Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Letland reisverslag

Vorige week zag je de Riga reisgids voorbijkomen, vandaag neem ik je nog even mee op mijn trip naar Letland. We waren namelijk niet alleen in Riga, maar we gingen ook het Letse platteland op! En dat betekende: lekker wandelen, op bezoek bij een bierbrouwerij, ijsboerderij én een traditionele Letse maaltijd.

Leestijd

Heb je mijn Riga reisgids nog niet gezien? Check hem hier! Ik geef je hierin alle tips voor toffe plekjes, leuke restaurants en mooie winkeltjes. In dit reisverslag van vandaag laat ik je globaler zien wat we in de drie dagen in Letland gedaan hebben.

Ik werd uitgenodigd om de Letse keuken te ontdekken omdat binnenkort de Letse maand in Nederland plaatsvindt! Tussen 28 mei en 1 juli zijn er allerlei evenementen in Nederland om de smaak van Letland te ontdekken. Zo is er op 28 mei een Cook Up in Amsterdam tussen Amsterdamse en Letse chefs, zijn er de hele maand Letse producten te koop bij de Plus in Bergschenhoek, zijn er pop-up stores in Amsterdam, Rijwijk en Den Haag met Letse producten en in het Delirium Café in Amsterdam wordt het Letse bier Tanheiser geschonken. Genoeg te doen en ik ga zeker ook zelf nog wat van de Letse keuken ervaren. Maar voor het zover is, neem ik je graag even mee naar Riga.

Dag 1: aankomst in Riga

Daar gaan we dan!

We vliegen om 10.20 vanaf Amsterdam naar Riga, wat ongeveer anderhalf uur duurt. Vanochtend is dus een vroege ochtend voor mij, mijn wekker gaat om 5:30. Geen probleem met zo’n leuke trip voor de boeg!

Rond een uur of twee komen we aan in het centrum van Riga en we checken meteen in in Hotel Neiburgs, waar we de komende drie nachten slapen. Wat een mooie ruime kamer, en die tegeltjes in de badkamer!

Na een snelle check van de kamer gaan we naar Parunasim.

Parunasim is een cafeetje in het oude deel van Riga, en ze noemen het zelf het meest romantische café van de stad.

We beginnen met een te lekkere quiche (met een iets zoete bodem, nog nooit zo gehad!), goede koffie en daarna ga ik voor een Letse honingcake. Deze is onwijs luchtig en smaakt inderdaad naar honing, hmm. We mogen ook nog Letse Balzam proberen, dit is een alcoholische kruidendrank die veel door de koffie wordt gemengd. Het doet mij denken aan van die typische kruidenbittertjes, maar dan minder zoet.

Na de koffie is het tijd om de stad te verkennen, we gaan lekker rondwandelen!

Na een uurtje opfrissen in het hotel hebben we ons eerste diner bij restaurant St. Petrus waar je meer over kan lezen in mijn reisgids.

Dag 2: op het platteland

Na een ontbijtje en een wandelingetje door het centrum gaan we om negen uur richting het platteland van Letland! We rijden ongeveer anderhalf uur. We zijn vandaag op pad met de gidsen van Cesis Inside tours, die allemaal tours organiseren rondom Riga, dus juist niet in de stad. Wel fijn: ze halen je gewoon op bij je hotel, dus je hoeft zelf nergens aan te denken.

 

We gaan eerst naar deze boerderij, waar ijs van het merk Gogelmogels wordt gemaakt. Deze mensen houden zo’n 150 kippen en maken hier zelf roomijs, geïnspireerd op Italiaanse sabayon, met eigeel.

Wat leuk om bij deze mensen thuis te mogen kijken, en wat maken ze mooie en lekkere dingen! We stappen weer in de auto richting Raiskumietis, een bierbrouwerij, bakker én rokerij.

We zijn er!

Na de rondleiding en proeverij zijn we wel toe aan een wandeling.

We wandelen een stuk op de ‘rode klippen’ langs de Gauja rivier, de langste rivier van Letland.

Tijd voor lunch! Dat doen we bij hotel Villa Santa.

Ik lunch met deze té lekkere risotto met groenten.

DEZE PAVLOVA. Wauw. Het is gewoon zó hemels. Perfecte merengue die van binnen nog een beetje plakkerig is, room, fruit, passievrucht – oooooh! Ik wil dit weer. Zo. Lekker.

Na de lunch brengen we een bezoekje aan het dorpje Cesis.

We eindigen de dag bij Vinkalni, waar we bij een gezin thuis een traditionele Letse maaltijd gaan eten.

Dag 3: Riga

In de ochtend is er geen programma, dus ik ga op pad om hotspots te vinden voor mijn reisgids! Ik heb veel plekken opgeslagen dus ik ga gewapend met Google Maps op pad. Roel van de Telegraaf gaat gezellig met me mee.

Om elf uur hebben we een afspraak bij de Riga Central Market met chef Martins Sirmais een van de chefs van Restaurants 3 Pavaru. Hij gaat ons rondleiden door de markt en boodschappen doen voor de lunch die we straks gaan maken.

Vanaf de markt lopen we naar Restaurants 3 Pavaru, waar we een kookworkshop krijgen van Martins!

Samen met Erica en Loren wandel ik nog even de stad door, op zoek naar nog wat plekjes om te fotograferen.

Met z’n drie eindigen we bij Easy Wine, een leuke wijnbar in het oude centrum, waar je je eigen wijn kan tappen. Daarna is het tijd om ons even op te frissen in het hotel, en dan is het alweer tijd voor het laatste diner bij Hotel Bergs.

De dag hierna gaan we al om zes uur weg richting het vliegveld en dan zit de trip er echt op. Wat was het ontzettend leuk! Ik heb er echt van genoten en akn je zeker aanraden om eens voor een citytrip naar Riga te gaan. Mocht je dat doen, check dan zeker mijn reisgids met alle leuke winkeltjes, restaurants en café’s.

Ik ben uitgenodigd voor deze reis door Letland.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.