Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

#hygge: Nyord, Stege & Møns Klint

van
CPH
naar
MON
17347
stappen gelopen
320
foto's gemaakt

Tijdens onze tweede hyggeligte dag in Denemarken vertrekken we uit Kopenhagen en rijden we naar de eilanden Nyord en Møn. We zien de wereldberoemde en erg indrukwekkende Møns Klint en hebben goede gesprekken met een inwoner van Nyord.

Leestijd

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Mariët Mons.

We worden vroeg wakker na een nacht heerlijk slapen en gaan dan ontbijten. Het ontbijt bij Babette Guldsmeden is uitgebreid, vers en biologisch en het smaakt vooral fantastisch. Het restaurant is heel donker ingericht met veel lampjes en kaarsjes. Super hygge!

Na het ontbijt halen we onze huurauto op. Tijd om de stad te verlaten! We rijden vandaag naar Nyord, een eiland in het zuidoosten van Denemarken. Het is ongeveer twee uur rijden en we nemen deels de Margrietroute, een erg mooie route die door heel Denemarken gaat. We stoppen onderweg even bij Praesto om even een frisse neus te halen. Te gek ook om al die koolzaadvelden onderweg te zien, oogverblindend al dat geel!

Als we even rond de haven wandelen komen we dit enorm schattige hondje tegen. Hij wil echt alleen maar knuffelen!

Aangekomen in Nyord gaan we even koffie drinken in het dorpje. Alles is hier zo fotogeniek! Nyord is trouwens een klein eiland van ongeveer vijf vierkante kilometer. Sinds 1968 is er een brug vanaf het vasteland, daarvoor werd een klein veerbootje gebruikt om heen en weer te gaan.

We gaan naar Noorbohandelen! Dit is een winkel met allerlei (handgemaakte) lokale lekkernijen en je kan hier ook lunchen en koffie of thee drinken. Het ziet er alleen al heel schattig uit! Eigenaar William vertelt me van alles over de dingen die hij maakt, zoals mosterd.

We krijgen een heerlijke verse lunch en gaan gezellig met William kletsen. Hij vertelt honderduit over zijn leven op Nyord en waarom hij zoveel van deze plek houdt.

Met William maken we een wandeling door het dorpje, waar in de winter maar veertig mensen wonen. Vanzelfsprekend kent iedereen elkaar hier. Hij woonde ooit in Kopenhagen en hij vertelt dat het leven op Nyord een stuk rustiger en simpeler is.

Al snel komen we uit bij dit minuscule huisje vlakbij zee, volgens William het kleinste museum ter wereld. Rond het eind van 1700 was dit een loodsstation. Vanuit hier werd dus uitgekeken naar boten die van ver aankwamen zodat die de haven van Nyord ingeloodst konden worden. Iedereen kan er nu een kijkje komen nemen, ook binnen. De openingstijden? William: ‘Als het open is, is het open.’

In de haven ligt nog de oude Roret, wat vroeger de enige manier was om van en naar het eiland te komen. Vee paste er niet op, dus koeien en paarden moesten naast de boot zwemmen voor de overtocht (!).

Nyord ligt op de Camonoen-route, geïnspireerd op de Camino de Santiago. De Camonoen is een wandelroute door Denemarken en daarbij kom je door Nyord. Bij de haven is een plek waar je voor weinig geld kan slapen en eten.

Middenin het dorp is een souvenirwinkel waar we even binnen gaan spieken. Er is veel Deens aardewerk te koop en de eigenares van de winkel maakt accessoires van glas en schilderijen.

Het is helaas tijd om afscheid te nemen van William, want we hebben een afspraak in Stege op het eiland Mon. We rijden een stukje terug en ontmoeten daar Rikke, zij doet de marketing voor deze regio. Zij laat ons wat plekken in dit stadje zien. Eerst gaan we naar Liza’s Gallery, een galerij van een plaatselijke kunstenares en haar man.

Naast de galerij is een winkel met kunstbenodigdheden en van Mariët moet ik zelf ook wat tekenen. ‘Een zelfportret dat bestaat uit één lijn!’ Ehh, goed. Dit is het resultaat.

De enige oude bewaarde toren van de stad is deze, de Molleport, uit ongeveer 1500.

Stege heeft ongeveer 4.000 inwoners en is daarmee de grootste plaats op het eiland Mon. We gaan eventjes binnenkijken bij het museum van Stege. Het is een klein museum met vooral veel oude bewaarde dingen van Stege en omgeving, leuk om eventjes te bezoeken nu we er toch zijn.

Met Rikke wandelen we nog wat door het park in Stege.

Ook hier zijn de huizen vrolijk gekleurd! Bij een restaurant drinken we een kop koffie en vergapen we ons aan de hoeveelheid lokaal bier.

Rond zessen komen we aan in onze bed & breakfast voor de nacht, Bakkegaarden Gaestgiveri. Deze b&b staat op het eiland Mon en heeft fantastisch uitzicht over het platteland en de zee. De eigenaren van Bakkegaarden wonen hier zelf ook.

Het is eerst tijd om te eten! Rikke haalde in Stege voor ons een heerlijke maaltijd op bij David’s Café en dat eten we hier gezellig op. In de bed & breakfast zijn gemeenschappelijke ruimten waar je gebruik van mag maken, dus ook met je eigen eten en drinken.

Na het eten gaan we iets doen waar we al een poos naar uitkijken: we gaan naar Mons Klint! Deze kliffen zijn wereldberoemd. Ze zijn maar liefst 75 miljoen jaar oud en helemaal van kalksteen. Daardoor is de zee rondom de kliffen ook heel erg felblauw, bijna turquoise. Voor we op het strand bij de kliffen zijn moeten we eerst héél veel trappen naar beneden. Geen straf, want het ziet er prachtig uit hier. En nu is het nog leuk…. maar straks moeten we weer omhoog!

Wat is Mons Klint indrukwekkend. Echt prachtig! Ik heb nog nooit zoiets gezien. De weg ernaar toe via de trap is op zichzelf ook al erg mooi. Te gek om in het echt te ervaren, echt een aanrader als je in Denemarken (en een beetje in de buurt) bent.

Als we terugzijn in Bakkegaarden werken Mariët en ik allebei nog wat beneden en dan gaan we op tijd slapen. Morgen weer een volle dag!

Ik ben voor deze trip uitgenodigd door VisitDenmark en Lev. boeken.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.