Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Fotoverslag minitripje Friesland

van
LWD
naar
JBG
32614
stappen gelopen
217
foto's gemaakt

In mijn Leeuwarden reisgids kon je al lezen over de leukste plekjes in Leeuwarden. Maar we gingen niet alleen naar Leeuwarden! Na anderhalve dag in de stad gingen we het Friese platteland in. Jorien en ik gingen onder andere geitjes aaien, bloemen plukken, wadlopen en slapen in een strowagen…

Leestijd

Donderdag

We startten onze dag rustig op in Leeuwarden bij Hotel Post-Plaza, waarna we de auto pakken en al heel snel het groen inrijden! Op uitnodiging van Merk Friesland verkennen Jorien en ik deze dagen Leeuwarden en omgeving. Ik ben zelf groot Friesland-fan en het leek mij erg leuk om de stad te combineren met de omgeving: met natuur, groen, lokale ondernemers. Dus dat doen we!

Als eerste rijden we naar Wyns, zo’n 20 minuten rijden vanaf Leeuwarden. Dit is een heel klein dorpje met maar 229 inwoners en wij gaan hier slapen in een strowagen. Ja, echt! We gaan naar B&B Gastopstal, waar je overigens ook ‘gewoon’ in een appartement of huisje kan overnachten.

De strowagen is gebouwd op een onderstel dat vroeger werd gebruikt voor strovervoer. Er liggen 160 pakken stro op de wagen die voor een hele goede isolatie zorgen én je kan aan de buitenkant helemaal niet zien dat het eigenlijk een klein huisje is! Het is binnen heel compleet met een slaapkamer voor vier personen, een badkamer, een keukentje en een zitgedeelte met fantastisch uitzicht over de velden. Overnachten kost hier €75 voor twee personen en ontbijt kost €7,50 per persoon. Méga bijzonder overnachten is het in ieder geval!

 

Na het checken van onze strowagen wandelen we naar het dorpje, waar we gaan lunchen bij De Winze, een eetcafé in Wyns aan de Dokkummer Ee, waar de Elfstedentocht over geschaatst wordt.

Als we teruglopen naar de B&B komen we langs deze mooie kerk, de Sint Vituskerk. We stappen in de auto en rijden naar Buitenpost, naar cadeauwinkel Op e Stal. Dit is een hele leuke winkel vol met streekproducten. Maar dat niet alleen: je kan hier ook komen voor een kop koffie of thee met wat lekkers én je kan er workshops doen en er zijn regelmatig evenementen.

Op naar Dokkum voor het diner! We komen er net rond sluitingstijd van de winkels aan, maar we struinen nog wel eventjes rond in dit mega charmante stadje. Het is zó mooi met die gracht, bruggetjes en oude panden.

We gaan eten bij Stadscafe Artisante, een erg mooi restaurant aan de gracht.

We eten erg lekker bij Artisante! Wat een leuke plek en ze hebben een aardig uitgebreide kaart met genoeg keus voor waar je ook maar zin in hebt. Een aanrader als je een (in de buurt van) Dokkum bent!

Na het eten duiken we nog niet onze strowagen in, we gaan nog éven door naar Eernewoude want we gaan in het donker door natuurgebied De Alde Feanen varen. Dit heb ik vorig jaar ook al eens gedaan met Ulbe en dit jaar doen we het weer. Dit is zo fantastisch: je hoort allemaal verschillende vogels en andere dieren en de lucht verandert elke minuut tot het helemaal donker wordt. Dit is echt zo’n toffe tocht om te doen! En wees niet bang: je hoeft niet zelf te varen 🙂 Deze tocht kost trouwens €17,50 per persoon voor twee uur.

Vrijdag

Het is vroeg dag (en een kort nachtje): de wekker gaat om zes uur, want we gaan vanochtend heel vroeg wadlopen! Dit uitzicht is toch onbetaalbaar – en dan heb je al die vogeltjes nog niet horen kwetteren…

We zijn in Paesens! Bij Stichting Oan e Dyk gaan we wadlopen vandaag. We gaan samen met gids Harm-Jan het wad op. Vooraf zijn Jorien en ik een beetje nerveus: we horen van iedereen hele horrorverhalen over het wadlopen… Van tot je nek in de rek tot verdwalen, wij denken er het onze van. Bij Oan e Dyk krijgen we schoenen voor het wadlopen (hoge canvas sneakers met veters zijn een goede optie, laarzen verlies je en wandelschoenen worden heel zwaar door het water). Tijd om de dijk over te gaan!

Ik vind het wadlopen echt waanzinnig. Ik houd enorm van het wad, dus het werd ook wel tijd dat ik eindelijk eens ging wadlopen! Enne, we liepen niet tot onze nek in de drek, het was niet zwaar (alleen het eerste stukje is wel wat ‘zompig’, maar de bodem wordt al snel wat harder wat makkelijker loopt) en we hadden erg geluk met het weer. De uitzichten vond ik echt fantastisch, en al die vogels! Ik heb er echt enorm van genoten. Het wadlopen kost trouwens €12.

Rond kwart voor tien stappen we in de auto naar Bloemenparadyske in Kollum. Dit is een hele mooie zelfpluktuin waar je zelf bloemen kan plukken, maar je kan er ook terecht voor zelfgemaakte taart, koffie en thee.

Lunchen doen we in Burgum bij De Pleats. Dit is een restaurant, ontmoetingscentrum en zalencomplex, in een prachtig houd gebouw met mooi terras. We worden hier ontzettend vriendelijk onthaald door de eigenares die vol passie dit bedrijf runt.

Onze laatste top van deze minitrip: Doetie’s Geiten in Jubbega. Doetie runt hier een geitenboerderij met zo’n veertig geiten. Deze melkt ze dagelijks zelf twee keer én ze maakt hier megalekkere geitenkaas van! Zó leuk om hier even te kijken, wat zijn die geiten toch knuffelbeesten!

Doetie staat op best veel markten met haar kazen:

eerste zaterdag van de maand van mei t/m oktober Streekmarkt Oldeberkoop
tweede zaterdag van de maand hele jaar Ommelandermarkt Groningen
derde zaterdag van de maand streekmarkt Verhildersum
eerste zondag van de maand Sonsbeekpark Arnhem
laatste zondag van de maand Pure Markt park Frankendael Amsterdam
verder nog vele jaarlijkse of zomermarkten.

En ze levert aan de volgende kaaswinkels:
v/d Leij Groningen
de Kaaskamer Apeldoorn
fromagerie Kef Amsterdam
Lindenhoff Baambrugge
‘l Amuse Amsterdam
Bourgondisch Lifestyle Beverwijk
Deliweb Zwolle
De Kaaskampanje Haarlem
Fenix Food Factory Rotterdam
Het Lokaal Amersfoort
de Wit Nijmegen
fromagerie Guillaume Berkel-Enschot
Kroon Den Haag
Jansma Haule

Dus… Als je eens wilt proeven of Doetie zelf wilt ontmoeten, weet je waar je moet zijn! Ik vind het mooi om te zien hoe vol passie en plezier ze met haar geiten omgaat en wat voor mooi product ze neerzet met heel veel respect en liefde voor de dieren. Echt heel bijzonder en leuk om te zien en respect voor haar harde werk!

En dan… is het vrijdagmiddag vijf uur en is ons mini Friesland tripje voorbij! Elke keer als ik in Friesland ben word ik verrast door de gastvrijheid en de vriendelijkheid van de Friezen, door hun trots en hun passie. Alle lokale ondernemers waar we geweest zijn hebben een mooi verhaal te vertellen en staan vooral met heel veel plezier en geduld te werken aan hun bedrijf en dat vind ik zo mooi om te zien!

Als je nou nog eens een paar dagen ertussen uit wilt, kan ik je echt aanraden om een roadtripje door Friesland te doen! Je kan het natuurlijk combineren met een dag in Leeuwarden (wat echt erg leuk is), maar alles om Leeuwarden heen is ook absoluut de moeite waard. Veel plezier, zou ik zeggen!

Ik ben voor dit tripje uitgenodigd door Merk Friesland.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.