#hygge: Watervliegtuig, smørrebrød & Deens design

van
AAR
naar
CPH
8654
stappen gelopen
145
foto's gemaakt

Onze allerlaatste hyggelige dag in Denemarken! We gaan op een heel speciale manier van Aarhus naar Kopenhagen, waar we fantastisch lekkere smørrebrød eten en nog wat Deens design opsnuiven.

Leestijd

Alle foto’s zijn gemaakt door Mariët Mons.

Na het ontbijt maken we een lekkere strandwandeling. Ons hotel zit aan zee, ik vind dat zo heerlijk. We hebben weer geslapen met het raam open, ik wil altijd wel in slaap vallen met het geluid van de zee op de achtergrond.

We komen tijdens deze reis allemaal leuke honden tegen! Kijk dan wat een lieverd. Het valt ons sowieso op dat er echt veel honden zijn in Denemarken. Zo leuk! Deze ochtend is vrij relaxed, rond elven checken we pas uit en gaan we naar de haven van Aarhus. Geen plannen deze morgen, we wandelen, we werken wat op de kamer en we pakken onze spullen.

We gaan terug naar Kopenhagen en wel op een hele vette manier: met een watervliegtuig! Met Nordic Seaplanes vliegen we in 45 minuten van Aarhus naar de hoofdstad.

Wooo, zo spannend!

Het is niet zulk mooi weer, maar omdat het maar zo kort vliegen is gaan we niet heel hoog. We blijven onder de wolken en dus is het uitzicht wel echt heel tof.

We zijn er! Haaa, ik vond het echt zó tof. Het is zo’n gekke ervaring om vanaf het water op te stijgen en te landen! Het stijgen gaat heel rustig, het landen was wel wat bumpier. Dit is trouwens de snelste manier om vanaf Aarhus naar Kopenhagen te gaan, in het vliegtuig zaten vooral zakenmensen.

We nemen de taxi naar Nyhavn waar we gaan lunchen bij Kompasset. Kompasset serveert alleen smørrebrød, een typisch Deens gerecht. Het is eigenlijk gewoon een snee (roggebrood) met beleg. Maar bij Kompasset maken ze er wel een feestje van. Het interieur is een mix van modern Deens design met antiek. De sfeer is hier zó leuk! Het is chic, maar nog wel heel erg relaxed. Het kleurgebruik is ook zo mooi met die zachte groentinten.

We zijn bij Kompasset voor het interview met Meik, de schrijver van Hygge. Alleen helaas is er in de communicatie iets misgegaan en valt mijn interview in het water. Ik had me er erg op verheugd, maar we hebben het interview nu telefonisch gepland. Meer daarover dus later.

De aardige serveerster legt ons uit dat je het beste twee tot drie stuks smørrebrød kan bestellen. We gaan allebei voor twee verschillende. Rechts zie je die van mij met lompviseitjes, burrata, een eidooier en knoflook. Mariët haar smørrebrød is belegd met pata negra, truffelmayonaise en aardappelen. Je ziet de broodjes helemaal niet, ze zijn zó rijk belegd! Ik had de combinatie van burrata en viseitjes zelf nooit gemaakt, maar het is een hele frisse combi, top met het wat zwaardere brood.

Mariët gaat voor de favoriet van de serveerster, met een gegrilde Flat Iron steak, bearnaise, ui, kruiden en ‘azijnsneeuw’. Die azijnsneeuw is echt apart, het verdwijnt praktisch meteen op je tong, maar smaakt wel lichtjes naar azijn. Ik neem steak tartaar met artisjok, bietjes, aioli en zwart knoflook. De smørrebrød ligt verkruimeld op het bord om er los per hapje bij te doen. De tartaar is hoog op smaak en al die verschillende texturen erbij maken het fantastisch lekker.

De serveerster vraag ik over hygge, wat ik deze week veel gedaan heb als ik Denen sprak. Het is voor hun allemaal iets doodnormaals, ze is ook wat verbaasd als ik haar het boek laat zien dat op tafel ligt. Het zit helemaal verweven in hun cultuur en hygge is gewoon iets waar de Denen mee opgroeien. Buiten regent het. Dat maakt het volgens haar hier binnen meteen een stuk meer hyggeligt.

We hebben nog een beetje tijd over voor we naar het vliegveld moeten. Ik wilde nog graag naar het Designmuseum, dus dat gaan we doen! We hebben een klein uurtje, dus niet heel veel tijd, maar toch leuk om even rond te kijken. In het Designmuseum vind je vooral Deens design door de jaren heen, ook heel veel hedendaags design en gebruiksvoorwerpen. En: heel veel stoelen.

Het zit erop, onze vijf dagen waarin we op zoek gingen naar hygge. Dat is volgens mij erg goed gelukt, wat zijn we op knusse plekjes geweest, in mooie natuur. De meest hyggelige plek was misschien wel Langhoff & Juul en de Bed and Breakfast bij Mons Klint, Bakkegaarden. Het was daar net of we bij iemand thuis op bezoek waren!

Als je net als ik houd van hygge dan móet je echt naar Denemarken. Je zal merken dat hygge een heel belangrijk onderdeel van de Deense cultuur is en dat je overal dat knusse, warme, gezellige terugvindt – en die bewoordingen omvatten hygge nog helemaal niet.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

13 reacties
 1. Jeannette

  Wat een prachtige plaatjes maakt die Mariët toch! Daar hoef je éigenlijk helemaal niks meer bij te schrijven, zo sprekend!!

 2. Yvette

  Geweldige reeks was dit, je hebt me echt enthousiast gemaakt voor Denemarken (of eigenlijk gewoon Scandinavië in z’n geheel) met je prachtige foto’s en verhalen! Loved it!

 3. Marloes

  Wat heb ik genoten van deze reeks, jammer dat het er al weer op zit! Ik wist helemaal niet dat Denemarken zoveel moois te bieden heeft. Een ding weet ik wel: ik zet Denemarken bij deze heel hoog op mijn travel list :)!

 4. Loes | Gewoon iets met Loes

  Jammer dat het er weer op zit, had nog wel een paar dagen naar die prachtige foto’s kunnen kijken, haha. Wij hebben ondertussen geboekt naar Denemarken (en Zweden) en op de terugweg ghaan we langs Kopenhagen. Dan zullen we zien hoe het is met het ‘hygge’ in Denemarken. Van Noorwegen ken ik het in elk geval al wel, en ook in Zweden kennen ze het volgens mij. Ik vind heel Scandinavie gewoon ontzettend vriendelijk en relaxed. Echt super om te zien, jullie tripje zo!

 5. I.

  De saaiheid druipt er bij jou vanaf. Alles wat je doet is zo degelijk.

  • Cynthia Schultz

   De onaardigheid druipt er bij jou vanaf. Alles wat je zegt is zo veroordelend.

 6. rachel

  oke ik ga het even niet over de vreet fotos hebben en de mooie plaatjes maar over jou daar op de foto…jeetje mop je kan zo in een tijdschrift 😀 heel mooi. en Azijnsneeuw…..heel appart!

 7. Susan

  Ooh wat ziet dat eten er lekker uit! Azijnsneeuw klinkt inderdaad heel apart.

 8. Lou

  Hoe meer ik lees over Hygge, hoe meer ik denk dat dat boek gewoon een heel handige marketingtruc is. Als zelfs de Denen het apart vinden als je erover begint… 🙂

  Aarhus lijjt me heel leuk, net als Kopenhagen, die gaan op het lijstje voor een weekendje weg.

  • Cynthia Schultz

   Ik denk vooral dat de Denen er zelf helemaal niet zo mee bezig zijn, als in: het is voor hun zoiets normaals, het zit verweven in hun cultuur en alles wat ze doen. Hygge is vanzelfsprekend voor ze. En Aarhus is inderdaad echt een aanrader!

 9. jonna@burgertrutjes

  Een ritje in een watervliegtuig is echt een bucketlist ding, super gaaf! Na het zien van al die mooie foto’s en vooral het lekkere eten wil ik hier absoluut een keer naar toe.

 10. Marije

  Wat gaaf dat jullie met een water vliegtuig zijn gegaan. Dat lijkt mij zo’n beleving.

  En dat eten .. klinkt heerlijk!