#hygge: Cultuur snuiven in Aarhus

van
AAR
naar
AAR
18.703
stappen gelopen
198
foto's gemaakt

Vandaag zijn we de hele dag in Aarhus! We trotseren de regen om ARoS, een van de grootste musea van Europa te bezoeken. We begeven ons tussen de planten en eten héél hyggeligt bij Langhoff & Juul

Leestijd

Alle foto’s zijn gemaakt door Mariët Mons.

Ik ben om vijf uur klaarwakker en dat komt mooi uit, want net rond dat moment komt de zon op! Dit is het uitzicht vanaf onze hotelkamer. Hierna gaan we wel allebei nog een beetje snoozen, vijf uur is wel érg vroeg.

Ontbijten! Hotel Marselis is een wat groter hotel dat iets meer op zaken gericht is. De ligging is echt waanzinnig.

We brengen onze huurauto terug en lopen dan naar DOKK1 waar we een afspraak hebben met Malene van VisitAarhus. DOKK1 is een verzamelplaats voor inwoners van Aarhus. Er is een grote bibliotheek, er zitten een aantal bedrijven in, het is de plek waar je bijvoorbeeld je paspoort of rijbewijs ophaalt: iedereen die in Aarhus woont, komt hier weleens, vertelt Malene.

Het lijkt mij een erg fijne werkplek, alles is ook zo mooi ingericht! Met Malene drinken we een kop koffie en ze vertelt nog wat extra tips voor vandaag.

De eerste stop vandaag is ARoS, het grootste museum (17 vierkante kilometer!) in Aarhus. We lopen daarheen vanaf DOKK1 en onderweg komen we al mooie plaatjes tegen. Aarhus ademt een beetje dezelfde sfeer als Kopenhagen, maar voelt een stuk kleiner en knusser aan. Het is ook een stuk rustiger.

ARoS is een museum voor hedendaagse en moderne kunst en in 2004 werd dit nieuwe gebouw geopend. Het museum bestaat al wel sinds 1859 en het is een van de grootste musea van Europa. Bovenop het gebouw is een regenboogpanorama waar je doorheen kan lopen. Dat is een heel aparte ervaring vanwege al die verschillende kleuren.

In ARoS staat een fantastisch werk van Ron Mueck, Boy. Ron Mueck maakt levensechte beelden van mensen, maar door de grootte en de proporties wordt het een hele rare gewaarwording. Boy is heel erg groot, maar de verhoudingen kloppen niet. Het ziet er wel angstaanjagend echt uit, je ziet gewoon de adertjes op zijn voeten en armen, het is bijna alsof hij zo kan opstaan en weglopen.

Het gebouw is van binnen prachtig en heel wit. Door het hele gebouw hangt een soort monster van stof, het doet me denken aan zo’n Chinese draak.

Na een paar uur rondgewandeld te hebben in het museum is het tijd voor koffie! Die is lekker, net als het taartje.

We lopen weer door. Van wat verder af ziet het museum er echt tof uit met dat panorama bovenop!

Dit is Mollestien, een oud straatje met huizen uit de achttiende eeuw.

We gaan lunchen bij Langhoff & Juul, een restaurant dat ons door meerdere mensen met klem werd aangeraden. Deze scoort voor ons erg hoog op de hygge-meter en de Denen die we hierover gesproken hebben zijn het roerend met ons eens.

In het interieur wordt veel gebruik gemaakt van hout en andere natuurlijke materialen en het licht is lekker gedimd. Mariët gaat voor smorrebrod, een Deens broodje met beleg, ik ga voor een salade met artisjok. Het ziet er super kleurrijk en homemade uit en het smaakt erg goed. Wat een leuke plek, en wat zijn de mensen hier ook aardig! Dat valt me sowieso op hier in Denemarken, in de horeca zijn ze erg servicegericht, en de mensen die je random op straat tegenkomt zijn ook erg vriendelijk. Ik houd ervan.

Helaas regent het vandaag de hele dag best hard, dus we gaan op zoek naar een plek waar we ons binnen kunnen vermaken. Nee, we gaan niet naar een subtropisch zwemparadijs, maar naar de botanische tuinen van Aarhus! Op deze plek vind je een geweldige verzameling van allerlei soorten planten van over de hele wereld, inclusief vlinders.

We vinden de botanische tuinen echt leuk om doorheen te lopen, er staan ontelbaar veel prachtige planten en het is bijzonder om de vlinders rond te zien vliegen. Het is er ook lekker rustig, we vermaken ons prima.

We struinen nog wat door de stad en nemen rond vijven de bus richting het hotel. We willen nog uit eten gaan, maar we zijn zo moe dat we besluiten lekker binnen te blijven en sushi te bestellen. Op onze gezellige hotelkamer met zeezicht is dat geen enkel probleem. Iets minder hygge is dat het zo’n drie uur duurt voordat de sushi ons bereikt, gelukkig smaakt het goed.

Morgen is de laatste dag in Denemarken, hopelijk kunnen we die nog heel hyggeligt afsluiten in Kopenhagen. Tot morgen!

Ik ben voor deze trip uitgenodigd door VisitDenmark en Lev. boeken.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

14 reacties
 1. Loes | Gewoon iets met Loes

  Wauw, wat een prachtige beelden weer! Mollestien ziet er prachtig uit, maar die botanische tuinen ook! Fijn dat je ondanks de regen toch een leuke dag hebt gehad.

 2. Johanneke

  Het museum ziet er tof uit. Ik lees dat het 17000 m² is, dat is niet hetzelfde als 17 km²…

  • Johanneke

   Jammer dat je er niets mee doet als je op een foutje wordt gewezen. Kleine moeite om het even aan te passen toch?

  • Cynthia Schultz

   Dat is eigenlijk omdat ik het niet begrijp, 17000m2 is toch wel 17 vierkante kilometer? Of reken ik al jaren iets verkeerd wat ik niet helemaal goed snap?

 3. jonna@burgertrutjes

  Wat een bijzondere trip, en wat een prachtige foto’s. Volgens mij kun je wel dagen rondlopen in dat bijzondere museum <3

 4. Salssabil

  Hi!
  Prachtige foto’s! Serieus kan er uren naar kijken. Zou ik mogen weten met welke camera jij foto’s maakt?

 5. Isaben

  Wauw, zo leuk om te zien deze serie! Wat een prachtige foto’s ook. Aangezien ik volgend jaar naar Aarhus verhuis vind ik het fantastisch over de stad te lezen en hotspots te ontdekken. Ook de vorige artikelen over Nyord en Mons Klint gaan zeker op het lijstje! Thanks, Cynthia!

 6. Yvonne

  Wat een prachtige foto’s van een prachtige plek! 🙂

 7. Bente

  Ah wat ziet het er allemaal mooi uit. Dat straatje is helemaal prachtig! En lijkt me ook een heel tof museum! 🙂

 8. Monica

  Wat een heerlijke serie over Denemarken! Ik haal er veel inspiratie uit: komend collegejaar studeer ik in Kopenhagen en ik heb nu al een wishlist van plaatsen die ik wil bezoeken. Heel fijne foto’s ook, kom al helemaal in de stemming!

  • Isaben

   Ik heb precies hetzelfde! Volgend collegejaar zit ik zelf in Aarhus, wat leuk dat jij ook naar Denemarken gaat 🙂

 9. rachel

  Dat museum! dat lijkt mij een super ervaring

 10. Liset

  Wat een bijzonder museum! Ik moet zeggen dat ik die Boy van Ron Mueck ook wel een beetje eng vind. Alsof hij op Smygl (hoe schrijf je dat?) van The Lord of the rings lijkt. Is dat beeld dan ook gebaseerd op een echt persoon of is het gewoon een bedacht beeld? Verder zien de restaurantjes en cafeetjes er heel gezellig uit!