Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Hoe vul ik mijn vakanties graag in?

We zijn nu op het punt waar we kunnen reizen en weer plannen durven te maken, dan wel met regels. Ik fantaseer graag even samen met je over een fijne vakantie. Ik vertel hoe wij vakanties het liefste invullen.

Leestijd

Foto 1: In Lucca, Italië 2o21. 
Foto 2: Colombia, dorp weet ik niet meer, 2019. 

Ik schrijf dit artikel een stuk eerder dan het gepubliceerd wordt, dus ik weet niet wat de Corona maatregelen op dat moment van publiceren zullen inhouden. Ik hoop voor ons allemaal dat alles gewoon weer kan en dat we niet overal zo dubbel en dwars over na hoeven te denken. Dat het woord spontaan weer eens gebruikt kan worden.

Reizen gaat bij mij overigens nooit spontaan, ik vind de voorpret ook wat waard. Het plannen of boeken kan daarentegen wél spontaan. Luuk en ik kunnen elkaar aankijken en denken ‘fuck it’, we boeken. We zijn beide ook heel flexibel qua werk, dat scheelt daarin ook enorm.
We boeken dan ook graag met de optie tot gratis annuleren (nu met Corona is die functie nog nooit zo nuttig geweest) en voelen ons dan vrij om nog te switchen van plan. Dat doen we echter vrijwel nooit.

Vliegen heb ik niet meer gedaan sinds maart 2020. Het weekend dat Nederland op slot ging, toen vloog ik terug vanuit Malaga waar we ons verloofd hadden en vanaf dat moment hebben we alle trips met de auto gemaakt. Eigenlijk heb ik ook her-ontdekt hoe fijn ik dat vind. Zelf beslissen wanneer je wegrijdt en aankomt, niet hoeven te wachten op zo’n ellendig vliegveld en lekker je eigen spulletjes bij de hand. Niet nadenken over wat je mee ‘mag’ nemen vind ik ook een giga pluspunt. Bovendien woon ik ver weg van alle vliegvelden en moet ik altijd bijna twee uur rijden. Daarin houd je dan ook ruimte voor files en ik ben een persoon dat dan het zekere voor het onzekere neemt. Vaak ben je dan gewoon net zo lang onderweg van deur tot deur dan wanneer je met de auto gaat. Dat gezegd werkt dat natuurlijk alleen maar binnen een bepaalde straal van kilometers, anders wordt het gewoon te ver.

In het kader van duurzaamheid vind ik minder vliegen ook wel steeds minder prettig, maar ik vind de auto dan ook niet echt heel top. We rijden wel gedeeltelijk elektrisch, dat scheelt dan nog weer iets. Ik zou het reizen met de trein ook wel graag willen ontdekken, lijkt me heel relaxed en leuk maar dan zit je wel weer met vaste tijden.

Foto 1: restaurant in Medellin, Colombia 2019. 
Foto 2: Cartagena, Colombia 2019. 

Nu we de manier van reizen hebben gehad, komt de bestemming. En daar ben ik eigenlijk heel flexibel in. Wij zijn beide gek op steden, dus kiezen eigenlijk bijna altijd een stad als uitvalsbasis. Ook omdat we dan in de avond te voet naar restaurants kunnen en dan ook restaurants in overvloed kunnen kiezen. Stedentrips maken we dan ook wel geregeld en dan niet persé voor de geschiedenis van die plek maar vooral om nieuwe prikkels in ons op te nemen. Gewoon, ontdekken. We zijn allebei niet prikkel-gevoelig en zoeken het juist wel op.

Niks doen is niet aan ons besteed. We zouden dan ook nooit een vakantie boeken waarbij we drie weken op dezelfde plek verblijven en elke dag naar het strand of het zwembad gaan.

In 2019 gingen wij naar Sardinië voor een week en in die week hebben we op twee verschillende plekken geslapen terwijl een ander voor een week echt geen meerdere accomodaties op eenzelfde eiland zou boeken. Een paar dagen op één locatie is gewoon genoeg voor ons. We hebben in 2019 een maand door Colombia gereisd en zijn toen op 10 verschillende locaties geweest. Loved it! Valencia is bijvoorbeeld een bestemming wat ik geweldig vind, omdat je én die toffe stad hebt en ook heel gemakkelijk kunt chillen aan het strand.

De bestemming maakt dus niks uit, maar het liefst wel met een stad in de buurt. Het liefst heb ik ook wel een zonnetje, maar wij plannen ook stedentrips in februari naar Scandinavië. Het hoeft niet altijd mooi weer te zijn, want dan kun je niet veel als je met de auto weg wil in de herfst en winter. Maar, we gaan even uit van het ideale dus laten we zeggen een lekker zonnetje. Tussen de 22 en 27 graden vind ik ideaal haha.

Foto 1: Genua, Italië 2021
Foto 2: Florence, Italië 2021. 

Op vakantie leven wij eigenlijk horeca-moment naar horeca-moment. Thuis ontbijten we niet altijd of in ieder geval niet veel, we eten eigenlijk vrij intuïtief op momenten dat we ook daadwerkelijk honger hebben. Op vakantie ontbijten we ALTIJD. Het is net alsof mijn buik dan gewoon weet dat er iets goeds aankomt wat we niet over willen slaan haha.

We boeken eigenlijk nooit een ontbijt bij het hotel maar gaan altijd zelf op zoek. Ten eerste is dat vaak voordeliger, ten tweede vind ik het gezelliger en wordt het daar mee meer onderdeel van de vakantie-geniet-momentjes.

We lunchen daardoor vaak wat later en schuiven vervolgens relatief laat pas aan voor het diner. Tussen lunch en ontbijt zoeken we vaak ook zeker nog wel een fijne koffieplek op, als het kan met een taartje haha.
Na het diner zoeken we dan ook nog het liefst een leuke cocktailbar bijvoorbeeld.

Eigenlijk vinden we alle restaurants altijd op Tripadvisor. We kijken wat er in de buurt is en vooral Luuk heeft er echt een neusje voor om de leukste plekken te vinden op die manier. We hebben op deze manier in Italië afgelopen zomer een paar keer relatief voordelig gegeten bij Michelin genoteerde restaurants. Soms lopen we ook overdag ergens langs wat er leuk uit ziet en dat zoeken we dan voor de avond op. Ook maken we wel eens reserveringen voor de dag erna als een restaurant vol blijkt te zitten. Dan willen we het helemaal al niet meer missen haha.

Overdag zoeken we vooral naar unieke plekjes, vaak op basis van het feit of ze goede koffie hebben. In de avond kijken we ook vooral naar sfeer en hoe het eten beoordeeld wordt. We vinden het beide leuk om ons een beetje op te doffen voor het diner dus we doen altijd een paar keer luxe en om te compenseren zitten we ook vaak wel een keer ergens op een klapstoel een pizza te eten haha.

Foto 1: Zeilvakantie in Friesland, 2018. 
Foto 2: Expositie in Parijs, 2018.

Tussendoor de horeca door doen we natuurlijk ook dingen.

Vaak gaan we in de ochtend op ontdekking. Een stad doorkruizen, een gebied doorrijden, een wandeling, noem het maar op. In de middag zoeken we wat meer ontspanning op. Is er een strand in de buurt en is het zomer, dan gaan we daar een paar uur relaxen wellicht. Op een stedentrip ga je gewoon door met je ontdekking natuurlijk. Fietstochten vinden we ook altijd leuk om te doen en walkingtours met een gids zijn ook echt leuk als je meer over de geschiedenis van een stad wil weten, buiten de highlights om. Soms bezoeken we een expositie, soms drinken we een smoothie in een park en soms doen een hike. Per bestemming is dit zo verschillend. Terugkomend feit blijft dat we niet hele dagen op stranden liggen. Na een paar uur zijn we het zat en gaan we verder, maar dat strand willen we zeker wel zien. De lekkerste dutjes doe ik op het strand haha, ik vind dat zo’n rustgevende plek. Waar ook ter wereld heeft dat hetzelfde effect op mij.

Foto 1: Valencia, Spanje 2018
Foto 2: Sardinië, 2019

Wat we graag de komende tijd willen doen, en wat we al eerder hadden willen doen maar wat door Covid niet kon:

  • Kopenhagen (al geboekt en ik denk bij publicatie van dit artikel ben ik er ook al geweest haha)
  • Ibiza (hopelijk in juni)
  • New York (nog geen planning voor, maar heel misschien nog wel dit jaar)
  • Bali (dit is echt langere termijn)
  • Florida & Californië (lange lange termijn)

Kopenhagen gaan we in februari bezoeken, vet veel zin in. Ik ben er al eens geweest, Luuk nog niet. Ik ga het met hem ook sowieso weer anders ervaren.

Ook Ibiza ben ik al eens geweest maar ik vind het ook gewoon zo’n heerlijke bestemming. Ik vind de hoofdstad ook heel erg leuk en de horeca is geweldig.

New York ben ik ook al eens geweest maar dit is inmiddels al weer meer dan tien jaar geleden en ik zou het echt ENORM graag nog een keer bezoeken. Vooral ook met Luuk. Het is echt een magische plek vind ik, iets wat je in Europa gewoon echt niet kan ervaren.

Bali ben ik nog nooit geweest. Luuk heeft echt heel erg veel van Azië gezien maar Indonesië nog niet. Het lijkt mij een geweldige plek om een wat langere vakantie te houden.

Californië en Florida willen we beide graag zien, en het voelt logisch om te combineren alhoewel het niet echt realistisch is dat je dan heel veel ziet. Misschien dat we in eerste instantie een keuze maken.

Deze bestemmingen die ik als laatste opnoem, daar zijn dus geen concrete plannen voor. Er zijn ook nog genoeg anderen op te noemen! Eerst maar eens Kopenhagen en Ibiza en dan kijken we weer verder. We hebben ook geen idee hoe de wereld zich verder ontwikkelt en wat wel of niet in de mogelijkheden ligt.
Gek hè? Maar dat is de realiteit. Ik blijf positief en ik laat me zeker niet tegenhouden door wat extra regeltjes. Ik volg ze uiteraard wel (op details daargelaten) en als je je flexibel opstelt kom je een heel eind. Letterlijk.


Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)