Kreta dag 6, 7 & 8

van
HER
naar
HER
32389
stappen gelopen
231
foto's gemaakt

Onze laatste dagen op Kreta zijn wat actiever dan de eerste: we gaan met een huurauto op pad en op maandag gaan we op jeepsafari: de Kretaanse bergen in!

Leestijd

Dag 6: Zondag

Vandaag stond er champagne bij het ontbijt… Tja, waarom ook niet?

Op pad! We hebben een auto gehuurd en gaan gewoon lekker een beetje rondcrossen.

We gaan eerst een beetje richting het noorden, naar Plaka. Vanaf daar gaan we weer de andere kant op, want we zijn wel benieuwd naar de stad Sitía.

Wauw.

Op de eerste foto zie je het eiland Spinalonga. In 1202 bouwden de Venetianen dit enorme fort om de haven van Elounda te beschermen tegen de Turken. Uiteindelijk bezetten de Turken in 1715 Spinalonga. In 1903 moesten de Turken het eiland verlaten omdat Kreta een republiek werd. Spinalonga werd toen een leprakolonie: alle mensen met lepra werden verbannen naar het eiland, zodat ze geïsoleerd van Kreta moesten leven. Tot 1957 was Spinalonga een lepra-eiland.

 

 

In het dorpje Plaka vinden we dit strandje met enorme kiezels. Wat een mooi gezicht! En het geeft een heel bijzonder geluid. Check mijn Instagram om dat geluid te horen.

We rijden door mooie dorpjes.

En om bij Sitía te komen moeten we een beetje de bergen in! Mooie uitzichten gegarandeerd.

Op heel veel plekken langs de weg zie je dit soort kleine kapelletjes.

We zijn in Sitía en de zon gaat schijnen! We gaan eten bij het restaurant Cretan House.

Wat is het eten fantastisch bij Cretan House. En ook heel fijn: praktisch overal kan je voor een euro of drie, vier, een karaf met een halve liter wijn bestellen. En dat smaakt altijd prima!

Na de zware lunch wandelen we wat door Sitía. Het is zondag, dus alle winkeltjes zijn dicht, toch leuk om even rond te banjeren.

Sitía

Na een hele dag rondrijden en -banjeren is het na het eten tijd voor Stranger Things… Slaap lekker!

Dag 7 - Maandag

Goedemorgen! Ik verken de boel weer een beetje ’s ochtends en we gaan natuurlijk ontbijten. De poesjes zijn er deze keer gezellig bij, ik vind ze zó lief.

Om half tien worden we opgehaald, want vandaag gaan we mee op een jeepsafari! We gaan met twee landrovers het Dikti-gebergte in. Onderweg stoppen we in wat bergdorpjes. Ik heb een soortgelijke safari jaren geleden eens gedaan en Willem leek het zo vet dat ik het gewoon nog een keer doe. Uiteindelijk blijkt het een andere route te zijn en we gaan ook op andere plekken eten en stoppen, dus ik zie allemaal nieuwe dingen!

Eerst stoppen we in het bergdorpje Kritsa, dat op 375 meter hoogte ligt. Er wonen zo’n 2500 mensen. Onze gids Ruud vertelt dat van oorsprong de Kretenzers in de bergen wonen. Door het toerisme zijn er steden en dorpen aan de kust ontstaan, maar op zee was juist het gevaar voor Kreta. In de bergen vind je dan ook talloze dorpjes.

Dan gaan we door, echt de bergen in. Onderweg krijgen we veel info over de begroeiing (zo groeit er bijvoorbeeld boven de 600 meter geen olijfboom meer) en plukt Ruud allerlei kruiden die we kunnen ruiken, zoals salie en tijm.

’s Middags stoppen we vlakbij de Diktigrot. In deze grot is volgens de Griekse mythologie Zeus geboren. De ingang ligt op 1050 meter hoogte en vanaf de parkeerplaats is het nog een aardige klim naar boven. En in de grot daal je eerst zo’n 300 treden af, en die moet je dan ook weer omhoog nemen, natuurlijk. Een prima work-out! En natuurlijk heel indrukwekkend om door zo’n grot te lopen.

Als afsluiter eten we met zijn allen bij een lokaal Grieks restaurantje.

Na een goede maaltijd (met wijn en raki, natuurlijk!) gaan we weer naar beneden. Rond zessen werden we bij ons hotel afgezet. Wat een toffe dag was dit, het was echt heel leuk om door het Dikti-gebergte te rijden en onze gids Ruud vertelde zoveel interessants en leuks! Wij boekten deze excursie via TUI bij Safari Club Crete en het kostte €79 per persoon inclusief eten en drinken.

Dag 8 - Dinsdag

Tijd om te gaan! Na de lunch gaan we weer richting het vliegveld. Het regent vandaag, dus tot die tijd hangen we een beetje rond in het resort. We maken nog even gebruik van de tafeltennistafel (haha!) en eten nog wat.

Nog even lezen natuurlijk 😉

Op naar huis!

En dan zit het er alweer op, ons weekje chillen op Kreta! We hebben het echt heerlijk gehad en hebben énorm genoten van het prachtige Minos Palace resort en natuurlijk van het lekkere weer, het eten (!!!) en de mooie omgeving. Het was écht een relaxvakantie en daar was dit hotel perfect voor. Ik hoop dat je op deze manier een beetje digitaal met mij bent mee geweest.

Klik hier voor meer info over het hotel en klik hier voor meer info over TUI SENSIMAR.

Dit artikel is een betaalde samenwerking met TUI.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

18 reacties
 1. Jeanelle

  Wat een heerlijke vakantie hebben jullie gehad! En wat heb je mooie foto’s gemaakt!

 2. Lisa

  Je reis ziet er top uit en mooie foto’s ook! Gebruik je nog steeds de sony rx100-iii?

 3. Eliene

  Heey Cynthia!

  Prachtige foto’s! Met welk toestel maakte je deze?
  Heb erg veel zin gekregen om eens naar Kreta te gaan!

  Xx

 4. Marie

  Hoi Cynthia! Wat zag het er een fijne reis uit! Héél mooi eiland, Kreta! Jij en Willem zijn ook echt zo’n mooi koppel hé :-). Ben zo jaloers op die zalige gerechten, die fijne momentjes onder de warme zon (of in bed) met een boek en het relaxen.. Zalig! Wat ik me nu wel afvraag is hoe het zat met de zwerfdieren daar op Kreta? Ik heb zelf een Grieks zwervertje geadopteerd (hondje) en zie via Facebook enorm veel tragische dingen verschijnen uit Griekenland met betrekking op de zwerfdieren. Hoe zat het daar? 🙂 (Is echt PUUR uit interesse, dus niks kwalijks bedoeld naar jullie!)

 5. Lindsey Beljaars

  Wow, eerlijk gezegd niet verwacht dat dit allemaal te doen en te zien was op Kreta! Ziet er heel tof uit!

 6. Tasha

  Ik ben gek op reizen maar Kreta heeft vreemd genoeg nooit boven aan mijn lijstje gestaan. Maar nu daar ik jouw foto’s heb gezien is Kreta toch wel naar m’n top 3 gestegen. Wat een geschiedenis en schoonheid stralen die foto’s uit. Toppie!!

  • Cynthia Schultz

   Wat leuk om te horen, zeg! Kreta is echt een hele mooie bestemming 🙂 Dankjewel voor je lieve reactie!

 7. Naat

  Hi Cynthia, na het bekijken van je reportages van Kreta direct last van heimwee. Wij zijn afgelopen September op Kreta geweest en hebben daar echt een geweldige vakantie gehad. Het eten is er zalig, de mensen bijzonder vriendelijk en er is genoeg nstuur en cultuur. Fijn dat jullie het ook zo goed hebben gehad op Kreta.

 8. Marieke

  Ha dat zie er echt mooi uit! Wat een fijn eiland is Kreta toch! Heerlijk dat je deze reis mocht maken, echt genieten!
  Vind alleen de eerste twee foto’s niet echt heel handig. Champagne ontbijt en erna rondrijden in een huurauto? Of heeft Willem gereden en jij niet. Ik weet wel, 1 glas zou moeten kunnen, maar beter van niet lijkt me toch?

  • Lou

   Handig en verkeer is niet relevant. Je moet je gewoon houden aan de wettelijke marges en daarbinnen mag je zelf een inschatting maken. Dus stel dat iemand na een glas champagne achter het stuur kruipt…

 9. Sanne

  Wat een prachtige plaatjes!
  Zo veel mooie dingen om te zien!

  Mag ik vragen welke camera je gebruikt en welke lenzen? ?

  X

 10. Fiona

  Was mijn leven maar een grote vakantie… 😀

 11. femketje

  Zo’n pebble beach ziet er echt mooi uit ♡

 12. Marije

  Wat een heerlijke week hebben jullie gehad zeg! Het straalt van de foto’s af.

 13. Liset

  Leuk die witte huisjes daar! Dat geef echt zo’n vakantiegevoel. Fijn dat je het zo naar je zin hebt gehad en hebt kunnen ontspannen. Daar doe je het uiteindelijke voor!

 14. elke

  Ik hoor zoveel mooie verhalen over Kreta en wanneer ik deze foto’s zie ik moet ik het wel geloven. Vooral zo’n safari lijkt mij heel mooi. Volgens mij leer je dan een heel andere kant van zo’n eiland kennen <3