjes die je werkelijk overal ziet. Ook kun je een fietstour doen, iets wat ik normaal heel erg leuk vind om de stad te leren kennen. Maar ja… die 7 heuvels hè ;).

Shoppen

Ik kan echt shoppen tot ik er bij neerval. Waar anderen af en toe moeten pauzeren hobbel ik rustig van openings- tot sluitingstijd van winkel naar winkel. Als je geld teveel hebt, kun je er in Lissabon in ieder geval goed vanaf komen. Wij kwamen alleen met handbagage dus inpakken voor de terugweg vergde de nodige kracht. Voor de visuals: twee steunende vrouwen met het volle gewicht op een koffertje waar ritsen het begaven en het zweet ons langzaam in de bilnaad kroop. Uiteindelijk met een trui en jas over de arm, nieuwe schoenen aan en slippers half uit de koffer hebben we het gered.

Je hebt luxe winkels aan de Avenida da Liberdade waar je over een prachtig brede straat loopt met een mooie groenstrook in het midden. De wijken Chiado en Baixa leveren het nodige keten geweld van Zara, Bershka etc. Altijd goed! Tussendoor tref je Portugese winkels of particuliere zaakjes. Wij vonden het heel bijzonder dat je door de ramen van de winkels zelfs nog mooie kijkjes had op de stad. Tref jij het nou slechter dan wij en heb je wel regen? Dan kun je als winkel liefhebber je hart ophalen in Centro Comercial Colombo. Een gigantisch winkelcentrum waar je écht kunt verdwalen tussen 400 winkels. Wij vonden het indrukwekkend, maar liepen toch liever door de stad waarvoor we kwamen. Helemaal omdat we prachtig weer hadden natuurlijk.

Strand

Jaaa, strand! Ik ben, net als vele anderen, dolgek op het strand en de zee. Om dit te combineren met een stedentrip, dan heb je voor mij dus echt het beste van beide vakantiewerelden. Cascais is de kustplaats waar het meest naar toe uitgeweken wordt vanuit de stad. Ondanks dat het maar 24 kilometer is, doet de trein er ongeveer 50 minuten over. De trein rijdt wel langs de kust, er gaan veel treinen en de treinen zijn schoon. Je stapt op bij Cais do Sodré, waar de metro je zo nodig naar toe brengt.

Normaliter vind je in deze kustplaats ook ligbedjes en parasols maar deze waren al weg toen wij in oktober kwamen. Ik heb heerlijk een uurtje een dutje gedaan, het strand is de enige plek waar ik met achtergrondgeluid in slaap kan vallen.

Badplaatsen Costa da Caparica en Estoril zijn ook populair, maar daar ben ik niet geweest.

Ik vond Cascais een heel charmant plaatsje. Erg toeristisch, maar dat gaf me zo in het najaar eigenlijk wel dat lekkere bekende vakantiegevoel. Er zijn wat winkeltjes en natuurlijk volop terrasjes en restaurantjes. En aan het strand smaakt die Sangria nóg iets lekkerder. Genieten!

Eten en drinken

Man, man, man. Wat een genot. Ik heb alleen maar lekker gegeten in Lissabon. Je ziet hippe restaurants en de wat authentiekere kleine bistrootjes. Ik genoot overal van. De eerste dag liepen we deze overdekte foodhall in waar we heerlijke glazen wijn dronken voor maar €2,50 en genoten van onder andere deze pavlova en tonijntartaar.

Nooit zag ik zoveel random foodtrucks in een stad. Niet in één straat naast elkaar op een aangewezen plek, maar her en der eentje op strategische plekken waar je blijft hangen alleen al door het mooie uitzicht zoals achter deze truck met froyo’s.

Een plek die je zeker moet bezoeken is bij de haven, naast het treinstation Cais do Sodre. Het begint met dit restaurant, wat duurder, en vervolgens heb je een rijtje met hele leuke restaurants/lunchrooms. Het voordeel: je zit pal aan de rivier de Taag en eten aan het water vind ik zelf altijd bijzonder lekker.

Na dat eerste restaurant kun je niet langs het water lopen maar moet je er aan de achterkant omheen. Je loopt dan door een steegje en dan vervolg je het rijtje van restaurantjes. De eerste in dát rijtje is ook een aanrader. Ik heb gekeken op streetview of ik de naam kan achterhalen maar dat lukt niet omdat er geen auto’s mogen rijden. Het was een heel bijzonder plekje met een toffe inrichting, een lekker terrasje, hele lekkere wijntjes, en het betere Mediterraanse eten.

Vervolgens sla je één restaurantje over, die overigens ook wel heel lekker kan zijn maar dat heb ik niet geprobeerd, en dan kun je neerstrijken bij Montana Lisboa Café. Montana is een merk dat graffiti spuitbussen, sharpies, en andere kleurrijke creatieve dingetjes verkoopt. Dit café is onderdeel van hun winkel, en ze verkopen dus RAINBOW BAGELS. Ik was en ben mega enthousiast omdat je hier gewoon mega vrolijk van wordt. Je zit lekker aan het water in het zonnetje, rainbow bageltje erbij, sangriaatje erbij, veeg mij maar op hoor. Ik ben me er van bewust dat ik nu wel heel alcoholisch overkom met al die Sangria haha.

Dan is er Park Rooftop. Dit lees je ook op alle blogs terug, zo heb ik het ook gevonden. Je herkent het namelijk niet als je door de stad loopt en er zijn ook geen bordjes. Park Rooftop is een bar op de bovenste verdieping van een parkeergarage. Ze hebben dit volgezet met planten, bomen en lounge-meubilair. De sangria is er ontzettend lekker, en ze hebben ook een leuke borrelkaart. De hamburgers hebben we niet geprobeerd. We zaten hier op onze eerste avond en we waren echt onder de indruk van het mooie uitzicht met al die lampjes. Superfijne plek en goed betaalbaar. Door de avondfoto’s natuurlijk lastig te zien, dus gooi er even een Googeltje tegenaan als je nieuwsgieriger bent geworden.

Dan is er Belém. Een wijk die misschien zelfs wel een apart dorpje is. Hier vind je een overvloed aan historie en musea. Als je daar van houdt, moet je zeker Belém bezoeken, maar doe dat wel overdag. Wij waren er ’s avonds en dan is alles dicht. Was ook wel een beetje blond. Waarom staat dit bij eten? Nou, Belém is ook waar je Este Oeste kunt vinden. Een heel tof restaurant met een heel lekker groot terras midden in een verhoogd mini parkje. Het is onderdeel van een museum, wat in de avond natuurlijk gesloten is, maar het restaurant opent weer rond 19:00. Gelukkig kun je er ook terecht voor lunch. Het leuke is de keuken. Een mix tussen Italiaans en Japans. Hemel! Sushi en pizza’s, briljante combinatie en handig als je met kids reist.

Tussen het centrum en Belém in ligt LX Factory. Een oud fabrieksterrein waar op een hele creatieve manier invulling is gegeven aan de panden met winkeltjes, barretjes en restaurants. Ik maakte de eerste foto net voor de zon onder was, maar als het donker is is het toch wel een stuk gezelliger nog. Wij aten bij Sushi Factory, waar je voordelig sushi kunt eten. Wij namen het all you can eat menu, maar dat ging anders dan hoe we het hier vaak zien. De chef bepaalde wat er op tafel kwam. Wij vonden het wel spannend en gingen ervoor! Zo eet je nog eens iets wat je zelf niet zo snel zult bestellen zoals sushi met aardbei of kiwi. Ik word zelf nog eens een sushi, love it.

Online zag ik veel over Pink Street. Een roze geschilderde straat waar vroeger de rosse buurt was. Ik las dat het vol zat met leuke barretjes, dus vol verwachting klopte mijn hart. Ik vond dit de enige deceptie in Lissabon. Het was eigenlijk een heel kort stukje straat en ja er zaten een paar barretjes aan, maar ik zie nog wel wat aspecten hoe je een dergelijk concept leuker kunt exploiteren. Kun je dus wat mij betreft overslaan!

Bron: looselab

Ik had natuurlijk al donkere avondfoto’s bij Park, en nu was het ook echt te donker om te fotograferen. Pharmacia is onderdeel van het Pharmacia Museum, iets wat me eigenlijk best wel heel interessant had geleken maar wederom was het museum gesloten. Ik onthoud het dus voor de volgende keer. Met deze foto’s kunnen jullie echter wel even zien hoe leuk het er hier uitziet. Overal is het apothekers thema doorgetrokken en je krijgt bijvoorbeeld water uit een grote apothekersfles, of olie uit een klein flesje met een pipetje. Buiten zit je heerlijk in de tuin met een mooi uitzicht. Je eet er tapas-achtige gerechtjes, maar dan wel net wat bijzonderder en meer culinair. Erg lekker, maar ook wat meer aan de prijs in verhouding tot de rest van Lissabon.

Wil je al boeken?

Lissabon heeft mijn hart echt gestolen. Wat een toffe stad! De mensen waren zo vriendelijk, en vrijwel iedereen spreekt goed Engels wat lekker communiceert. Achter elke hoek zit weer wat moois, een mooi gebouw of uitzicht. Een voordeel van al die heuvels. Lopen mat je wel echt af dus wissel het goed af met het nemen van de metro, trammetjes en taxi’s. De stad is niet duur, de prijzen liggen onder de Nederlandse prijzen. Als je op tijd boekt, kun je net als ik dus ook een mooi hotel of leuke B&B treffen voor weinig geld. Het was precies waar ik naar op zoek was: lekker eten, zowel op hippe creatieve plekken als authentiekere plekjes. Lekker sangria drinken voor dat echte vakantiegevoel en laten we dat strand niet vergeten! Fijn winkelen tussen al die mooie panden, en natuurlijk… de zon. Wat is het lekker om zo onze koude winterperiode in te gaan. Tot de volgende keer Lisboa!


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)