Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10

Fotoverslag: Culinaire foodtrip naar Texel

van
ZWL
naar
TXL
stappen gelopen
126
foto's gemaakt

Vorige week ging ik heen en weer naar Texel ter ere van het Beach Food Festival. In 2017 bezocht ik dit toffe foodfestival, dit jaar mocht ik wat gerechtjes voorproeven en werd ik ondergedompeld in culinair Texel. Ik neem je graag even mee, ook voor een voorproefje voor het BFF event!

Leestijd

Woensdag - dag 1

Vroeg in de ochtend kom ik na twee uur rijden aan in Den Helder. Normaal gesproken ga je natuurlijk met de Teso veerboot naar Texel, maar wij hebben wel heel speciaal vervoer: we gaan met de Bruuzer! Dit is wel even andere koek dan de veerboot, want deze boot kan zo’n 80 kilometer per uur en dat is hárd.

We zijn meteen wakker, want dit boottochtje is vrij heftig! Echt te gek. Én… we komen langs een zandplaat waar enorm veel zeehonden liggen. Zo speciaal om te zien, sommige zeehonden komen heel dichtbij de boot zwemmen.

We komen aan in de Waddenhaven van Texel, waar ook het Beach Food Festival gaat plaatsvinden op 20, 21 en 22 juli. Vorig jaar was ik bij het festival en het was ontzéttend leuk, je kan hier mijn blog erover lezen. Dit jaar kan ik er helaas niet bij zijn vanwege andere plannen, maar ik krijg nu wel alvast een voorproefje van het festival.

Op dit terrein vindt het festival plaats, nu nog aardig leeg en grauw, maar dat is straks natuurlijk helemaal anders. We gaan snel naar binnen, het is een beetje guur. In het kantoor van de Waddenhaven krijgen we een heerlijke lunch van restaurants Het Kookatelier en Eilandkeuken. Deze restaurants staan op het festival eind juli en wij mogen vast wat gerechtjes die ze daar gaan serveren, voorproeven.

Een ‘blikvangertje’ met scheermes.

Mijn eerste keer scheermes, geloof ik! Wat een heerlijk stevig schaaldiertje, met een goede bite. In het blikje zitten ook nog kokkeltjes met terschellinger asperges. Het is heerlijk ziltig, romig en de schaaldieren zijn mooi stevig.

Gepofte knolselderij met vloeibare oester

De knolselderij is geroosterd op de big green egg en smaakt daardoor enorm vol en zoet. De vloeibare oester is romig en luchtig en heeft een goede ziltige oestersmaak. Daarbij zitten wat algen en zilte plantjes, dit geeft een zoute en krokante bite aan het gerecht. Nog nooit eerder vloeibare oester gehad, ik kan je zeggen dat het een topcombinatie is met die zoete knolselderij.

Tagliatelle van pijlstaartinktvis met schuim van Texelse kaas en een krokantje van jonge zeewier

Weer zoiets bijzonders: tagliatelle van pijlstaartinktvis. En dat is waanzinnig lekker! Het is mooi zacht en heeft nog een fijne bite, net als ‘gewone’ pasta. Die schuim van Texelse schapenkaas is lekker zout en het zeewier zorgt voor de nodige textuur.

We eindigen met het hoofdgerecht: lamsnek van Texels lam met knolselderij

Oef. Boterzacht met een knapperige buitenkant en zachte, romige knoflookcreme. Waanzinnig, en ook weer een goede combi met die heerlijke knolselderij.

Kombucha!

De moeder van Valerie, de organisator van Beach Food Festival, maakt zelf kombucha. Kombucha is een gefermenteerde drank en dat is lékker! Het heeft iets ziltigs, maar is vooral zoet en fruitig.

We vervolgen onze weg naar de Novalishoeve, een biologisch-dynamische zorgboerderij op het eiland. Ze hebben hun eigen koeien, kippen, varkens, een deel groente en fruit en ze maken hun eigen (room)ijs, brood, kaas, zuivel… We krijgen een rondleiding.

Versgebakken brood

Kaas en koekjes! Ze maken hier álles zelf, en niks uit pakjes of zakjes.

Fabrizio weet álles van ijs maken, je merkt ook wel aan zijn naam dat hij Italiaanse roots heeft. IJs maken komt heel nauw en hij laat ons zien hoe hij stracciatella roomijs maakt. Wat ziet dit er heerlijk uit, he? Het smaakt ook fantastisch. Echt een aanrader om even naar de Novalishoeve te gaan om het ijs te proberen.

Er zijn pasgeboren biggetjes! De dieren hebben hier alle ruimte en ze zien er blij uit.

En ik ook, toch?

Hier groeien allemaal groenten.

We gaan na een lekker ijsje even een deurtje verder, naar Texelse Branding, voor een kop koffie! Hier wordt koffie gebrand. Natuurlijk geen koffie van Texel, want koffie groeit hier niet, maar de beste koffiebonen worden geselecteerd en zorgvuldig gebrand.

De eigenaar vertelt ons vol passie over koffie en over de bonen, en we mogen natuurlijk ook wat proeven. Hij vertelt dat hij zachter en lichter brandt dan de meeste koffiebranders, waardoor je veel meer de échte smaken van de koffieboon krijgt in plaats van een brandsmaak. En dat smaakt heel goed. Op het BFF event kan je bij Texelse Branding terecht voor fantastisch lekkere cappuccino’s, espresso’s, flat whites of waar je dan ook maar zin in hebt.

Op naar het strand! En ineens gaat de zon schijnen… Hoe lekker.

We gaan naar Strandpaviljoen Twaalf, die met hun foodtruck Donkey Business op het BFF Event staan. We strijken neer op de banken, genieten van de zon en een plank vol lekker brood van de Novalishoeve met dips die naar meer smaken.

We krijgen een kleine proeverij met TX Gin en TX Wodka, gedistilleerd op het eiland.

Proost! De gin is heerlijk kruidig en de wodka aardig zacht.

Nog een lekker hapje: edamame boontjes met soja en sesamzaadjes.

We krijgen bij het strandpaviljoen een vegetarische barbecue en we beginnen met deze broodjes met ‘pulled’ shii-take. Dit is zó waanzinnig lekker! De broodjes zijn lekker getoast, er zit een koolsalade op en de paddenstoelen zijn goed gemarineerd en smaekn zoet-zuur. Goh wat lekker, hier zou ik wel het recept van willen.

Knolselderijburgers!

Knolselderij is een terugkerend thema vandaag, en dat is geen straf. De knolselderij is superzacht, vol van smaak, lekker geroosterd en heeft ook een fijne textuur. Zo wil ik wel altijd vegetarische hamburgers eten.

Proost! Met een Texels biertje natuurlijk.

De andere bloggers uitzwaaien, doeiii! Ik blijf nog héél even op Texel.

Met Valerie drink ik nog een wijntje bij mijn hotel, de Veertien Sterren. Daarna: zzzz.

Ik slaap vannacht in een van de unieke kamers in het hotel De 14 Sterren. Hoe knus is dit?

Donderdag

Na een nacht heerlijk slapen word ik hier dus wakker. Hoe relaxed is dit? Kijk dat uitzicht. Ik zie ook telkens konijntjes rondhupsen. Mijn ontbijt wordt om half negen bezorgd, dus ik ga eerst nog even een wandelingetje maken in het bos. Want dit hotel ligt er precies naast.

Wat is het hier toch mooi.

Genieten hier.

Als ik terugkom van mijn wandeling, staat mijn ontbijt op tafel. Wat een luxe! Ik laat je ook nog even zien hoe mooi de omgeving van het hotel er uit ziet.

Het is echt een heerlijke plek, met alle rust en ruimte, en zó stil! Je hoort alleen het ruisen van de bomen en fluitende vogeltjes. Echt een aanrader. Het restaurant bij dit hotel, De Worsteltent, schijnt ook erg goed te zijn. Dus ik ga zeker nog eens terug om dat te proberen.

Voor ik terug naar huis ga, roept het strand me.

Het weer is totaal omgeslagen, ik krijg een regenbui op mijn kop als ik door de duinen fiets en ook op het strand is het supergrauw, maar toch vind ik het lekker om een stukje door het zand te banjeren.

En daarna is het tijd om naar huis te gaan…

Wat een heerlijk minitripje was het en wat leuk om een voorproefje te krijgen van het festival. Het is echt een aanrader om heen te gaan als je van lekker eten houdt, ik vond het vorig jaar ontzettend leuk, dus check zeker even de website. Beach Food Festival en alle deelnemers, en Hotel De 14 Sterren, bedankt voor dit verblijf.

Ik ben door Beach Food Festival uitgenodigd voor deze trip.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.