Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Leeuwarden

van
ZWL
naar
LWD
33195
stappen gelopen
365
foto's gemaakt

Ik ben gek op Friesland, dus het werd tijd dat ik eens naar de hoofdstad Leeuwarden ging! Enorm verrast was ik: wat is dit een gezellige, gemoedelijke en mooie stad vol met leuke winkeltjes, restaurantjes en onwijs aardige mensen. Ik laat je de plekjes zien waar ik ben geweest én natuurlijk ook jullie tips!

Leestijd

Leeuwarden

Leeuwarden is natuurlijk de hoofdstad van de provincie Friesland en al jaren wilde ik er al eens heen, maar nooit kwam het ervan. Toen ik laatst eindelijk op uitnodiging van Merk Friesland die kant op ging, wist ik ook: ik móet hier een reisgids over schrijven. Op Instagram kreeg ik van jullie vreselijk veel tips, dus het was meteen duidelijk dat er genoeg leuks te doen is in Leeuwarden. De verwachtingen waren dus hooggespannen! Leeuwarden is trouwens volgend jaar de culturele hoofdstad van Europa, extra reden dus om deze stad te bezoeken.

Tip: Wij kregen een hele leuke tour van Christine van A Guide to Leeuwarden. Je kan via de website een gratis tour boeken, door een local word je rondgeleid door de stad en zo ontdek je plekjes die je anders niet had gezien. En zo’n lokale gids weet toch altijd net even wat meer te vertellen, zo leuk!

Reisgids Leeuwarden

In bovenstaande kaart vind je alle plekjes die ik bespreek in dit artikel. Er staan ook nog wat meer aanraders in die ik van jullie doorkreeg, maar waar ik niet zelf ben geweest. Klik hier als je de kaart niet goed kan zien.

Eten & drinken

Een paar dagen naar een nieuwe plek betekent voor mij vooral: op zoek naar de beste koffie, de leukste plek om te lunchen en een fijn restaurant om lekker lang te tafelen ’s avonds.

Fruitbar Sis

Fruitbar Sis zit op een prachtig plekje aan de gracht en je kan hier naast héél veel soorten smoothies en sappen drinken ook heel goed lunchen. Wij aten een veganistische yoghurt met muesli en een wrap met rucola, avocado, mango en aardbeien en dat was zó lekker! Ook is het heel leuk ingericht en kan je lekker buitenzitten.

Eet & Drinklokaal Proefverlof

In de Blokhuispoort zit sinds kort Eet & Drinklokaal Proefverlof. Hierover schrijf ik nog een aparte recensie, maar hier wil ik hem graag vast als aanrader geven! Je kan er heerlijk buiten aan het water zitten, maar ook binnen is het goed toeven.

Grand Café Post-Plaza

Wij sliepen bij Hotel Post-Plaza, maar hier hebben we ook fantastische koffie gedronken (ze hebben hun eigen koffiebranderij) en je kan er ook prima terecht voor een maaltijd.

Andere tips qua eten die veel van jullie noemden, maar waar ik niet zelf ben geweest:

  • Restaurant Eindeloos
  • De Walrus
  • By Us
  • The Roast
  • Kelder 65
  • Mellow Chocolade Restaurant
  • Broodje Bewust
  • Laura & de Chef

Al deze plekken staan ook op het kaartje dat ik gemaakt heb! Enne, ook een goede tip: IJssalon Venezia.

Winkelen

Winkelen kan hartstikke goed in Leeuwarden! Naast de grote winkelstraat met gangbare winkels zijn er genoeg leuke boetiekjes en kleine winkeltjes waar je kan shoppen. Op de kaart vind je alle tips!

Mooie plekken/leuke dingen doen

Naar mooie plekken hoef je in deze stad bijna niet op zoek: je loopt vanzelf tegen de mooie grachtjes en gebouwen aan! Dus ik  zou zeggen: vooral lekker rondslenteren. Maar er zijn zeker wat plekken waar je echt even naartoe moet, en die heb ik op de kaart gezet.

Slapen

Wij sliepen héérijk bij Hotel Post-Plaza, een prachtig hotel in een gebouw dat vroeger een postkantoor was. Het is fantastisch ingericht en de kamers zijn supercomfortabel. En het ontbijt mag er ook wezen: zo uitgebreid en vers, je kan zelfs vers wentelteefjes en omeletjes laten bakken. Hmmm! Je overnacht bij Post-Plaza vanaf ongeveer €82 inclusief topontbijt.

Een andere tip die ik kreeg is overnachten bij het Alibi Hostel in voormalig gevangenis Blokhuispoort. Je kan hier slapen in een cel (vanaf €40 voor een tweepersoonscel).

Wat ben ik verrast door Leeuwarden! Het is echt een ontzettend leuke stad voor een weekendje weg of een dagje winkelen en lekker eten. Ik vind het fijn dat het niet zo groot is: je wandelt zo de stad door en het station is ook centraal gelegen. Echt een aanrader, wat mij betreft!

Als jij nou nog meer Leeuwarden tips hebt, voel je vrij ze te delen bij de reacties!

Ik ben door Merk Friesland uitgenodigd voor deze trip.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.